Vad är eran erfarenhet?

Hej, för det första vill jag återigen säga att jag älskar din blogg! Spelar ingen roll hur dåligt humör jag är på, så drar det alltid i mungiporna när jag läser din blogg! ;) Sen så har jag en fråga om din lille pojk, hur sover han? Rygg, mage, sida? Min 7 veckor gamla dotter sover nästan jämt på mage, vägrar för det mesta sova annars, och alla säger ju att dem ska verkligen inte det för risken att drabbas av PSD. Man är ju självklart lite skeptisk till det när man vet riskerna m.m och när surtanten på BVC nästintill pikar att man är en dålig förälder som låter barnet sova så, men det vore skönt att veta om någon där ute är lika hemsk som jag? ;) Kram

Svar:

Jag tycker inte du låter som en "hemsk" mamma!

Jamenar man ska ju heller inte låta bebisen ligga i föräldrarnas säng. Vår lille har dock sovit i vår säng både en och två gånger. Särskilt i början. Hur pigg är man på att ta sluta-skrik-bebis-och-somna-om-i-din-egen-säng-striden klockan fyra på morgonen? Om barnet hjärtans gärna vill ligga brevid mamma eller pappa och detta leder till att alla i familjen får sova gott - ja då tycker i alla fall jag att det är ett ypperligt alternativ (om det sedan leder till att lilleman kommer vilja sova hos oss tills han tar studenten, må så vara).

Min erfarenhet är att det är omöjligt att följa alla råd och rön till punkt och pricka.

Vad är eran erfarenhet?Kommentera gärna!
Malin

Jag började låta min 6 veckor gamla dotter sova på mage.. Nu är hon snart 11 månader och sover fortfarande alltid på mage..

2010-02-01 ♥ 09:25:00 » URL: http://www.princessbdsm.se
Denise - Ännu en mammablogg

Första månaden sov Wilgot alltid brevid oss (för att han hade en mamma som fått för sig att han inte kunde sova i sin egna säng). Men så en vacker dag så fick jag för mig att prova sen dess har lillkillen sovit själv varje natt, hela nätterna :) Men det kom nog i samband med att jag slutade amma, för det är ju ganska skönt att bara slänga fram boobien på natten :P

2010-02-01 ♥ 09:40:17 » URL: http://knoddis.com
Ida

Gör vad som känns rätt för er! Alltid! Då är man en bra mamma/pappa! Det är mitt tips ;o)

2010-02-01 ♥ 09:46:01 » URL: http://idachristensson.blogg.se/
Livets Diamanter

gör det ni tycker känns bäst ;)

2010-02-01 ♥ 09:48:58 » URL: http://diamantmamman.blogg.se/
BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Well... nej inte till punkt och pricka. Visst kan man ge välling efter tandborsning eller saft i nappflaska eller byta blöja för sällan osv. saker som "inte är bra" men som egentligen är skit samma och upp till var och en men när det gäller sånt som barnet faktiskt löper en väldigt kraftigt förhöjd risk att dö av (sova på mage) så är det inte skitsamma. jag tycker att man ÄR en rätt dålig mamma då. Svårt att lägga ungen på rygg lixom! Eller åtminstone på sidan!Men det där att sova i föräldrarnas säng, asså det där är ju felaktigt! Kollar man på de undersökningar som gjorts så ser man att de barn som dött vid samsovning INTE samsovit säkert. Det har varit alkohol och/eller drogpåverkade föräldrar, rökande föräldrar, för varmt i sängen, fler syskon i sängen utan koll från föräldrarna med mera. Om man samsover säkert är det INTE farligt att samsova, tvärt om så skyddar det mot psd.

2010-02-01 ♥ 09:53:52 » URL: http://beckahbitch.se
JT890530 - Jonathan

Godmorgon, hoppas du får en bra dag :) kika gärna förbi på bloggen

2010-02-01 ♥ 10:05:44 » URL: http://stylebyjt.blogg.se/
Natosh

Jag har mina på varsin sida om mig. Om samsovning är bra eller inte därom tvistar di lärde, men jag är ganska trygg med att ja-sidan vinner där.Min dotter sov gärna på mage. Hon fick vanan då vi låg på Neonatalen och bm där tyckte att det var bra att hon sov så. Efter det var det ett helvete att få henne att sova på annat sätt, men jag kunde inte få någon ro så länge hon sov så. Så hon fick sova på sidan i min famn, vilket funkade bra. Men rygg? Glöm det!Lillebror har aldrig fått sova på mage så han är lyckligt ovetandes om hur skönt det är :)

2010-02-01 ♥ 10:28:48 » URL: http://www.natosh.se
Mad

Finns så många råd om vad man ska och inte ska göra som förälder. Samsovning har vi gjort sen dag 1. Vände honom framåt i vagnen när han va 7 månader osv. Man får lita på sin magkänsla som förälder. Lyssna på råden, sålla bort de som man själv inte tycker verkar vettigt och göra vad man känner är rätt.

2010-02-01 ♥ 10:29:01 » URL: http://mamamad.se
Tina

Haha jag sitter och skrattar åt dig beckanågonting att du har mage att sitta och säga att man är en dålig mamma för att barnet får sova på mage!!

Det är ju snarare värre att byta blöja på sin unge för sällan eller typ som många andra gör röker, dricker och massa annan skir under tiden man har en liten som man oftast ammar också!!Min son är snart två år och han ville absolut inte ligga på rygg han skrek och skrek men la man honom på mage så sov han så gott. Jag rådfrågade mitt bvc som sa att om det fungerar bra för oss att sonen sover på mage ska vi låta honom göra det! Så från det att sonen va två veckor har han sovit på mage och sovit hela nätter. Och det gör han fortfarande. Men inte fan är jag en dålig mamma för det!!!!

Jag vågar bara stå på mig och göra det som känns bäst för min son!

2010-02-01 ♥ 10:30:47
Marie-Louise

Jag tror att man oftast vet själv vad som är bäst för ens eget barn. Det här med att sova på mage har gått upp och ner i råd från BVC. När jag fick min äldsta för 16,5 år sedan kunde man lugnt ha henne på mage enligt BVC, när jag fick mitt andra för 15 år sedan hade det svängt och barnet skulle helst ligga på sida eller rygg, när jag fick sista barnet för 11 år sedan upplevde jag att BVC rådde mig att låta barnet sova som det ville bara man hade lite koll. Alltså inte lägga barnet på mage och ställa ut vagnen utanför dörren, typ. Sen kommer barnet alltid upp till en viss ålder då det självmant rullar över på mage då det sover, det byter helt enkelt sovställning själv och då kan man ju inte vara där och vända hela tiden, tycker jag. Då stör man bara barnet som sover och det tror jag inte är bra. Nu har väl inte vi så mycket småbarnsdödlighet i Sverige längre och det tror jag mycket beror på att vi föräldrar (mammor & pappor) röker mindre, dricker mindre och kollar våra spädbarn mer, än vad som gjordes på tex, 70-talet (vad jag tror alltså). Det blev ett långt svar, hoppas det gav något :)

2010-02-01 ♥ 10:32:42 » URL: http://madredetres.blogg.se/
Amanda & Oscar

Beckah har ju rätt. Små barn löper högre risk att dö i psd om de ligger på mage. När rekommendationerna kom att de skulle ligga på rygg så sjönk antal siffran på antalet barn som dog drastiskt. Men vill man absolut ha sitt barn på mage så skaffa ett andningslarm!!

Och det där med samsovning så finns det ingen som säger att man inte får/ska ha barnen i sin egen säng. Oscar har sovit med oss från början. Det kändes helt onaturligt att lägga honom i en egen säng.

2010-02-01 ♥ 10:39:39 » URL: http://glantan.blogg.se/
Nelin

Jag tror att man ska vara både pragmatiskt och försiktig. Det finns många som förordar magsovning men då i kombination med ett andningslarm för att gardera sig mot PSD. Ett andningslarm kostar lite men det är det väl värt när det gäller barns säkerhet och föräldrars nattsömn?

2010-02-01 ♥ 10:44:25 » URL: http://nelin.blogg.se/
Kerstin

Det går ju alltid i vågor - nästan som mode - med vad som är "rätt" för barnen. Bägge mina ungar (födda med nio års mellansrum) har velat sova på mage, och då har de fått göra så. Jag tycker mig minnas att de små bebismagarna ävern mådde bäst av det.

Det viktiga är nog att se till så att det int eligger för mycket kuddar och tyg kring huvudet och näsan. Fria luftvägar känns som en ganska bra förutsättning för fortsatt välmående hos de små. Inte på vilet håll de ligger?

Men det är väl jag som ör så himla gammal som tycker så!

2010-02-01 ♥ 10:52:51 » URL: http://www.arstinn.blogspot.com
J

Jag skulle aldrig gå på magkänsla när det kommer till PSD. Visst har rekommendationerna gått fram och tillbaka men nu vet man ju faktiskt att det är avsevärt mycket säkrare att ha barnen på rygg- det är inget djäkla mode. Det finns validerade vetenskapliga rapporter! Föräldrarna vet verkligen inte alltid bäst.Vissa saker kan man ju släppa lite på men skulle jag låta mitt barn sova på mage och det sedan skulle dö i PSD skulle jag ha bra mkt sämre samvete än om ungen fick två hål i tänderna för att jag lät det smaka socker i för tidig ålder.

2010-02-01 ♥ 11:07:36 » URL: http://moderskapet.blogg.se/
Amanda

Besök min blogg,

värd att läsa ;)

2010-02-01 ♥ 11:20:54 » URL: http://jeppesen.blogg.se/
Fiii

Om några år har dom kommit på att spädbarn ska sova på magen igen. Det där ändras hela tiden ju! Vi som är födda på 80 talet har förmodligen sovit på mage under hela vår spädbarns tid. Lyssna på ditt barn så brukar allt bli till det bästa :)

2010-02-01 ♥ 11:24:13 » URL: http://fiiiwiii.blogg.se/
Ann-Sofie

Skulle man ha lyssnat till varenda surkärring man har stött på genom åren så skulle man inte våga röra sitt barn. Efter 5 barn så kan jag säga så här: Lyssna... Fundera...Prova dig fram... Men det är NI som ska leva som en familj resten av livet. Dessutom så ändras ju hela tiden hur dom ska sova... Äta och så vidare efter varje ny undersökning som har gjorts... Man lär så länge man lever och är DU harmonisk så är barnet det också... Tro mig... Inget barn sover mellan föräldrarna tills dom tar studentet... hahaha... En dag upptäcker dom att det är pinsamt och då flyttar dom in i sitt egna rum utan krusiduller... Barnen ska ALLTID känna att dom får komma när dom vill...

2010-02-01 ♥ 11:33:40 » URL: http://.ansoni.blogg.se/
Chissra

jag har tre barn och alla mina barn har sovit i min säng. Jag tycker att det är mysigt. dessutom tror jag att man märker när de är mogna att sova ensam i egen säng. men så klart alla gör ju det de anser vara bäst för sitt barn.

2010-02-01 ♥ 11:44:33 » URL: http://chissra.wordpress.com
j

Kvinnor skapas med intution av en anledning tror jag;)

2010-02-01 ♥ 12:13:13 » URL: http://tryme.blogg.se/
Anna

SHIT vad du var ubersnabb på att svara! Impad. En kändis som du liksom;) KRAM för den!Annas Babbel

2010-02-01 ♥ 12:53:15 » URL: http://annasbabbel.blogg.se/
Marie-Louise

Vilken diskussion du fick till :)

Roligt att läsa vad alla andra tycker.

2010-02-01 ♥ 13:13:39 » URL: http://madredetres.blogg.se/
Sarah

Stopp stopp stopp stopp nu! Visst säger experterna att bebisar inte ska sova på mage för att det ökar risken. Men minskad risk är det oxå om bebisarna använder napp. Är alla mammor som inte tvingar sina barn att ha napp dåliga då? Nej så är det inte!Svar till du som skrev: Du är INTE en hemsk mamma. OM du är orolig så skaffa dig ett andningslarm. Så kan alla jäkla hobbyexperter vara tysta. För mig att det är självklarhet att ha andningslarm till mina barn men jag tycker för allt i världen inte att dem som inte har det är dåliga föräldrar.Så skäms på dig Becka! Det är ju inte första gången du sticker ut näsan och gör dig osams med folk.

2010-02-01 ♥ 13:17:17
Kriss

Jag är 22 och lägger mig mer än gärna mellan mina föräldrar ibland! Hahaha!

2010-02-01 ♥ 13:27:47 » URL: http://krisssthlm.blogspot.com
Johanna - nybliven mamma

Man får helt enkelt lita på sig själv vad man tycker känns bäst. Andra människor vill gärna dela med sig av sina åsikter, men dem behöver inte vara rätt :P

2010-02-01 ♥ 13:49:52 » URL: http://johannaostblom.blogg.se/
Lolita Loco

Själv fick jag inte samsova för att jag var så bråkig när jag sov. Det har satt djupa spår, så låt för guds skull ungen sova hos er om han vill! =P

2010-02-01 ♥ 13:50:16 » URL: http://annathewebdesigner.com
Sanna

intressant diskussion det blev! har själv funderat över detta...

även intressant att folk hoppar in lite här och var mitt i en het diskussion bara för att säga "kolla in min blogg, den är bra" hallå, nån hemma lixom? haha

2010-02-01 ♥ 13:55:18 » URL: http://sannahl.blogg.se/
B

Tack spider för att du tog up min fråga, lite roligt att se vad alla tycker och tänker. Och till dig Becka, du får gärna tycka att jag är en hemsk förälder som låter min dotter sova på mage. MEN jag har suttit och lusläst varenda sida på internet om PSD nu och även om det sägs att barnen löper större risk att drabbas av PSD om dem ligger på magen just för att flest barn som drabbats av det legat på mage, men det sägs även att barn sover som skönast på mage och hur vet man då att inte flest barn faktist sover på mage? Då blir det ju helt logiskt störst andel som sovit på mage när dem drabbats av PSD. Och jag låter min dotter sova på mage för att hon VÄGRAR sova på annat sätt, ni som säger att ni skulle ha dåligt samvete om ni låter dom sova på mage, HALLÅ vad i helvete ska man göra då? Jag kan inte tvinga henne till att vara vaken hela dygnet. Vi har provat allt, vi har försökt få henne att sova både på sida och rygg men hon sover max 10 minuter. Vi har höll på så i flera veckor enda tills att vi provade mage, nu sover hon HELA nätterna. Och om dom inte sover, vad händer tillslut?! Och ingen kan komma och säga nu att "tillslut somnar hon av utmattning" Jo tjena, så fan heller! MAX 10 MINUTER! Hon sov inte många timmar per dygn första veckorna, BVC trodde att hon hade kolik, hon hade sån magknip så vi såg riktigt hur det bubblade. Men det enda vi behövde göra var att låta henne sova på mage med oss, nu är hon världens nöjdaste lilla unge! Så kalla mig gärna en hemsk mamma, men ni tror inte att hon lider av att aldrig sova, och ha ont? Att inte låta sitt barn sova och bara skita i att hon har ont, nej det är absolut inte hemsk!

2010-02-01 ♥ 14:04:54
Annikasan

Jag har ingen erfarenhet, förutom tvärtom då. Alltså, hur det är att vara barnet. Jag kan meddela att mn som barn väldigt mycket mer uppskattar när förräldrarna gör som man vill, så att man slipper strida om precis allt! Så ni föräldrar, stå på er, gör era barn tjänst, och låt dem få sin vilja igenom. Det är ju det de vill!

2010-02-01 ♥ 14:20:47 » URL: http://annikasan.blogg.se/
Förvirrade Morsan

jag tror det viktigaste är att lyssna på sin egen magkänsla. Annars dras man åt 17 olika håll samtidigt=inget bra resultat. SJälv har jag haft plutt i sängen hos mig nästan varenda natt sen han föddes, för det är det både han och vi mått bäst av. Sen sover han heller inte på rygg och har nästan aldrig gjort utan han föredrar att ligga på sidan. Visst att han fortfarande sover hos oss, men det är bara att njuta så länge det varar. Den dagen han inte vill sova hos oss längre kommer komma, så varför stressa? That's what I had to say ;)

2010-02-01 ♥ 14:24:05 » URL: http://forvirrademorsan.blogg.se/
Anneli

Jag vågade inte låta mitt barn sova på mage de första månaderna. Man blir ju rätt skrämd av all info som talar om att det är farligt- så nej, han sov på rygg tills han blev så pass gammal att han själv rullade runt o bestämde själv hur han skulle sova.Han har också hela tiden fått sova i sin egna säng (förutom ett par undantag under första månaden). Jag vet inte hur FARLIGT det är att låta barnet sova i föräldrarnas säng men jag hade honom hellre i sin egna säng för att både han o jag skulle få sova mer ostört och för att slippa ta den jobbiga striden att vänja barnet vid att sova själv när han blir äldre.Många som låter sina små sova i föräldrarnas säng får ett helvete sen när de ska vänja barnet vid sin egna säng så ja tycker det är bättre att barnet lär sig det från början. :-)Men när det kommer till ens barn så är det ju som sagt så att man ska gå efter vad som käns bäst för en själv o barnet o inte lyssna så mkt på vad andra tycker o tänker. Men när det handlar om risker att barnet ska dö så kan det ju vara bra att lyssna på de framtagna rekomendationer som finns.

2010-02-01 ♥ 14:58:54 » URL: http://heartofanneli.blogg.se/
JUST ANOTHER CRAZY BLONDE - WITH JUST ANOTHER STUPID BLOG

Min erfarenhet är att barn inte ska sova på mage om de inte har övervakning på sig eller är under uppsyn (dvs föräldrarna är vakna och kan kolla till barnet då och då). Det är mycket pga risken att glömma bort att andas och att barnen också blir varmare när de ligger på magen.

När de kan vända på sig själva, då får de ligga på magen även när de sover själva :)Självklart sover barnen också hos mamma och pappa ibland, men pga värmen och "mysigheten" och risken för att "glömma bort" att andas är det inte optimalt.Men vad vet jag... jag har inga barn själv än ju, är bara en simpel neonatalsköterska :)

2010-02-01 ♥ 15:20:08 » URL: http://spindeltjejen.wordpress.com
Micca

Här löd man allt till punkt och pricka, han låg i sin säng, på rygg och inget annat. När spjälsängen försvann var han inte sen på att springa över i vår säng och sova där typ, alltid .... så jag tror att det är helt upp till barnens personlighet. Tack o lov har lillemannen börjat förstå att ligga och svettas med oss är inte någon hitt så han har valt att ligga i sin egen igen, hur mysigt det än är (ibland) så kan jag bara säga - Tack o Lov :)

2010-02-01 ♥ 16:00:31 » URL: http://miccii.blogg.se/
LOUISE NYBERG

Jag har sovit på mage i hela mitt liv, och jag har inga större skador precis ;) hihi

2010-02-01 ♥ 16:42:24 » URL: http://lnyberg.blogg.se/
ida

över 60% av alla psd-fall har försvunnit sen man började med rekommendationerna om att bebisarna inte ska sova på mage. Varför ska man då lägga bebisen på mage? Inget jag tänker riskera för min son iallafall. Och jag tycker helt ärligt att det är fruktansvärt korkat att inte lyssna på råden bvc ger, dom gör det ju inte för skojjs skull liksom...

2010-02-01 ♥ 16:53:57
Anonym

Är de bara jag som funderar på varför man ens vet vilket som är farligast av att sova på mage o rygg?? Jag menar, tänkte man så för 100 år sen, näää han får inte sova på mage det är sååå farligt?? Varför började man gräva i en sån sak? Känns som det finns saker som påverkar så mycket mer..

2010-02-01 ♥ 19:20:13
Marie-Louise

När mina tjejer var små hade jag faktiskt mera rädsla över att dom ibland sov på rygg, helst ville jag ha dom på sidan. men det handlade bara om att jag var så orolig för om dom skulle kräkas när dom låg på rygg, jag fick för mig då att dom skulle få ner kräket i typ lungorna. helt ologiskt säkert men som nybliven mamma är man inte alltid så logisk. Jag jobbade då inom sjukvården för vuxna och tänkte mest bara på hur man ska lägga hjälplösa vuxna, alltså på sidan för risken som finns då de kräks, därav min rädsla för rygg. Men alla nyblivna föräldrar är osäkra det hör till, allt är ju nytt liksom en helt ny värld som man har beträtt, man lär sig faktiskt. Osäkerheten minskar. men man är orolig vid barn nr:3 också, men på ett annat sett. Eller så var det för mig i alla fall.

2010-02-01 ♥ 21:12:04 » URL: http://madredetres.blogg.se/
hmmmm

Ja, för oss som förlorat ett syskon i psd (på det glada 80-talet) som enligt då rådande rekomendationer sov på mage känns svaret ganska självklart. Ja, man är en sämre förälder om man låter sitt spädbarn ligga på mage eftersom det ökar risken att ditt barn dör. Vissa argument som kommit upp här är ju helt befängda, typ "jag sov på mage och jag överlevde". Det gjorde jag med men inte min bror. Utvecklingen går framåt liksom, ni som har era barn sovande på mage kanske har lust att knappra neurosedyn under graviditeten också eller varför inte ta en cigg tillsammans med fröknarna inne på förskolan? det gick ju så bra förr!

2010-02-01 ♥ 22:25:34
Tina

Jag fattar inte att vissa har mage att sitta och säga att man är en dålig förälder för att man låter barnen sova på mage!!

Jag skulle aldrig sjunka så lågt! Det är ju för fan nästan mobbning på vuxen nivå!

Och så klagar vi på att barnen bli mobbade i skolan! Inte så konstigt med tanke på vad det finns för föräldrar där ute!!!

2010-02-02 ♥ 09:45:02
Spiderchick

ALLA: Nu skippar vi den trista stämningen va?Attakera och mobba varandra kan vi ju på hätska föräldraforum ;)/Spider

2010-02-02 ♥ 10:00:11 » URL: http://spiderchick.blogg.se/
Louise

Men hur gör man då när ens barn kan vända sig själv och lägger sig på mage när den väl har somnat?

Ska man då gå och vända på den så att den ligger på rygg? Det funkar ju inte riktigt det hellerVår son har sovit på mage sen han var ca 3-4 veckor. Vi provade med det en kväll eftersom han sov så oroligt när han låg på rygg och han sov som en stock.

Visst råden från Bvc säger att man inte ska låta barnet sova på magen. Vi rådfrågade vår Bvc-sköterska om detta och hon sa bara att han visst kan sova på mage men att vi kunde hålla lite mer koll. Dessutom var han ett kräkbarn och i och med att han sover på mage så fick han ut allt kräk..

2010-02-02 ♥ 16:04:06 » URL: http://louisesbekannelser.blogg.se/
Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore

jag vill bara hoppa in och påpeka att samsovning är BRA för barnet.det stärker anknytningen och det skyddar mot psd (jodå!)osv.

2010-02-02 ♥ 16:28:39 » URL: http://ladydahmer.blogg.se/

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback