Spiderchick

Kyrkbesök

Idag vattenkammade vi oss, satte på oss vårat vänaste språkbruk och så traskade vi ner till stora kyrkan som ligger mitt i stan.

Först stundade en barnvänlig minigudstjänst och sedan var det fika.

Lilleman och hans kompis Lilla A lekte tittut under altaret. Alltså, med risk för att vara en sådan där jobbig morsa så måste jag bara säga att något sötare än titt-ut-under-altaret-nu-kryper-vi-mellan-prästens-ben har jag nog aldrig sett förr i hela mitt liv!

Jag fick nästan livrädda mig själv en stund eftersom att hjärtat fullkomligt svämmade över av kärlek. Godingar ♥

Mallanmamma

Gulligt :)

Sara

Kärlek :)

Tove

Gulligt ;)Men gillar inte riktigt idén att tvinga små oskyldiga barn till kristendomen... föräldrar ska aldrig påtvinga något sådant! Religion är något man själv ska få upptäcka och välja att tro på eller inte.. Då menar jag dop (som inte har något att göra med barnets namn) och att tvinga iväg dem till gudstjänster, konfirmation osv.

Susanna

Mina föräldrar tog med mig jättemycket till kyrkan när jag var liten. Var engagerad i allt möjligt från kör till grupper som träffades och hade roligt. Känns som att jag har haft en jättebra uppväxt och det var genom kyrkan jag upptäckte musiken. När man är barn märker man inte av det där med religionen i det hela. För mig har det alltid varit helt frivilligt att tro eller inte tro. I dagsläget befinner jag mig någonstans mittemellan, trots en barndom med extremt många kyrkobesök.

bitte

Bara för att man tar med sig barnet till kyrkan betyder det ju inte att ungen måste bli kristen för det.

Ja har vart massa i kyrkan men inte har jag mått dåligt för det eller känt mig kristen.

Spiderchick

Tove: Varken jag eller ngn av de andra föräldrarna på öppna förskolan tvingar våra barn in i något.Jag är inte troende på något vis eller går i kyrkan. Inte min kille heller. Vi går aldrig på gudstjänster eller dyl. Jo ibland när det är lucia, för det är väldigt vackert i kyrkan.Är man föräldraledig så är det dock i princip bara svenska kyrkan som anordnar saker för oss föräldrar och barn (det är dom som står för öppna förskolan tex där vi är flera dagar i veckan) (även sångstunden vi går på onsdagar är kyrkan som anordnar och där sjunger vi inga kristna sånger över huvudtaget utan helt "vanliga" sånger, vi använder instrument och bara allmänt stimulerar barnens musikådror - lillen ÄLSKAR det!) (och jag älskar fikat efteråt). Jag och lillen hade aldrig träffat så många goa mammor och barn som vi har gjort om vi inte hade gått till kyrkans lokaler.Att vi idag gick på en liten minigudsstjänst i själva kyrkan berodde på att det var avslutning för öppna förskolan (annars är vi som sagt i andra lokaler). Vi sjöng fina julvisor, det varade i en kvart. Thats it. Sedan gick vi till andra lokaler, fikade och hade trevligt. Barnen lekte och hade roligt tillsammans.Det har alltså inget med tro eller "påtvingad religon" att göra över huvudtaget - det har med gemenskap att göra.För att gå till kyrkan måste man inte vara troende, alla är välkomna. Jag är personligen väldigt glad att svenska kyrkan finns för utan dom hade min föräldraledighet inte varit hälften så rolig.Om/när du själv blir förälder kan jag varmt rekommendera att besöka Svenska Kyrkans Öppna förskola, du kommer märka att det inte är massa prat om Gud och Jesus, utan bara trevligt, socialt och fram för allt roligt för barnen!Hoppas detta svar öppnade dina ögon lite.Kram :-)

MoaPs. Jag kan även tillägga att jag gick på kyrkans barntimmar när jag var liten (och min familj är INTE troende). Jag tyckte att det var jättekul att lyssna på sagor ur barnbibeln, pyssla och leka med andra barn. Detta har inte skadat mig. Inte heller har jag känt mig tvingad att bli troende. Återigen handlar det om gemenskap.:-)

Samdra

Bra skrivet, Spider!

En Liten Emma

Jag gick också på kyrkans barntimmar när jag var liten, och jag är inte kristen, inte mina föräldrar heller.

Jag anser att om barnen ska kunna välja när dom blir stora så måste dom väl ha upplevt lite av båda sidorna?

(I min sons fall tre sidor, för hans pappas släkt är jehovas.)Knappast så att man tvingar dom att lyssna på en högläsning av hela bibeln bara för att man är på en gudstjänst..

ellen

Min lillasyster kröp in under prästens "klänning" en gång när vi var i kyrkan på dop eller liknande. . Det var nog det gulligaste jag varit med om i kyrkväg.

mormodern

Nu kommer väl han snart hem till mig o ska pracka på mig sin kyrklighet.. hur ska det gå?? Jag som svär så ...:)

sargit

hihii säger jag bara.

Då vi var på familjeläger (som kyrkan annordnar varje år) så lekte våra barn hejvilt under altaret i kapellet :) så sött och ingen som klagade, vi lyfte bara upp tyget som hängde ner lite så de inte skulle dra ner några ljus över sig.

Jag har jobbat i kyrkan i över tio år och har innan dess varit delaktig i grupper från miniorer och uppåt.

Jag är troende (vilket jag inte var som barn) men det är inget jag prackar på folk jag möter, har någon frågor om min tro och vad kyrkan står för så svarar jag såklart.

All verksamhet i sv kyrkan är öppen för alla, troende som icke troende, har till och med muslimer som besöker våra öppna förskolor, vilka jag har fått bra vänskap med och väldigt spännande och läraofyllda diskussioner med.

Det handlar, som du spider säger, om gemenskap med andra.

Det här med att "påtvinga" barn att tro hänger jag inte riktigt med på, är man säker som människa på var man själv står så tycker jag inte man behöver vara rädd för att umgås med de som tänker annorlunda om tro eller förbjuda sitt barn att umgås med troende om man själv inte tror.

Att umgås med de som inte tror lika som en själv ökar bara förståelsen för att vi människor tänker olika och att man lär sig mer av varandra.

Jag blir jätteglad om mina barn väljer den kristna vägen i framtiden, men det är inget jag kommer tvinga dem in i.

Kommer de hem då de är stora och säger sig tro på allah eller annat så är det inget problem för mig lika lite som ifall de skulle komma hem och säga sig vara homosexuella.

Om deras skolklass ska besöka en moske så kommer inte jag säga att de inte får gå.

Jag ser det som allmänbildning att få lära sig mer om olika religioner, som har mer likheter än vad folk tror...

Var inte meningen att "predika" men blev lite irriterad av kommentaren Tove skrev.

Har en liten fundering dock, om man inte får prova/möta olika verksamheter, inte lära sig om olika religioner, hur ska man då kunna upptäcka vad som är rätt för en?

Emily

Och även om det skulle vara så som Tove säger, så spelar det väl ingen roll. Ingen av oss har väl med det att göra i så fall?! Alla gör ju sina egna val utifrån vad man anser är rätt.

Sara - mamma till wilda

Ursäkta? Vad var det bra för Tove? Menar du verkligen det du skriver? Lilleman är 1 år för bövelen. Tror du han bryr sig om han är i kyrkan eller ej. Han har tillgång till leksaker och kompisar och mamma så klart. Allt han önskar på en o samma plats. Förutom pappa då

ullisar

jag skulle egentligen bara skriva att jag förstår din livräddande kärlek men så blev jag fast i kommentatorerna här ovanför. så intressanta! sånt här gillar jag, mer debatt åt folket!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress