Size zero blir size hero

Jag fick ett mail i helgen (som här är nedbantat).

Jag känner att jag måste vara perfekt för alla hela tiden. Jag hatar det! Kan inte ens baka en kladdkaka utan att tänka att folk kommer tycka jag är tjock. Jag tänker på hur mycket åt jag nu, vad innehöll det, hur många kalorier, åhnej vad ska vågen säga..

Jag orkar inte mer.

Har du några råd? Jag vill också ta den där glassen nu i sommar utan ångest...

// Anna


1) En ny identiet.
Har du "mixtrat" med maten länge är det lätt att känna sig rädd inför en förändring. Vad händer om jag tillåter mig själv äta vad jag vill? Vem blir jag om jag inte har stenkoll på min vikt? Många tankar går igenom huvudet. Det krävs mod att ändra sin "identitet". Var modig!

2) Testa och se.
Våga trotsa rösten inom dig som säger att du inte är värd den där glassen. Prova hur det känns att inte veta exakt vad du väger hela tiden. Se vad som händer! Det är tufft till en början, men jag lovar dig att du kommer märka att lycka, gott självförtroende och god självkänsla inte är synonymt med att väga en viss vikt eller se ut på ett visst sätt.

3) Livet är för kort.
Tänk vad mycket enklare vardagen kommer bli när du slutar räkna kalorier. Tänk vad mycket energi du kommer få över när du slutar ha ångest över mat. Tänk vad BRA du kommer att må när du slutar döma dig själv så hårt. Var snäll mot dig själv, du är värd det!

4) Anförtro dig åt någon.
Det är skönt att prata av sig. Anförtro dig åt någon som kan vara ditt stöd och peppa dig dom dagar du känner dig låg.

Kom ihåg...
Om dina vänner skulle tycka sämre om dig för att du mår bra, äter vad du vill och kanske väger något kilo mer, ja då är dom vännerna inget att ha.

Kom också ihåg...
Det där med att killar vill ha "perfekta" tjejer har vi fått om bakfoten. Det finns säkert en eller annan nöt där ute med oproportionerligt höga krav på hur en tjej ska se ut, men då tycker jag synd om den killen för han kommer ha svårt att finna någon att hålla om. En bra och mogen kille skulle aldrig låta en cellulit hit eller en putmage dit stå i vägen för kärlek.

Imorgon: Välj rätt förebild.
I övermorgon: Rensa ut det destruktiva.


Kommentera gärna!
Everlasting

Det här är ett annat sätt att svara på än vad Egoina gjorde; hon visade hur normala människor ser ut medan du ger konkreta råd om hur man ska ta sig över sådant här.Båda sätten behövs, och du gör din del väldigt bra! Fortsätt så!

2011-06-05 ♥ 19:38:51 » URL: http://kattisbiggestfan.blogg.se/
iA

Och min kille sa när vi träffades att: åh va sött att du har en luten mage, när vi blir gamla kan du väl vara en såndär tjock rund tant som bakar bullar?Nu har han sett till att jag har ännu lite mer mage, men den sitter bara i nio månader ca ;-)2011-06-05 ♥ 19:49:12 » URL: http://www.iaiam.wordpress.com
Maria

Jag har själv varit i en period i mitt liv där jag mixtrade lite väl mycket med maten, och jag insåg inte hur mycket jag hjärntvättat mig själv med alla de tankarna kring mat och vikt till absurdum.Jag fick utomstående hjälp för att ta mig ur det, och det är jag tacksam för! För vilket mycket bättre liv jag lever idag! Jag förvånas fortfarande över hur mycket jag kan göra och inte göra utan att det påverkar mitt yttre så mycket som jag inbillat mig själv i den perioden. Det är skönt att ha börjat leva igen.Det som gjorde att jag förstod att något var fel, och att jag behövde hjälp, var att jag insåg att jag dömer inte någon annan så hårt som jag dömde mig själv. Om man inte dömer andra, dömer de inte dig heller. Tycker du att andra kan unna sig att leva och äta en kaka, kan du det också.

2011-06-05 ♥ 20:10:34 » URL: http://eelyon.blogg.se/
Isabelle

Underbart Moa! Du är en så himla bra förebild - glad, humoristisk, positiv och söt, sen tar du upp dessa ämnen galant. Femstjärnigt!

2011-06-05 ♥ 20:33:50 » URL: http://web.me.com/isabellemaria
Isabelle

Underbart Moa! Du är en så himla bra förebild - glad, humoristisk, positiv och söt, sen tar du upp dessa ämnen galant. Femstjärnigt!

2011-06-05 ♥ 20:34:13 » URL: http://web.me.com/isabellemaria
Sara S

Jag slängde ut min våg när jag var ca 23 det var det bästa jag någonsin gjort. Jag vägde mig jämt innan och trodde att jag skulle gå upp i vikt om jag inte vägde mig (på ngt konstigt sätt). Sen insåg jag att jag aldrig!!! var nöjd med siffran på vågen, oavsett vad jag vägde så nu går jag på hur jag ser ut och känner mig istället. Kan fortfarande tycka att jag är alldeles för tjock men det blir inte samma hysteri nu.

2011-06-05 ♥ 20:47:26
ellie

Riktigt bra tips och åsikter du ger!

2011-06-05 ♥ 21:08:07 » URL: http://myrslokens.blogg.se/
Elisabet

Åh vad jag skulle vilja följa det där som du säger, för det är så klokt och så sant!

Men tyvärr funkar det inte på personer som går upp flera kilo bara man tittar på en glass och dessutom redan ligger farligt nära gränsen till övervikt eller fetma (och därmed KAN man inte skita i vad man väger ett tag eller slänga ut vågen).Det är en sak att noja över fem kilo hit och dit men oavsett vilket så ligger man på en hälsosam nivå, och det är en annan sak när kilona faktiskt har betydelse för hälsan och blir farliga.Övervikt är faktiskt farligt. (likaså undervikt)

Att störa sig på om man är storlek 38 eller 40 är däremot inte farligt och i dessa fall har du helt rätt.

2011-06-05 ♥ 21:47:24
Maria

Allt bra? :)

2011-06-05 ♥ 21:49:41 » URL: http://mariimore.blogg.se/
L O T T E

Åh, önskar att jag hade haft en sån förnuftig syn på kroppar som du har. Jag VET att jag inte är pinnsmal, det konstiga är bara att jag inte tycker att andra är överviktiga eller tjocka. Jag har bara sån vriden syn på mig själv. Negativ energi.. men det är så svårt att bli av med liksom. Dock jobbar jag på det varje dag! Tack för en mycket bra blogg :D

2011-06-05 ♥ 22:31:07 » URL: http://lottesvarld.se
Anonym

Jag äger inte en våg :) så länge man mår bra behöver man ju inte noja över nått kilo hit eller dit!

2011-06-05 ♥ 22:32:27
Isa

Underbart skrivet Moa! Du är (verkar vara) en sån fantastisk förebild - smart, söt, humoristisk och optimistisk. Hoppas att många tjejer tar efter ditt sunda tänkande :-)

2011-06-05 ♥ 22:40:47 » URL: http://web.me.com/isabellemaria
Mimmi

Been there, faktiskt. Tog mig ur det med hjälp från bästa kompis, pojkvän och psykolog. Är det riktigt illa, dvs får dig att må riktigt riktigt dåligt väldigt ofta, finns det faktiskt utomordentligt kompetent hjälp att få i form av psykologer. Kanske inte dem man träffar via primärvården alltid, men alla psykologutbildningar vid har mottagningar dit man kan vända sig. De flesta är gratis, några kostar 200 kr /gång.

Vill man inte det finns det fler i ens omgivning som tänker likadant, fler än man tror i alla fall.

2011-06-05 ♥ 22:48:53 » URL: http://telepatetisk.blogg.se/
Sofia

Om det är något jag lärt mig om killar så är det att de älskar tjejerna för personligheten och inte för vikten/utseendet. Att älska sig själv för den man är, det är nyckeln till framgång.

2011-06-05 ♥ 22:55:34
Lovisa

Senaste året har jag försökt bli frisk från ätstörningar och nu är jag uppe i normalvikt och i princip frisk. Jag kan intyga det där om killar och så vidare, har aldrig varit mer populär än just nu.MEN det beror på största del på mig själv, det är inte roligt att umgås med någon som har ångest och räknar kalorier...SPIDER du gör skillnad för så många genom att vara dig själv, du är bäst!

2011-06-05 ♥ 23:01:53 » URL: http://lovili.blogg.se/
Alexandra

Åh, vad jag tycker det är härligt att du tar dig tid och skriver såna här saker! Jag hoppas verkligen att du lever så själv också. Du är så härlig!

2011-06-05 ♥ 23:07:31
hemmafru

Gud vad bra du är ! <3 :D

2011-06-05 ♥ 23:44:06 » URL: http://hemmafru.bloggo.nu/
alltjaghar

Klart bästa förebilden man kan ha !!

2011-06-06 ♥ 00:10:36 » URL: http://alltjaghar.devote.se
annsoh

Hejsan! hur var helgen min helg var awesome! Hoppas allt är bra kram :D

2011-06-06 ♥ 02:09:19 » URL: http://annsoh.blogg.se/
Lindberg.

Måste bara säga att du är helt suverän som person. Att du ställer upp på detta vis! Du är så osjälvisk som människa, jag rent ut av beundrar dig.Tänk om alla vore som dig Spiderchick :) Vad fin den här världen skulle vara då!Sköt om dig, kram!

2011-06-06 ♥ 02:22:10
Veronica

Riktigt bra skrivet!!

2011-06-06 ♥ 04:16:26 » URL: http://veronicasadventure.blogg.se/
ROXANNA - KAMP EFTER CANCERN

BRA SKRIVET..

2011-06-06 ♥ 08:13:43 » URL: http://sannassanna.blogg.se/
Teresia

Jag blir så ledsen när jag läser sådana inlägg. Jag bestämde mig för längesedan att aldrig bry mig om vad andra tycker och tänker. I slutändan är det mig själv jag går hem med, inte någon annan. Och vad jag sett är att det inte spelar någon roll vad man än gör, folk är ändå aldrig nöjda så varför försöka tillfredställa något sådant? Varför inte satsa på att göra personen det verkligen spelar någon roll för nöjd? Alltså en själv!KOM IGEN NU TJEJER!! Livet är på tok för kort för att inte kunna njutas av.

Ta den där glassen och NJUT! Det är för fan sommar!!

Lämna den där förfärliga negativa rösten inom dig där den hör hemma - i soptunnan!!

2011-06-06 ♥ 09:17:27 » URL: http://hondenteresia.blogg.se/
Louise

toppenbra inlägg, verkligen, men jag kan inte sluta tänka på "nedbantat". hehe. jag tyckte det var kul.

2011-06-06 ♥ 09:42:06 » URL: http://lunalooney.blogg.se/
Nöjesportalen

Checka in bloggen med nya storfilmer varje dag!

Det är helt gratis och allt du behöver göra är att trycka på play!

2011-06-06 ♥ 10:55:13 » URL: http://nojesportalen.blogg.se/
EMELIE

så rätt så rätt! bara våga släppa det och inse att man inte behöver räkna varje liten kalori, man bli bara hjärntvättad!

2011-06-06 ♥ 11:35:55 » URL: http://emelieida.spotlife.se/
j

SPIDERCHICK YOU'RE AMAZING!!! Behövs inte skrivas mer än så.

2011-06-06 ♥ 13:30:53
Fia

Så himla bra!! Både din Size Hero och Egoinas lår :D Det behövs fler som er!! Hatten av!vill bara dela med mig av ett råd som jag kommit långt på!

Sluta bry er om vad andra tycker!! Det är inte lätt, men det går. Om jag känner för att äta en glass oavsett om jag är tjock, smal, lång eller kort och mår bra av glassen så ät och njut!! Vad andra människor tänker och tycker är ju det sista man ska bry sig om. Mår man bra själv, så sprider man automatisk en positiv energi, precis som Spider ;)Så lägg inte så stor vikt vid vad andra tycker, det är ju ditt liv och ditt välmående! :)

2011-06-06 ♥ 14:39:26
löparen

Bravo spider! Jag själv har problem med att inte gå ned i vikt, och det är minst lika jobbigt! Jag älskar och träna och känner att jag mår bra av det, men har alltid kännt ett stort hinder för att jag tycker att jag blir för smal. Nu har jag insett att det är så jag ser ut hur mycket jag än äter och hur lite jag än tränar. Så länge man äter och mår bra så ska man inte bry sig om hur mycket man väger och så.

Smal som en sticka eller bred som en lagårdsdörr så ör man så fin som man känner sig.Keep up the good work spida;)

2011-06-06 ♥ 15:29:21
Anonym

Du är bäst, älskar dina tips!

2011-06-06 ♥ 18:23:30
spiderchick

Elisabet: Abolsut, det där du beskriver är dock helt annan grej!Här i mitt inlägg handlar det om tjejer som inte kan leva ett normalt liv för att dom tänker på kalorier, vikt och mat hela tiden.Tipsen är alltså mer riktade till tjejer som lider av en ätstörning. Mer eller mindre.Kramar

Moa

2011-06-06 ♥ 20:00:18
spiderchick

Alexandra: Jag lever som jag lär i allra högsta grad!! :-)Sen har jag också mina dagar där jag känner mig nere, men jag har insett att det inte sitter i mitt utseende utan går hand i hand med min självkänsla. Och då jobbar jag på den istället för att straffa min kropp.Kram

Moa

2011-06-06 ♥ 20:02:50
Emelie

Satt på stranden i helgen. Bakis som ett svin. En påse chips drogs fram och jag sa rent spontant: "Fan vad nice att man har så bra självförtroende att man kan äta chips i bikini på allmän plats". Exakt så kändes det och det är för jävla bra. Mer chips på stranden!

2011-06-07 ♥ 11:25:40
Wendy

Du är underbar. Tack!

2011-06-07 ♥ 13:49:26 » URL: http://wendysvardag.wordpress.com
Mikaela

Mina två bästa råd till människor som tänker för mycket på sin vikt:

Börja umgås mer med små barn (kan möjligen vara svårt att ordna om man inte känner några). Sedan jag började vikariera på förskolor har jag verkligen tagit till mig av min uppmaning till de små barnen: "Ät ordentligt så att du orkar leka i eftermiddag". Allting jag stoppar i mig ser jag som näring som bygger upp kroppen, alternativt håller mitt själsliga jag glad och nöjd. När man umgås med så små barn ser man allas människovärde på ett helt annat sätt. Alla är värda kärlek oavsett om de är smala, tjocka, snälla eller ibland dumma. Vikt förvandlas till en petitess.Annat tips: Titta på Coagar town. Haha. Faktiskt. Laurie är en grym karaktär som är så djävla snygg, trots att hon är större än de andra (även om hon nu inte är speciellt stor för det). Trots att jag nu är större än Laurie och ändå har mindre bröst än henne, så förmedlar hon ändå en sådan djävla power. Efter att ha sett ohälsosamt många avsnitt på raken tog jag på mig en tajt kjol och linne som verkligen avslöjade mina stora höfter och putmage och gick ut och kände mig helt "POW!" som hon kanske skulle uttrycka det :)Dessutom: Läs bloggen "Vägen från 37 kg" från början till slut.

2011-06-09 ♥ 13:03:22
spiderchick

Mikaela: Fina och kloka tips :-) Tack!Kram

Spider

2011-06-09 ♥ 13:31:55

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback