Att diskutera barnuppfostran

Att "diskutera" barnuppfostran anser jag vara en knepig balansgång. Särskilt i skrift och särskilt med människor som man inte känner. Att via tre rader i en blogg jämföra hur helt olika barn i vitt skilda situationer beter sig och hur man "bör" agera som förälder är för mig... Konstigt.

Att "tävla" i föräldraskap är något som jag håller mig långt borta från. Jag är inte intresserad av det alls, speciellt inte i mitt eget forum som jag vill ska vara fritt från pekpinnar.


"Man måste vara hård annars lär sig barn aldrig"

"Du borde göra si och så för så gjorde vi"

"Man måste vara konsekvent och aldrig vika sig"Jag blir konfunderad av sådana kommentarer för det låter som att erfarenheterna jag ibland delar med mig av skulle vara onormala. Lilleman är inte ens tre år fyllda. Personligen tycker jag inte att det är konstigt att han ibland tjuter efter godis i affären. Eller blir ledsen när vi nekar honom att handla i leksaksaffären.

Innan jag blev förälder trodde jag att det beteendet var lika med dålig uppfostran eller slappa föräldrar (det kan det säkert vara i vissa fall men långt ifrån alltid). Nu tycker jag inte att det är speciellt konstigt alls. I min värld är det barns sätt att testa gränser och det händer även i den mest perfekta familj.

I min värld är det också helt normalt att som förälder inte alltid ha orken att vara konsekvent, inte alltid vara den där principfasta, starka och tålmodiga individen. Herregud, föräldrar är också människor!

Vår son är en social, glad, verbal, fantasifull och lugn kille. Han hänger med på det mesta vi gör i princip alltid utan problem. Att till exempel renovera en hel sommarstuga med lilleman närvarande har inte varit några konstigheter alls, han kan tillsammans med sin stora fantasi roa sig länge på egen hand.

Att vara trött och gravid med nummer två har inte heller varit speciellt kämpigt rent föräldramässigt eftersom vår förstfödde är en lugnis.

Med det sagt kan alla ha en dålig dag. Alla kan bli arga, ledsna, trötta och av olika anledningar få utbrott. Även på allmän plats. Det är helt okej! Och det är helt okej att somliga stunder vilja sälja bort övriga familjen på Blocket eller låsa in sig själv på toaletten och bajsa bort nyckeln.

Kärleken, tryggheten och respekten finns där ändå. I alla fall i vår familj och säkert i era med.

ALLTID! Oavsett.Kommentera gärna!
Nathalie Tegelstam

Hoppas du får en toppen bra Lördag :)

Kram http://nathalietegelstam.blogg.se/

2012-06-16 ♥ 13:02:22 » URL: http://nathalietegelstam.blogg.se/
Pyttianna

Helt rätt! :)

2012-06-16 ♥ 13:14:14 » URL: http://www.pyttianna.se
Malina

Så himla bra skrivet!!

2012-06-16 ♥ 13:18:09
Maia

Så sant och bra skrivet! Nu har jag förvisso inga egna barn, men jag har vänner med barn och det räcker med att jag vet hur mina vänner är som människor för att jag ska veta att gråtande gnälliga barn inte behöver betyda slapp och dålig uppfostran. En av mina bästa vänner t.ex, tvåbarnsmamma med fyraårig dotter och ettårig son, plus en styvson som är 12-13 (minns inte riktigt). Träffade henne och ministingarna igår. Dottern är ett litet yrväder, busig och skojfrisk, men också omtänksam och gosig. Kramar mig och säger "jag har saknat dig jättemycket" (hallå, hur mycket smälter inte ens kompishjärta när man får höra sånt?), allt det här tecken på bra uppfostran och glatt och välmående barn. Men sen ville hon ha örhängen, hon grät och var jättesur, mitt inne i stan bland alla människor, uppförde sig "omöjligt". Tar det bort hennes glada personlighet? Nej. Gör det hennes mamma till sämre föräldrar? Nej. Barn är barn och jag utgår nästan alltid från att föräldrarna till barnet är de som vet bäst hur olika situationer ska hanteras. När jag (förhoppningsvis) får barn en dag så är min enda önskan att dessa barn blir lyckliga och trygga människor, gnäll och gråt är sånt man får räkna med...Och nu skrev jag ett helt inlägg i ditt kommentarsfält, inte meningen. Egentligen är jag bara varm i hjärtat efter igår, och längtar lite efter egna småttingar... ;-)

2012-06-16 ♥ 13:21:05 » URL: http://www.nattstad.se/Maiasliv
Malin

Tog du bort inlägget? Jag tycket det var jätteroligt!

2012-06-16 ♥ 13:22:10
Johanna - mamma till 3

Fy tusan vad bra skrivet!

2012-06-16 ♥ 13:47:26 » URL: http://jobeah.blogg.se/
DAVID

Mkt bra och intressant inlägg! Jag tänkte inte läsa först eftersom att det var så mycket text, men jag är glad att jag läste! :)

2012-06-16 ♥ 13:53:20 » URL: http://projectfairtrade.blogg.se/
Matilda

Väldigt bra skriver! Misstänker att det handlar om reaktioner från gårdagens inlägg, vilket jag personligen tyckte var hysteriskt kul att läsa och kände igen mig i så mycket. Min svärmor brukar säga att det glädjer henne att hennes barnbarn har en egen vilja och visar den. Det betyder att han är trygg. Det brukar jag tänka på ner min skrutt vrålar och vrider sig i vagnen för att han inte får något han vill ha.Himlans fin blogg har du med, den underhåller varje dag!

2012-06-16 ♥ 14:02:18 » URL: http://whatabouttheroses.blogspot.com
carolina

Men ÅH! Jag älskade ditt inlägg, älskar alla fina föräldrainlägg!// Mutar mina barn-gråter när tvååringen trotsar & vägrar sova-hotar med diverse bestraffningar-använder Pippi som barnvakt-mamman.Justja, Lo äter socker och salt också. Och ibland ganska hårt stekt/grillad mat. Samt har en ytterst tveksam Hello Kitty-tandkräm som luktar godispåse.;-)

2012-06-16 ♥ 14:21:54 » URL: http://acarolinas.blogg.se/
Egoina

Vilken fin text! Nu har jag inte barn och är långt från att ens vara gravid, men jag håller ändå <3

2012-06-16 ♥ 14:23:46 » URL: http://egoinas.se
Bili

Kunde inte sagt det bättre själv! Mvh/ mamma till en snart 3-åring och en 2-månaders!

2012-06-16 ♥ 14:40:25 » URL: http://bilix.blogg.se/
Mella

Väldigt bra skrivet. Den perfekta föräldern existerar inte. Däremot finns det en jäkla massa BRA föräldrar, och det duger alldeles utmärkt.

2012-06-16 ♥ 14:42:31 » URL: http://mellas.se
mej, mamma till enya 8månader

men hejja dej. suck på alla som ska veta bättre hela tiden och själva förstås är världens bästa föräldrar (not?!). bra skrivet!

2012-06-16 ♥ 15:11:27 » URL: http://hallongaffel.blogg.se/
Gun

Åh vad bra skrivet! Jag håller med om allt.

2012-06-16 ♥ 15:12:35 » URL: http://horni.blogg.se/
Everlasting

Asch då, nu missade jag visst ett sånt där omistligt inlägg. Men jag antar att du fick påhopp för något i din barnuppfostran? Underligt att folk känner sig så nödgade att lägga sig i hur folk uppfostrar sina barn. Min käre man och jag är båda perfektionister men vi håller nu på att försöka öva på att inte förvänta oss perfektion när det gäller little one. Eller barnet kommer ju att vara helt perfekt naturligtvis, men vi kommer att göra små "misstag" längs vägen, det är jag övertygad om.Men det gör ju inget, så länge little one har en allmänt lycklig barndom, växer upp till en vettig person och framförallt känner att han/hon kan vara precis den han/hon vill vara. Då gör det inget att han/hon slängde sig på golvet på Ica en gång och skrek om godis.

2012-06-16 ♥ 15:52:56 » URL: http://everlasting.nu
Sophy - Mamma till Ozzy.

haha jag hade samma tänk som du innan jag blev förälder. Nu gäller principen "så länge han inte skriker" för fyyy vad svårt det är att tygla barns humör.

Sen å andra sidan, all kärlek man får väger upp till ett utbrott lite då o då :P

2012-06-16 ♥ 16:07:25 » URL: http://minbebis.com/blogg/sophys/
Josefin

WORD!

2012-06-16 ♥ 16:14:00
Tilde

Jättebra skrivet! Det finns alltid haters, låt dem hata, det är dem själva som mår sämst. Älskar dina inlägg och att du är så öppen om allt! Sluta inte med det!

2012-06-16 ♥ 16:43:33
Mija

Som utbildad pedagog så kallar jag det för friskhetstecken om ett barn visar känslor, dvs ALLA känslor. Man måste få vara arg, ledsen, glad, lugn, vild och allt det andra! Det är väl ändå det som gör oss till individer?!Att ett barn vågar visa vad det tycker, känner och tänker visar på trygghet.

Sen håller jag med dig självklart att i vissa fall handlar det helt och hållet om ett ointresse eller brist på ork från föräldrarnas sida, men det brukar man oftast kunna skilja från det "normala" beteendet. Usch, ordet normalt gillar jag inte heller, man ska inte kategorisera på det sättet.Du har sunda värderingar enligt mig och utifrån din bloigg (som jag har som enda referenspunkt eftersom jag inte känner dig) så verkar din lillkille må hur bra som helst och ha hur bra föräldrar som helst. :)

2012-06-16 ♥ 16:56:05 » URL: http://mijauz.blogg.se/
Malin

Så bra skrivet!! :)

2012-06-16 ♥ 18:27:25 » URL: http://malintroya.blogg.se/
Pia

Så himla bra skrivet!!!

Jag tror inte att jag är den enda föräldern som "hotat" eller mutat sitt barn. "Det blir ingen glass ifall du inte äter upp maten" eller "Om du slutar skrika så ska du få...." ;)

Man försöker vara pedagoisk och lyckas nog den mesta tiden, men ibland går det åt skogen.

Men jag tror att barnen blir helt okej som människor ändå! :)

Kram!

2012-06-16 ♥ 20:08:02 » URL: http://anjocapi.blogspot.se
LePoop

Hehehehe... bajsa bort nyckeln. Föreställer mig hur man är tvungen att bajsa på olika ställen i skogen tills den passerat, för att man ska vara säker på att den är borta. =)Men du har förstås helt rätt. Jag brukar tänka att det är ett gott tecken när barn vågar vara odrägliga (i rimlig mån, hehe) eftersom det tyder på att de är trygga nog med sina föräldrar att testa gränserna. Jag själv växte upp i ett klimat där det inte gick att bete sig annat än exemplariskt utan horribla konsekvenser och när barn vågar trotsa tar jag det som ett gott tecken.

2012-06-16 ♥ 21:02:39 » URL: http://lepoop.wordpress.com
Emelie

Men så tråkigt med folk som ska berätta hur man ska göra när man inte behöver råd! Jag missade ditt inlägg så jag vet inte vad det handlade om riktigt. Men som mamma till en tvååring älskar jag att läsa om trotsiga barn och föräldrar som inte är perfekta. De som ger råd har nog inga barn själv. Trist om du inte skriver om sånt mer. Eftersom jag själv också väntar barn nr två i augusti så ser jag mycket fram emot att följa din blogg och förhoppningsvis känna igen mig. Jag älskade din blogg när lilleman var bebis och du skrev så bra och roligt om både det jobbiga och underbara!

2012-06-16 ♥ 22:10:50
Em - mamma på NZ

Så himla klokt sagt. Du verkar ha så sunda värderingar och jag håller med om varenda ord du skrivit ovan.Trist att det alltid ska finnas viktig-pettrar som måste hävda sej själva och deras "perfekta föräldrarskap" i hopp om att känna sej lite bättre och viktigare för en kort stund. Sorgligt ju!

2012-06-16 ♥ 23:00:15 » URL: http://emsliv.blogspot.com
Erica

Kände igen mig till 100% i inlägget som jag antar att detta inlägg handlar om. Min syn på barn och uppfostran har helt ändrats sedan jag fick barn och framförallt sedan jag fick unge nummer två.

2012-06-16 ♥ 23:25:39
Madelene

Du ar sa himla bra!

2012-06-17 ♥ 00:06:24 » URL: http://misstalkalot.com
Malin

SÅ sant!!!! De som har åsikter har ofta inte barn själva, är otroligt osäkra i sitt eget föräldraskap eller helt enkelt saknar intelligensen att förstå att alla är olika. Efter att jag själv fick barn har jag verkligen droppat allt jag tidigare tänkt (precis som du) och insett att alla gör vad de anser är det bästa för att få ihop sin vardag. Och det innebär att man medvetet gör sånt man inte "borde" för man orkar inte, kan inte, vill inte, FUNKAR inte på nått annat vis!!!!

2012-06-17 ♥ 08:50:18 » URL: http://malinsupdate.blogg.se/
Birgit

Bra skrivet! Kärlek, kärlek, kärlek - är ju det som funkar bäst!! (sen är det ju bra om man tittar på hur man själv beter sig, för barn gör inte som vi säger, barn gör som vi gör! Bra att komma ihåg ibland)

2012-06-17 ♥ 11:02:20 » URL: http://birgitz.blogg.se/
Avenymamma

Jag missade ursprungsinlägger men älskar ditt resonemang ovan och håller med, men det vet du redan :) Miss you!

2012-06-17 ♥ 14:46:01 » URL: http://www.avenymamma.se
Anonym

så sant och så fruktansvärt bra skrivet Moa!!

2012-06-17 ♥ 18:38:15 » URL: http://theresethunell.blogg.se/
Jannica

Vilket underbart befriande inlägg! På allvar men ändå med glimten i ögat! Det ska jag ta med mig när våra tvillingtöser ligger på golvet på ica;)

2012-06-18 ♥ 15:30:47
Emma - mamma till två

Så sant som det är skrivet!!!

2012-06-20 ♥ 19:33:44 » URL: http://emmsaklemmsa.blogg.se
Linnea

På senaste utvecklingssamtalet skulle min son (6år)beskriva känslan förvånad; "jo det är när mamma har sagt att jag inte får nån glass, och sen får jag en glass ändå". Ja, mammor kan vara lite ombytliga, sa jag.

Svar: haha uuuuuunderbart! Älskar :-)
Moa DeBruin

2012-06-21 ♥ 08:22:03

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback