Pannakaksstekning

Idag har jag försökt att steka pannkakor. Hej svårt!

Hur gör man egentligen? Finns det någon som vet hemligheten till att få sådana där perfekt platta, lagom tjocka gyllenbruna små pannkisar?

Ska man ha hög värme på pannan? Låg? Mycket smör? Inget smör? Ska man låta pannkakan jobba själv i pannan eller ska man vara på´na som en iller med stekspaden?

Tips?



Inte helt fancy. Fast goda var dom.


Kommentera gärna!
Jaana

Det finns några recept där man har ca 50gr smält smör i smeten. Brukar bara köra med de recepten. Då behöver du bara ha pytte lite smör till första pannkakan sen fettar stekpannan ner sig själv. På mina plattor brukar jag bara steka i 5:an (6 är högsta) och då blir de så där härligt gyllene bruna med frasiga kanter. Yum! Har ett super recept om du är intresserad? :)

2011-12-22 ♥ 18:42:00 » URL: http://mizz.blogg.se/
Moa Jonasson

Hej Moa! Moa här! Jag har följt din blogg i över ett år nu, love it! Du är så rolig och skön att man nästan räknar dig till en i bekantskapskretsen. "Ho denna dära spajder, ho e en trevlig prick ho!"



Kommenterar gör jag ibland, men just nu är det extra viktigt!!

Jag har en vän som startat en blogg där hon skriver om livet efter cancerbeskedet. Våren 2010 fick hon livmoderhalscancer, som hon fick ett återfall av för ett år sen. Nu har hon bestämt sig för att åka Vasaloppet i Mars, och dragit ihop ett gäng med kompisar som tillsammans bildar team "Fuck Cancer" 1-5! Hon är en enorm insperationskälla!



Hennes blogg är minst sagt lika bra som din. Hon skriver så naket och vackert om det som är hemskt och jobbigt! Jag känner att det är viktigt att hennes ord sprids där, så därför börjar jag här hos dig!



Jag skulle vilja be dig spana in den, kanske länka till den? Vet att du säkert får tusentals sånna här mail och kommentarer..



Men detta är så viktigt. Ta en stund i julruchen och läs lite!



http://livmordet.blogspot.com/



Tack! OCH GOD JUL!

2011-12-22 ♥ 18:45:13
Lovisa

Ett recept med grahamsmjöl, lite flytande margarin i smeten och lite i stekpannan. Sen steker man på ena sidan (medelvärme) tills det man ser inte kan flyta omkring längre. Sen vänder man (frivilligt med kastauppiluften-tricket) och steker valfri tid på andra sidan. Och voilà så har du de perfekta pannkakorna! :-)

2011-12-22 ♥ 18:46:24 » URL: http://lllovisaas.blogg.se/
Ida

Frågade mormor som gör sådana pannkakor. Hon sa: 1. Äkta smör. 2. Vända pannkakan flera gånger.

2011-12-22 ♥ 18:50:11 » URL: http://hebreiska.blogg.se/
Anna

Stoppa i en klick smör till varje pannkaka. Jag brukar peta till kanterna på dem lite under stekningen, annars gör jag inte så mycket mer än vänder på dem. Är det för svårt med vanliga så gör amerikanska, det är mycket lättare tycker jag eftersom de inte går sönder :P

2011-12-22 ♥ 18:54:24 » URL: http://imfeelingalittlepeculiar.blogg.se/
Ellen - LCHF och mycket annat

Mycket smör - en klick mellan varje pannkis! Jag fick alltid göra pannkisarna när jag bodde hemma för att jag gjorde dem sa bra ;-) Pappas blev alltid brända haha. Tänk pa att sänka temperaturen relativt tidigt men inte för mycket.

2011-12-22 ♥ 19:00:12 » URL: http://ellastankar.blogg.se/
Freedomtravel

Jag kan bara säga att du INTE är ensam att fundera över detta. Enligt Google så är pannkaksrecept ju en av de saker svenskarna googlat mest efter under 2011...

2011-12-22 ♥ 19:03:12 » URL: http://www.freedomtravel.se
Anonym

1. Gjutjärnsstekpanna ! Inte teflon

2. Hög värme så det osar och luktar i hela lägenheten.

3. Smörklick i pannan mellan varje stekning.

2011-12-22 ♥ 19:03:20
Förvirrade Morsan

jag steker alltid i gjutjärnspanna, då blir de perfekta! Pannan måste vara riktigt varm innan man häller i smeten, sen sänker man lite. tror på rätt hög värme ^_^*

2011-12-22 ♥ 19:05:57 » URL: http://nextpage.blogg.se/
jeskan

Ja en klick smör till varje pannkaka. Ang mängden smet så brukar jag hälla i en stor fläck som täcker ca halva stekpanna (sett från mitten och ut mot kanterna), sen vicka till stekpannan så det flyter ut över hela. Och jag brukar inte vara där och peta sen, har småbarn att springa efter.. ;-) när ytan har stelnat och det börjar komma små lufthål igenom hela pannkakan så brukar det vara dags att vända. Har strax över medelvärmen på spisen. Och första pannkakan man steker blir ALLTID misslyckad, för inte varför..



Jag har receptet 1 ägg, 1 dl mjöl, 2 dl mjölk för varje person. Fyra pers är alltså 4 ägg, 4 dl mjöl och 8 dl mjölk.. Lycka till!

2011-12-22 ♥ 19:15:47
Bitte Kråkbo

Hög temp i med smör, i med smeten. Får vara beredd på att vända snabbt då dom blir klara direkt. Skitsnygg färg.

2011-12-22 ♥ 19:24:01 » URL: http://www.lovemercury.se
Agnes

Är bara 16 år, och har inte mycket att skryta med alls, men pannkakor kan jag göra! ha en teflonpanna (vet inte stavningen, som sagt är bara 16...) och häll smör i stekpannan. Det smöret som blir över häller du i smeten. ta lite mindre än 1 dl smet till en pannkaka. stek på 4an, eller 3an om du har massor med tid.

Funkat alltid för mig! ha en bra jul! :D

2011-12-22 ♥ 19:25:16 » URL: http://aggeoa.blogg.se/
ina

7 dl röd mjölk

3 ägg

2,5-3 dl mjöl

Salt (och ev. socker/vaniljsocker)

Låt stå och vila en liten stund (då går pannkakorna inte sönder lika lätt)



Hetta upp pannan rejält innan stekning, lägg i en stor klick smör, smält och vispa ner i smeten och en litenliten klick innan varje kaka. På min spis som kan man ha plattan upp till 9, brukar jag steka på 6:an eller 7:an beroende på hur mörka jag vill ha dom. När de stelnat på ovansidan, vänd dom. Såg att någon skrivit att man skulle vända flera gånger - skit i det ;)



1 dl smet brukar för övrigt vara ganska lagom i en normalstor panna på 28 cm! Det går inte att misslyckas med det här receptet (som btw är hämtat ur min pappas gamla hemkunskapsbok från 50-talet)

2011-12-22 ♥ 19:29:21 » URL: http://oneofthoseblogs.blogg.se/
Patricia

Vad du än gör så se till att ha hög värme! annars går de bara sönder.



sen om man vill ha tunnare pannkakor är det ju inte svårare än att hälla mindre smet åt gången..

2011-12-22 ♥ 19:30:22
Ella-Maria

Jag har hört att de blir arga och vägrar bli bra om man inte kallar dem vid sitt rätta namn... Du kan ju börja med att säga plättar åt dem?

2011-12-22 ♥ 19:39:55 » URL: http://ellamariagrapenutti.blogg.se/
Jossan- mamma till Malva och Mini i magen

ett tips som ingen annan har lämnat är att ta ett extra ägg mot vad som står i receptet;-) Mycket godare och håller ihop lite mer under vändningen!

2011-12-22 ♥ 19:47:35 » URL: http://josefinkans.blogg.se/
Erika

Ett tips för att få dem frasiga är att ha lite mineralvatten i smeten precis innan stekning, det vill säga efter att smeten fått stå i kylen och vilat sig lite. Och sen gjutjärnspanna med mycket smör i mellan varje pannkaka.

2011-12-22 ♥ 20:15:16 » URL: http://whatshappeningtome.blogg.se/
elin

om man kallar dom för vad dom egentligen heter (plättar) så går allt mycket bättre ;) jag lovar

2011-12-22 ♥ 20:18:33 » URL: http://dusaknarelin.blogg.se/
Anonym

Gjutjärnspanna är ett måste för den där perfekta ytan, sen kör jag på ett recept som jag alltid kunnat som ser ut såhär:



2 ägg + 2,5 dl mjölk

vispa

3 dl mjöl

vispa

2,5 dl mjölk till, + salt



Stek i smör, alt smör+olja



Den första pannkakan blir alltid ful men resten blir gyllenbruna och fina :)

2011-12-22 ♥ 20:20:59
Anonym

Vad jobbigt att massor här inte har fattat att pannkakor är stora och plättar är små!



For fucks sake people!



(ja, pms.)

2011-12-22 ♥ 20:22:32
Hanna Banana

Du ska steka pannkisar i gjutjärnspanna förstås! Sen kör du smör i pannan vid var tredje pannkaka, ungefär. Det är helt omöjligt att steka i teflonpanna.

2011-12-22 ♥ 20:23:50 » URL: http://myssli.blogg.se/
M

Alla vet väl hur en plättlagg ser ut? Alltså plättar är små, pannkakor stora..



Men i alla fall så har jag övat länge och börjar bli bättre, för det är ett gissel även om jag tycker dina ser jättefina ut!



2 ägg, 3 dl mjöl och 6 dl mjölk. Man gångrar ägget med mjölet och då får man mjölken. Så är ni fler t ex 2 ägg 4 dl mjöl 8 dl mjölk! Och 1 tsk salt.



Men sen till hemligheten, TÅLAMOD! Inte vända för tidigt!! Börja med första på högsta (den blir alltid sketen hur man än gör, lovar!) och sänk sen till medelvärme på din spis, alla spisar är olika så det tar några gånger innan man vet "aha, 6:an it is!"



Lycka till!

2011-12-22 ♥ 21:32:03
M

Glömde ju..det alla säger..flöt i pannan mellan varje! (Tyckte flöt var okej ordval, du är ju från rätt del av Sverige!)

2011-12-22 ♥ 21:32:45
Lisa

På något lustigt vis lyckas jag aldrig med pannkakor.. Eller iallafall inte att få de så där härligt gyllenbruna, runda och framförallt hela som pannkakor faktiskt ska va.. Pannkaksröra och då menar jag verkligen röra det funkar galant! :)

2011-12-22 ♥ 21:36:11
Jennie

Gjutjärn! Jag misslyckades alltid innan jag övergick till gjutjärn. Men aldrig nu :o)

2011-12-22 ♥ 21:42:58
Emma

Jag brukar använda ett mindre stekjärn (finns på ikea för en 25-krona) så är de lättare att vända. Tar visserligen lite längre tid men man behöver inte få ett smärre sammanbrott efter 2 pannkakor i alla fall.

2011-12-22 ♥ 21:44:36 » URL: http://akeroe.blogg.se/
Elin

Smör i Smeten, teflån, brukar lägga smör en gång bara innan första pannkakan, hög värme. Vänd när de börjar stelna till. Perfa :-)

2011-12-22 ♥ 21:44:56
Lotta

2 alt. 3 dl mjöl

5 alt. 7,5 dl mjölk

3 alt. 4 ägg

Lite salt och socker



Först mjöl, sen lite mjölk, rör så det blir slätt, sen i med resten.



Låt smeten dra en stund. (jag trodde alltid att pappa bara ville lata sig en stund innan han började steka, men icke! viktigt att smeten får vila sig.)



Hetta upp stekpannan ordentligt, (jag kör teflon) ha i lite smör och om det blir mycket så häll i lite i smeten.



Jag har 9 värmesteg på min spis. Första pannkakan steker jag på 9:an, sen får jag sänka till 8:an.



Lite smör mellan varje pannkaka.



Där har'u't!

2011-12-22 ♥ 21:57:33
Anonym

Man gör ugnspannkaka istället. ;)

2011-12-22 ♥ 22:11:54
Puffan



Om det heter plättar eller pannkakor är dialektalt, i vissa delar av Sverige är plättar stora, i vissa små.

Mitt tips är:

lite högre än medelvarmt, typ 4, vänta tills pannkakan slutat ryka innan du vänder dem. Sen är det bara träna, träna, träna - att bli en pannkaksmaster kan ta några år (!) ;)

2011-12-22 ♥ 22:17:19
Kristin - Lilla vicke Vide och hans knäppa morsa

Att steka pannkakor frestar bara på tålamodet och blir aldrig bra. Därför gör jag amerikanska pannkakor ;-)

2011-12-22 ♥ 22:51:26 » URL: http://kristinsandgren.blogg.se/
Sofia

Jag har stekt pannkakor sen jag var 12. Nu är jag (relativt) gammal. Nåja, jag har iallafall en sisådär 20 års erfarenhet av pannkaksstekning (med tre småsyskon och nu 3 barn som ÄLSKAR pannkakor).



Något recept har jag inte för jag höftar alltid, men det är många ägg i smeten (tills det känns "lagom") och en klick smör till varje pannkaka. Och givetvis mormors gjutjärnspanna! Fast har man inte nån mormors stekpanna så går det nog lika bra med en vanlig :-d

2011-12-22 ♥ 22:56:13 » URL: http://www.dulcisvita.se/blogg/
Elaane

Lättaste någonsin, smält ner lite smör och lägg i själva smeten. Då behöver du inte smöra som en galning. :>

2011-12-22 ♥ 23:34:02
stella

en rejäl klick smör som du smälter i pannan och sen häller i smeten. först pannkakan blir lite smörig (hehe..) men annars går resten fint. Hög värme men pannan får inte bli för varm (när det ryker). gjutjärn är ju bäst såklart, men det går att få finfina pannkakor som gräddas i teflon. vänd en gång, när smeten är "torr" på uppe-sidan. och kom ihåg, övning ger färdighet :)

2011-12-22 ♥ 23:35:27 » URL: http://www.hildebrandt.cz
Ann Berg

Jag känner en kock, får fråga om han kan baka några åt mig. hehe hehheee



lat ;)

2011-12-22 ♥ 23:54:10
Ann Berg

Jag känner en kock, får fråga honom... Om han kan laga några åt mig, hehehhe



lat



Lycka till!

Kram!

2011-12-22 ♥ 23:58:30
Ann

Oj, skrev kommentaren två gånger, måste vara trött. Den syns nog ändå, hade ju räckt med en... ;)



Obs! Vänd inte för tidigt, man vill inte ha sönderiga pannkakor som faller.



Mvh

/Ann Berg

2011-12-23 ♥ 00:01:17
Malin

Hetta upp pannan ordentligt på fyran innan du häller i första pannkakan. sen väntar du ut en torr yta och då är det läge för o vända

2011-12-23 ♥ 00:04:23 » URL: http://www.princessbdsm.se
Therese

Hög värme, vänd snabbt & ha margarin i pannan till alla pannkakorna! :)

2011-12-23 ♥ 00:11:16
Micaela

Jag brukar ha i 4st ägg i smeten istället för 2 eller vad det ät i "standardrecept" då blir de mycket fastare och tåligare.

2011-12-23 ♥ 00:18:46 » URL: http://msomimicaela.blogg.se/
Anonym

Hejsan sötnos!

vet du? nu har jag börjat dra igång med mina smycken igen och jag kan gärna sponsra med tävlingar, bara du har minst 400 unika besökare!

Kika in im du vill =) Kram

http://saandriiiee.blogg.se/2011/december/drar-igang-lite-latt-igen.html#comment

2011-12-23 ♥ 00:36:15
MichelleJ

Haha , jag tycker dom såg goda ut ja :)

2011-12-23 ♥ 03:18:23 » URL: http://michellejeng.blogg.se/
Tessan-Tävlingar på bloggen

Jag kör med hög värme först men sänker sen rätt rejält. Mina brukar bli perfekta :-P

2011-12-23 ♥ 04:49:46 » URL: http://eliasmamma.blogg.se/
Carola

Jag har lärt mig att man alltid tar 1 ägg per 2 dl mjölk. Sen dubbelt så mycket mjölk som mjöl och en ordentlig nypa salt. Så för oss här hemma gör jag alltid smet till en liter mjölk. Då har jag 5 dl mjöl och 4-5 ägg (skiftar lite beroende på tillgång), helst 5 för då kan man göra pannkakorna mycket tunnare och frasigare. Låter man smeten stå och dra till sig nån timme innan stekning så blir det godare. Låt den steka till den ser inte ser blöt ut längre, då vänder du och kör en stund på andra sidan.. =)



Kram!

2011-12-23 ♥ 07:05:38 » URL: http://katatrof.blogspot.com/
Birgit

Mkt smör!!(när man steker, då får man knapriga kanter!) O så kan man göra dom lite mindre! (förresten, jag trodde man sa plättar i söder?;-P)Nu blir det te o uppladdning - jag menar, det är ju danföredopparedan!! GOD JUL!

2011-12-23 ♥ 07:55:32 » URL: http://birgitz.blogg.se/
Anonym

Jag kör alltid högsta värmen och vänder inte förns jag ser igenom att den fått färg ... fast det blir väldigt rökigt och folk skriker att jag ska sänka värmen..:-d;-)

2011-12-23 ♥ 08:55:22
Louise - mamma till Elias

Låt smeten stå i kylen några timmar innan stekning. Blir såå mycket godare och de är mycket lättare att steka.

2011-12-23 ♥ 09:45:00 » URL: http://www.minbebis.com/blogg/bananskalet91
spiderchick

Moa Jonasson: Tack snälla för snälla ord :-)



Ska kika på din kompis blogg!



kram

M

2011-12-23 ♥ 09:59:19
Lovisa

Men kvinna! Här har jag levt mitt liv i tro om att du var upplyst, för att sedan få motsatsen bevisad. Plättar heter det! Pannkaka görs i ugn.



Känner mig förrådd.

2011-12-23 ♥ 11:29:18 » URL: http://lovisaq.blogg.se/
spiderchick

Lovias: plättar är små pannkakor som steks i ett plättjärn.



Pannkakor är större och steks i stekpanna.



Ungspannkaka görs i ugn.



http://sv.wikipedia.org/wiki/Pannkaka



Men du, för min del är det helt okej att säga precis vad man vill :-)



//Spiderchick

2011-12-23 ♥ 11:43:14
Camilla

Mycket smör skall de vara!! Annars blir dom så torra och tråkiga!:thumbup:

2011-12-23 ♥ 13:29:25 » URL: http://millag.blogg.se/
MrH

utan att ha läst vad dom andra skrivit så säger jag som den expert jag är:

första pannkakan slänger du när du är klar, sen kör på medelvärme och ha alltid i nytt margarin mellan varje, och värm högst 1 minut per sida! Tro mig då blir det perry!

2011-12-23 ♥ 15:30:12 » URL: http://lifeofmrh.blogg.se/
Madde

Rekommenderar en riktig pannkakslagg om du inte redan har det, tycker själv det blir stor skillnad. Sedan rekommenderar jag även att sno ett recept från någon äldre släkting. Jag har fått mormors recept och det är supergott. Inget slår mormors pannkakor, som numera även är mina. Jag kör på följande recept (ca 10-12 pannkakor, tunna); 2 ägg, lite salt, 2 koppar mjöl och 4 koppar mjölk. Sedan stekning i mycket smör. Eftersom jag fick receptet av mormor och själv inte äger några koppar (stora temuggar ger liksom inte samma effekt) så fick jag en på köpet, perfekt :-)

2011-12-23 ♥ 18:41:31
Mathilda

Inte vara rädd för smör och så har jag en kompis som kör med gjutjärnspanna. Moucho nice!

2011-12-24 ♥ 11:44:01
Lollo

Jag har hög värme, det luktar alltid bränt i hela huset när jag gör pannkakor... Men fina blir de! En klick smör i innan varje pannkaka ska i. Vanligt fast smör, inget jäkla flytande grejs. Rör dem bara när du vänder dem!

2011-12-24 ♥ 18:25:54
Emma

Intressant att alla säger gjutjärnspanna för de gånger jag har gjort det i gjutjärn har jag haft jättesvårt att få till det. Tipset är att ha margarin innan varje pannkaka och låt det bli lite brunt innan du häller i smeten. Inget margarin i smeten alltså utan när du steker istället. Vänta tills du ser att den börjar bli brun i kanterna och då vänder du. Jag steker alltis i två teflonpannor samtidigt och mina blir perfekta :D

2011-12-25 ♥ 15:43:26 » URL: http://angestochlycklig.blogspot.com
amanda

Med mycket smör i pannan innan varje pannkaka blir de så där smarrigt gyllenbruna och småknapriga i kanterna, dessutom lättare att vända utan att de går sönder. Men det ska vara smör o

2011-12-27 ♥ 11:37:43

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:



Kommentar:

Trackback