Spiderchick

What has happend?


Till försäljaren i Tunisien som sålde en kedja i "silver" till mig:

Dear Mr Seller,

Do you remember me? I bought silver from you last summer. We were dealing about it for AGES. You said I was like your daughter and you also tried to buy me (but my boyfriend did´nt think he could take a camel on the plane to sweden). Anyway, the chain I bought has gone yellow! I am really surprised. Do you know what can have happend?

Best regards,
The girl from Sweden
Hanna

Woho, been there done that. Fast min mamma höll på att bli köpt för 200 kameler i egypten när hon var ung.

Mormor tyckte dock att 200 kameler verkade opraktiskt att ha hemma i bohuslän :P

eriika

haha i tunisen (förra livet typ, 1998?)blev både min syster och jag bjudda på, iofs är vi båda naturligt blonda å dom är juh ganska gaaalna i blondt hår. vi måste juh ha skött oss iaf då våra föräldrar behöll oss båda två :P

Umma

Vad han ska gråta över ditt brev. Stackarn som lurat en kvinna sig dig sådär.

Dirren

Silvret har oxiderat, detta är en naturlig process då ditt smycke är i kontakt med syre."Silver angrips bl a av svavel och syre i den omgivande luften, vilket leder till att silvret får en svart beläggning. Man säger att silvret oxiderar. Det betyder alltså inte att silvret är oäkta som många tror. Svavel finns överallt; i luften, i huden, i maten, i cigarettrök etc. En del människor kan bära sitt smycke hela tiden, andra måste ha det bara kortare stunder för att det blir svart. Ta hand om ditt silver! Ta gärna av det när du duschar, smörjer in dig, sprayar med parfym eller solkräm. Polerar det med jämna mellanrum. När silvret oxiderar börjar det ofta med en gråaktig beläggning för att så småningom bli mörkare och slutligen svart. OBS! Äkta silver oxiderar - oäkta silver gör det inte (pga att det består av så många andra metaller). Många tror tvärtom, att det svarta är ett tecken på att silvret inte är äkta men detta är alltså bara en brist på kunskap.

Silver tål att användas varje dag, år ut och år in. Var inte rädd för att det ska bli repigt - silvret blir finara och finare ju mer du använder det - mycket finare än när det är nytt och blankt!

Det finns en mängd olika sätt att ta bort beläggningen. I handeln finns det undermedel som på kemisk väg rengör silvret. Ofta består dessa av något pulver och en bit aluminium. Putsningen går fort och lätt, som ett mirakel. Men du kan faktiskt uppnå samma resultat med sådant som alltid finns hemma. Vad som behövs är en gammal aluminiumkastrull eller ett glaskärl och en bit aluminiumfolie, lite bikarbonat och kokande vatten eller varför inte använda ketchup, det finns garanterat i kylen. Även tandkräm fungerar när man vill putsa silver och det kan man jämföra med t ex "Häxans silverputs" som finns att köpa i handeln.

· Med bikarbonat:

1. · Koka upp vatten och häll det antingen i aluminiumkastrullen (det går naturligtvis bra att koka upp vattnet direkt i kastrullen) eller i kärlet där du då täckt botten med aluminiumfolie. Häll sedan över ett par teskedar bikarbonat.

2. Lägg ner oputsat silver så att det har kontakt med aluminiumet.

3. Låt silvret ligga i lösningen tills den svarta beläggningen är borta. Tar olika lång tid beroende på hur mycket beläggning som finns på silvret, allt från ca 1 minut till 4 minuter.

4. Ta sedan upp silvret och skölj av med vanligt vatten och polera med putsduken.

Katinka

Haha... Dags att ställa honom till svars! Det där har hänt mig ett antal gånger!

Linda

Haha, bara en kamel? ;D Mina föräldrar blev erbjuden 70 stycken för mig när vi var nere i Tunisien för hundra år sedan (jag var sju). Min elake bror frågade varför dom inte gick med på dealen =(

Tänk om det var samma gubbe?!

Jessan

Nämen, va konstigt? Han kan väl aldrig ha lurat dig???

Kemiforum, Uppsala

Mycket tyder på att att din silverkedja inte var av rent silver utan av Uran. Uran är radioaktivt och sönderfaller, detta genom att sända ut bl a gammastrålning. Den är gul och gör att halsbandet ser gult ut...

Eller nåt!

;)

Frida

Jag gillar tunisien men inte gamla konstiga försäljare.

Tyvärr läste jag inte det som stod på engelska. Det kändes svårt.

jessica

det beror på om man gillar popcorn och om man gillar ostsmak.

men gör man det.. ja då är dom fullkomligt makalösa.

aldrig smakat???

Line

It turned to gold!

Johanna

Hörredu spiderchick!

du kan härmed känna att du har en till trogen läsare, för jisses vad jag sitter och ler och skrattar åt dina inlägg. du verkar alldeles klockren!!

Rebecca Utan Räkor

Shit vad coolt!!!

Du har läsare i Tunisien!? Jösses Amalia.För du skulle ju aldrig skriva det här utan att vara säker på att han läste? Eller hur?

adde

Varför måste du kolla alla inlägg innan du publicerar dom? Det gör att din blogg inte känns så levande. Du själv kommenterar ju sällan kommentarerna med någon kommentar, men kommentatörerna själva kommenterar ju ofta andra kommentatörer och deras kommentarer, ibland även kommentarer som kommentatörer lagt om andra kommentarörers kommenterer om någon kommentar dom läst.

Jag har för mig att jag läst att du fick lite problem tidigare med ärthjärnor. Har du det fortfarande och rensar bort dom, eller har dom slutat eftersom du har det här filtret?Apropå ditt halsband så tror jag att det har hemlängtan, då blir dom såna.

spiderchick

testing

Anonym

hahaha^^ jag åkte till tunne ifjol och köpte ett silver armband:P det har blivit grönt nu

Nora

Kol blogg:)!

ina-bina

Haha, du kan få ett smycke av mig istället, höhö ;)(reklamreklam)

Linn

Jag tror helt klart att det är guld som fanns under silvret! För inte f*n har han väl lurat dej iallafall?! =)

Malin

Silver oxiderar väl?

Pia

Öhh, jag tappade bort mig i Addes kommentar om kommentarer som... hur det nu var!!! ;o)Mina silvergrejer brukar bli svarta, inte gula!!!

amanda

ffint=)

Annie-83

Det finns ett lätt test man kan genomföra för att ta reda på om det är äkta silver eller inte:

1. Du behöver två tändstickor (och en tändsticksask.)

2. Lägg ena tändstickan mot silverytan.

3. Tänd den andra.

4. Sätt eld på tändstickan som nuddar mot silvret med den redan tända tändstickan. Det sprakar till! och svavlet får nu silvret att oxidera.

Det blir då alltså en svart fläck men den får du bort enkelt genom att lägga smycket i ättika och torka av (eller med ngt annat tidigare nämnt alternativ.)Vill man vara säker på att få äkta 925 sterling silver så kostar det oftast också lite mer men som tur är har vi ju Tradera numera att gotta oss i(=Checka mina auktioner, garanterat äkta silver om inget annat anges, här är en:

www.tradera.com/Ringar-i-akta-925-silver-mellandelar--auktion_302346_110375325Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress