Spiderchick

Mentalsjukhus nästa

Jag tror vi är inne på femte natten i rad som lilleman vägrar sova. Han vaknar varje (om vi har tur varannan) timma och skriker. Jag och min kille går upp om mornarna och skrattar hysteriskt åt eländet. MAHABAHABHABAHABAHAMAGAMHAHA! Skrattar vi. Som två crazy people.

Sen kommer jag på mig själv med att sitta och googla "mentalsjuhus göteborgsområdet".

Nåväl.

Ringde till BVC i förrgår och frågade om nattaskrikandet är normalt? Det är det. Till och med ganska vanligt att bebbarna stökar om natten när dom är omkring fem månader. Tydligen.

Får hoppas att den här perioden är över snart.

Och här är andra mammor varmt välkomna att dela med sig av liknande erfarenheter!

Soffan

Moa, du har mina fulla sympatier! Jag trodde också att vi skulle bli helt galna. Ibland tror jag det fortfarande, men konstigt nog så överlever man. Man blir lite dummare i huvudet, men fördelen med det är att man slutar gapa efter mycket!

Isabella

åh gud va skönt att höra att det är normalt !! Våran lilla hade en sådan natt i natt, men jag hoppas att det bara var denna natten...

hon har sovit hela nätterna sedan hon var 2,5 månader så jag är ju grymt bortskämd, men i natt så var det väl maximalt 2-3 timmars sömn.. provat allt, inget funkade.

nu ligger hon dock och sover riktigt gott i sin egen säng.

hon är en dag yngre'n eran lilleman..:P

Spiderchick

Isabella: Ja jämför man med det här så har vår lille sovit OFANTLIGT bra! "Bara" vaknat 1-2 gånger av att han är pigg. ALDRIG skirkit om natten. De nätterna ter sig som en dröm nu, haha =)/Spider

Linda Utterheim

Åh, jag efterlyser något slags sjukhusrelaterat vilohem efter att inte fått sova ordentligt på säkert 1½ år, först graviditet och nu är lillknottet 1 år. Mitt första barn var inte alls så här, men det vanliga nu är två gånger per natt, minsta lilla störning så är det upp varje timma, eller varannan. Herregud, man blir ju helt psyco!Tänk, man loggar in på vilohemmet, lämnar bebisen till en fullutbildad sköterska som vaggar och vyssjar lillen till sömns i ett annat rum... Och så får man sooooova hur och när man vill i flera dagar...Min man och jag har rutinen att vi tar varannan natt, så att man får sova ostört (så gott det går) varannan. Det är bra.

Tack för en myyycket underhållande blogg!

Vera

Tänder på G kanske ;) då har mina sovit dåligt på natten. Ha de gött

M

När min dotter var omkring fem månader så tjorvade hennes mage hysteriskt mycket så det var ett enda skrikande om nätterna vilket resulterade i att vi fick ett inbokat schema på sjukhuset där dom fick "tömma" magen på henne var 3e dag ungefär, hon skrek av smärta nätterna igenom och jag var hjälplös. Nu är hon snart 3 år och magen är ok, var en gammal dam som var starkt troende till gud och ´bad en bön typ över min dotter och bad att magen ska bli bättre.. tror nog att det fungerade för efter någon månad så vart magen ok. Var inte alls spec trevligt varken för mig eller flickan att vara vakna dygnet runt, sen sitta på ett sjukhus var 3e dag och se glad ut och ha humöret på topp.

Myaraq

Jag tror Lilleman håller på att få tänder.Det håller jag nämligen också på med. & jag skriker också gärna på nätterna nu för tiden.

Förvirrade Morsan

jadu, jag vet hur du har det kan jag säga... Om jag inte minns helt fel så var det runt fem månader som min lilla plutt sov som sämst, men det går ju över med tiden. Ni kanske skulle ta en natt var där bara en av er sköter lilleman och den andra får sova ut ordentligt? Man orkar lite mer då=)

Sofia

Usch ja, det är inte kul att inte få sova..

min kille har fortfarande svårt att komma till ro, och han är 2 nu. han vill vara med hela tiden.

kommer ihåg när han va runt 5 månader och inte ville sova, men tillslut gjorde han det efter mycket vaggande och gullande. då låg han på ett jätte obekvämt sätt på min arm, och så fort jag rörde mig det minsta började han gnälla igen.. så vad gör man? somnar men armen helt mongo, vaknar et par timmar senare och inser att jag inte har något som hellst blod i armen, så jag kan inte röra den det minsta. men passar på att somna om igen medans han sover.. när han vaknade sen kunde jag inte bära honom för jag hade så ont i armen, MEN VI FICK SOVA!!ha det bra!

Emma

Ett tips är att aldrig ringa BVC utan fråga dina vänner.

För enligt BCV är ju allt, som du säkert redan vet, normalt.

Skit samma om det växer blommor från bebisens öron eller fötterna är stora som båtar. Det är normalt!Tror som många andra att det kan vara tänder på gång. Blir han lugn om ni masserar tandköttet? Isf kan i ju överväga att smörja in med lite flytande alvedon.Marie (Elsa och Greta)

Usch, jobbigt när barnen inte sover. Man själv blir ju så mycket tråkigare och tålamodet blir ju inte heller lika bra när man sover katastrofalt. Vår minsting har sovit uruselt de senaste månaderna. Vaknat flera gånger i timmen för det mesta.... fast som tur är har jag väldigt lätt att somna om (kanske inte så konstigt när sömnkontot ligger så back?). Den senaste veckan har hon sovit lite bättre så det är skönt (undantag för de två senaste dagarna).De går väl igenom massa utvecklingsfaser när de är så små sägs det ju. Massa intryck och grejer... Det blir bättre snart! :) Förväntar mig att sova gott om sisådär ett halvår. :)Emma

Absolut, visst är det skönt att höra att allt är normalt, men mot det normala finns det oftast inget att göra =)

Malin

Vi har en bebis som har skrikit varje natt i mer än en och en halv månad. Hon är nio månader. Hon somnar okej, men vaknar efter 2-3 timmar och skriker som om hon var nära döden...man får inte lägga ner henne, då skriker hon ännu mer. Somnar hon om vaknar hon igen efter 2-3 timmar...samma visa...

Anna med Sigge

Been there, done that! Och det är hemskt. Min son vaknade en gång i timmen MINST fram tills han var sex månader. Jag var mer död än levande men klarade mig igenom dagarna riktigt bra ändå, måste vara sparad energi från alla dygn man sov bort i tonåren?I alla fall. Någon vecka innan Sigge skulle fylla 6 månader kände jag att det fick räcka. Jag var så trött att jag började sluddra när jag pratade och sonen var också ofta på dåligt humör, han fick ju inte heller någon ordentlig nattsömn. Jag fick OK från vår BVC-sköterska att sluta nattamma honom, för vid den åldern ska de klara sig med bara mat dagtid. Första natten tog min snälla mamma. När Sigge vaknade körde hon honom i vagnen inne i köket, om han blev riktigt ledsen lyfte hon upp honom ett tag men la ner honom igen när han lugnade sig. Halv sex fick han komma till mig och amma. Nästa natt tog min sambo, natten därpå tog jag. Det gäller att bestämma mellan vilka tider han ska sova utan matpaus, och sen hålla det. I samma veva introducerade jag spjälsängen för Sigge och redan tredje natten vaknade han färre gånger än någonsin tidigare. Det går om man orkar ta fighten! Heja dig!

Överfallslarm

Stackars er=) personligen tror jag att ett mentalsjukhus skulle håller er vakna ännu längre om nätterna=)Lycka till med lillen!

Johanna - mamma till Leia

Skönt att ha nåt att se framemot :D

Caroline - mamma till Freija & Loke.

Jag har inget minne av stök och bök nattetid ändå har jag två barn äldsta 08 hon har alltid varit lugn som en filbunke nätterna igenom sen kom lillebror 09 och inte ett nattligt ljud från honom heller. Man undrar ju när det där bakslaget ska komma avrför fick vi sån himla "tur"? Vad har vi gjort för att förtjäna många härliga timmars sömn varje natt ; ) Hehe skämt åsido hoppas de håller i sig med våra sömniga ungar ; D Peppar,peppar!!!

Gun

Fy vad jobbigt! Vill han äta när han vaknar? Det kan i så fall vara så att han nu behöver mera mat och reglerar det genom att äta oftare en period, tills mjölkmängden ökat, (om du nu ammar). Ni kan ju alltid testa att ge honom mer mat på dagtid, men det är ju lättare sagt än gjort förstås.

Vår yngste som vaknade en gång i timmen nästan varje natt från han föddes till han var fem månader, så jag vet hur jobbigt det är.

M

Spiderchick

Anna: Fanx för tipset =)Nu har han dock inte velat äta faktiskt. Bara skrika en sväng innan han somnar om. Konstigt.../Spider

m & v

Många tankar som hunnit passera efter 10 månader med en son som alltid har vaknat flera gånger per natt.. Syskon har vi alltid tänkt oss, men efter ett tag orkade man ju inte ens tänka tanken än mindre.. ;-)

Sjukdom plus tänder resulterade i att han förra veckan vaknade var 30e minut varvat med endel skrikande. Vi har provat nästan allt (inga nattmål, samsova, sova själv, eget rum, somna i egen säng, tyst o mörkt på natten, ta upp vs inte ta upp; men alla barn är olika och det händer så mycket i deras små liv att det som fungerar för den ene behöver inte vara lösningen för den andre.. Vissa vuxna sover ju också mycket och bra medan andra sliter..

Den här veckan har vi dock haft fyra bra nätter plus strålande sol ute och man blir ju till en helt annan människa =)

Inatt börjande han falla tillbaka i sina gamla dåliga vanor igen, men det ignorerar jag och lever på de bra ett litet tag till, för han är så go och rolig på dagarna när han går runt runt här hemma och skrattar och klappar händerna!! Så nu kan vi ta upp tanken på syskon igen.. hihi

Maria

Min Harry är lite drygt 3 månader och brukar normalt vakna var tredje timme på natten och äta, han har överraskat oss och sovit fem timmar i sträck kanske 3 gånger sen han föddes, så underbart. De senaste veckan har han vaknat varannan timme hela natten och igår natt vaknade han en gång i timmen, och ja han håller på att få tänder. Men om det är det eller om han håller på att testa sin mammas mentalgräns vet jag inte. Lägg till att jag är förkyld just nu vilket inte gör saken bättre. Jag hade även fruktansvärd foglosning under graviditeten vilket innebär att jag inte sovit en hel natt sedan midsommar så jag kan mycket väl känna igen mig i dig. Tur att han är så söt min Harry så man förlåter det mesta:)

Sara

Nu vill jag inte vara sån, men engång i timmen är ju nada mot våran oroliga tös (får vi gå upp en gång i timmen så räknar jag det som en bra natt... Fortfarande... Och hon fyller 2 i vår...). Och det finns ju en himla massa såna där perioder som de "ska" sova dåligt, och tyvärr så höll sig perioderna för våran i sig tills nästa period kom i stort sett.Men du! En tröst i eländet är att jag hörde att "Smarta barn sover dåligt!".Så jag funderar på att eftersom våran Tuva borde vara nästa Einstein att vi kanske ska sätta in henne i första klass till hösten. ;-)

Yvonne

Kul blogg du har!!! Efter fyra barn, alltså fyra x sova-dåligt-perioder säger jag som BVC: det mesta är normalt. Men jobbigt!!! Mentalsjukhusidèn, jes,pleace, får jag hänga på??? Det kanske är tänder på G eller så är han sällskapssjuk, vill kolla att ni är där? Min 19-månaders argbigga har en period nu då hon vaknar någon gång per natt och hysteriskt argt vrålar; ÄNNING! (=välling) Men som tur är ger hon sig efter en stund. Fast då har ju oftast någon av de andra vaknat och vill något. En fördel med många barn är att man glömmer bort hur det känns att vara utvilad och tror att det är helt normalt att vara trött och förvirrad, hahaha....

Kramar...

Gun

Sv: Det låter jobbigt. Säg åt han att skärpa sig! Nej, jag skoja förstås, men det är säkert övergående.

Smulgubbe

Nu har ju inte jag ett barn som kan jämföras med andras. Det går för övrigt aldrig att jämföra för alla är olika och sömnen är individuell som allt annat. Vad jag minns av första året var det ett enda långt år av nya mönster som ständigt överöste varandra. En veckan hela natten nästa veckan inget alls etc.Nu har jag en treåring som har sömnproblem som hänger ihop med hennes hjärnskada. Hon kommer troligtvis aldrig sova en helt natt som barn... Ibaldn skriker hon av smärta i flera timmar så jag vet hur det är att nästan bli galen. På riktigt galen. Men man blir det inte. Det är någon inbyggd jäkla mekanism att fortsätta orka vara förälder hur tufft det än är...Sov middag då lilleman gör det. En väldigt skön sak att lägga som vana.

Sanna, Liams mamma

Nu blev jag helt knäckt. Kommer aldrig att orka sämre nätter. Liam är fyra och en halv månad nu och äter fortfarande varannan timme dygnet runt. Sover han sämre än så på nätterna kommer jag bli inlagd på psyket. :( nu sover han ju bra bara det att det ska ätas massa...

Amanda & Oscar

Ja det går över! Vi har också haft det sådär till och från. De har sina roliga perioder de små. När Oscar varit riktigt orolig så har vi gått runt med honom och när han lugnat sig så får han amma och då somnar han.

Renee

Jag kommer ihåg hur jobbigt det var att aldrig få sova ordentligt.

Anns

Usch ja, de nätterna är inte så skoj... Vår äldsta son (2,5 nu) sov på det sättet från nyfödd tills han var 18 månader! Nyaste tillskottet som nu är 7 månader har sovit så varje natt sen han var 4 månader. Dessutom hade båda svår kolik... På tisdag har jag mitt första samtal med en psykolog, behöver jag säga mer ;-)

Sanna

jag kan bara hålla med. kunde inte beskrivit det bättre med egna ord! MEN, vi ska ha barnvakt ikväll, då får man samla lite krafter ;) och sakna lillen massor såklart, för det kan man inte låta bli :) trevlig helg!

Henke

Hej hej, fin blogg:)Vad gör du idag?:)lämna gärna din åsikt om melodifestivalen på min blogg:):)Kram

Vivianne

du har redan fått massor med råd, så jag tror inte jag ska ge dig några... Har en tös på drygt fem månader nu, och hon är vårt fjärde barn. Hon är oxå lite extra bökig just nu, men jag vet ju av erfarenhet att det går över. Oss hjälper det att hålla extra noggranna rutiner dagtid, med väldigt fasta klockslag för mat och vagnpromenader, och tydliga kvällsrutiner. Visst bökar hon ändå, men jag inbillar mig att denna period blir kortare av att jag håller hårt på rutinerna.

Kram från erfaren medsyster ;-)

Vivianne

Fel länk i mitt förra inlägg :-)

milena

tack för skrattet, välbehövt! men du, det kommer många av såna perioder framöver... 6-månaders,7, 8, 9 osv! sen tonår...aja it will never end!!!! haha sköna livet med barn! ´haha

Jossan

Vi hade samma problem. Folk sa till oss att det är helt normalt, det går över, det ska vara så. Men det gick inte över och vi tyckte inte alls att det verkade normalt, va tusan små barn behöver väl också sova! Så vi började leta runt på nätet efter hjälp. 5-minutermetoden tilltalade mig inte alls, jag vägrar låta mitt barn skrika sig till sömns. Men sedan tipsade en bekant om Anna Wahlgrens bok "Sova Hela Natten". Jag var väldigt skeptisk till en början, men tänkte samtidigt att vi har inget att förlora. Det kan knappast bli värre (lillis vaknade då varje timme på nätterna, sov nästan inget alls). Den tredje natten på den s.k. "kuren" sov lillis 12 timmar av sig själv!!! Nu har det gått snart två månader sedan vi började och hon sover fortfarande 12 timmar varje natt, vaknar hon till så somnar hon om av sig själv. Heaven! :) Bara ett litet tips som sagt...

Elise

Jag har en dotter som är utav den pigga sorten..Hon är 8 månader nu och vi har fortfarande inte sovit en hel natt. Hon sover tyvärr inte mer än 2h åt gången o har aldrig gjort. När hon var nyfödd var hon vaken hela nätterna. Nu kanske hon vaknar runt 7-8ggr från att hon läggs vid 8-9 o vi kliver upp vid halv 7. Tro mig, vi har prövat allt för att hon ska sova. Men hey, vem kan upptäcka världen om man inte får va vaken ;) Vi hoppas de ger med sig så småningom..innan vi hamnar på mentalsjukhus :P Hon hade iaf en skrikperiod vid 5 mån där.. hon fick dock tänder i samma veva. Så de kanske var det =)

Lillen

Hahahaa tro mig du vill inte höra om mina erfarenheter. Min började vid 3½ månader med sådana gulliga små vanor. Alla sa att ja men det där är en utvecklingsfas, det är tänder, det är det ena med det andra som snart går över. Den 25 februari blir hon 8 månader och jag undrar när i helskotta hon blir 18år och flyttar hemifrån så jag får sova mer än 2 h i taget. Vissa nätter tycker hon det passar utmärkt att leka tittut med mamma,så fort mamma lägger sig ner bestämmer sig tösen för att skrika till. Ställer mig upp och donar om tösen. BBlir tyst,sen lägger jag mig ner och hon börjar om igen. Ibland pågår detta från 3-4 på natten ibland 5-6 på morgonen. Underbar lek det där. Sova får vi nog göra i graven. Tjing!!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress