Spiderchick

Svart eller vit

En sak som jag har kommit underfund med sedan jag blev mamma är att allting vad gäller föräldraskap är antingen svart eller vitt - rätt eller fel. 

Ingenting är någonsin mitt emellan.

Om inte du gör så som jag har hört att man ska göra så gör du FEEEEEL!
 Lite så känns mentaliteten. Främmande folk på bussen (och det här är sant) tar sig friheten att fråga mig om jag ammar? Hur sover han? Tar han napp? Etc etc. För att sedan hagla förmaningar över mig - gör si gör så. Ungefär som att min son skulle drabbas av lättare vanvård ifall dom inte fick komma med sina råd.

Varför? Är det osäkerhet som gör att vi prompt måste pracka på andra människor våra idéer om föräldraskapet?

Det tror jag.

Jag tror att vi är så jäklans rädda för att göra fel med våra barn så när vi ser eller hör någon annan göra annorlunda är vi blixtsnabbt där och talar om att så där gör inte jag, jag gör så här, gör som miiiig. Och så mår vi lite bättre.

Men det som känns rätt för en person kanske känns fel för någon annan?

Bara för att "Greta" tycker det känns strålande att heltidsamma lille "Sixten" tills han fyller femton år så betyder ju inte det att vi andra måste göra det samma med våra barn? Eller hur?

Istället för att döma ut varandra tycker jag att vi borde plocka lite tips här och lite tips där och sedan sätta ihop det till vår egen lilla unika familjebibel.

Alla är ju olika.

Och någonstans måste vi ju ändå ta för givet att alla bara vill sina barns bästa.

Inte sant?SpiderMama är trött på att allt bara är svart eller vitt.

Martina

ja tyvärr är det ju så det ser ut! tråkigt men sant! det värsta är att man är lika dan själv, det trodde jag först inte men jag kommer med mina småtips och små frågor jag med. men inte för att jag tycker att ALLA skall göra som jag gjort eller gör men kanske hjälper mitt tips någon... eller vad vet jag! Jag bryr mig inte direkt om hur någon annan ammar, men jag har oxå fått den frågan TUSEN gg vid det här laget...framför allt de som är äldre! o som du säger alla är olika, och alla gör vi olika!(om min kommentar verkar flummig och du fattar noll, så lägg på minnet att jag är sjuk och går på TUNGA medicament-läs panodil och nässpray)men stå på dig tjejen! Du är nog en toppengrym morsa tror ja!ha en fortsatt trevlig dag!

mvh Martina

Fia ♥

Det som funkar för "Sixten" funkar säkerligen inte för er Skrutt. Gör så som ni trivs med. Vill Skrutt ha det på ett sätt tror jag att du märker det, o fortsätter så han vill ha det. Det är ju du som känner din bebis och du är ju hans mamma. Lyssna på din bebis och gå efter ditt hjärta så blir det nog bäst tror jag. :) Lycka till med allt!

Marina

Huvudet på spiken (eller vad man säger?). Jag är för nyanser och skillnader. Stå på dig & gör det som känns rätt för er, nu och sen.

AnnaJ

Mycket sant! Det enda viktiga med sitt barn är; överös den med kärlek! ..sen det andra, det funkar det mesta, det finns ingen absolut sanning. De flesta blir rätt normala trots olikheter i uppväxten.Känn efter vad som känns bäst för dig och stäng av när alla besservissiga kommentarer kommer! Go Spiderchick!

Ullis

heja!

låt oss vara förstagångsmorsor på egen hand och lista ut hur våra ungar vill ha det! prutt på alla som vet så jävla mkt bättre över våra barn!

Soffan

Fast jag tror också att man är så lättad att hitta ett recept över huvud taget på vad som funkat för en själv att man gärna delar med sig av detta till nyblivna mammor och pappor. Jag känner så i alla fall.

Den som en gång varit nybliven mamma vet ju hur mycket ångest man går omkring med och hur svettigt det kan bli.

Sen kan jag hålla med om att tanter på gatan gärna kan strunta i att lägga sig i.

Härom dagen när min ganska store son fick ett vansinnesutbrott utan dess like på stan som jag var fullt upptagen att försöka hantera medan jag dessutom skulle försöka få på oss på en buss, så kom en tant och petade mig på axeln och sa "du måste plocka upp honom ur vagnen". I helvete, jag har ju precis kämpat för att få ner honom i den, så att han inte ska skada sig själv eller mig med sina huvudslängningar, sparkar och besinningslösa rallarsvingar.

Jag kände faktiskt själv för att skalla tanten, men det gjorde jag inte.

Lis

GRR, du blir bara bättre för varje gång jag läser din blogg. Du har så rätt!Jag stört mig på bittra kommentarer om "det är fel, det är rätt" på din blogg hurlängesomhelst. Jag har själv inte barn, men senast i helgen skulle jag få hålla i mitt pyttelilla kusinbarn under haglande kommentarer som "håll honom mot axeln, så gjorde jag när min lille Kalle var liten!" "nej han vill se framåt, precis som min lilla prinsessa vill" "hoppa honom lite, det gillade min älskling" "NEJFÖRBÖVELEN hoppa honom INTE, då kräks han, precis som Sixten!". Kära nån.Klart att man ska få tips om man ber om det, men då väljer man sina rådgivare noga eller så går man till dom små runda, snälla tanterna i vita rockar på BVC (jag vill i alla fall tro att dom ser ut så). Så det så.Jag håller fast vid ett av mina hundra motton; har man inget snällt att säga kan man lika gärna hålla tassarna från kommentarsspalten.Puss på Spider, puss på Skrutt.

Emma

Gör det som känns rätt så blir det nog bra i slutändan... Är det inte därför vi kvinnor har fått intuition??

pubes

Håller med! Den dag jag blir mamma tänker jag absolut fråga andra om tips, men jag tänker ändå göra det som känns bra för mig och rätt för mitt barn :)

Kerstin

Det värsta jag vet ( näst efter eldsvådor, pedofiler och krig ) är "polismammor" som anmärker på allt man gör, ifrågasätter det mesta och klankar ned på andra mammor/pappor. Bläää. Kan inte alla bara vara? Uppfostra sina ungar på det sätt som känns bäst och skita i hur alla andra gör? Mammor är ruskigt jobbiga ibland. Även jag själv.

Sofia

När min son var bebis,(nu 2år) fick jag höra liknande kommentarer. och stirrande blickar för att jag är en ung mamma.

Jag brydde mig inte speciell mycket.

Men en gång blev jag arg och sa ifrån.

Jag hade precis ammat innan vi skulle ta bussen och min son hade inte rapat å han gnällde lite och det knep i magen på honom på bussen.

Då kommer det fram en och säger till mig :Du förstår väl att han måste ha mat när han skriker.

Varpå jag svarade : va fan vet du om det? har du ett så ointressat liv att du måste lägga dig i andras!?

sen gick hon..ha en fortsatt bra dag!

www.fyranyanseravrosa.blogspot.com

Ja men alla lägger sig i allt! Så är det verkligen!Vintern 2007 var jobbig för pensionärerna på Kungsholmen i Stockholm. De kunde inte förstå hur jag kunde sätta på min son en vit overall och röd mössa.Herregud!Vit overall i dessa avgasmoln!Och röd mössa på en pojke! Någon måtta får det väl vara liksom...Pust så jobbigt det var att åka buss då.

Josefine

Jag oroar mig redan, fick lite försmak på det där förra fredagen. Var och fika med min mor, då frågade en bekant till min mamma som också var där och fika om vi köpt barnvagn och jag sa ja, då frågade hon självklart vad den kostade och då jag berättade priset så sa hon högt att det var ju dyrt och man kunde minsann köpa billiga begagnat. Som att man inte vet det själv liksom? Vi har fått det mesta till bebisen liksom och ville lyxa till med nått som inte var begagnat. Nä, jag kommer nog bli världens bitchigaste morsa då okända kommer fram till en och har åsikter på vad som är rätt och fel. Man gör väl det som känns bäst själv?

Jennie

Håller med!

Hannah

WORD

Sofia

Mycket sant!

Fru Harbeck

Allvar?!?!? Frågar folk sånt på bussen?!? Jag tror vi ska skita i att skaffa barn! Det e ju sjukt. Jag håller med dig att alla e olika... Jag e ett klassiskt fall av att göra allt tvärt emot det som anses vara rätt i min fostran när det kommer till min son. And I love it!!

Jessica

Håller med. Men så fort man blir förälder och har upplevt en del när det gäller barn och föräldraskap blir man likadan. Jag tror det är för att man vill dela med sig av sina erfarenheter och undvika att andra ska göra samma misstag som man gjort själv, alternativt vill man ge tips och dela med sig av sådant som har fungerat bra. Man blir liksom ganska lyrisk och exalterad över minsta grej för allt är så nytt och stort! Även om man vet att det som fungerar i våran familj kanske inte alls passar någon annan. Men så är det nog med allt, oavsett om det gäller föräldraskap, jobb, heminredning eller bilköp. Gör som jag gjorde eller gör inte så...

Man skulle kunna sammanfatta allt med följande:

Det finns två sätt att göra saker på: Fel sätt och Mitt sätt...

Sus

LYSSNA inte! Bara gör.

Det brukar bli bäst då.

Vad är det för fel på folk...?

M

Mycket kloka ord!

Marie, Elsa och Greta

Bra skrivet!! Så känns det verkligen. Vet inte om du är medlem på familjeliv.se men där du, där blir folk lynchade hit eller dit för allt. Nä, jag tror precis som du att det är bäst att göra som man själv tycker känns rätt och som fungerar för just ens egna familj. Jag tycker att det är kul att få råd och tips och har lärt mig en hel del av det men förmaningar, nej tack.Eftersom du har så många läsare kan jag tänka mig att du råkar ut för många förmaningar här på bloggen också att man absolut inte kan använda babybjörn, inte vara ute och gå bland folk etc etc (bara exempel). Kör ditt race du, du vet vad som är bäst för er och folk som inte kan låta bli att kritisera är nog mer oroliga än kunniga.Jag har två småttingar nu och vissa knep som fungerade bra på den äldsta fungerar inte alls på den yngsta osv. Barn är ju så olika så någon universalregel fungerar ju inte.... fast det verkar inte alla förstå. ;)

Hanna

Alltså, överhuvudtaget bör man ju vara sparsam med att spruta ur sig råd och tips i tid och otid. Det är att dumförklara andra människor.Givetvis finns det en anledning till varför du väljer att inte äta choklad när du ammar - i det här fallet att Skrutt får ont i magen - och att då komma och säga att det funkade jättebra att äta choklad och amma Sixten är dels totalt irrelevant i sammanhanget och dels ett underkännande av dig som en tänkande individ.Att bli behandlad på det sättet tror jag att de flesta människor blir djupt kränkta av.

Angelica

Du har så rätt, har inte barn själv (som tur är, de får vänta några år)men jag vet många som tror att de är experter när det kommer till barnuppfostran och tror att deras ungar är några änglabarn, men när inte lilla mamma eller pappa ser så är de inte så gulliga längre. Du blir nog en grym mamma! =)

DPYKM

HAHA! Du borde läsa amningsdebatten (kriget?) på http://LadyDahmer.blogg.se/

Egoina

Sjukt. Jag kunde aldrig tro att det var sådär. Trodde det svenska folket höll käft om allt. Men tydligen inte barnuppfostrande, och det är väl skönt på ett sätt :)

Annis

Word!

Emma

Märkte du inte edt också under graviditeten? "vad stor mage du har !" "Vad liten mage du har...!" "Tänk på att..."Hoppas jag får den dära selektiva hörseln som min mor hade i mina tonår... ;-)

jessica

word!!

Just Another Crazy Blonde - With Just Another Stupid Blog

Ja, man hoppas att föräldrar vill sina barns bästa, men det är inte alltid fallet. Tyvärr :(

Elinor

Jag är inte själv mamma, men har också verkligen reagerat på alla dessa åsikter om barnuppfostran. dagligen ser jag artiklar om hur man ska göra si eller så eller undvika det och det. värst är när de kör med alla dessa siffror: 5 steg till att bli en bättre förälder, föräldrars 10 budord och så vidare. come on!

NAISY- Anna i landet Upp och Ner

Sant, sant, sant, SANT!!! Jag har aldrig blivit så dömd av andra som nu när jag är mamma. En del saker blir man faktiskt ledsen av att höra.

En av mina kompisar har en liten pojke, fem år, som har mild cerebral pares, det är ett handikapp som inte syns på honom men bland annat kan han inte gå långt utan måste sitta i vagn när de är ute. Min kompis har fått otroligt många elaka kommentarer om att "pojken är ju alldeles för stor för att sitta i vagn, han ska vara uppe och springa som andra barn!! Du skämmer bort honom!"Jag tror du har rätt Spider. Det är osäkerhet.

Tess

Hear hear!

INTOX.BLOGG.SE

INTOX.BLOGG.SE

INTOX.BLOGG.SE

INTOX.BLOGG.SEHåller helt och hållet med dig, vi mammor borde hålla ihop och stötta varandra istället för att försöka bräcka varandra med att vara den som har den snällaste barnet, snyggaste karln och mest välstädade huset.. för under ytan är vi alla likadana, lika vilsna och ensamma ibland i behov av lite kärlek.INTOX.BLOGG.SE

INTOX.BLOGG.SE

INTOX.BLOGG.SE

INTOX.BLOGG.SE

INTOX.BLOGG.SE

Sofie - mamma till mira

Haha, tror det är sådär det funkar. Alla älskar att "lägga sig i". Alla vill säga sin mening. Man får liksom sålla bort lite och ta vara på det som verkar vettigt!

Ingen annan än en själv vet ju vad som är bäst för sitt barn :)

Mickis

Bra sagt !

Malin

Åå va skönt att läsa! Det bästa av allt är att den "lilla" gnuttan ironi som du så bra får med alltid annars liksom fick stanna hemma i detta inlägg och det känns genast som att du faktiskt är ännu lite mer irriterad på dessa "tipsare". Dina lite smått ironiska inlägg annars är underbara men det va liksom pricket över "i" utan ironi här!Jag håller helt och fullt med dig, mitt är mitt och ditt är ditt. Mind your own business liksom! Särksilt alla äldre damer där ute, tiderna förändras! =)

Rebecca

Haha, om man är trött på att allt är svart eller vitt så är det ju bra att man bor i Göteborg där det är GRÅTT!

åsa

Helt sant! Bra skrivret...

Hoppas du får en bra kväll!

ullisar

alltså. jag måste kärringa mig mot strömmen en smula nu och hojta att jag tycker det är asabra med goda råd! ärligt! jag utgår alltid från människans godhet (tills motsatsen bevisats) och därför är andras "så här gjorde jag" bara omtänksamt.kan inte låta bli att undra över om alla dessa "lyssna inte på råd för tusan"-mammor själva alltid håller näbben stängd? jag har massor av gånger hört tjejer gnägga "nä jaaag tycker inte man ska lyssna på råd från andra, du vet ju bäst själv. jag brukade göra si och så och det funkade jättebra." jaha? och det där sa du just bara för att jag ska strunta i det, eller?näää.. vänlighet är underskattat! lita på att dina medmänniskor vill dig väl, och lita på dig själv! det är mitt råd - som jag apselut tycker du ska lyssna på :D

Susanne - i huvudet på en tvåbarnsmorsa

Du har bara så himla rätt!!!! Kunde inte ha sagt det bättre själv - stämmer på pricken. Trist att folk känner en enorm vilja att lägga sig i ens liv, när man fått barn. Saker de inte har ett dyft att göra med (som tex amning...)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress