Spiderchick

En hjärtlig livmoder
Som jag nämnde i ett annat inlägg vet vi varför både Lilleman och MiniSpider har anlänt tidigt till världen ( i v.34 respektive v.35).
 
Jag är missbildad.
 
Nej det lät dramatiskt. Men jo. Min livmoder är missbildad. Eller "avvikande".
 
Vid kejsarsnittet upptäckte operationsläkaren att min livmoder är hjärtformad istället för rund, så kallat Uterus Septus. Det betyder att bebisarna har legat endast på ena sidan av min livmoder och en "vägg" har hindrat dom från att rulla (simma?) över till andra sidan. 
 
 
 
 
 
När Lilleman och Mini blivit för tunga och inte längre fått tillräckligt med utrymme har vattnet gått och värkarna startat. Uppenbarligen är det ungefär 2,5 kilo bebis som min ömma livmoder mäktar med, för det är ungefär vad båda pojkarna har vägt.
 
Det här förklarar en hel del för mig. Dels förklarar det varför båda barnen har kommit tidigt, men också varför jag har känt fosterrörelser på bara ena sida i magen. Båda bebisarna har även varit lugna sorter och det är med facit i hand inte heller konstigt - dom har ju inte haft någon plats att härja runt på. 
 
Det här hade aldrig upptäckts om det inte vore för att jag gjorde just ett kejsarsnitt. I annat fall kan det upptäckas vid ett tidigt ultraljud eller om man gör ultraljud på bebistom mage men det gör man kanske inte så ofta?
 
Läkaren berättade att det kan vara svårt att bli gravid om man har just min hjärtliga form på livmodern. Man löper även större risk att drabbas av missfall. Jag har varken haft svårt att bli gravid eller fått missfall. Med andra ord är jag lyckligt lottad och det var även vad läkaren sa till mig.
 
Så ja. Nu vet jag det. Och jag sitter här med två underbara, friska och alldeles perfekta barn! Små underverk. Tack kära avvikande livmoder. Det gjorde du bra. 
 
Läs mer om ämnet här.
 
 
 
 
Malou

Himla va bra! Du förtjänar allt gott:)

Johanna

Skönt att allt har gått så bra iaf:) och att knattarna mått bra när dom kommit ur magen

Johanna

Skönt att allt har gått så bra iaf:) och att knattarna mått bra när dom kommit ur magen

LindaB

Skönt att vi inte alla är lika! Rund eller hjärtformad gjorde din livmoder tydligen ett strålande jobb ändå. Grattis till två fina söner!

Tina

fint skrivet! ♥ och tur att allt gått väl iallafall!

Lovisa

Kanske skönt att få reda på det såhär i efterhand om det besparat en lite oro. Det lät ju som ett väldigt fint besvär annars..hjärtformad livmoder. Och se vilka fina barn den gav er.

Kram

Everlasting

Jag tycker nästan din livmoder förtjänar en applåd som lyckats så bra trots avvikelsen. Alla livmodrar förtjänar i och för sig en applåd, men din är ju extra duktig. Och dessutom extra kärleksfull, hjärtformad och allt. Grattis ännu en gång till de två fantastiska små som den har skapat!

Sofia-mamma till Vilja och tintin

Skönt att veta! Men tur att det gått bra iaf! :)

Sessan

Bra förklarat! Min mamma har oxå en sån livmoder :) jag kom 10 veckor förtidigt med kjesarsnitt, när mamma var gravid med min lillebror fick hon ligga i sängen de sista två månaderna... Drygt! Men det är över 20 år sen...:)

Lena

Där ser man! Tänk vad kroppen är fantastisk, och dessa små liv som vi får äran att lära känna!

Mie

Vad fint skrivit blir alldeles tårögd! :) Du förtjänar det så mycket! :)

Svar: :-)
Moa DeBruin

Jossan- mamma till Malvabus och Signebus

Men så intressant!! Det finns så mycket som man inte vet med graviditeter och barnafödandet! Tack för spännande kunskap:-) och vad fantastiskt att du ändå kunde hålla dom så "länge" trots hjärtformationen! Kram på dig!

Svar: Näe det är mkt man inte vet! :-)
Moa DeBruin

Emma

Å, jag har också en sån! Dom upptäckte det när jag var på ultraljud för att jag gått över tiden. Det kom in en läkare som tyckte det var hur knasigt som helst eftersom det "egentligen inte är möjligt att gå över". Men min hjärtformade livmoder fixade allt en klump på 4580(!!!)
Himla fint att ha ett hjärta i magen tycker jag.

Svar: Oj coolt!! Bra jobbat! kram :-)
Moa DeBruin

Mella

Klart man blir fundersam när både barnen har kommit så pass tidigt! Vad skönt att det har gått så bra ändå, trots avvikelsen.

Saga, ALLT OM SIMS

Oj då! Skönt att båda barnen har klarat sig bra, och vilket gulligt namn på "syndromet"!

Jennie

Snacka om att du har rätt när du påstår att man kan bli beroende utav din blogg. Jag fick tips om din blogg idag runt lunchtid, gick hem och googlade fram den och har nu läst oavbrutet i ett ganska imponerande antal timmar. Ja när jag inte tagit hand om mina tre barn då, men det får man ju göra lite sådär mellan varven mest bara, när man har en sån här rolig och cool blogg att bekanta sig med.
Ville bara säga det. Jag blir kvar! Så grattis till ytterligare en läsare nurå :-)
Hej så länge!
/Jennie

Svar: Vad roligt välkommen ;-) kram!
Moa DeBruin

♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Åh, men det måste vara rätt så skönt att få en förklaring på det! :)

Emilie

Men om man nu ska ha en livmoder som ser lite annorlunda ut tycker jag hjärtformad låter riktigt härligt. Typ hej jag har en hjärtformad livmoder, där strömmar massor av kärlek i bara väggarna. Blir liksom inte samma sak om man skulle ha tex fyrkantig;-)

Svar: haha precis bra form ;-)
Moa DeBruin

Lilli

Va skönt att äntligen fått veta vad det berodde på och framförallt att allting har gått så bra för er:)
Både Lilleman och Minispajer är jämngamla med mina tjejer.. Skiljer bara några dagar mellan de båda, Melanie 1/9-09 och Evelina 2/7-12 :)
Jag hittade din blogg när du va gravid med Lilleman och jag med min Melanie men jag minns inte hur jag hittade dig. Hur som så är jag beroende :)

Svar: Kul :-)
Moa DeBruin

Jojjo

Så skönt att få en förklaring på att båda barnen kom så tidigt och det var kanske bra att först få veta i eftertid? Så man slipper oroa sig för om man kan bli med barn eller om man får missfall menar jag. Och trots missbildningen har du ju ändå fått två söta små pojkar ;)

Svar: Ja det känns gött att veta först i efterhand faktiskt, annars kanske jag hade låst mig totalt. Vem vet :-)
Moa DeBruin

Elin

Fick samma "diagnos" som dig när sonen föddes för tre år sedan, dock ingen som talade om det du skriver här för mig. Däremot fick jag förklarat att det var i princip omöjligt att föda naturligt, vilket du verkar ha lyckats med ändå ? Så det är nog lite olika beroende på. Personligen blir det snitt igen alldeles snart! Tack för trevlig läsning.

Svar: Ja det lyckades jag ju med första gången. Då hade jag ju turen att lilleman låg rätt.
Förstår att du väljer snitt :-) kram
Moa DeBruin

Millan

Men?! Jag är helt, 100 %, säker på att du har berättat det här tidigare. När du skrev att det fanns en orsak så tänkte jag "Undrar om det kan ha med hennes hjärtformade livmoder att göra?" Lovar. Att det upptäcktes i krokarna när Lilleman kom. Menar du nu att jag är synsk? *ordentligt förvirrad* :-O

Svar: haha ja då måste du vara synsk för det här visste jag inte om :-) Där emot har barnmorskan tidigare sagt att min livmoder "lutar", och det gör den ju förvisso på ett sätt :-)
Moa DeBruin

Villa Sjöhaga Hanna

Kärlekslivmoder<3

Frida

Jag har en massa gravidhormoner som härjar runt i min stackars kropp och därför blir jag väldigt påverkad av sådana här "lyckliga slut". Sitter här och nästan grinar. Det är så fantastiskt när allt går som det ska.

Julias pyssligheter

En hjärtformad livmoder låter ju faktiskt bra mycket härligare än en "vanlig", och vilken tur att det har gått så bra ändå! :) Det måste vara skönt att få lite grubblerier besvarade.

johanna

Fint beskrivet. Och vilken fin form, hjärtformad. kan de bli bättre!? :)

Sanna - Livet med Wilton

Vad intressant, har aldrig hört talas om detta. Underbart att allt har gått bra under båda graviditeterna och att dina killar varit starka när de kommit ut :)
Undrar hur min livmoder är formad egentligen när den ville behålla min kille tills han vägde 4,6 kg :P

Sanna - Livet med Wilton

Vad intressant, har aldrig hört talas om detta. Underbart att allt gått bra under båda dina graviditeter och att dina killar varit starka när de kommit ut!
Undrar hur min livmoder är formad egentligen som ville behålla min son tills han vägde 4,6 kg :P

Alexandra

Jag har också en hjärtformad livmoder, som upptäcktes i samband med dotterns födelse. Även hon är tidig, dock bara 3 veckor (37+1) men var en ganska ordentlig klump ändå (3810g).

Hade inga problem med att bli gravid med henne, men nu har vi försökt få syskon i 1,5 år och med tre missfall på raken - så min livmoder är inte riktigt lika "duktig" som din.

Nu har vi iallafall fått påbörja en utredning till varför det blivit som det blivit och det var först idag (på besöket) som vi fick höra något om att denne form kunde skapa problem.

Och nu, efter att ha läst detta så vet jag ännu mer. Och ska fortsätt läsa. TACK för att du uppmärksammar detta!

(håll gärna en tumme för att min livmoder ska samarbeta med oss snart.)

Svar: Åh det ska jag verkligen hålla tummarna för! Tycker din livmoder är ypperligt duktig som lyckades bära över tre kilo, bra där :-) Hoppas ni får skatt nummer två snart, det kommer det är jag säker på :-) kram!
Moa DeBruin

sanna

Det e bara o tacka din hjärtformade livmoder för de fina mirakel den burit! :-)

Johanna

Vad spännande!
På "Våra pinsamma kroppar" häromveckan handlade det om en tjej, där hennes "vägg" gick ända ner, hon hade alltså två livmödrar och två slidor. Spännande att få höra om det så snart efter att jag såg programmet, har aldrig hört talas om det förut.
Duktig livmoder har du i alla fall!

carolina

Finns det hjärterum, du vet... ;)
Skönt att allt gått så bra med dina små!

Stor kram <3

carolina

...och jag skrev den snitsiga kommentaren om hjärterum ;-)

Kristin - Lilla vicke Vide och hans knäppa morsa

Tänk att allt har gått så bra ändå! Fantastiskt!

Men alltså det var som en liten aha-upplevelse att läsa det här för jag har en gång fått höra att min livmoder är lite hjärtformad (vad som nu menas med lite) men peronen som undersökte mig verkade inte tycka att det var något allvarligt för då skulle hon väl sagt det? jag får nog kolla upp det här.

Therese

Va skönt att du sluppit dom senare bekymren iaf! Och klart det kommer sä fina barn ur en hjärtformad livmoder ;) känns det skönt att ha en förklaring då? Att veta varför..? :)

Tur den inte är helt avdelad, då kan man enligt vad jag hört bli gravid med en till i andra halvan när man redan har en bebbi i halva numer 1 ;) fast det hade ju vart nåt! Nästantvillingar med 4 månader emellan ;)

MansonDust - en mammablogg om barnmode

Jag har en vän som har ungefär samma. Hennes barn har legat på en av sidorna, de som legat på andra har hon fått missfall med. Och hon kan inte föda vaginalt.

Emma

Jag är också en i gänget :)
Fick veta att jag hade hjärtformad livmoder när jag var 23. Min barnmorska berättade att jag hade större risk för att få missfall samt föda för tidigt. Det tog två år att bli gravid. Men tack och lov blev det inga missfall och min lille pöjk föddes två veckor efter bf efter igångsättning. Jag som hade laddat upp med små små kläder till min lille plutt som skulle födas för tidigt i mitten av sommaren (tji fick jag för att vara förutseende).

Det är skönt att läsa om dem som det gått bra för trots hjärtformad livmoder. När jag fick veta att jag hade det så började jag googla direkt (i know, puckat) och där fanns mest skräckexempel att läsa.

Grattis till lillen förresten :)

Carla

Gud vilken upptäckt!!

Så lycklig du måste vara nu när du fått svar på dina funderingar.
Jag blir super intresserad att veta om vad du kände och hur du tog det efter bekräftelsen.
Jag har läst om andra syndrom liknande denna i vissa fall har det varit riktigt omtumlande.
Jag vet inte själv hur jag hade reagerat efter en sån upptäckt.

Men vilken lycka att allting gått så bra =D
Jag önskar dig jätte mycket lycka framöver i familjelivet.

Kram
//Carla

Sandra

Hittade till inlägget först nu hehe. Intressant fenomen, verkligen. Verkar inte vara helt ovanligt heller? Bra skrivet om det! Och kramar till dig och dina barn (sorry om det låter creepy)

Emelie

Vad kul att läsa om någon mer med en hjärtformad livmoder! Mitt son föddes vaginalt en dag efter bf, vägde 3180 och jag hade ingen aning om att jag hade en hjärtformad livmoder. Andra gången jag var gravid syntes en vägg i livmodern på ultraljuden och dottern låg i säte. Fick en del blödningar under graviditeten och dottern kom 5 v för tidigt. Det blev kejsarsnitt och det var först då det konstaterades att jag hade en delad livmoder. Men dottern mådde som tur var bra och vägde 2420. Sonen låg alltså i ena livmoderhålan och dottern i den andra som uppenbarligen var lite trängre. Jag har inte heller haft problem att bli gravid trots att jag är missbildad;) Lycka till med dina småttingar!

Svar: där ser man, då är vi två :-) Skönt att det gick bra för dig med!
Moa DeBruin

Alexandra

För ett gäng månader sedan skrev jag en kommentar på just det här inlägget om våra svårigheter att bli gravid med nr 2, pga vår hjärtformade livmoder (mest min men.. Ja, du fattar). Vi vet fortfarande inte om det beror på det, men efter att ha läst en massa så känns det ju väldigt logiskt.

Iallafall så kan jag nu berätta de glada nyheterna att min livmoder äntligen valt att samarbeta med oss. Idag är vi i vecka 13 (12+0) och lever i total euphori och skräck. :) men den här gången går det vägen! Vi fick dessutom se lilleskutt i fredags och det var magiskt! :) ville egentligen bara skryta lite om min livmoder som äntligen samarbetar! :)

Ingrid

Jag har också en hjärtformad livmoder, är jätte rädd för att inte kunna bli mamma. Tack för ditt inlägg, hoppas jag kommer ha lika tur som du!

Svar: Det kommer gå bra ska du se, bra att du vet om det :-) Till mig sa dom att det går att operera bort den där lilla skiljeväggen. Det får du kolla upp om du mot förmodan skulle ha svårt att bli gravid :-) kram!
Moa DeBruin

Anonym

Oj, förlåt! Råkade trycka på ledsna gubben istället för gubben med hjärtögon!!

Svar: Ingen fara :)
Moa DeBruin

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress