Ja och så var det det här med genus

Vad glad jag blev när jag såg de här bilderna hos Lady Dahmer. Kedjan Leklust bryter normer.

Jag kan faktiskt bli ledsen när jag bläddrar i leksakskataloger för det är så otroligt könsuppdelat. I bildelen är det bara pojkar som syns och i dockdelen bara flickor.

Det klart det är helt okej för killar att leka med bilar (min son älskar bilar, bland mycket annat) och tjejer att leka med dockor. Men det måste få vara barnens intresse som styr snarare än att vuxenvärlden vallar barnen in i olika fack.

Jag är ingen expert på genus men jag försöker att vara medveten. Jag vill inte att min son ska formas till en "typisk si eller så". Jag vill att Lilleman ska få vara Lilleman med allt vad det innebär. Att han i framtiden behandlar sina medmänniskor, oavsett olikheter, med respekt. Att han växer upp och förstår att han duger precis som han är. Med en god självkänsla kommer mycket gott.
Heja leklust!Kommentera gärna!
Tessan

Riktigt bra! =D

2012-03-26 ♥ 11:12:50 » URL: http://www.vardagenochjag.blogspot.com
Nadja

Smart gjort men...spiderman med dockvagn känns bara så töntigt måste jag säga.. jag fattar och jag håller med men hallå.. haha de där ser bara roligt ut ;)

2012-03-26 ♥ 11:14:48 » URL: http://sweetladysoul.se
Madde

gud va bra gjort utav dem! barn ska kunna leka med va de vill utan att bli retade av kompisar eller släktingar undrar vad som är fel på föräldrarna

2012-03-26 ♥ 11:15:55 » URL: http://madeleneenglund.blogg.se/
Madde

gud va bra gjort utav dem! barn ska kunna leka med va de vill utan att bli retade av kompisar eller släktingar undrar vad som är fel på föräldrarna

2012-03-26 ♥ 11:15:56 » URL: http://madeleneenglund.blogg.se/
G.O.S

ja barn ska vara barn

2012-03-26 ♥ 11:18:51 » URL: http://timaki-timaki.blogspot.com/
spiderchick

Nadja: Tycker du? haha jag tycker det ser helt dunderhärligt ut :-)//S

2012-03-26 ♥ 11:20:20
LA

HejJag vill inte på något sätt spamma din blogg med länkar eller göra reklam för mig själv.

Jag skickar dock en länk på en video som jag har gjort kring en fråga som jag brinner för, och

vill påverka att förändra. Kolla gärna in den, om du också vill förändra kan du skicka vidare videon.Jag gör detta för att jag vill uppmärksamma och få så många som möjligt att se mitt budskap,

om det kan göra nån skillnad!http://lolloann.blogg.se/2012/march/caveman-vs-2012-2.html#commentJag hoppas du får en riktigt trevlig helg,och tackar för/om jag får publicera detta i ditt kommentarsfält.MvhLouise

2012-03-26 ♥ 11:22:08 » URL: http://lolloann.blogg.se/
Li

Jag tror att du är världens bästa mamma för Lilleman och kommer ge honom möjlighet att utvecklas som han vill! :)Och bra med leksakerna, BRA!

2012-03-26 ♥ 11:30:32 » URL: http://attvaraawesome.blogspot.com
Hanna

Jag älskar att du tar upp lite genus i din blogg! Mycket klokt och bra inlägg, det är ju liksom inte mer komplicerat än så - låt barnen få del av hela skalan och inte bara en del. :)Och jag älskar spindelmannen med dockvagnen, det är ju så ungar leker, fantiserar ihop en egen verklighet.

2012-03-26 ♥ 12:10:35 » URL: http://skrynkel.blogg.se/
Sanna

Toppen, på ett sätt. Så sjukt töntigt på ett annat. Att hela tiden uppmärksamma när någon går emot denna " fruktansvärda" könsnorm, är väl att säga emot er själva lite? So what om en pojke står vid leksaksköket? Är det så konstigt att det måste uppmärksammas på en gång? Om jag var liten pojke, så hade jag nog reagerat på det tror jag. Vardör klappar alla händerna så fort en pojke leker med en docka, men leker han med bilar, ja då är det synd om pojken.

Jag tror att de flesta av oss växte upp under 70-80-90 talet, och inte faaaasen tog jag stryk av att jag fick en docka i julklapp istället för en racerbil? Och inte fasen var det någon som ifrågasatte mig om jag ville leka med lillebrors bilmatta?

Hysterin kring detta börjar bli för stor. Pojkar är pojkar, flickor är flickor. Som KÖN är vi olika. Som PERSONER är vi olika. Sen vad vi har för intressen etc har inget med vad vi har mellan benen att göra .

2012-03-26 ♥ 12:12:43
spiderchick

Sanna: Nu förstår jag inte riktigt din kommentar. Vem är den riktad mot? Mig? Jag har inte använt ordet "fruktansvärt" och jag har aldrig dömt ut en pojk som leker med bilar (skriver ju tom att min egen son gör det).Vad menar du med säga emot "er själva"? Vilka är er?Blev lite förvirrad."Sen vad vi har för intressen etc har inget med vad vi har mellan benen att göra" skriver du och det är ju EXAKT vad Leklust (till skillnad från många andra leksakstillverkare) premierar! :-)Känns som att vi drar ungefär samma slutsats.Jag blev skitglad över att se nytänkande och ville gärna uppmärksamma.Ha d gott

M

2012-03-26 ♥ 12:44:20
Everlasting

Åh, nu blev jag också riktigt glad! Och det är klart att de förtjänar uppmärksamhet när de går emot strömmen, men det är ju inte som att vi "klappar i händerna" åt en liten pojke när han bestämmer sig för att plocka upp en docka. Att vuxenvärldens syn på könsroller för barn förändras, DET ska vi klappa i händerna åt däremot!

2012-03-26 ♥ 14:03:36 » URL: http://everlasting.nu
Lady Dahmer | Postpatriarkal Feministfitta

Nadja, varför ser det töntigt ut? Jag hoppas att du håller den åsikten för dig själv och inte röjer den, vare sig med ord eller kroppspråk/blickar inför barn. Det är tyvärr den sortens attityd som begränsar våra barn.

2012-03-26 ♥ 14:20:25 » URL: http://ladydahmer.se
Lady Dahmer | Postpatriarkal Feministfitta

Sanna, att bryta normer, speciellt som barn är svårt och modigt. Det ska hyllas och uppmuntras. En pojke som leker med dockor gör nånting svårare och känsligare än en pojke som leker med bilar. Det är lätt att följa flocken, svårt att gå emot.Människor som vågar, oavsett område, ska uppmuntras. Det är de som förändrar världen.

2012-03-26 ♥ 14:22:37 » URL: http://ladydahmer.se
Marie

Jag tycker också att det är jättebra att man visar att oavsett kön, så kan man leka med vilka leksaker man vill!

Vad jag dock tycker är trist, är att man ska börja hylla de som går sin egen väg och leker med "vad många tycker är fel leksaker för respektive kön" och kanske någonstanns "glömma" att en del barn faktiskt är väldigt flickiga eller pojkiga i deras sätt att leka.

Jag har en dotter som inte vill leka med bilar, taktorer, svärd osv, och jag anser nog att hon ska uppmuntras till det hon vill (i detta fallet flickiga leksaker) och hon kan nog förändra världen precis lika mycket som någon annan.Det är en laddad fråga för många, det är otroligt tråkigt att man ens ska behöva "bli glad" över att man ser det i raklambadet, det borde va en självklarhet! =)

2012-03-26 ♥ 14:47:47 » URL: http://mariehenriksson.blogg.se/
Malin Aurora

Åh spindelmannen med barnvagn alltså, gud så underbart!

2012-03-26 ♥ 15:36:36 » URL: http://vildblommor.blogg.se/
Frida Öhrman

Hej! Vilken trevlig blogg du har, hit kommer jag att återvända :) Vad härligt att se lite förändring, har också alltid stört mig på hur leksakskatalogerna är uppdelade.

2012-03-26 ♥ 16:18:36 » URL: http://fridasofia.se/blogg
Sanna

Lady Dahmer: men VARFÖR antar du att alla pojkar som leker med bilar gör det enbart för att följa med normen?! Vet små barn ens vad ordet norm är?

Har drt aldrig slagit dig att det finns små pojkar som faktiskt TYCKER OM att leka med bilar?!

SUCK.

2012-03-26 ♥ 17:14:46
Lady Dahmer | Postpatriarkal Feministfitta

Sanna, det antar jag inte alls. Men de följer normen. Och det är inte svårt. Speciellt inte om man tycker om det.

2012-03-26 ♥ 17:26:36 » URL: http://ladydahmer.se
Sandra

Sanna: Det är ju precis det som är grejen, barn förstår inte vad normer är. De kan inte reflektera över det. De vill bara vara sina föräldrar till lags och gör det som omgivningen mer eller mindre medvetet uppmuntrar dem till. Just därför är det så viktigt att vi omkring dem är medvetna om vilka signaler vi sänder ut, så vi inte begränsar deras möjligheter helt enkelt.

2012-03-26 ♥ 17:27:56 » URL: http://sandrahed.blogg.se/
Lady Dahmer | Postpatriarkal Feministfitta

Jag tycker till exempel inte att det är ett dugg svårt att ha långt hår. Det är ett kvinnoideal som jag passar in i. Därmot rakad skalle, det kräver lite extra mod.Jag målar även naglarna och sminkar mig då och då. Inte ett dugg svårt eller krävande. Däremot att skippa rakningen, det är en utmaning. Både för mig själv men också pga de reaktioner det väcker. = modigt.

2012-03-26 ♥ 17:28:23 » URL: http://ladydahmer.se
Cicci Feinstein - Fotograf

Skönt att de vågar göra det som andra leksaksföretag verkar tycka är så HIMLA farligt! "För tjejer skall ju vara tjejer och killar killar!"

2012-03-26 ♥ 17:32:26 » URL: http://ciccifeinstein.blogspot.com
Marie

Absolut! Jag är själv för mångfald och speciellt när det rör sig om barn och i deras situationer! :-)Vi hade diskussionen i min klass på högskolan där jag studerar och jag kan inte låta bli att häpnas över hur en del vuxna människor uttrycker sig, det är skrämmande.Många blir så hetsiga i diskussioner som denna och går ofta till både personangrepp och ordkallande av andra, vilket är tragiskt. Man måste kunna debattera på en bra nivå, även om man anser sig ha "mer rätt" än den andra! :-)Men jag gillar ditt tankesätt iaf!! :-)Kram!

2012-03-26 ♥ 19:03:41 » URL: http://mariehenriksson.blogg.se/
Stina

Kan inte bli annat än glad över detta!!

2012-03-26 ♥ 19:56:04 » URL: http://mylifemamastina.blogspot.com
Lovisa

Så rätt! Tror verkligen att det kommer bli bättre och bättre med den saken :)Men jag stör mig verkligen på de människor som säger att de "bara vill ha en pojke" eller "bara ha en flicka". Barn är väl individer, könet utesluter ju ingenting egentligen. Det är ju bara de gamla filosofierna om att får man en son ska han uppmuntras att vara tuff och får man en dotter ska hon uppmuntras att vara söt.Tumme upp till att barn som Lilleman får bli sina egna personer! :D

2012-03-26 ♥ 22:50:53 » URL: http://lovisaglennfalk.blogg.se/
trettiokg - följ min kamp mot drömvikten

Tummen upp! Säger jag bara :D

2012-03-26 ♥ 23:28:11 » URL: http://trettiokg.blogg.se/
Charlotte

Åh det här gjorde mig jätteglad! Nu vill jag handla av dem bara för att stödja tanken i reklamen. Precis som jag verkligen inte vill handla av andra företag som tydligt könskodar sina leksakskataloger.Spindelmannen med barnvagnen =) =) =) Made my day!

2012-03-26 ♥ 23:29:30 » URL: http://ansgarssyskon.se
Lina -Konstiga tankar jag ibland tänker på-

Jag såg också det hos ladydahmer, så underbart bra gjort! Haha, älskar spidermanen med barnvagnen <3

2012-03-27 ♥ 09:12:28 » URL: http://konstigatankar.webblogg.se/
Sandra

Man skall nog akta sig för att uppmuntra för mycket för om den lille sen inte alls vill leka med en viss grej kanske han/hon inte vågar byta leksak då mamma/pappa uppmuntrat till den första.

När min tjej väl väljer leksak kommer jag leka med henne, vad hon än väljer. Vi kommer ha bilar och dockor så hon får ta del av allt. Var själv pojkflicka som liten.Jag kan tycka att det ibland blir en aning för mycket uppståndelse vad gäller pojkar och flickor och deras leksaker. Tycker rakt av dom skall få leka med vad dom vill (finns viss gräns som vapen i denna familj iaf) samt ha på sig de kläder barnet själv vill ha. Väljer min tjej ha prinsessklänning varje dag, ja då är det hennes val och ingen annans.

När dom är så små kan jag inte se hur dom kan påverkas av nån annan än föräldrarna så spelar ingen roll vem barnet är i tidningen, är det ok för föräldrarna samt förskolepersonal, ja då växer barnet upp med den påverkan, att man får leka med vad man vill.Flummigt skrivet men jisses vad trött jag är:S

2012-03-27 ♥ 15:33:34 » URL: http://snowihte.blogg.se/
Emelie

Läste lite halvt i början av inlägget bara och tittar sen på bilden. Jag är nog arbetsskadad (fsk lärare) för det tog en bra stund innan jag insåg vad som var "fel" haha. Ja barnen gillar ju leka med allt möjligt....

2012-03-27 ♥ 22:27:23 » URL: http://emeliepamp.blogg.se/

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback