En sketalång tanke

Började tänka och fick lite skrivsug angående nedan inlägg... Har nog slagit något form av rekord i inläggslängd nu. Läs om ni orkar.

Jag är helt ärlig när jag skriver att jag inte minns några av prylarna jag har fått under min uppväxt (jo jag minns Adidaströjan för den tjatade/grät jag mig till och den kom att betyda oerhört mycket för min ängsliga tonårssjäl) men där emot kommer jag ihåg tillfällena då jag fick saker!

Julafton var ju typ den roligaste tidpunkten på året. Jag minns det härliga pirret i magen dagen innan, hur jag och mina syskon tassade runt granen och såg alla spännande paket ligga där. I smyg vände och vred vi på presenterna, räknade för att kontrollera att vi fick lika många var (det fick vi alltid). 

På julafton åkte vi till farmor. Där doftade det hyacint och julskinka. Vi lekte med våra kusiner och käkade mariannekarameller tills tungorna blev såriga. Efter Kalle Anka kom tomten på besök och det var med skräckblandad förtjusning som vi mottog "hans" paket. Sedan rådde förbril aktivitet när fjorton kusiner alla skulle slita upp sina klappar och... ja vad var det nu som låg i paketen? Det minns jag inte.

Självklart vill jag ge min son födelsedagspresenter, julklappar, nya kläder etc. Självklart! Det är underbart att se ett barns glittrande ögon när dom får en ny grej. Men mest av allt vill jag försöka att ge min son TID, traditioner, upplevelser, resor... för det är det han kommer att minnas! På riktigt.

Som jag skrivit i tidigare inlägg tycker jag personligen att jag har konsumerat för mycket den senaste tiden, det har ju varit jul! Det råder alltid köphysteri av stora mått i december, en hysteri som jag själv dras in i varje år. När julhelgen är över sitter jag där och undrar om jag verkligen behöver alla grejer jag fått? Garanterat inte.

Jag blir ledsen när jag tänker på hur obalanserad världen är. Hur vi i väst har det så fruktansvärt bra och hur man i andra länder inte ens har rent vatten. Då gör jag vad jag kan/vill genom att skänka en slant till välgörenhet. Sedan fortsätter jag att handla. Det kanske låter snedvridet, men varför måste det ena utesluta det andra? Varför måste jag (eller du som läser det här) hysa köpstopp bara för att jag (vi) sänder en tanke till de som inte har det lika bra?

Handel får vårat samhälle att gå runt, finanskriser att plana ut. Det är skitbra att folk shoppar! Utan shopping skulle inte jag (och fler med mig) ha något jobb.

Personligen vill jag dock försöka att handla på ett mer genomtänkt sätt under 2011. Både när det gäller kläder, prylar och mat. Försöka att köpa plagg som jag vet att jag kommer använda mer än en gång och kanske handla lite mer second hand? Inte heller köpa hem för stora mängder mat så att det slutar med att vi får slänga hälften. Allt detta kommer både naturen, min plånbok och min sinnesfrid att tjäna på.

Er tillgivne fejkhertiginna / Spider von Chick.


Kommentera gärna!
Sanna

Otroligt bra skrivet (som alltid)! Du är så klok kära Spider! :)

2011-01-03 ♥ 23:15:31 » URL: http://sannabananaa.blogg.se/
Emser

Ej-men sister!

2011-01-04 ♥ 00:09:26
Heffler

Dina kloka ord orkar jag alltid läsa.Tycker att det är sunt att reflektera över såna där saker.

2011-01-04 ♥ 00:11:03 » URL: http://heffler.se
Daniel

Å föra gamla grejer & kläder till loppisÅ sen köpa/sy & ha sej med loppiskläderDet gör jag. Och så fårjag känna mej duktig oxå.

2011-01-04 ♥ 00:25:17 » URL: http://danielfagerholm.webblogg.se/
kurdisk muslimsk tjej ; )

:Ddu är söt:D:DKrAmSiSaR <3:D:D:DJag älskar ditt söta hår =):Dsov sött:D:D

2011-01-04 ♥ 00:29:26 » URL: http://kurdishgirlpeaceandlove.blogg.se/
JessanÅh vad ljuvligt att du använder din humorblogg till att få ut viktiga saker även!

Uppskattar framförallt det balanserade sättet du ser på det och inte enligt den hysteriska "allt eller inget"-principen som verkar råda.Fortsätt ditt förträffliga jobbande!

2011-01-04 ♥ 00:42:21 » URL: http://fortrafflig.blogspot.com
Anonym

Väl talat (skrivet) spajder! Du är fantastisk!

2011-01-04 ♥ 00:52:13
Mikaela

Spot on! Jag köper nästan aldrig annat än mat och (när jag inte kan cykla) busskort faktiskt. Det låter ju kanske lite malligt, men till stor del beror det på att jag inte har råd. Men det är också en stark övertygelse jag har. Det är dåligt för miljön, plånboken och själsfriden. Det är lätt att hamna i loopen där man måste köpa nya saker hela tiden för att man helt enkelt ska ha det nyaste, och tillslut tänker man på det här så mycket att man blivit lobotomerad. Man hinner inte tänka på viktiga saker för att hela ens huvud är fullt av soffor eller något annat totalt ointressant. Jag vet att jag låter som någon skäggig gammal konspirationsteoretiker utanför ICA Maxi när jag säger det här, men någon tjänar på detta, och jag blir så djävla arg när jag inser hur lurade vi är.Voltairine de Cleyre, en filosof, sa något i stil med att varje gång man köper ett par byxor så måste man tänka "Jag gillar byxor mer än fria människor". Det är faktiskt det som det handlar om, men vi lyckas blunda för det. Det är för stort för oss att omfatta och det är bekvämare att låta bli.Herregud vilken väckelsepredikant jag låter som, men jag tycker faktiskt att det är viktigt på riktigt och vill inte riktigt be om ursäkt för det, samtidigt som jag inser hur jag låter...

2011-01-04 ♥ 00:52:16
Karin

Du berör! Detta kommer kanske bli helt oförståeligt och förmodligen ganska töntigt men efter att ha läst ditt inlägg så måste jag skriva. Jag vet inte ifall jag sitter och gråter för att jag tittade på en sorglig film precis innan jag läste ditt inlägg och fortfarande har gråten i halsen, men ditt inlägg berörde och fick mig att börja gråta. Jag har varit avundsjuk på min syster länge då mina föräldrar ekonomi är bättre nu än när jag var liten och hon dessutom hade barnreumatism. Jag fick saker, absolut, men som dig så minns jag ingen av dem. Däremot minns jag när jag och min mamma åkte till kronhusbodarna och tittade på när de blåste glas, och när jag fick gammaldags godis i papperstrutarna där. Jag minns när jag satt bak på hennes cykel och vi båda skrek, när vi cyklade genom tunnlarna så det ekade. Tack! Tack för att du fick mig att tänka tillbaka, minnas, och inse att jag kanske inte hade allt det senaste men jag har otroligt fina minnen. Tack! Du verkar vara en fantastisk mamma, och när jag får barn, vill jag bli som dig.

2011-01-04 ♥ 01:03:50
isa

Taaack sköna miss spider von chick för att du förgyller min dag. varje dag.

2011-01-04 ♥ 03:28:31 » URL: http://aupairofthecaribbean.blogspot.com
Annsoh

Hejsan jätte fin blogg, :) Jag vill bara fråga en sak , ett fan till mig har gjort en fanvideo och jag vill bara fråga vad du tycker om den :)

2011-01-04 ♥ 03:54:14 » URL: http://annsoh.blogg.se/
Cecilia

Bra tänkt och bra skrivet!

2011-01-04 ♥ 06:51:32
Sess

Tack för ett fint inlägg ☺

Ha en superfin dag!

Kram2011-01-04 ♥ 08:37:24
Linda

Göttigt skrivet! Skönt med lite peppord på morgonkvisten såhär. Har själv gått i samma tankar om att jag överkonsumerar, har alltid trott att prylar gör mig lyckligare men jag börjar tvivla nu. Det här året köper jag inte lika mycket onödigheter, utan sparar ihop till en resa istället.

Även om jag inte har någon liten plutt att ta hand om så gör det nog bra för min själ också :)

2011-01-04 ♥ 08:50:25 » URL: http://meandrunk.blogg.se/
ekfan

Helt jädra underbart skrivet! Det är så sant, tid är den bästa presenten man kan få. Barn tänker ju säkert inte så när de suktar efter alla prylar och märkesgrejer - men attans vad de kommer uppskatta det senare i livet. Vi har aldrig haft mycket pengar i min familj, men jag minns med stor glädje hur vi varje sommar åkte till Furuvik (djur- och nöjespark), Liseberg och campade... Sånt gör mig glad att tänka på nu, inte hur många Barbiedockor jag hade eller hur många snygga skor jag hade i min ägo. Och DET är värt så mycket!

2011-01-04 ♥ 09:05:39 » URL: http://ekfan.blogg.se/
Mathilda

Heja heja!

2011-01-04 ♥ 09:12:55 » URL: http://themathildapersson.blogg.se/
Ina

Jag har inte råd att shoppa så jag mår dåligt men jag tycker det är bra skrivet! Man kan tänka lite på vartifrån mat kommer till exempel så har man gjort miljön en tjänst.Fast jag ska väl inte säga nåt. Jag köper i princip bara kläder från H&M som gör sina kläder i Asien.. Under vilka arbetsvillkor? Vilken ålder är det på arbetarna?Det finns mycket här i världen som borde förbättras i alla fall!

2011-01-04 ♥ 09:31:35 » URL: http://snowstars.blogg.se/
Åsa

Hej!Har du testat Tradera? Det är lätt att bli beroende. Man kan fynda allt möjligt fint, jag köper en hel del barnkläder och kläder till mig själv där. Och vill man kan man sälja själv. Bra för miljön med lite byteshandel!Tack för en trevlig blogg!

2011-01-04 ♥ 10:03:40
Titti

Mitt hetaste tips (om än lite tråkigt) - skriv veckomatlistor och handla enbart efter den. Lite ospontant och tråkigt förstås men vi sparar mina 500 kr i veckan (för när jag går och småhandlar hittar jag alltid en massa annat) och så slängs det minimalt med överbliven gammal mat!

2011-01-04 ♥ 10:06:54
jessica

Uberpräktigt så det förslår! Men inte mindre sant, det är en läskig känsla när köpsuget tar över och det liksom viner i öronen och man kan inte riktigt tänka på något annat ä_n d_e_n t_r_ö_j_a_n..bara jag köper den så blir jag lyckligare....Jag kör på utmaningen och skall minsann också handla mer eftertänksamt och bättre!Kram på dig..

2011-01-04 ♥ 10:52:56 » URL: http://jessicaochlivet.blogspot.com
Alba

Sådan fin människa du är!! Ett hjärta av guld! <3

2011-01-04 ♥ 11:23:16 » URL: http://albalauthers.blogg.se/
Jaqueline, Elias mami <3

Bra skrivet! och jag kan inte göra annat än att hålla med. Det är på tiden att vi i väst börjar ta vårt ansvar när det gäller konsumtion...

2011-01-04 ♥ 11:42:58 » URL: http://morsanjackie.blogg.se/
GBP

Bra tankar. Man behöver ju inte sluta shoppa helt men man kan tänka först, shoppa sen!http://healthaboveall.blogg.se/ -bloggar om livet efter en magsäcksoperation

2011-01-04 ♥ 11:44:41 » URL: http://healthaboveall.blogg.se/
anouk - En Rookiemammas vardag

Heja Chick! Håller verkligen med! Skrev nyligen ett inlägg om masskonsumtion när det gäller barn. Barn FÅR för mkt idag. De behöver verkligen inte så mkt och leksakshögar bara bromsar fantasin snarare än triggar den.Här finnsi nlägget: http://anouk.blogg.se/2010/december/utkast-dec-26-2010.html

2011-01-04 ♥ 12:48:59 » URL: http://anouk.blogg.se/
Kristin

Du är inspiration, kvinna!

2011-01-04 ♥ 14:00:03 » URL: http://kristinljungberg.blogg.se/
Gaymasen

Så sant så. Och jag gillar framförallt det du påpekar om att man kan göra både och. Man kan skänka tankar och pengar till välgörenhet - men det utesluter inte att man inte får fortsätta shoppa. Det viktiga är i alla fall att man förstår hur bra vi har det här i väst, även om många här kämpar för mat på bordet etc. så är det ingenting mot vad många i U-länderna har det. :)

2011-01-04 ♥ 15:52:20 » URL: http://gaymasen.se
Rebecca

Bra skrivet :) kan inte annat än hålla med!

2011-01-05 ♥ 13:40:11 » URL: http://rebeccasoderstrom.blogg.se/
Ida

Kloka kvinna! Jag fick i år 300 sprutor med poliovaccin som UNICEF ger till behövande barn i världen (hade varit väldigt girigt av mig att behålla alla själv) och förra året fick jag 300 doser stelkrampsvaccin, om jag minns rätt. Världens bästa julklapp!

2011-01-05 ♥ 16:17:21 » URL: http://uklife.blogg.se/

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback