♥ Älskade kroppar ♥

Det pågår en debatt i bloggvärlden, angående mödrar som väljer att skönhetsoperera sig för att få tillbaka den kropp de hade innan graviditet och amning. Jag vill påpeka att jag inte dömer människor som väljer att operera sig. Jag har vänner som "fixat" sig och dom är fantastiska tjejer på alla sätt och vis.

Å ena sidan tänker jag, varför inte? Kan du operera dig tillbaka till din gamla kropp, kööör! Å andra sidan blir jag rädd och undrar, hur hamnade vi här? Varför kan vi inte bara acceptera oss själva precis som vi är utan att blanda in dyra pengar och kirurgi?

Min typ av kropp finns inte representerad i media. Jag har hängbröst där tuttarna hänger aningens ojämt, dom liksom tävlar om vem som kan hänga längst ner. Jag har en mage som inte är platt, tvärt om står den ut på så vis att läsare ibland undrar om det är ett syskon på G till lilleman. Och jag har gropar i låren. En av lårgroparna är så djupt rotad att jag kan känna den genom tjocka jeanstyg, rätt festligt faktiskt.

Jag är allt annat än det ideal som syns bland kändisar och i modetidningar. Ändå vet jag att jag är fullkomligt normal (vad nu normal är, men ja ni fattar) och alldeles idealisk för att vara just mig! Jag vill påstå att jag är så där fin och unikt skapad som folk är mest. Därför blir jag ledsen när jag tänker på att allt det här normala med kvinnokroppen och hur den förändras, kanske blir onormalt.

Kommer det i framtiden att vara allmänt vedertaget, kanske till och med norm, att lägga sig under kniven efter barnafödande och amning?

DEN tanken gör mig rädd.

Kommentera gärna!
Malin

Huvudsaken är att man är nöjd med sig själv, oavsett om man opereras eller inte. Sen kan alla ha åsikter om än det ena och än det andra.

2011-11-21 ♥ 12:44:46 » URL: http://minstilmitthem.wordpress.com
Åsa-we will never walk alone

Tror att det handlar mycket om grupptryck, man ser att det blivit mer och mer accepterat, det finns mer lätt tillgängligt.

Tycker att om man gör det enbart för sin egen skull så är det en sak, tyvärr tror jag många gör det för att passa in i den skara av kroppar som visas överallt på tv idag.Gillar din nya design ;)

2011-11-21 ♥ 12:44:53 » URL: http://asahoffman.blogg.se/
snigelpicka

Tyvärr verkar det så. Det är sorgligt att vi inte kan acceptera oss själva som vi är. Att inte DET kan vara det bästa idealet, att se ut precis som man gör och vara sig själv. :thumbdown: Däremot är det viktigt att lägga till att alla har rätt till sin egen kropp.

2011-11-21 ♥ 12:45:19 » URL: http://snigelpicka.blogg.se/
Emma

Har själv fått barn för ca 6 mån sen och ser som du beskriver inte heller ut som idealet. Folk får göra som de vill, jag dömer ingen!

2011-11-21 ♥ 12:50:19 » URL: http://emma-allagodating.blogspot.com
tiiiiina

:love:

2011-11-21 ♥ 12:55:21 » URL: http://satinas.blogg.se/
Lovisa

Du formulerade det ju precis som jag tänker. Jag dömer ingen, men tycker samtidigt det är tråkigt att vi går åt det hållet. Samtidigt som jag kan förstå de som gör det. Hallå, jag vill väl egentligen också ha en perfekt kropp. Om jag kunde önska det av en ande ur en flaska. Men inte betala dyrt, genomgå operation, vara rädd för hur det ska påverka mig i framtiden etc. etc. Det är det inte värt.

2011-11-21 ♥ 12:56:09 » URL: http://lattearlivet.blogg.se/
Jennie

Det är just sådana här inlägg som gör att jag älskar att läsa din blogg. Du är så ärlig och normal! :-):thumbup:

2011-11-21 ♥ 12:56:29
LADY DAHMER | postpatriarkal feministfitta

Precis. Det är fenomenet i sig som är så skrämmande, inte att enskilda individer gör vad de kan för att må bra. Man ska vara försiktig med att skuldbelägga och fördöma människor som mår dåligt. Alla gör så gott de kan, men jag är mer rädd för den här utvecklingen - acceptansen och självklarheten att man faktiskt skär med knivar i kroppen eller sprutar in nervgift för att hålla ålderdomen stången några få år till.

2011-11-21 ♥ 13:02:15 » URL: http://ladydahmer.se
Förvirrade Morsan

den tanken skrämmer mig också! jag hoppas att det kanske kommer en ny vändning, när det finaste man kan vara är naturlig... men man vet ju aldrig, den vändningen kanske aldrig kommer.

2011-11-21 ♥ 13:32:24 » URL: http://nextpage.blogg.se/
Nadja

Viktigaste är att man mår bra! Sen om man opererar sig eller inte det är skitsamma, vi ska respektera alla människor opererade som o-opererade naturliga skönheter :love:

2011-11-21 ♥ 13:43:07 » URL: http://sweetladysoul.blogg.se/
Malin Aurora

Det är en hemsk värld vi lever i då det naturliga inte anses vara tillräckligt vackert. Mest av allt tycker jag det är sorgligt att kroppar inte får vara som de är, naturligt är ju faktiskt finast i längden.

2011-11-21 ♥ 14:05:32 » URL: http://vildblommor.blogg.se/
Therese

:thumbup:

2011-11-21 ♥ 14:15:06
Jojjo

Bra inlägg. Desto fler som opererar sig desto mer "normalt" blir det tyvärr därför hoppas jag att så många som möjligt låter bli och har tillräckligt med respekt och kärlek för sin kropp än att skära i den för att passa in. Det är ju helt normalt att kroppen ändras efter barnafödande och ålder så har det ju varit i alla tider. Media borde visa upp mer sådana bilder istället för "Posh Spice" mfl.

2011-11-21 ♥ 14:21:21
hanna - happy happy fatgirl

Den tanken gör mig också rädd. Min kropp bryter mot normen, den är tjock, och det har varit en himla kamp att lära sig älska den. Men jag är där nu. Ibland svajar jag lite i min kroppsacceptans, men jag har en bra grund att stå på. Det är inte min kropp det är fel på, någonsin, det är normen.

2011-11-21 ♥ 14:29:06 » URL: http://hannamariefiddeli.blogg.se/
carina

Vilket fint inlägg, fick t.o.m. en tår i ögat. Jag håller med dig!

2011-11-21 ♥ 14:54:10 » URL: http://carinadenfina.blogg.se/
helena - a global traveller fast i vardagen

Tack för att du är sà härligt ärlig och bjuder pà dig själv, samtidigt som du tar upp ett viktigt ämne. :thumbup:Visst är det svàrt. Ibland känner jag själv att jag gärna skulle vilja ha tillbaka den kropp jag hade när jag var 23. Men dà försöker jag tänka pà att min kille älskar min kropp som den är, och vid 23 sà var jag inte tillräckligt fit (även om jag var smalare med fastare mage och mycket fastare bröst) för att springa milen pà under en timme. Sà varför byta?Min kropp är underbar som den är! Era kroppar är underbara som de är! ;-P

2011-11-21 ♥ 14:55:06 » URL: http://www.globaltravellers.blogspot.com
Therese

Jag gillar dig! Sunda ideal och sund syn på livet. Keep it up! :thumbup:

2011-11-21 ♥ 14:56:30 » URL: http://musikenochjag.webblogg.se/
Kajsa

Älskar när du skriver den här typen av inlägg, så bra!:-):thumbup:

2011-11-21 ♥ 15:05:32 » URL: http://kobranhuggertill.blogspot.com/
J

Hej hej! Inspirerande text du har skrivit :) Jag är lärare i psykologi och håller just i ett moment som handlar om självkänsla. Jag tycker att du är en himla bra förebild i ditt sätt att se på dig själv och livet i största allmänhet. Om jag får din tillåtelse så läser jag gärna upp ditt inlägg under nästa lektion för att skapa en diskussion om skönhetsoperationerna och dess horribla ökning (800 % under en femårsperiod!). Kanske du får en och annan ny läsare hihi!

Som sagt; du inspirerar oss till att acceptera oss själva, precis som vi är! Kram kram

2011-11-21 ♥ 15:50:37
Therése

:question:Just nu är det en tvivelaktig Maxfactor-reklam över denna texten som trycker på Ageless-trenden

2011-11-21 ♥ 16:25:17 » URL: http://www.nogg.se/theresija
Lovisa

Fantastiskt skrivet Spider, as always!

2011-11-21 ♥ 16:26:30 » URL: http://publishlovisa.wordpress.com/
Everydaywords

Håller med. Att vilja förändra något med hjälp av plastikirurgi är i sig inget problem tycker jag. Men vad är detta kommet av? (Ideal) Hur blir det i framtiden? (Allt vanligare) Vad gör det med bilden t.ex våra döttrar kommer ha av hur en "normal" kvinnokropp ska se ut? (Skev)Utvecklingen är sorglig, och även om alla enskilda hävdar att de bara gör det för sig själva, så kommer det likförbannat påverka andra.

2011-11-21 ♥ 16:48:12 » URL: http://everydaywords.blogg.se/
Anna

Jag har inte fött barn, så hur jag kommer känna efter jag gjort det återstår att se. Men, jag kan tycka att det är tråkigt att våra kroppar inte "får" förändras på det sätt som de gör. Fine, du kan operera dig tillbaka till den kropp du hade innan en graviditet...men, nu har du ju varit gravid...Samma sak med ålder, visst kan du vilja se ut som 20 när du är 40, men du är ju inte 20 för den sakens skull.Jag har varit svårt sjuk i anorexi under stora delar av min ungdom (är 28 år idag). Upp och nedbantandet har lett till, bl.a., hängbröst. Men vad tusan, de är mina. Min sambo tycker de är världens finaste. De funkar kanske inte skitbra i en urringad klänning, men det känns som en småsak. Jag känner att jag är skyldig mig och min kropp att respektera den. Av respekt för mig och min kropp så tränar jag, äter okej (alltså hyfsat nyttigt men sött när jag är sugen)och njuter av livet. Att lägga mig under en kniv utan någon medicinsk orsak skulle kännas fel, för mig. Jag spenderade alltför många år med att försöka förändra mitt yttre för att må bättre inuti (vilket inte fungerade). Så, den dag jag har fött barn hoppas jag att jag kan titta på eventuella bristningar, åderbråck och andra "defekterer" och säga; tack kroppen för att du lät mig bli mamma (och förlåt för allt dumt jag tidigare tänkt om dig).OBS! Jag dömer ingen som väljer att göra ett ingrepp.

2011-11-21 ♥ 16:59:22
Julias pyssligheter

Sant sant sant. Jag har debatterat det här hela helgen i olika bloggar så jag orkar inte skriva mer än att jag håller med fullständigt. Skönt att det trots allt finns så många kloka kvinnor kvar som vågar stå upp mot ett sjukt ideal.

2011-11-21 ♥ 17:18:46 » URL: http://juliaspyssligheter.se
Amanda

Jättebra skrivet, håller helt med! Valet är ju helt upp till var och en, men ändå kan man ju inte låta bli att tycka det är tragiskt att människor känner behovet av att lägga sig under kniven för att uppnå något slags ouppnåeligt ideal. Det är synd!

2011-11-21 ♥ 17:20:52 » URL: http://www.annamanda.blogspot.com
emelie

fan va bra Spider!! precis sånt här man vill läsa :thumbup: :love:

2011-11-21 ♥ 17:25:43
Lisa-svenska på vift i Norge

Vad otroligt fint formulerat Spajder! Håller med om att det är viktigt att inte döma andra, men samtidigt är även jag djupt oroad för de ideal som vi visar för våra barn. Våga vara naturlig, en kropp som har gett liv kan inte vara annat än vacker, oavsett form!

2011-11-21 ♥ 17:57:23 » URL: http://nabolisas.blogg.se/
Karin - tjofftjoff

Sjukt bra skrivet, du är så himla klok!

2011-11-21 ♥ 17:58:40 » URL: http://tjofftjoff.blogg.se/
Lollita :D

Bra skrivet:-d

2011-11-21 ♥ 18:20:18 » URL: http://lollitas.blogg.se/
spiderchick

Therse: Tyvärr är ju vårt samhälle väldigt åldersfixerat. Man ska helst se ut som 20 hela livet, typ. Vilket jag tycker är väldigt synd.Men jag tycker nog ändå att en foundation som säger sig skyla fina linjer är ganska harmlöst jämfört med mycket annat man kan göra med sin kropp.Jag tar även avstånd från banting och sjuka kroppsideal, men tycker att tex viktväktarna eller LCHF är ganska oskyldigt för de som väljer att följa det och mår bra av det. Även om jag själv aldrig skulle gå på en diet.Jag vill gärna vara fin och känna mig snygg, men jag skulle aldrig gå till det extrema för att nå dit. Det oroar mig som sagt att en operation med allt vad det innebär, kanske är norm om några år?Ja. Hoppas du fattar vad jag vill ha sagt.Kram!:-d

2011-11-21 ♥ 19:15:01
spiderchick

Anna: Så fint du skriver! Precis så känner jag med - att min kropp förtjänar respekt! Den förtjänar att jag är snäll mot den.Min kropp är frisk och jag stiger upp med en sjuhelskottas ork varje dag (även de nätter då jag knappt får sova). Som tack för det förtjänar min kropp baskemig att jag tycker om den :-)kram till dig!

S

2011-11-21 ♥ 19:18:07
JHH

grymt skrivet :)

2011-11-21 ♥ 19:19:54 » URL: http://jhh.blogg.se/
Rebecca/Sugarangel

Tyvärr så finns det redan sådana kliniker som du nämner i ditt inlägg. Du planerar en kejsarsnitt...du sövs, barnet plockas ut och tas om hand, innan du väcks upp så skönhetsopereras du i den mån det går och vips! du har aldrig varit gravid och ha ändå din bebis i famnen!

2011-11-21 ♥ 19:51:03 » URL: http://sugarangel.blogg.se/
Rebecca/Sugarangel

Tyvärr så finns det redan sådana kliniker som du nämner i ditt inlägg. Du planerar en kejsarsnitt...du sövs, barnet plockas ut och tas om hand, innan du väcks upp så skönhetsopereras du i den mån det går och vips! du har aldrig varit gravid och ha ändå din bebis i famnen!

2011-11-21 ♥ 19:52:08 » URL: http://sugarangel.blogg.se/
Sara L

Åh vad jag behövde läsa detta just nu. Inte för att jag tänkt operera mig utan för att jag har hängt upp mig på min vikt fullständigt sedan jag fick barn för ett år sedan. Jag har 2-3 kg kvar till den vikten jag hade innan graviditeten. Men kilona vill inte av! Trots att jag går på spinning som en galen människa och inte äter jättedåligt. VARFÖR ska jag vara olycklig över 2 små ynka kilon??? Jag tyckte att min kropp var jätteful innan jag blev gravid och nu vill jag bara resa tillbaka i tiden och slå mig själv på käften för att jag tyckte att jag var tjock när jag faktiskt var skitsnygg!!

2011-11-21 ♥ 20:11:37
spiderchick

Sara L: Jag har insett att man alltid är sitt snyggaste jag precis nu! Om tio år kommer jag tycka att jag var smooking hot när jag var 28 bast.Antagligen kommer jag undra vad tusan jag gnällde över då liksom.Så njut av dig själv och din kropp NU! Inte imorgon :-)Klyshigt men sant ;-)Å du två kilo?? Det kan verkligen bara vara DU som ser dessa två kilon ;-)KRAM!

S

2011-11-21 ♥ 20:14:41
Sandra

riktigt bra sagt :thumbup:

2011-11-21 ♥ 20:27:07 » URL: http://aupairintheuk.blogg.se/
Sara

Jag hade verkligen den åsikten jag också.

Att man ska vara nöjd med sig själv oavsett HUR man ser ut, tills jag fått mina 2 underbara mirakel!

25 kg upp med båda barnen och ALLA dessa 25 kg satte sig på magen (som var GIGANTISK!!!) När jag sedan gick ner 85 till 60 igen så var liksom magen tom men kvar.

Skinnet hänger där som en extra påse som jag måste "knövla" ner i byxorna för att få igen dom.

En magpåse som fastnar i gylfen och som gärna hänger fram mellan byxorna och tröjan. Eftersom jag gjort snitt så har jag knappt någon känsel kvar i skinnet/magen så jag är helt omedveten om att min påse tar och flashar sig!Så nu står man liksom i valet och kvalet.

Är jag bara mamma och en förebild?

Eller är jag en egen person också? Får man vara fåfäng även om man är förälder?

2011-11-21 ♥ 20:27:33
spiderchick

Sara: Nej det klart att du inte bara är en mamma och förebild!Det klart att man får vara fåfäng som förälder, gilla kläder, smink, bry sig om sin kropp och allt det där...Det är skit-tufft att försöka vara nöjd med sig själv när vi hela tiden blir matade med hur vi borde se ut. Via media och andra kanaler får vi veta att vi ska vara smala och tighta, snygga och sexiga med piffiga tuttar - även efter det att vi har fött flera barn.Hur ofta ser vi påsmagar med bristningar i media, på catwalken eller på kändisarna? ALDRIG! Klart som sjutton att vi vacklar i tron på oss själva.Om du står i valet och kvalet hoppas jag såklart att du kan finna en annan väg än operationsvägen, eftersom det både är riskfyllt och dyrt.Men oavsett lösning hoppas jag att du kan hitta en väg där du mår bra och känner dig till freds med dig själv! Vi lever bara ett, kort litet fjuttliv (eller fler?) och det är så onödigt att slösa bort dagar på att vara missnöjd.I slutänden är det bara du som kan bestämma vilka åtgärder du vill ta till för att må bra med dig själv.Kram å kärlek till dig!

S

:love:

2011-11-21 ♥ 21:06:15
fia

åhhh, jag tycker det här är så svårt!jag har alltid sagt att jag ska operera mig när vi fått barn. väl vill vara trettio år och känna sig ful liksom? nu har vi fått en lite goding som är sju veckor, och att operera brösten känns inte som prio ett liksom.motivera utgiften..? fast sen känner jag mig rätt snygg också. ;)

2011-11-21 ♥ 21:32:30 » URL: http://sandstedt.blogg.se/
Everlasting

Jag håller med dig! Och jag vill allra helst att samhället uppskattar kroppar som åldras och som går igenom allt vad livet har att erbjuda. Det är ju så vackert det här med graviditet och barnafödande att det verkligen vore synd och skam om varenda nybliven mor känner att de inte längre duger. De har ju åstadkommit mirakel! Så tänker idealisten i mig...

2011-11-21 ♥ 22:01:19 » URL: http://kattisbiggestfan.blogg.se/
Johanna

Tack!Har inte läst din blogg så länge. Men tack. Det här inlägget behövdes. Sociala konstruktioner är spännande och ibland skrämmande omedvetna normer.

2011-11-21 ♥ 22:38:36 » URL: http://www.ornsbergsmamman.blogspot.com
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

bra skrivet spajder!!

vi måste kunna få vara och känna oss nöjda med oss själva..precis så som vi är..försöker nu sälja lite nöjdhetslinnen på Avanna.se , I'm perfect just the way I am.

2011-11-21 ♥ 23:51:54 » URL: http://pyttis.blogg.se/
Linn

Sjukt bra sagt/skrivet!! :thumbup:

2011-11-22 ♥ 21:06:47 » URL: http://liinn13.blogg.se/
Anna

Tack, du är verkligen en hjälte! Jag hoppas att sätta-kniven-i-kroppen-trenden kommer vända (kan faktiskt inte annat tycka än att det är att skända sig själv)och att vi kvinnor ska känna oss vackra vilken form vi än är stöpta i, eller blir stöpta i av tidens gång.

2011-11-23 ♥ 22:37:16
belle

Bra inlägg. Jag har heller inget emot att vissa väljer att lägga sig under kniven, och visst kan jag förstå att en kanske nybliven, eller (tänkte skriva efterbliven haha) en inte nybliven men ändå bliven mor saknar sin kropp så som den var före graviditeten, men ack, jag tycker faktiskt det är synd. För det är som du säger, tänk så blir det onormalt (kursiv stil) att vara normal. Alltså att det blir onormalt men lite hängpattar, onormalt med bristningar osv. Det är en hemsk tanke. Samma sak med äldre som väljer att spruta in diverse gifter i 98% av deras kroppsyta. Så jag hoppas ändå att folk kan hålla en viss distans till "idealet" och kniven, och mysa med sin mysiga kropp, precis som den är, istället :)peace

2011-11-24 ♥ 04:13:19 » URL: http://bellibobi.blogg.se/
Hanna

Åh du är så bra!!!! Tänk om det fanns fler som dig i världen (och framförallt bloggvärlden...):love:DU är en förebild:-)

2011-11-24 ♥ 22:14:27

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback