Spiderchick

Svåra dinos
Lillemans favoritbok för tillfället handlar om dinosaurier.
 
Förstår ni hur svår den boken är att läsa?
 
Tydligen finns det (fanns det) hur många olika sorters dinosaurier som helst. Eller vad sägs om Compsognathus, Brachiosaurus, Psittacosaurus och Deinocheirus? För att nämna några extremt svårlästa sorter.
 
 
 
 
 
 
 
 
Dessa komplicerad dinos gör att jag helt tappar flytet i läsandet.
 
- Den här skallen tillhörde en Psi... Psitta... Eller jag menar Psi... ta... co.. Psitt...
- Vad säger du mamma?
- Vänta lite älskling mamma ska bara försöka ljuda fram namnet i några minuter till. Psiii... Eller nej Pi... Va fasen!! NU LÄSER VI BAMSE ISTÄLLET, OKEJ?
 
Ungefär så.
Angelica Björlin

Haha, känner igen sig när det gäller ens lillebror. Man känner ju sig så urdum när ungen tycker att man är dum för att man inte kan uttala orden.

Helena

Haha, känner igen det där! När jag var au pair i London fick jag läsa såna här böcker för minstingen. På engelska! Tur att han var lika ovetande om det riktiga uttalet som jag var...

KataM

Som förskollärare har jag läst måååånga dinosaurieböcker, så jag förstår precis!

Man kan ju tycka att de kunde skicka med en CD-skiva där någon kunnig person uttalade namnen. Så kunde man sitta framför datorn och öva några veckor först, innan man ger sig på högläsning.

Svar: precis!! ;-)
Moa DeBruin

Amelie

Hehe... dinonamn är nog bland det svåraste! Jobbar på förskola och vi hade ett tema om dinosaurier en gång och då ville de lära sig allt om så många dinosaurier som möjligt och det var ett evigt tragglande för oss pedagoger när vi skulle läsa om dessa... Tungvrickade på hög nivå :)

mej, mamma till enya 1år

Amen ellerhur?! jag har också(försökt) läst ett antal sånna där böcker när jag varit vikarie på dagis....varför ge dinosarna så svåra namn? svårt att tro att dem själva kallade varann för dedär krångel-namnen på den tiden de begav sig...??

Lina

Hade samma problem jag med!! Haha!! Lyckades tillslut övertala honom att vi skulle läsa Petsson och Findus istället :) Efter ett tag försvann dinosaurie-boken plötsligt!?

Svar: hm... mystiskt ;-)
Moa DeBruin

Mamma Brötis

Känner igen det där. En dinosauriebok som varit väldigt populär hos BÅDE läsare och lyssnare här hemma är Sarah Sheppards "Det var en gång ... Massor av dinosaurier".

I den delas dinosarna upp i olika gäng (köttgänget, tjockskallegänget osv) och det underlättar något enormt! Och så är den väldigt trevligt och underhållande skriven. Ett tips!

Bibbi

Ha..ha..läste en sån bok för mitt barnbarn Mio i tisdags... (jag trodde jag kunde hoppa över allt som stod om varje dinos namn och beskrivning) men icke !!! Vips var den lilla handen där och pekade...Mormor du ska läsa det där också!!!Jag kom till Köttgänget...sen tyckte jag det var dags att sova ! Ha det gott. Kramis

Svar: haha sötnos :-)
Moa DeBruin

Ninnie

Hahaha!! Det är ju underbart när texten i boken bara rinner på och sen någon gång på varje sida så får man stanna upp och säga samma krångliga ord 74 gånger innan man får till det!:)

Svar: exakt! ;-)
Moa DeBruin

S.

Här läser vi också om dinosaurier..
Hypsilophodon, parasaurolophus och pachycephalosaurus är tre av många många namn som jag stakar igenom. ;)

Svar: haha :-)
Moa DeBruin

anna

vi har en dino-bok, där de skriver uttalet, vilket gör det hela mkt lättare att läsa. Pachycephaiosaurus -- inte så lätt att läsa.. men när det står.. pa-ky-se-fa-lo-sau-rus en anings lättare!!:) dock inte när man är sömntrött:)

Boken heter "dinosaurier slår rekord"-- rekomenderas!!

Svar: haha smart!
Moa DeBruin

Emma

Men eller hur! Vad hände med långhals och T-rex??

Maria

Äääh, du behöver ju inte läsa så noga (eller hitta på egna, enklare namn som Rune, taggis och långhals), vad vet Lilleman liksom?

Han kan ju inte läsa.

Så är han in for a big surprise när han börjar skolan = mer spännande för dig

Svar: haha ;-)
Moa DeBruin

Phelicia Berggren

Haha jag kan en utav dom där - Brachiosaurus = Brack-io-saurus! Känner mig härmed ganska stolt. De andra har jag inte en snusning om...

Svar: haha bra där :-)
Moa DeBruin

Linnéa

Jag är lite inne på samma som någon ovan och tänker mig att det bara är att gå in och freestyla om ungen inte vet hur det uttalas. Kom på egna namn som kan vara roliga :) Pitt-saurus, kompis-saurus, brat-saurus och Dajmrektum. Eller nåt.

Eller Peter, Karl, berit och Danny om du vill köra på ytterligare en förenklad version.

Sen är det bara att hoppas att han har glömt dina ersättningsord när det är dags för dinosauriekunskap i skolan.

Lycka till!

Svar: Bra förslag! :-) Kan inte ens minnas att vi lärde oss så svåra namn i skolan?
Moa DeBruin

Linda

Han kanske blir som Dr. Ross Geller i vänner ;-)

Svar: precis! ;-)
Moa DeBruin

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress