Tjäna pengar på din blogg

Den absolut vanligaste frågan jag får från folk som inte är insatta i bloggvärlden är: Hur tjänar man pengar på sin blogg?
 
Mig veterligen finns det fyra (typ fem) olika sätt för en bloggare att tjäna pengar:
 
1. Annonser via annonsnätverk
Det finns en uppsjö olika annonsnätverk på nätet idag. Ett annonsnätverk säljer in annonser till din blogg. Vad du tjänar på en annons beror bland annat på var på sidan annonsen är placerad, hur länge den ligger uppe och hur många besök du har.
 
2. Annonser du säljer själv
Är du egenföretagare kan du naturligtvis själv sälja in annonser till din blogg. Som till i en tidning. Viktigt att kunna redovisa läsare per vecka och vilken målgrupp du har.
 
3. Sponsrade inlägg
Sponsrade inlägg är när bloggaren skriver om till exempel ett nytt schampo. Företaget bakom produkten betalar då en viss summa för länken och inlägget. När det gäller sponsrade inlägg ska det tydligt framgå att det handlar om ett samarbete. Det är det lag på.
 
4. En fast ersättning
Du kan även få en fast ersättning utbetald. En ersättning för att du drar trafik till hemsidan/portalen/tidningen eller vart du nu bloggar. Till skillnad från annonsintäkter är det här alltså en fast summa, som en lön.
 
5. Bloppis (som en loppis fast på en blogg)
Här säljer bloggaren ut sina gamla paltor till högstbju... Haha näreå. Fast jorå. Det finns säker de som tjänar en hacka på sina bloppisar. Mjehehe.

Kommentera gärna!
♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Haha, ja, och jag har nog prickat in allihop ;)

2012-10-11 ♥ 17:12:39 » URL: http://bambi.blogg.se
Anonym

Många bloggar jag läser har misstänkt många inlägg där man skriver hur faaaantastiskt bra produkterna man skriver om är. Misstänkt många av deras barn har misstänkt ofta märkeskläder av samma märke som presenteras i bildtexten. Ser 9 av 10 gånger inte någon notering om samarbete :/ Finns det regler kring detta? Kan man hitta dem någonstans?

Svar: Finns den en överenskommelse, dvs ett samarbete, mellan företag och bloggare så måste detta anges i inlägget annars är det dold marknadsföring = olagligt enligt marknadsföringslagen. Sen är det inte olagligt att tipsa och länka.
Moa DeBruin

2012-10-12 ♥ 10:31:12
Helena P

Hur är det med de länkar till företagssidor som bloggare lägger upp, typ H&M kan vi säga. Får inte bloggaren inte en viss summa om den som klickar på länken handlar på H&M via klicket på din blogg? Eller tillhör det "annonsnätverket"?

Svar: när du säger det tror jag att man kan signa upp sig på sidor som ger betalt för hur många som trycker på en länk. Man lägger då in en speciell länk till sidorna. Men jag är dåligt insatt i det.
Moa DeBruin

2012-10-12 ♥ 15:25:48

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback