Gästblogg - att ha en ätstörning

Den här gästbloggen är skriven av en tjej som vill vara anonym. Texten handlar om att ha en ätstörning. Hoppas att ni inte skräms av längden på inlägget för budskapet är så otroligt bra.

Jag läste en gång om en kvinna som var trött på att vara familjens projektledare. Hon var också trött på att vara familjens samordnare, semesterplanerare, städerska och så vidare. Så hon skrev ett brev till sig själv och sade upp sig.

Jag har också ett yrke jag vill säga upp mig ifrån. Ett jobb jag haft länge, i snart tio år nu. Jag har vart självhatare, självmisshandlare, en riktig elaking. Inte ett konstant arbete kanske, men som säsongare. I tio år, utan lön. Min främsta arbetsuppgift har varit att plåga mig själv genom att inte ge mig själv tillräckligt med näring, och att lura mig själv att jag av någon anledning skulle vara fläskigare än alla andra, fulare än alla andra, och inte värd mat. Eftersom jag inte fått någon lön som sagt, har jag vid upprepade tillfällen försökt strejka. Hävda min rätt!

” Men jag är ju så hungrig och sugen, jag borde få äta! Jag har ju bevisat att jag kan gå ner massor i vikt, jag orkar inte mer. Jag orkar inte gå ut gå nu, jag är så trött, och jag har kramp i benen och hela kroppen skriker att det här är felfelfelfel”

Men det har vart svårt att strejka, jag är ju både chef och anställd
på det här löjliga företaget. Kanske har strejken lyckats ett tag, en bulle, en frukost med både yoghurt, musli och två smörgåsar. Ibland en dag. Och sen har mitt gamla jobb gjort sig påmint igen. En kommentar från en snäll, välmenande person som blivit helt fel i mina öron ( en gammal självhatar-yrkesskada), ett misslyckande som jag lyckas vrida om till att ”jag borde straffas, jag kan ingenting, där ser du!”. Och sen har jag plikttroget klivit upp på vågen i sovrummet och börjat jobba igen.

Men, vem vill jobba i tio år utan lön?
Någon form av belöning måste jag väl fått under den här tiden, eller? Dom där korta, korta sekundrarna efter en vägning när vågen pekat nedåt – den euforiska känslan. Det har vart min lön. En lön jag njutit av en timme, för att sedan bli rädd för att inte få lön igen. Jag som skulle äta glass till kvällsfika om vågen visade nedåt... Glasskålen förblir tom. Jag sparar på min lön, tänk om det inte blir någon nästan vecka? Men varenda vecka har jag fått lön, och varenda gång har jag inte spenderat en krona. Man blir lättlurad när man är trött och hungrig. Hjärnan tror på det första bästa alternativet som ploppar upp i huvudet, för man orkar inte tänka någon ny tanke, det känns som slöseri med energi.

Jag var lättlurad när jag skrev på anställingskontraktet.
Det verkade så bra! Jag ville ju bara fortsätta att vara smal, och att tappa lite i vikt gör ju ingenting...
 På mitt kontrakt lovades trygghet, osårbarhet, kontroll, ett avundsvärt utseende, kanske till och med en efterlängtad pojkvän? 
Självklart skrev jag på, för när man är i en stressad period i livet, eller när man är tonåring, eller sårad och deprimerad, då vet man inte bättre. Man glömmer bort att läsa det finstilta, eller att vända på pappret och läsa baksidan av kontraktet. Och nu, när jag vänt på bladet känns det här arbetet inte alls lockande längre.


På baksidan står det att jag aldrig kommer få betalt eller semester.
Jag kommer få jobba obekväma tider, och alltid ensam. Folk i min omgivning kommer inte förstå att jag är så inne i mitt arbete (och dom som försöker få mig att sluta, dom ljuger ju bara, för dom vet ju inte vilket fantastiskt kontrakt jag har) och sakta men säkert kommer jag känna att det bara är besvärligt att umgås med dem, jag har ändå inget tillföra, och dessutom stör alla mitt arbete.

På kontraktets baksida står det också om förslitningsskador man får av arbetet. Det är inte en fråga om ifall dom kommer komma- utan när. För så är det, ett faktum, man blir förstörd i kroppen av det här yrket. Man blir frusen, man skadar sin fertilitet, man utsätter hjärta och njurar för hård press, man får brister med alla möjliga obehagliga följder och man blir håglös, aggressiv, deprimerad och ibland rent självmordsbenägen.
 Tycker du inte baksidan låter lockande längre?

Det låter ju helt fruktansvärt, vilket avskyvärt jobb jag haft. I tio år! Nu till det enda bra med den här anställningen, det som jag velat komma fram till i hela texten:

Jag är fri att gå. När jag vill. Jag kan riva kontraktet när jag vill. Och då är det jag som bestämmer, JAG, mitt sunda förnuft. Inte min otrevliga sida, min elaka chef. Jag är ingen svag underordnad, jag är en starkt och självständig kvinna. Jag behöver inte ta order av en lögnare. Eller hur?

Och när jag ser en tjej som är smalare än mig och av gammal vana börjar avundas henne – då tänker jag på kontraktet. Vad finns det att avundas och längta efter? Den tjejen kanske är i ”arbete” just där och då när hon går. Jag är fri och ledig och har alla möjligheter att vara vem jag vill. 
Och när min ”gamla chef” försöker kalla på mig igen, kanske lurar i mig att jag är sugen på något lätt, smalt och fräscht  till lunch eftersom jag ska iväg på middag ikväll, då tänker jag på mitt gamla yrke, och alla lögner. Allt jag blivit tillsagd och tvingad att göra. Jag river kontraktet en gång till i huvudet, och känner efter.

Jag var ju sugen på en god soppa med bröd och ett iskallt glas apelsinjuice till lunch. Jag är ledig nu. Jag jobbar inte längre.

//Anonym.

Kommentera gärna!
Emma

grymt. finns inga ord, det bästa jag läst.

2011-07-29 ♥ 14:53:22
Sara

Vad bra skrivet! Man ser det på ett helt annat sätt nu tycker jag, allt som skrivs är så rätt!

2011-07-29 ♥ 14:54:27 » URL: http://saraomalin.blogg.se/
ida - konst

har vart fri från ätstörningar i ett år och denna texten motiverade mig att fortsätta vara frisk. otroligt bra skrivet!

2011-07-29 ♥ 15:09:36 » URL: http://myblueworld.blogg.se/
Moa

Vilken fin text, jättebra skrivet!

2011-07-29 ♥ 15:16:22
elin persson (foto)

Super fin header! :D KRAM :)

2011-07-29 ♥ 15:37:35 » URL: http://eliiinzz.blogg.se/
cicci

jättebra skriviet av anonym

2011-07-29 ♥ 15:49:08 » URL: http://deckre.blogg.se/
hanna - happy happy fangirl

Helt fantastiskt skrivet!

2011-07-29 ♥ 15:51:08 » URL: http://hannamariefiddeli.blogg.se/
Johanna

Wow är det enda jag har att säga. Så otroligt bra skrivet att det fick mig till tårar..riktigt bra. Om du har kontakt med "anonym" så får du mer än gärna hälsa hur bra jag tyckte det var. Verkligen.

2011-07-29 ♥ 15:54:36 » URL: http://storyofmyyear.blogg.se/
Johanna

Wow är det enda jag har att säga. Så otroligt bra skrivet att det fick mig till tårar..riktigt bra. Om du har kontakt med "anonym" så får du mer än gärna hälsa hur bra jag tyckte det var. Verkligen.

2011-07-29 ♥ 15:54:50 » URL: http://storyofmyyear.blogg.se/
Sanna

Oerhört bra skrivet! Väldigt modigt av den här tjejen!

2011-07-29 ♥ 15:59:11 » URL: http://unbeautiful.blogg.se/
Anonym

en riktig bra text!

2011-07-29 ♥ 16:11:00
Sofie

Grymt bra skrivet! Jag har själv arbetat med samma sak och det är ett helvete. Jag sa upp mig jag med och nu mår jag bra! Hoppas och tror att denna text kan motivera fler att säga upp sig från sitt "jobb". Jag önskar att jag hade haft den sporren då jag befann mig i samma situation! Kram

2011-07-29 ♥ 16:21:08 » URL: http://sofieberglund.se
spiderchick

Jag är helt säker på att den här tjejen läser era kommentarer! Hon är värd vartendaste fint ord, för ja den här texten är SÅ bra!Kram!

S

2011-07-29 ♥ 16:24:20
Rebecka

Så fint skrivet..

2011-07-29 ♥ 16:31:13 » URL: http://rebeckaemmacecilia.blogg.se/
Michaela

Nån borde tipsa någon tidning om den här texten... Den borde spridas vidare! Så många som möjligt borde läsa den och ändra sitt sätt att se på saker.

Jag fullkomligt ÄLSKADE den. Wow anonym. Massor av guldstjärnor till dig!

2011-07-29 ♥ 16:50:11 » URL: http://mlantz.webblogg.se/
Malin

Riktigt,riktigt, riktigt bra skrivet! Den där texten skulle platsa i en bok.

2011-07-29 ♥ 16:51:39
EMELIE

otroligt bra skrivet! Och sååå himla sant, sämsta skiten man kan hamna i... och ändå gör var och varannan det :S

2011-07-29 ♥ 16:56:45 » URL: http://emelieida.spotlife.se/
desperatemoments

Otroligt bra skrivet!

2011-07-29 ♥ 16:57:24 » URL: http://desperatemoments.blogg.se/
anonymmmm

hoppas anonym läser kommentarerna och tar åt sig! Sjukt bra text, gillade den mycket :)

2011-07-29 ♥ 17:00:59
Åsa

vilken fantastisk text, både målande o detaljerad...jag önskar lycka till!!

kram Åsa

2011-07-29 ♥ 17:02:59 » URL: http://livetsvackrating.blogg.se/
AnnaWK

Heja heja, den här texten borde ju alla läsa!

2011-07-29 ♥ 17:10:17 » URL: http://annawk.blogg.se/
Johanna

Hälsa "Anonym" att det träffade rakt in i hjärtat : )

2011-07-29 ♥ 17:32:45 » URL: http://johannahed.blogg.se/
Ellinor

Kan inte annat än stämma in i ovan lovord; texten är så grymt bra och gripande. Den angriper problemet hur ett helt annat perspektiv, vilket ger problematiken ett helt annat ansikte. Det är allt annat än en dans på rosor och det tar så sjukt mycket tid. Jag vet hur mycket den här tjejen kämpat och jag är grymt imponerad av allt hon åstadkommit!Kram

2011-07-29 ♥ 17:52:26 » URL: http://ellinorsworld.blogspot.com
Anonym

Åh vilken grym text! Fantastiskt bra skrivet!

2011-07-29 ♥ 17:58:06
Anna. A

Vilken fin text, man har sett och läst massor om detta tidigare och till sist blir det inte intressant längre. Man suckar av hopplöshet för det finns inga svar att få, man blir arg, man vill hjälpa! Detta var så bra! Sjukt bra! Grät på tåget, för idag fattar jag. Duktiga du! Modiga du! TACK för att du delar med dig! Denna text borde vara världsberömd. Jag kommer i alla fall alltid titta tillbaka på detta om jag någonsin tvingas hjälpa på riktigt! Kram

2011-07-29 ♥ 18:24:29
Carro

Sjukt bra skrivet!!

2011-07-29 ♥ 18:25:24 » URL: http://carolineannamarie.blogg.se/
miranda

vad bra text =)

2011-07-29 ♥ 18:31:03
Linda

Trycker på gilla knappen. Grymt bra text!

2011-07-29 ♥ 18:35:55
Sandra

Åhh, vad jag blir glad, motiverad och inspirerad! Nu är det någon som ska baka en rulltårta iaf!

2011-07-29 ♥ 18:56:02 » URL: http://sandralöfstrand.se
Mollan

Den här texten fick även mig som är nöjd med min kropp fördet mesta att må riktigt bra just för att jag är nöjd med min kropp. Det är en bekräftelse på att jag har en sund attityd till mig själv. Tack för den otroligt inspirerande och rörande texten!

2011-07-29 ♥ 20:23:37 » URL: http://omeletten.blogspot.com
Emma Rosell

Riktigt bra skrivet!

2011-07-29 ♥ 20:34:34 » URL: http://emmarosell.blogg.se/
Hanna

Bra text!

2011-07-29 ♥ 21:29:25 » URL: http://hanninator.blogg.se/
Jackie

TACK! det här gjorde mig verkligen motiverad, nekade just till popcorn medans jag läste men när jag läst klart tänkte jag, JAG VILL OCKSSÅ VARA LEDIG! tog en näve o tänkte va gott det var,!

tack igen<3

2011-07-29 ♥ 21:49:45 » URL: http://jackieslife.blogg.se/
Jenny

Mycket bra text! Jag länkade till inlägget.. Hoppas det är ok.

2011-07-29 ♥ 22:20:18 » URL: http://jennybabylon.blogg.se/
pubes

Aldrig haft en ätstörning i mitt liv men OJ vad den här texten träffade rakt in i hjärtat! Så jäkla bra skrivet, är nog det bästa jag läst!

2011-07-29 ♥ 22:30:09 » URL: http://pubes.blogg.se/
Elina

Så himla, himla bra sätt att se på saken.

Tack för det inlägget, anonym!

2011-07-29 ♥ 22:30:35
Bitte Kråkbo

Ush vad jag känner igen mig, en tjej som verkligen hatar sig själv och tycker hon är fulast och fetast i hela världen.

Kan iaf va glad att jag inte sysslar med dumheter längre

2011-07-29 ♥ 22:36:11 » URL: http://www.lovemercury.se
Malin

Fantastiskt bra skrivet. Jag borjade grata nar jag last klart - en av mina yngre broder har i flera ar kampat med sin anorexia, och stundvis har det verkligen varit som att han lojalt arbetat pa, medan vi andra i familjen behovt kampa mot honom sjalv. Han mar battre idag, men han maste paminna sig sjalv varje dag om att han inte forlorat, utan vunnit.Jag hoppas att du ar stolt over, inte bara den har otroliga texten, men ocksa att du orkat saga ifran och nu ar redo att jobba pa att ta ditt liv tillbaka - att vara fri och leva.

2011-07-29 ♥ 22:39:29 » URL: http://piccadillytears.blogg.se/
Emma

Otroligt fin text! Hoppas du anonym är inne och läser alla peppande kommentarer! Önskar dig all lycka!

2011-07-29 ♥ 22:51:45
en annan anonym

Fantastiskt skrivet! och jag måste bara säga TACK! jag har varit överviktig i hela mitt liv och är opererad för min övervikt. För ca en månad sedan så fick jag veta att jag har näringsbrist eller i stort sett brist på det mesta och att jag måste räkna kalorier, protein och fetter för att komma upp i tillräckligt mycket. Poängen jag ville få fram är att även ifall jag inte är i riktigt samma sits, så kände jag igen igen mig och blev riktigt rörd och peppad till att fortsätta kämpa. Vill även säga grattis till att du kommit så långt. Starkt jobbat och du skriver helt fantastiskt! :)

2011-07-29 ♥ 23:40:40
I min lilla lilla värld

Då jag själv lidit av ätstörning i 14 år känner jag väldigt väl igen mig. Jag har också rivit mitt kontrakt. Tyvärr kommer den där chefen på besök då och då, men det kommer jag nog alltid att få leva med. Jag kommer då ALDRIG skriva på något så dumt igen. Aldrig...

2011-07-29 ♥ 23:40:42 » URL: http://saratilling.se
Jasse

Underbart inlägg och otroligt cool person som bara kunde bryta allting sådär. Fast det är ju inget bara med det. Extremt duktigt tjej!

2011-07-30 ♥ 00:43:23 » URL: http://psychochick.webblogg.se/
Sara

Jag är så stolt över dig vännen. Du har de klokaste tankarna och du uttrycker dig fantastiskt bra. Håll fast vid det du känner och tacka inte ja till något så omänskligt kontrakt igen. Du förtjänar det bästa!! <3

2011-07-30 ♥ 05:04:48
amanda

så mitt i prick, vi kan RIVA kontraktet när vi vill. sjukdomen bestämmer INTE över oss! kram*

2011-07-30 ♥ 09:22:15 » URL: http://bootylicious.devote.se
Annie

Fantastiskt välskrivet och träffande rakt in i hjärtat. Anonym ska, tillsammans med alla som har eller vill riva sina "kontrakt" ha en stor eloge för att man väljer en väg mot ett sundare jag och ett friskare liv. Stort grattis! :-)Den här texten skall jag printa in i huvudet - så kanske den kan komma till användning någon dag, när jag i mitt framtida yrke som kurator möter en person som kämpar med sitt "kontrakt".Tack!

2011-07-30 ♥ 10:18:57 » URL: http://candy.blogg.se/
J

Ja, jag säger det här också- sjukt bra text, du är grym både på att kämpa och på att skriva! :)

2011-07-30 ♥ 10:39:58 » URL: http://welcometothedollhouse.blogg.se/
airaM

Så träffande och bra skrivet. Hoppas att texten sprids, för det finns (förhoppningsvis) många som kan/behöver bli inspirerade av dessa rader.

2011-07-30 ♥ 14:04:32 » URL: http://metrobloggen.se/somenoppenblogg
jennifer

kunde inte sagt det bättre själv. Så starkt skrivet! kämpa på tjejen, och alla andra där ute i samma sits!Och spider, jag älskar initiativen du tar. Din blogg är en feel-good-sida på så många sätt. Hur du får in humor och livets viktiga, att ta hand om oss själva. lägg aldrig ner bloggen. Du gör ett grymt jobb!

2011-07-30 ♥ 14:11:21
Sandra

Började nästan gråta när jag läste det här. Har aldrig haft anorexi, men alltid haft ett sjukt ohälsosamt förhållande till mat med hetsätning och dyl, och en stundtals riktigt negativ självbild. Kunde känna igen mig så väl i så mycket av det här.Dessutom är det här inlägget fantastiskt välskrivet, bland det bästa jag läst i år.Tack för att du delade med dig, och för att du är så stark!

2011-07-30 ♥ 14:12:14
hanna

Wow. Det kan inte sägas för många gånger, underbart välskriven, uttänkt och välformulerad text. Som jennifer sa, oerhört bra initiativ av spider, men framförallt TACK till anonym som delar med sig av erfarenheterna. Hatten av till båda er!

2011-07-30 ♥ 14:45:51
Emma

Helt fantastiskt skrivet som jag tror att många känner igen sig i, även de som inte har haft ätstörningar. Jag kan tycka att det är dags för mig att riva kontraktet med min panikångest. Jag ska ta en rejäl funderare på om det kanske är dags att säga upp sig för som du säger så är det ju inte så bra arbetsvillkor :)

2011-07-30 ♥ 14:58:53 » URL: http://angestochlycklig.blogspot.com
Rebecca

Så jäkla bra!

2011-07-30 ♥ 15:33:12
astrid

Detta var alldeles fantastiskt skrivet! Verkligen. Det är som om hon talar om mig, tack för inspirationen till ett bättre leverne. Kram!

2011-07-30 ♥ 18:08:19 » URL: http://www.astrid.papper.fi
Maria

2011-07-30 ♥ 18:43:50
Maria

Jättebra beskrivning av ett rent helvete - är själv sjuk i anorexi sedan ungefär 10 år och denna texten motiverar mig till att kanske, kanske våga försöka släppa taget och bli frisk så småningom. Skall visa den för min närmsta familj och vänner eftersom de har svårt att förstå vad det är man kämpar med, men du uttryckte det som sagt levande och bra!

2011-07-30 ♥ 18:48:13
Hanna

Vilket bra inlägg,

2011-07-30 ♥ 20:13:57 » URL: http://hannafialotta.blogg.se/
Sandra

Detta inlägget var något av det bästa jag läst om ätstörningar!

2011-07-30 ♥ 22:52:45 » URL: http://mondoblog.se/SandraAndersson
Chaylah ~ Nearly bitten, still unwritten

Jättebra skrivet!

2011-07-31 ♥ 11:42:59 » URL: http://chaylah.blogg.se/
Jenny

Man kan bli frisk och fri! Absolut! Glad att läsa att du nu är fri att gå vidare, fri att välja ditt liv. Det är ju just du som har huvudrollen i ditt liv.

2011-07-31 ♥ 13:00:07 » URL: http://mindfulnessmamma.blogg.se/
Louise

Såå grymt bra text!! Riktigt bra skrivet och det är ju verkligen så det är med!

Hoppas och tror att många kan bli motiverade av din text till att riva kontrakten med sina hemska arbetsgivare för all framtid.

Det går absolut att göra det! Jag har själv gjort det, du har gjort det och jag önskar så innerligt att andra ska lyckas också!

Kramar!

2011-07-31 ♥ 15:51:55 » URL: http://dancinglollo@hotmail.com
Evelina

Otroligt bra skrivet! Får gåshud när jag läser det

2011-07-31 ♥ 22:04:37 » URL: http://thingssheesaid.blogg.se/
Emelie

Jäkligt bra skrivet, har ett liknande kontrakt som jag skulle behöva ta upp till förhandling. Har ett litet inlägg på bloggen som också handlar om detta på sätt och vis:http://livetpatjugosjukvadrat.blogg.se/2011/july/kropp-vs-knopp.html#comment

2011-07-31 ♥ 22:33:07 » URL: http://livetpatjugosjukvadrat.blogg.se/
Sara

OJ vilken fantastisk text! Otroligt välskrivet och intressant, lärorikt om inte annat!

Jag har aldrig fastnat i en ätstörning men jag har liksom många andra haft problem med mat och ibland struntat i att äta för att man ser sig som fet. För min del öppnades ögonen när jag blev gravid och kunde se vilken kropp jag haft innan, så smal jag var trots att jag då tyckte att jag var fet! Nu försöker jag att undvika att klaga på min kropp för jag vet ju att den egentligen är fantastiskt fin trots bristningar och hull :)

2011-07-31 ♥ 23:51:57 » URL: http://jagoverlevde.blogg.se/
Andrea

SÅ MITT I PRICK.

Jag har haft precis samma jobb sen jag var 12. Jag är 23 nu och det är dags att säga upp mig.

2011-08-01 ♥ 18:44:04
Anonym

Ja, vad ska jag säga? Fantastiskt bra. Jag blev rörd. Djupt.

2011-08-01 ♥ 23:07:07 » URL: http://villasvoice.blogg.se/
anonym

Helt otroligt bra man blir berörd, den här texten borde publiceras i kvälls tidningen för att hjälpa andra. Vem du än är stor kram.

2011-08-02 ♥ 10:37:30
ÄtaTränaKämpa

Otroligt bra skrivet.

2011-08-03 ♥ 00:39:43 » URL: http://atatranakampa.se
juliasbullar.blogg.se

myyycket bra skriviet! satte ord på så mycket,

2011-08-03 ♥ 19:08:31 » URL: http://juliasbullar.blogg.se/
Matilda

Ruskigt bra, hoppas det är okej att jag länkar det här inlägget i min blogg! Kram!

2011-08-07 ♥ 13:09:24 » URL: http://scenbloggen.com/matildasvensson
Sara

Så otroligt bra skrivet!!!!Kram

2011-09-05 ♥ 14:46:19 » URL: http://lillaunderbarn.blogg.se/
Linnéa - mamma till Lo

Så rörd och så fantastiskt att man kan vara så stark!

2011-09-07 ♥ 08:04:33 » URL: http://linneaaamandawikman.blogg.se/
Yvonne-mamma till Sara

Helt fantastiskt skrivet. Hoppas många drabbade kan bli hjälpta av dennna fina text.

2011-09-09 ♥ 10:31:17
Marie-Louise

Ett väldigt tankeväckande inlägg. Tack. Jag kan verkligen behöva liknande "ögon öpnnare" ibland...

2011-09-15 ♥ 15:58:45 » URL: http://madredetres.blogg.se/
M

Det här inlägget berör. Så klockrent. Är själv där i skiten och jag har själv så svårt att sätta ord på det hela, men det här satt mitt i prick.

2014-06-22 ♥ 20:42:00

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback