Spiderchick

Matvägran - hur göra?

Sedan några veckor tillbaka har lilleman börjat frigöra sig från oss (BVC:s ord inte mina) i form av matvägran. Han blir synnerligen upprörd och nästan förolämpad så fort vi ens närmar oss med en sked mat.

Otroligt enerverande då man som förälder inte helt sällan ser det som sin primära uppgift att nära sitt barn...

Jag och min kille bestämde dock tidigt i lillemans liv att vi inte tänker hetsa upp oss eller oroa oss blåa över eventuell matvägran. Vi försöker sålunda att behålla lugnet i det här fallet.

Dock skulle jag gärna vilja ha lite tips av er föräldrar med liknande erfarenhet. Vad gjorde ni under eventuella matvägran-perioder?

Lät ni kidsen äta själva? Leva på välling? Laga sin egen mat? Mala sitt eget mjöl? Mjölka sin egen mjölk? Kärna sitt eget smör?

Gimme the tips!Spiderchick önskar att matning av barn snart blir No Hassel.

Cilla

Äta själv är det som har fungerat bäst i våran familj, i alla fall när de har varit små. Att 6-åringen har matvägrat de senaste åren är en helt annan femma. När det gäller honom, får han helt enkelt bestämma själv vad han vill äta (av det som serveras), vilket brukar resultera i 5 spagettistrån eller 1/4 potatis...typ.

Sofie

prova att ge honom plockmat, lite extra välling kan man också fylla på med framåt eftermiddagen, drickyougurt o nyponsoppa kanske kan funka.. Samt distrahera honom med något annat när ni äter, prata o skoja så vips åker en sked in i munnen....

Terese

När vår son var liten var vi först rätt stressade över hans perioder av matvägran eftersom han gick upp dåligt i vikt och låg under på viktkurvorna men efter att man via bvc konstaterat att han inte led av några allergier eller intolerans samt att en dietist konstaterat att han fick i sig det han skulle blev vi lugnare. Då började vi låta honom styra hur mycket han ville äta utan att känna oss stressade över det. Visade han att han inte ville äta/äta mer tog vi helt enkelt bort maten. I och med att vi gjorde så blev hela matsituationen mer lugn och harmonisk för oss alla och matvägran gav med sig lättare, till nästa gång.Med lillasyster som nu är 13 månader har det varit annorlunda. Hon har väl inte riktigt matvägrat men som bebis har hon heller aldrig velat äta ordentligt. Puréer gick aldrig ner mer än i små små mängder, max motsvarande en halv burk och det hörde till ovanligheterna. När hon var tio månader började vi ge henne samma mat som resten av familjen, dock fick vi inte mata henne, hon skulle prompt äta själv och det har hon fått göra. TIll en början åt hon mest med händerna men nu äter hon själv med sked eller med händerna. Så fort hon började få äta själv och äta samma som oss andra började hon också äta ordentligt. Visst varierar det från dag till dag, måltid till måltid men så är det ju även för oss vuxna. Ibland är man helt enkelt inte sugen eller hungrig.Jag tror alltså att ni gör helt rätt i att bara behålla lugnet och vänta ut det. Låt honom pilla på med maten bäst han vill men gör det inte till ett tvång. Ni verkar ju ha koll redan :-)

Spiderchick

Terese: Ja att mata lillen är helt att glömma. Han blir vansinnig bara skeden närmar.Sålunda får han äta maten själv vilket resulterar i att 90% hamnar på golvet och väldigt lite i magen.Antar att det bara är att behålla lugnet och vänta ut hela grejen... :)Tack för tipsen!Kram

Spider

Anneli

Vår kille matvägrar också litegranna mellan varven men vi gör så att vi försöker behålla lugnet när det händer, låter honom äta så mkt eller så lite han vill och sen ger vi lite extra välling på kvällen de dagar han ätit lite sämre.

I början gav vi honom istället lite mer mellanmål då han inte ville äta så mkt av själva lunchen eller middagen men det har vi slutat med nu då jag tror att det är bättre att låta honom bli lite mer hungrg o på så sätt vilja äta mer av maten. Låter man barnet småäta diverse rån, kex, frukt, smörgås, yoghurt o annat så är han/hon nog inte så hungrig sen när middagen väl serveras.Det man har hört från "experter" är ju att små barn inte svälter sig själva. Blir barnet hungrigt så äter han/hon liksom förr eller senare.Så sålänge man inte märker att barnet magrar av eller far illa av dessa perioder så är det nog ingen fara.

Aggie

Milo gillar att plocka själv med sin mat när han är i såna perioder och så smyger man in en lite sked i munnen då och då. Brukar fungera :-)

Lite av varje liksom. En egen liten sked att pyssla med är också super, visa hur man gör med den och så. trixigt som tusan i början. Men det blir mycket roligare att äta :-)let us know how it goes :-)Kramar!

Nina

Vill han inte äta så låt honom slippa. Ge inget annat mellan måltiderna utan låt honom bli ordentligt hungrig till nästa mål. Har han inte ätit nåt till lunch, t.ex. så servera nästa mål lite tidigare hellre än att ge nåt att dämpa hungern med mellan måltiderna.

Han har upptäckt att han kan välja :) Det är som det ska i den åldern och går snart över. Han får säkert i sig det han behöver, och ni är toppenbra föräldrar så det blir säkert bra det där med. Lycka till!

Sandra (den personliga bloggen om The Sims)

Han kanske bara saknar all inclusive maten i Turkiet ;) ;)

emma

Hoppas han snart vill ha mat igen :)

Åsa

Jobbig period! Men än så länge har jag inte hört talas om att nått barn i sverige har svultit ihjäl för att dom matvägrat. Han äter nog när han är tillröckligt hungrig. Jag skulle nog försöka att inte hetsa upp mig men det kan vara sjukt jobbigt att ta hand om en hungrig bebis. :P Ett tips är väl att inte ge han "godis" bara för att han ska äta nåt alls. Då kan det vara svårt att få han att äta vanlig mat igen. Inte för att detta hjälper dig särskilt mycket kanske.. Det löser sig. Du är ju en kanonmorsa!

Kram!

Malin

Vi hade precis som du bestämt att inte stressa upp oss. Men ändå! Klart man gört lite.När problemet blev matvägran så provade vi att skippa burkmaten och erbjuda samma mat som vi. Det funkade(nästan jämt)! Men annars så erbjuder vi välling. Vill han inte ha det heller då är det ju inte så mycket att göra mer än att prova vid senare tillfälle och hoppas! =) Tillslut blir dom ju hungriga! Sen har vi även erbjudit att få äta själv och då va det också mycket roligare med mat!Lycka till!! Och vilket härligt Turkietställe ni har hittat! Vi va i Alanya för två år sen och det va en STOR besvikelse!sargit

Våra små äter väldigt varierat, ibland matvägrar de men de verkar inte lida av det nämnvärt.

Oftast är det total stopp att hjälpa till då de äter, "kan själv" verkar deras skrik betyda. Vi har skaffat oss två kontorsplastmattor (sådana man brukar ha under kontorsstolar) under deras matstolar, skyddar golven och är lätta att samla ihop resterna från.

Bästa sättet att få barnen att äta hos oss är att äta själv samtidigt.

Förövrigt så instämmer jag med de flesta redan skrivna kommentarerna.

Lycka till!

sargit

Våra små äter väldigt varierat, ibland matvägrar de men de verkar inte lida av det nämnvärt.

Oftast är det total stopp att hjälpa till då de äter, "kan själv" verkar deras skrik betyda. Vi har skaffat oss två kontorsplastmattor (sådana man brukar ha under kontorsstolar) under deras matstolar, skyddar golven och är lätta att samla ihop resterna från.

Bästa sättet att få barnen att äta hos oss är att äta själv samtidigt.

Förövrigt så instämmer jag med de flesta redan skrivna kommentarerna.

Lycka till!

Magdalena

Båda mina söner har börjat vägra att bli matade rätt tidigt, vid ca 8-10 månader. Med yngsta fattade jag först inte att det var därför han åt dåligt. Så fort de fått äta själva så har matlusten kommit tillbaka igen. Det har blivit en väldans massa kladd och i början har menyn varit något begränsad eftersom de dels inte äter så bra med sked och dels inte har så många tänder :-) Men sen har det löst sig. Ni gör helt rätt som inte stressar över det hela. Man kan ju aldrig tvinga i barn mat, bara erbjuda :-)

Magdalena

Slänger in lite tips på bra äta självmat oxå:

Små frikadeller (kokta köttbullar)

Potatis i bitar

Majs och ärtor

Fiskbullar

Blodpudding

Makaroner

Morotsstavar (kokta)Frikadeller kan man även göra på kyckling om man vill.

Sanna

Man tar det superlugnt och taggar ner ett tag och kör på i samma spår som vanligt. Det är högst ovanligt att barn svälter sig själva med vilje. Det är ju inte alltid man själv har lust att äta eller hur?

johanna

min son värgrade också tillochfrån, men när man kände sig som mest frustrerad och maktlös och dålig som mamma så blev det en period med en MASSA välling och Yoghurt. Nu ska jag låta som en såndär jobbig mamma, men : barn svälter inte ihjäl =) han äter nog om ett tag igen kram

Deleine

Vi hade det problemet med min dotter... Eller nästan! Läkarna sa att vi/jag var tvungen att sluta amma henne eftersom hon inte växte som hon skulle, och jag kämpade hårt med att sluta amma henne och försöka "tvångsmata" henne... 4 ÅR SENARE så går det itne ens att säga "Ät upp maten" för då håller hon på att kräkas!!!Så noja inte upp er och försök tvångsmatning. Min barnmorska sa att barnen får i sig det de behöver men se till att servera dem så att det FINNS även om de inte äter.

Vanessa

Vill inte mysdjuret äta brukar vi bara doppa skeden i maten så får han suga på den i egen takt, tar apalång tid, men han brukar få i sig en hel del. vitt brld med mjukost är också en redig lifesaver här hemma, det går typ alltid ner. Lycka till!

Hanna

Chilla,matvägran brukar föregå glupande aptit och handlar ofta om att barnet växer.Är han kanske lite kinkig o konstigt grinig på kvällar/nätter? Växtvärk.Varken hundar eller ungar äter så mycket när de växer - kroppen har liksom fullt upp med att utökas och att bara hålla balansen är snorjobbigt. Hjärnan måste ju koppla om kroppsminnet eftersom fötter blir större, ben längre, armar åt ala håll osv...När det lugnat sig så återkommer aptiten i rasande fart ( o mängder ).Peace

Jennifer S

Vår son har gjort likadant i perioder men nu när han har fått börja äta samma mat som oss och äta själv äter han hur bra som helst! Måste dessutom tillägga att barn äter om de är hungriga och under min utbildning (pluggar till dietist) trycker de på hur viktigt det är att aldrig tvångsmata barn. Det är viktigt att barn får äta själva, kladda ner sig och verkligen uppleva maten, så det är roligt att äta:)

THIS IS SEX - BLOGGEN OM SEX!

.

This is sex - Bloggen om sex, känslor, förhållanden och allt som rör ämnena!

// Thisissex.blogg.se

Ida-Maria, mamma till Lykka

Ni gör helt rätt i att bara ta det lugnt. Ett barn svälter sig inte. När han blir tillräckligt hungrig så äter han.Min dotter Lykka har aldrig riktigt matvägrat utan anledning. Det har varit svårt med mat när det har varit väldigt varmt ute (som nu i somras) och när hon har fått tänder(det kliar!).Men när det har varit så här har vi låtit henne äta det hon velat, som plockmat. Jordgubbar, majs, kex etc. Till detta har vi försköt med flytande kalorier som nyponsoppa eller smoothies(finns från semper). Och såklart välling.Det gäller att nog att hitta det de vill ha och köra på det. Och sen låta de prova nya saker lite då och då under dagen. Vi ger Lykka kokt kall pasta som snacks bara för att få ner mat!Lycka till!!

Annele

Det där känner jag verkligen igen, är nog ganska vanligt. Våran dotter på 15mån har kommit på att hon kan äta själv och total vägrar att bli matat, kladdigt blir det och jag sitter beredd med en extra sked och försöker att smyga in en sked imellanåt. Vissa dagar går utmärkt medans andra dagar går sämre och då ger vi lite extra välling eller erbjuder sån man som altid går hem (spaghetti & köttfärsås el. lasagne)

Linn

Tack tack spiderkid för du har börjat matvägra så din mamma fick en massa fina tips (ibland hade de allt varit bra med en stor blogg :)) Min pojke (snart 11 månader) har alltid varit extremt kräsen, de är gröt, youghurt och välling som gäller. Och ibland fungerar alltså inte ens de, förutom välling då. Så de är bara för min del att härda ut, försöka tänka att barn inte kan svälta sig själva, lättare sagt än gjort. Ska testa några av tipsen du fick dock, man vet ju aldrig, något kanske hjälper =)

Sailormum

Så här gör våra vänner, funkar på våran Paco med! http://alvaesther.blogspot.com/2010/03/matluring.html

Annapanna

Vi har låtit våra små söner äta "själva" sedan de kunde börja hålla i en sked själv. Vid varje måltid har vi ställt fram tallrik och sked och lagt lite av maten i. Det har varit allt från barnmatsburkar, plockmat, fruktpuré, yoghurt etc. De har fått kladda med den maten och skeden bäst de velat och vi har matat på. Denna metod har iofs inneburit en jäkla massa kladd och klet inte bara på bebis utan också på förälder, syskon, golv, väggar, tak och andra mer udda platser.Men, de har ätit bra för det mesta, de har lärt sig att äta själva kring 1-års ålder (dvs behärskat hur man gör med en sked & mat) och när de har vägrat äta, ja då har vi trugat dem i ca 10 minuter och sen inte gett dem något annat förrän nästa gång det var dags för mat, vilket oftast inte är så långt bort när de är små ;-)

Emma

Hoff, denna matvägran.

Vår lilla dotter hade sin första omgång när hon var 4 månader och sen har det återkommit då och då med några veckors mellanrum. Hur mycket vi är försöker att inte stressa så går det bara inte vissa gånger.

Numera funkar välling och ibland smörade mariekex när allt annat åker i golvet.

Malin

Min dotter Wilma började också vägra äta för ett par månader sen...vi fattade inte riktigt varför för hon är glad i mat annars. Det berodde på att hon ville äta själv. Så nu äter hon själv istället. Hon lärde sig äta med sked jättefort. Ganska mycket hamnar utanför och på golvet och en del slinker i via hönderna också, men så mycket nöjdare hon är när hon får äta själv!

Marie

Hej! Tror du gör rätt i att inte hetsta upp er för mkt över att han inte äter så mkt men det är klart att man vill att kidsen ska äta bra. Min lilla tjej har också börjat matvägra, men det gick iaf lite bättre när hon fick en egen sked att gegga runt i tallriken med. Sedan får och lite mer välling morgon och kväll så att man vet att hon får i sig nåt. Hoppas att det går till sig. Kram

Nina [Mamma till Eya och gravid med nr.2]

Min lilla Eya är i en sån period nu. Och jag ger henne det hon vill ha istället för att hetsa mig över vad hon måste få i sig varje dag. Vissa dagar kan hon äta enbart mackor, youghurt och frukt (+ ett par skedar mat) och andra dagar får hon i sig lite mer. Eftersom det bara är en period så ska man nog inte ta det så hårt. Låt barnet välja, kladda och ha kul med maten. Matvägran går snart över ;)Ett tips ör att ge honom en sked som han får kladda med samtidigt som du matar honom med en annan sked. Det brukar funka för att då öppnar dem munnen automatiskt utan att tänka :P

hege - Julias mamma!

Nær Julia vægrar låter jag henne æta sjælv, æven om det blir kladdigt på mattan och smutsigt på golvet så ær det vært det, æven om hon inte får i sig så mycket nær hon æter sjælv så får hon i alla fall i sig mera ænn nær jag ger henne mat! (nær hon vægrar asså). Vissa (det ær nog bæst før 2-3 åringar men i alla fall) gør makor som ser ut som hjærtan å så med hjælp av pepparkaksformar, men jag tvivlar på att lilleman tycker att det ær værsta interesant då han nog inte ens vet vad ett hjærta ær ænnu:P

Myrkryp

Nisse äter väldigt sällan och väldigt lite. Om han äter två skedar under en och samma måltid ligger jag och hans pappa ner på golvet, vrider oss av lycka och skrattar hysteriskt. Så jag vet hur ni har det...Äta själv funkar i regel bättre på matvägrarungar. Låt honom leka med maten, han upptäcker! Hamnar något i munnen så se det som en bonus. Han kommer inte att svälta ihjäl, han kommer inte att stanna i växten och han kommer inte att bli dum av att inte äta.Avdramatisera!! Lägg upp mat åt honom, men försök att ge blanka fan i om han äter eller inte. Erbjud frukost, lunch, middag och några mellanmål, men lägg inte så stor vikt vid om det äts eller vad det äts. Vill han äta fyra majskorn och en köttbulle per dag så låt honom göra det.Och framförallt, det går över! Det löser sig! 1-åringar svälter inte ihjäl sig själva, så länge han är pigg och glad så oroa er inte! Lättare sagt än gjort, jag vet, men försök. Kram!

Anonym

Silas hade en sån period och då lät vi honom äta själv(massa kladd) och så smög vi in en sked medans han va helt upptagen av att kleta med maten i håret..

Liselotte,21 år & mamma till Lilly 15 månader & mini med BF 25/11♥

Det är verklogen svårt när dom små börjar matvägra. Vi märket otroligt tidigt att dotterna började med denna vana (tjejer! Tänk att dom alltid ska hålla på haha) & jag tror att hon började äta själv vid 8-10 månader. I samma veve började även vägran mot burkmaten så det blev att hon började äta av oss. Men oj vad skönt det är att sluta med burkmaten. Inte lika kladdigt & man slipper tänka på att hitta en micro & värma maten i. Man kan ta med sig lite macka eller köpa mat på något hak som plutten kan smaka av (typ korv eller köttbular & mos) Otroligt skönt.Tips på vad du kan lägga/ställa fram till killen som kan kan äta själv utan att kladda allt för mycket: Små fruktbitar tex banan eller päronbitar, smörgås med pålägg som är tärnad i lagoma bitar, majs & ätror, gurkstavar gillar dottern, köttbullar & korv mm. Sen finns det ju en massa som kan kladda lite med men egengjord mos som du ställer fram i en skål så kan kan försöka äta själv funkar ju med. Då kan du även trycka i lite extra smör i moset s du vet att han får i sig mycket fett. Ja det finns så otroligt mycket man kan tipsa om men du har ju fått en massa bra tips så jag ger mig nu =)Kramar

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress