Barn är ingen självklarhet


Tack för reality check. Jag vet att jag är lyckligt lottad!

När graviditetsstickan plussade var min första tanke - vad skönt min kropp KAN göra ett barn. Jag och min kille var överraskade och glada, för chansen att bli gravid varje månad är ändå försvinnande liten.

I graviditetsvecka 10 hände då det som inte fick hända. 

Jag trodde att vi hade fått ett missfall. Helvetes jävla skit! Varför??? Hade alla dessa veckor, med extrem trötthet, hunger och enorma känslosvallningar varit förgäves? Och våra familjer. Vi hade ju precis berättat för våra familjer och alla var så glada. Var vi tvugna att ringa nu och säga att det skitit sig - det blir inget barnbarn.

Jag var arg, förbannad, ledsen och besviken. Mest arg. På naturens lag.

Så fick vi komma till barnmorskan och göra ett ultraljud och döm till vår lycka när vi på skärmen fick se vårat lilla barn, livs levande, med ett hjärta (då bara stort som en ärta) som tickade - tick tick tick.

Vi är otroligt tacksamma att vi slapp uppleva ett missfall. Jag tar fortfarande ingenting för givet och varje dag som jag och bebisen mår bra är en seger!

Men missfall är inget att skämmas över. Det är så otroligt vanligt och det finns så många som måste kämpa för att få sin familj. Det borde pratas mer om det! Vi går ju runt och tror att bebisarna ska komma på beställning precis när vi själva vill, men det gör dom tyvärr inte alla gånger. 

Barn borde vara alla längtande föräldrars rättighet!

Men dom är faktiskt ingen självklarhet. Har jag lärt mig.

Kommentera gärna!
Egoinas mamma

Bättre att gå ofrilligt barnlös i åratal (som jag gjorde) än att uppleva missfall och det att förlora sitt barn. Jag kan verkligen inte föreställa mig smärtan!! :(Fint skrivit tjejen!! :)

2009-08-23 ♥ 11:42:47 » URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Ellis

Underbart skrivet, jag har själv frågan "Kan min kropp bära på ett barn? Snnälla säg att min kropp kan!!"Just för att jag haft sådan besvär med äggstockar i en månadstid har jag nu blivit livrädd att kanske inte kunna få barn i framtiden, och jag har ingen lust som 19 åring o testa det nu.... Det får gå några år.. Kanske lite mer än några år när jag tänker testa. Ja siåsädr 5-7 år...

2009-08-23 ♥ 12:13:07 » URL: http://ellisu.blogg.se/
Ellis

Var det pga något speciellt du undrade eller bara allmänt? Jag har inte alls tänkt på det förran just denna månad då jag haft så fruktansvärt ont och fått kramp efter kramp att jag gråtit pga smärtan... Det blev inte bättre när min lökare sade "Jag TROR du har äggstocksinflammation".... men sedan fick vi veta att det inte var så...

2009-08-23 ♥ 12:41:49 » URL: http://ellisu.blogg.se/
Sabina

har läst att de flesta graviditeter slutar i missfall (oftast innan man ens vet att man är gravid)

2009-08-23 ♥ 12:47:16 » URL: http://chahina.devote.se
Jemma

De som har kommenterat så till Anna borde skämmas! Blir så förbannad på såna människor!2009-08-23 ♥ 12:48:51
b & v

Kissie's BEN-CHOCK!Vi har nu kommit på Kissie's största inspiration (2 andra blondin-bloggare) till sin ben retuchering.

Ett specialinlägg med avslöjande bilder finns på bloggen.

Check it out!

http://apieceofsisters.blogg.se

2009-08-23 ♥ 13:19:58 » URL: http://apieceofsisters.blogg.se/
Linnéa

bra skriviet

2009-08-23 ♥ 13:48:00 » URL: http://trashscissors.blogg.se/
- em.

Bra text :)Ha en trevlig söndag, <3

2009-08-23 ♥ 14:14:21 » URL: http://justapieceofem.blogg.se/
Karolin

Så sant!

2009-08-23 ♥ 14:57:56 » URL: http://cutethoughts.blogg.se/
Madde

Så skönt att någon äntligen vågar skriva om detta. Tyvärr drabbas väldigt många av missfall men ändå är det nästan något som är tabubelagt i Sverige..

2009-08-23 ♥ 15:05:51 » URL: http://vemhartagitmittnamn.blogg.se/
Emma says style, love & rock and roll.

Ja, jag tror verkligen missfall behöver diskuteras. Jag tror inte människor förstår hur jävla svår en sådan sak kan vara att gå igenom.

2009-08-23 ♥ 15:46:22 » URL: http://emmasays.blogg.se/
Pethra

Såg dig på 421 i dag och vad fin du var!

2009-08-23 ♥ 16:00:23
Ting

Livet är fruktansvärt orättvist.

Jag är oerhört tacksam för de barnen jag har.

2009-08-23 ♥ 16:41:02 » URL: http://tingeling579.blogspot.com/
spiderchick

Pethra: Och jag som var sliten och osminkad... tack för komplimangen =)/Spider

2009-08-23 ♥ 16:53:15 » URL: http://spiderchick.blogg.se/
Nana

Hej! Jag vill börja med att skriva att jag älskar din blogg. Det är min absoluta favoritblogg bland några som jag läser varje dag. Dagen då du avslöjade din graviditet kändes lite orättvis, för jag hade just fått veta att jag varit med om ett missfall i vecka 13. Jag var på ett ultraljud eftersom jag haft mystiska blödningar, och det visade sig att det var bara fostervatten kvar i livmodern. Att jag haft ett missfall flera veckor tidigare, utan att veta om det. Jag var arg på hela världen! Men jag bestämde mig för att kämpa vidare i livet och inte tänka mer på missfallet (fast jag tänker på det varje dag!) och utan att försöka så blev jag och min kille gravida igen efter att jag haft min första mens efter missfallet. Nu är jag i vecka 16, 17 imorgon. Varje dag är total lycka, oro, hopp, osäkerhet... allt blandat! Det här inlägget var det andra du skrivit som riktigt fick mig att gråta, för det är så himla sant det du skriver. Missfall är ett slag i ansiktet, och ingenting man önskar sin värsta fiende. Dagarna efter på jobbet när man måste hålla fasaden uppe, när man ska berätta för familjen, när man väntar nästa barn och får en röd strimla i toapappret... ja, det går inte att förklara hur hemskt det är. Ditt inlägg var bara så himla bra skrivet. Tack för det! Ps. Hoppas du inte tar det som att jag inte blev glad för din skull när jag fick veta att du var gravid, för så var det inte. Men du förstår säkert hur jag menar...Tack igen!2009-08-23 ♥ 17:29:07
spiderchick

Nana: Tack för din fina kommentar och tack för att du delar med dig!Dagen då jag trodde att våran bebis var borta var fruktansvärd. Det är så många tankar som hinner gå genom huvudet och man blir så jäkla förbannad på att livet är så orättvist.Nu slutade det ju bra för mig. Och för dig med =)) Vad roligt! Det kommer gå superbra och i vinter är vi mammor du och jag, wiiee!Kram Spider

2009-08-23 ♥ 17:40:48 » URL: http://spiderchick.blogg.se/
malin

Jag håller med dej, det borde pratas mera om missfall. Det är ju fortfarande så att man oftast försöker hålla sej från att tala om att man är med barn första tiden för att man inte vill behöva tala om att man fått missfall. Vilket ju resulterar i att folk tror att det är ovanligt och lite skämmigt att prata om.Kram Ma

2009-08-23 ♥ 20:14:27 » URL: http://wahlshalsobar.blogg.se/
Mona

Tyvärr är missfall så vanligt att man lätt blir bortviftad inom sjukvården.

Min andra graviditet slutade med missfall. Vid den tredje graviditet 6 månader senare blev jag smått hysterisk när jag vid minsta ansträngning började blöda. När jag sökte hjälp fick jag bara höra att de inte ens skulle kolla mig för det är så vanligt med missfall "och det är ju ändå naturens sätt att ta bort odugliga foster". Kort sagt, blöder man under tidig graviditet är det bara att vänta och hoppas, för nån hjälp får man inte.Nu gick det ju bra men jag hade gärna blivit tagen på allvar när jag sökte hjälp. Hade jag blivit undersökt hade de kanske hittat "felet" och då kanske jag hade sluppit besvär med blödningar under hela graviditeten och den ständiga oron.Och det är INTE någon tröst att höra att det nog var bäst som skedde eftersom nåt antagligen var fel, bara så ni vet.

2009-08-23 ♥ 20:18:39 » URL: http://kimp.blogg.se/
Pia

Jag var på jobbet och skulle bara på toa innan jag skulle cykla hem. Blod på pappret. Förblindad av tårar hoppade jag på cykeln för att ta mig hem till min sambo. En människa som cyklade bakom mig räddade mitt liv den dagen för hon vrålade plötsligt STANNA och jag tvärnitade samtidigt som en bil i full fart nästan nuddade min cykel. Men livet i magen gick inte att rädda. Det var en chock och jag blev både arg och ledsen och det tog tid att komma över..Blev ett halvår senare gravid igen, med TVILLINGAR!! :o) Dock var jag otroligt orolig de första fem månaderna.. Men allt gick bra och tjejerna fyller snart 16 år!! De är mitt allt!!Jag önskar att alla som vill ha barn får barn och alla som inte vill ha barn slipper bli gravida! Det borde ju finnas någon form av "av- och påknapp" för detta!

2009-08-23 ♥ 20:20:19 » URL: http://anjocapi.blogg.se/
Malin

Hej!

Fan vad sant det är att det borde vara en självklarhet, för alla bra blivande föräldrar, att det ska funka. Det är så tråkigt att se fina människor, som inte vill annat än att ha barn, inte lyckas med det. Vi borde prata mer om hur vanligt det är att inte lyckas. Det är inte rättvist att de som faktiskt vill ha barn, och verkligen förtjänar det, måste känna sig misslyckade för att det bara inte går. Samhällets syn på infertilitet är att det är "onormalt" att inte kunna få barn. Och det är fan inte rätt.

2009-08-23 ♥ 20:54:30 » URL: http://malinaet.blogspot.com
ullisar

vilket modigt inlägg. och vilka modiga kommentarer du fått. Monas berörde mig särskilt; trots att jag vet att det är både vanligt förekommande och säkert välment att folk säger sådär som nån (eller flera?) gjorde till dig blir jag väldigt väldigt ledsen. vari ligger trösten? fast... när vi trodde att vi förlorat vårt lilla yngel i vecka femton fick jag också "tröst" med "bara foster som det är nåt lite galet på stöts bort" och i stunden blev jag faktiskt tröstad. så, kanske är det bara jag som reagerar nu i efterhand?ps. svar ang din rädsla:

det är det viktiga! att längta alltså.

du har fått bra tips. å om du är skraj; läs på. kunskap är makt!

2009-08-23 ♥ 21:17:23 » URL: http://ullrika.se
Mona

Ullisar: Tack. Jag har själv sagt "bäst det som skedde" när en vän fick missfall, just för att jag trodde att det skulle trösta. bättre att få missfall än att få ett barn med diverse skador kan man ju tycka :-)

Så här i efterhand kanske det känns logiskt men just då i sorgen fanns det ingen tröst alls.Sämst tröst fick jag tyvärr av läkaren som undersökte mig. Hon tittade på skärmen och såg jordnöten och sa att fostret inte alls behövde vara dött.

Jag som hade brytit ihop på jobbet fick hopp igen bara för att några timmar senare ligga i värkar medan kroppen stötte bort jordnöten. Nytt psykbryt.

Fick sen veta att hon visste att det var dött. Tack för den liksom. Varför bryta ihop en gång när man kan göra det två gånger.....Missfall må vara vanligt men för oss som drabbas handlar det om ett förlorat barn, hur litet det än är, i alla fall just då.Lycka till alla ni med magar och alla ni som önskar magar :-)

2009-08-23 ♥ 22:45:45 » URL: http://kimp.blogg.se/
Gun

Jag har tre barn, men har även upplevt tre missfall för ca 20 år sedan. Jag tänker fortfarande på dom barn missfallen skulle ha blivit, men samtidigt skulle inte min yngste son funnits om inte missfallen kommit. Man kan inte tänka så, jag vet, men jag gör det ändå.

Jättefint skrivet av dig!

Sv: Jag blev jätteglad för din lilla kommentar! Tack:)

2009-08-24 ♥ 19:02:58 » URL: http://horni.blogg.se/
Sofia

AMEN till det säger jag! Har inga sådana kommentarer på min blogg, men i dagliga livet... Blir det några barn snart då? Jobbar ni på barn eller? Det krävs att man VERKLIGEN älskar för att få barn. (irreterar mej mer än alla andra!) Ska ni inte skaffa barn då? Det blir ju inte lättare att skaffa barn med åren, ni får skynda er. Vill ni inte ha barn eller? Du kanske inte är skapt för barn. Du har fortfarande gott om tid , man måste jobba på det bara.

Osv........................... (kräks lite i munnen)

2009-08-25 ♥ 22:23:11 » URL: http://sofiafoto.wordpress.com
kallen_

riktigt bra inlägg!

2010-12-27 ♥ 02:23:34 » URL: http://www.phonehouse.se/

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback