Nattningsrutiner

Vår nattningsrutin för treåring ser ut som följer:
 
Efter tandbortsning lägger vi oss i Lillemans säng och läser en bok.
 
Sen släcker vi lampan och det är dags att berätta en liten saga fritt ur hjärnan. Är det Spiderpapa som berättar flödar roligheterna. Jag fattar faktiskt inte var han får allt ifrån? Ibland misstänker jag nästan att karln är berusad som han hittar på, men näe.
 
Är det jag som berättar är sagan eh... Sådär. Igår berättade jag om en smurf som malde mjöl. Jo jag vet. ZZZzzZZzzZZZZzzZZzz. Ett under att Lilleman inte somnade av ren ospänning.
 
Efter sagan ska det sjungas en liten nattavisa och innan visan är slut sover treåringen (oftast).
 
Hepp!
 
Det kanske låter som att det tar lång tid men det gör det inte, sagorna är korta. Vi turas om att natta och ibland kör vi hält´a hält´a (hälften var). Jag boken och Spiderpapa fri-sagan. Fungerar bra för oss. Den dagen det inte fungerar hittar vi på något annat.
 
Vad har ni för nattningsrutiner för era småkids? Läser ni eller har ni vällingmys eller sångstund eller snuttefiltsgos eller något helt annat?
 
 
 

Kommentera gärna!
Camilla

Har inga barn själv, men brukar vara barnvakt åt en som precis fyllt 4 och när jag ska natta henne ser det ut som följande:

Efter tandbortsningen, blir det att kissa lite sen välling (annars vaknar hon fortfarande hungrig mitt i natten) och en saga som hon har själv har valt.

Efter det släcker jag lampan och spelar på min mobil , hon brukar somna nästan direkt men man måste stanna kvar minst 15 minuter efter annars vaknar hon och är ledsen!

2013-01-24 ♥ 20:19:26
Therese

För vår sexåring är det tv(oftast) till ca 19/19,30 och efter det tandborstning, pyjamas, godnattsaga o puss o godnatt. Så har det sett ut så långt jag kan minnas, innan dess var det en vällingflaska o mys i hennes rum(hade en fåtölj där inne).

Bebisen(2månader) får pyjamas o ny blöja i samband med nattningen av storasyster. O då har det varit ganska dämpad belysning sen nån timme tillbaka. Somnar nån gång mellan 20-22,30

2013-01-24 ♥ 20:19:40 » URL: http://tezzybump.blogg.se
Mira [MissGrimm]

Först är det fullt krig med tandborstning. Sedan ska det godnattkramas åt alla håll. Lastbilen och grisen och nallen och stolen och grisen igen. Och klappa grisen kan man ju också göra. Och pussa. Och lastbilen... and so on.
Sen ska det läsas saga, och sjunga, och läsa igen och pratas, oj vad han sätter igång när det är slut på sagor och sång. Då är det traktorn som ska skotta snö och grannen ska köra skoter och gud vet allt.

Där nånstans brukar jag bli less och somna, så kommer någon och väcker mig efter en timme eller två, och då sover minsan grisen också. Tålamodskrävande och vääääldigt utdraget.

Svar: Hang in there! eller hur man säger. Vi har också haft tandborstkrig och diverse men vips en dag gick det över. Kämpa på!
Moa DeBruin

2013-01-24 ♥ 20:20:25
Borran

Jag har hopplös fantasi när det kommer till sagor, men sist jag ombads berätta saga vid nattning av 5-årigt gudbarn gjorde jag följande: jag frågade plutten vad sagan skulle handla om och han sa troll. Då frågade jag vad trollen gjorde och sedan rullade jag igång och fick till en grym saga! Ej beprövad taktik på 3-åringar men funkar grymt på 5-åringar! :) Kram!

Svar: haha ja jag brukar också köra den faktiskt, fråga massa och vips har han berättat en saga själv mjehehehheehehe ;-)
Moa DeBruin

2013-01-24 ♥ 20:26:10
Decdia

Sorry, jag kan inte komma med tips jag själv testat då jag är barnlös. Men jag har en man och han nöjer sig med en nattpuss och en omhoppning. Ibland kommer han upp igen med det blir marsch i säng igen. :)

2013-01-24 ♥ 20:26:59 » URL: http://decdia.blogg.se/
Sara

Har en son på ett år o tre månader som hitills (peppar, peppar) har varit otroligt smidig med nattning. Men vi har också gjort på exakt samma sätt sen han började få rutiner (ca 6 månader?). Kl 18 är det mat, sen ny blöja, tandborstning o pyamas. Lugna aktiviteter. Kanske hinner vi bläddra lite i en bok? Kanske vi kramas lr leker med ngn leksak? Sen tar vi upp honom i famnen o ger nappen, säger en godnattramsa (typ godnatt mamma, godnatt pappa etc) o sen godnatt "E". Puss o kram. Han läggs ner i sängen o får snutten o blir omstoppad. Sen går vi ut o stänger dörren. Han somnar för det mesta på tre röda. Är beredd på att det säkert blir kämpigare ngn gång, men än så länge så flyter det på otroligt bra. Sen sover han från 18.30-07, 08 någon gång beroende på om det är förskoledag lr "ledigt".

Svar: Skönt :-) Alla föräldrar får nog någon gång prova på krångel-läggningar men så länge det fungerar och flyter på ska man bara njuta!
Moa DeBruin

2013-01-24 ♥ 20:29:05
Saralito

Vi turas om att bada med vår tvååring omkring 18.15. Sedan är det ny blöja, pyjamas och tandborstning som gäller. Efter det godnatt-puss till den ickenattande föräldern och en flaska välling i sängen. När den är slut får hon sina sovnappar (två speciella som bara får vara i sängen) och sedan vill hon att man sitter på pallen bredvid hennes säng alldeles tyst och blundar tills hon somnar. Det brukar väldigt sällan ta med än en kvart.

2013-01-24 ♥ 20:34:03
Mella

Jag tycker det låter himla spännande med dessa fri-sagor! Kan du inte tjuvlyssna på Siderpappa någon gång och skriva ner sagan?

Svar: haha jo det kanske jag kan :-)
Moa DeBruin

2013-01-24 ♥ 20:40:29 » URL: http://mellas.se
iA

Först välling i min famn, i soffan,under en varm filt, Sen Vyssan Lull & Vargsången framförd av petit Moi (så vackert att ögonen tåras givetvis) med Lillan i famnen, och under min grand finale Trollmors vaggvisa lägger jag henne i sängen,bäddar om och tassar ut ur rummet,sjungandes:Oh aj aj aj buff buff buuuuuuuuff,oh aj aaaaaj aj aaaaj buuuu---uuuff *ridå*

Svar: hahahaha... Låter som en perfekt föreställning/nattning!
Moa DeBruin

2013-01-24 ♥ 20:52:40 » URL: http://www.iaiam.weebly.com
AnnaWK

Vågar väl knappt påstå att vi har någon rutin än (bebis är 3,5 månad) men oftast är det pyjamaspåtagning, eventuellt lite mat (inte ikväll för det var det dummaste hon hört), lägger henne i spjälsängen och där vrålar hon avgrundsvrålet av hjärtans lust. Napp och snutte. Ibland somnar hon på fem sekunder och som ikväll gjorde hon det inte.
Istället för att jag ska stå som en ostbåge över spjälsängen och klappa henne på kinden får hon komma över i vår säng där jag kan ligga bredvid och sjunga samtidigt som jag "håller fast" benen (hon sparkar som en idiot men lugnar sig så fort jag lägger armen över dem) och så ska jag peta in ett finger i hennes lilla näve och då lägger hon huvudet på sidan och somnar på två sekunder. Har funkat senaste dagarna i alla fall.

Svar: Sötbebis då :-)
Moa DeBruin

2013-01-24 ♥ 20:53:10 » URL: http://annawk.blogg.se
Emmelie- Mamma till Ebba och Hugo

Med vår fyraåring läses det i sängen sedan sjunger vi trollmor ett x antal gånger innan hon somnar =)

Svar: Aj aj aj aj buff BUFF... Visst är den där sista buffen bra ljus i tonarten? ;-)
Moa DeBruin

2013-01-24 ♥ 20:56:14 » URL: http://www.emmgus.blogg.se
Line

Ligger precis och nattar treåringen. Här är det upp på badrummet kvällstvätt och pyjamas+ ny blöja nån gång efter 19( precis börjat försöka få till lite tidigare nattning, idag blev det dock senare) , välling och en bok (iblqne om det är tidogt en liten bok till) i sängen, tandborstning i sängen till tandborstvisa på youtube. God natt! Ligger kvar bredvid med tänd sänglampa tills han somnat. Sen släcker vi. Funkar oftast rätt smidigt. Jag mobilsurfar/spelar spel medan jag väntar på att han ska somna.

2013-01-24 ♥ 20:58:35
Matilda

Här pågår nattningen heeeeeela kvällar. Älska trotsåldern. Eller inte!

Svar: pepp! det går över! :-)
Moa DeBruin

2013-01-24 ♥ 21:05:39
Karolin

Hur brukar ni natta minispider? Vore intressant att läsa, då jag har en son på 4 månader och det är verkligen si och så med sömnen...

Svar: Appsilut kan ta detta i nytt inlägg :-)
Moa DeBruin

2013-01-24 ♥ 21:05:58
andrea

Vår 2,5-åring har som rutin att först få på sig pyjamas, sen äta välling i soffan, borsta tänderna och byta blöja. Därefter läser någon av oss en bok för honom i hans säng, alt sjunger en stund, sen är det puss och godnatt. Brukar ta ungefär 30min eller nåt och det är sällan eller aldrig några bekymmer. oftast börjar vi förbereda för natt runt 19:30, men ibland vill han frivilligt i säng tidigare. Inte mig emot :p jag hoppas bara att det fortsätter vara lika smidigt. De här rutinerna har iaf hållt i sig i snart två år, med skillnaden att han var i säng vid 19 tidigare. Så, peppar peppar :) enda problemet hittills är att han älskar att sova och på helgerna är det ju heeelt lugnt att han sover till 9, men på vardagar kan det vara som att försöka väcka en tonåring. Och då kliver vi ändå inte upp särskilt tisigt (7:30-8:00) iom att jag sällan börjar innan 10.

2013-01-24 ♥ 21:06:32
G.O.S

För 4 och 5 åringen så är det på med nattisar, kvällsgröt, borsta tänderna titta lite på film eller något som de började titta på när dom åt gröten. Sen går 4åringen och lägger sig vi stoppar om och godnatt.. 5 åringen lägger sig kanske en halvtimme senare.

Våran 18m så är det på med Nattis, borsta tänderna och välling flaska i sängen. Puss o godnatt nappen i munnen sen sover hon.

2013-01-24 ♥ 21:06:34 » URL: http://www.gosxxtre.blogdpot.se
Marlene

Jag har en fyraåring. Efter alla kvällsbestyr är klara vid ca. 19 så läser vi en saga (oftast gamla klassiska och enormt långa sagor som vi får göra hundöra på när inte jag orkar läsa mer). Sen blir det puss & kram, och så sätter vi i en cd-saga som tösen lyssnar på i sin säng och oftast brukar somna till! Hon fick den där cd-spelaren i julas och den är enormt uppskattad av henne!

2013-01-24 ♥ 21:16:03
Kicki

Vår 3åring borstar tänder, kissar och sen är det dags för kampen! En saga ska läsas och under tiden den läses ställs 1000 frågor antar att hon räknat ut att ju mer hon frågar ju längre blir sagan haha ett sant kvällsbarn så efter sagan ligger hon o snurrar som en propeller och den som nattar har redan somnat :) brukar bli väck lagom till att man själv ska sova :)

2013-01-24 ♥ 21:34:21
Amalia

Åh va glad jag blir att läsa detta! Är blivande lärare och du anar inte hur mycket detta gör för lillemans läs- och skrivinlärning. Hans fonemiska och fonologiska medvetenhet tränas otroligt mycket när man läser böcker, sagor och sjunger visor. :) Vet att du ibland kallat lilleman för "lillgammal" och nämnt att han pratar väldigt bra, det beror säkerligen på detta. Fortsätt så här så länge ni kan, det kommer han ha mycket nytta av vid skolstart. :) Superkul att läsa sånt här som blivande lärare!! :D

Svar: Vad roligt, vilken pepp :-)
Moa DeBruin

2013-01-24 ♥ 21:45:22 » URL: http://styrkaviljakraft.blogspot.com
Anna

Åh vad mysigt det låter, det är så jag längtar tillbaka då jag själv var liten och fick saga läst!

Har inga ungar själv (än!) utan jag sympatiserar med min syster som har tre, minstingen är 8 veckor och har ett totalt värdelöst sömnmönster just nu. Ungen är vaken mer eller mindre hela nätterna, somnar tidigt på morgonen typ. Inte så lätt för min syster att få någon sömn när man samtidigt har 2 ungar i lågstadiet. Hoppas verkligen att minstingen börjar sova under nätterna snart!

Svar: uj håller tummarna att det vänder snart så syrran din får sova mer!
Moa DeBruin

2013-01-24 ♥ 21:48:07 » URL: http://imfeelingalittlepeculiar.blogg.se
Suss

Joråsåatte...med en 19 och 20 åring ser nattningsrutinerna ut ungefär så här: Mamman (jag) såsar runt i runkarbyxor (mjukisbyxor på tonårsspråk) gäspar vid 21.30 och påminner om att det är S K O L A i morgon, inte sitta uppe hela nattaa (båda går 3:e året på gymnasiet) grabbarna suckar och släpper inte blicken från datorn... ca kl 21.35 sticker äldsta till gymmet...GYMMET vid den här tiden?!? Mamman suckar högljudd och går upp för att göra natt kl 22.00, dörren till badrummet är låst för att den yngre sonen fått för sig att duscha!!! KL TJUGOTVÅ på en VARDAG!!

Mamman blir sur som ättika eftersom badrummet är hennes VARJE DAG kl 22...vad är det övriga familjemedlemmar inte fattat på typ 20 år?!? Badrummet har alltid varit mammans kl 22.00 en vardag!!

Sonen duschar läääääänge...och vaaaaarmt.... kommer ut ur badrummet kl 22.30 ca. Hela badrummet ångar och det är blött från golv till tak...Mamman svär en ramsa och sonen står och tittar som en fågelholk och frågar; faaan geee dig?!

Mamman: %&"#!")=(?#¤

Mamman gör natt och lägger sig ca kl 23.00...äldsta sonen brakar in ca kl 23.30 och ska "bara" ta ett glas oboy med SKED som skramlar runt i glaset...dessa jäääävla skedar i oboyglaset...give me a break...Mamman som precis har somnat får ett spel och skriker åt sonen att vara T Y S T... tillbaka kommer det: öööh, jag ÄR tyst, samtidigt som han rör om sin oboy...med sked...i glaset...!!

Den yngre sonen som fortfarande sitter framför datorn med lurar och spelar nå spel typ WOW, CS eller nå annat obegripligt...pratar högt...M Y C K E T högt...mamman får tokspel igen och sms:ar sonen T Y Y Y S T!! (eftersom han är döv med lurar på, iphone är det enda kommunikationsmedlet vid dessa tillfällen, dessutom sover jag uppe och han nere. Att skrika är inte ens att tänka på!) Klockan är 00.00 Mamman sätter i öronproppar och försöker att sova...klockan ringer 05.30... Hepp!!! Pigg o gla kexchokla...

Joråsåatte..."läggningsrutinerna" är lite olika i alla hem! Snart...snart flyttar dom hemifrån....snart! Räkna till T I O!!

Svar: hahaha.... Låter som en jättefin rutin tycker jag ;-) Uj tänk att mina pojkar ska bli så stora en dag... Detta kan jag icke förstå! hehe
Moa DeBruin

2013-01-24 ♥ 22:00:05
Elise

Efter källsmat för den vilda 3½ åringen i familjen så ska tänderna borstas. (Gärna med våld) Sen kissa och hopp i säng. Där läser vi saga, just nu om monster och spöken, snälla monster såklart. Innan läste vi om ett tåg i säkert en månads tid, den boken " gick sönder" så att säga! Sen ska vi kramas o pussas och gärna sitta kvar ett litet tag. Om hon absolut inte blir akut törstig, då lär vi dricka vatten å. Om allt går som de ska sover hon vid kvart över 7- halv 8 på vardagarna. På helgerna får man va vaken längre.

2013-01-24 ♥ 22:01:51
Annika

har en snart 4 åring och en 2,4 åring
nedvarvning med tv kring sex, kvällsfika sen tanborstning osv, läser eller sjunger, sen bäddas barnen ner (delar rum) och vi sjunger vyss lull. Maken och jag hjälps åt när han är hemma när han jobbar kväll är det jobbigare. stortjejen somnar på 5 min då vi släckt medans den lilla kan snurra runt 45 min till (jobbar på INTE sova middag) sen vaknar dom varannan natt eller varannan gång samma natt och ibland har vi ett (eller två) barn i sängen på morgonkvisten - inte undra på att man är trött..

Svar: Småbarnsåren är trötta år, det tror jag de flesta kan skriva upp på. Inklusive undertecknad :-)
Moa DeBruin

2013-01-24 ♥ 22:03:40 » URL: http://www.elfstrand.blogg.se
Isabelle

Efter tandborstning väljer fyra- och sexåringen varsin bok som vi sedan läser i vår säng. Oftast väljer jag eller pappan också en bok :) sedan går de in till sig och vi pratar lite om dagen, sen kram och godnatt. En sång om de vill det. På helgerna vill storasyster oftast vara uppe lite längre och då läser vi var för sig. Lilla treveckorstösen är med och lyssnar på saga ibland hon med :) Fast det tar ju liiiite fokus såklart och syrrorna vill hellre klappa på bebis, ha ha! Men henne har vi inga rutiner på än. Det ska ätas så mycket på kvällarna så hon är uppe med mig tills jag går och lägger mig :)

2013-01-24 ♥ 22:34:22
Therese

För våran dotter som snart är 2,5år ser nattningsrutinen ut som följer. Efter tandborstning går jag eller hennes pappa med henne upp och lägger henne i sängen, hon väljer en bok man ska läsa (bläddra igenom, hon har inte tid att man läser all text så oftast pratar vi bara lite om bilderna) Jag har min gräns på EN bok och är stenhård och hon frågar nästan aldrig om en till, hennes pappa där emot kan få läsa TRE ibland för där han han dragit sin gräns :) Efter boken stoppar vi om och så sitter man bara bredvid sängen tills hon säger Hejdå eller god natt! Det betyder nu kan du gå ut jag vill sova, det tar i regel max 1 min. Är hon riktigt trött så hoppar hon över sagan och vikar med handen som sticker upp under täcket.
Mysigt det där med friberättelse tycker jag, det kanske kommer när hon blir äldre :)

2013-01-24 ♥ 23:05:16 » URL: http://www.atlas.blogg.se
Jessie

Roligt att läsa om allas kvällsprocedurer! Själv läääängtar jag tills min lillplutt ska bli intresserad av böcker och hittepåsagor. Eftersom han opererade öronen för typ 2 månader sedan, och innan dess inte hörde så bra så är det inte intressant än, då han trots sin ålder (2,5) inte säger ett ord än. Och ja, jag försöker typ varje dag med böcker (sagoböcker och pekböcker) för att han ska börja utveckla sin språkförmåga (både att förstå och att prata själv), men det blir bara protester än så länge...

Något som dock är väldigt gulligt är att han istället för snuttefilt har en BUSS som han sover med (och leker med på dagarna). Den där fina röda bussen ska med ÖVERALLT, och utan den kan han inte sova... :-))) Så på natten när han vaknar (vilket han alltid gör) så kommer han intassande till oss med bussen i högsta hugg, så då är det bara att maka på sig för båda två... :-) ÄLSKADE UNGE!

2013-01-24 ♥ 23:06:03
Jen - ☆Mamma till Ewelina och gravid☆

Hon brukar få välja en bok och så läser någon utav oss (jag eller sambon). Sen vill hon alltid bli omstoppad ^^ sen släcker vi lampan och efter det är det olika. För helt plötsligt kommer hon på att " jaaa vill ha vatten" tex. Så ibland är det vatten som hämtas osv. Men annars är det hon som tillslut drar en lång prat stund - pusspuss..gonatt..älskar dej..syns imorgon.. dagis imorgon... åka farfar annan dag... mamma kommer snart.. goonatt... pusspuss!

sen brukar hon va tyst och somna ;)

2013-01-25 ♥ 00:09:18 » URL: http://jennicka.blogg.se
Marie - Mamma till lille prins Brian

Kul om du kör ett inlägg om minstingen oxå! Jag har nämligen själv en liten på snart 7 månader :)

Här är det pyamas på först, sen vällingmys. Sen ner i sin egen säng. Pappa (oftast) läser en liten bok, som lillen sedan får titta i lite själv (extra kul när sista sidan innehåller en bild på han själv :P), innan vi säger godnatt. Då har vi musik på och jag (oftast) ligger kvar i vår säng tills han somnat, vilket går på allt ifrån 10 min till en halvtimme :P Jag tycker det är mysigt och det funkar som bara den för oss :)

2013-01-25 ♥ 00:18:47 » URL: http://mariebostrom.blogg.no
Malin

Min 2,5 åring har sedan han var 1 år sagt till då han vill sova(runt 19 snåret) lägger han med snutten, nappen & ibland en liten flaska välling, sen sover han & vällingen är oftast orörd. 5,5 åringen däremot, hon är lite mer svår lagd. Vi har fått börja om att " söva" henne. 2 böcker, musik, hitta på saga & stryk på ryggen, sen sover hon.. Kan ta allt mellan 5-40 min beroende på hur trotsig & tjorvig hon är för kvällen..

2013-01-25 ♥ 00:22:06 » URL: http://Www.Maaalinp.blogg.se
Celie

Våran snart två åriga son får en flaska välling 18.45 som ska drickas i soffan och enbart i soffan. När han hör att mickron plingar springer han tjoandes in i vardagsrummet "älling älling" sen ligger han där snällt och väntar på oss. Efteråt ska hans gosedjur kalven hittas som kan ligga precis vartsom helst, sen ska en napp finnas. Godnattpuss mellan han och mig eftersom pappan sköter läggningen. Blöjbyte, pyjamas, tandborstning och sen ska en bok läsas innan lampan släcks.

Under denna tid som pappan läser för stora killen går jag ner med bebisen på snart 4 månader. Byter blöja och på med pyjamasen. Vi lägger oss i vår säng och han får amma. Sen vill han ligga på magen och bli buffad på rumpan. När han somnat flyttar jag över honom till spjälsängen i ryggläge.
Strax innan 20.00 är vi uppe igen och faller ihop i soffan och har barnfri tid!

Svar: härligt :-)
Moa DeBruin

2013-01-25 ♥ 05:32:45 » URL: http://trolletc.blogg.se
Marie

Hjälp! Nu har jag inte alls prestationsångest!
Vår 2,5 åring ser Bollibompa ellerannat skoj mellan kl 18-19 och under tiden välling, sen borsta tänder och upp och lägga henne. Ibland sjunger vi några sånger, ibland en bok men 50% av kvällarna så säger vi godnatt och pussar och går ut....

Svar: Nej nej nej stoppa bandet! INGEN prestationsångest här, okej :-) Detta är en blogg fri från sådant. Alla barn är olika och man ska köra det som funkar :-)
Moa DeBruin

2013-01-25 ♥ 06:35:51
Cajsa

Med vår ettåring kör vi: Tänder. Blöja. Pyjamas. Saga. Välling. Sov. :)

2013-01-25 ♥ 06:56:58 » URL: http://Cajsen.blogg.se
Anki

Mys! Så där hade vi när vår tjej var 3, dock spårade den lilla avslutande sången ur till alla-sånger-man-kan-hitta-på. Så det blev rätt länge....
Sonen ska snart få slippa spjälsängen så då antar jag att dessa nattningsrutiner börjar igen!

2013-01-25 ♥ 07:37:38 » URL: http://frokenlovisa.blogspot.com
Hanna

Jag har alltid varit så sjukt trött att nattningarna kommer som en efterlängtad punkt på kvällen.

Från det att mina barn var små spädisar, tills nu (sex och sju år gamla idag) har jag allt som oftast nattat dem i vår säng. Gärna med en saga, eller bara ligga och prata och mysa tills alla somnar.

Jag vet att man helst "ska" natta dem i sina sängar när de är små, men jag har tyckt att det varit så skönt att få sova själv en stund att det inte varit några problem att bära in dem till sig när de somnat.

Nu när de är större somnar de i sina sängar, ibland med ljudbok och ibland med lite musik (yngste sonen lyssnar på Eddie Meduza, brr!). Men det händer ibland att vi fortfarande somnar i en stor hög i dubbelsängen, bara för att jag tycker det är så mysigt.

Svar: Allt som funkar säger jag! :-) Sen kan man strunta i hur det "ska" vara.
Moa DeBruin

2013-01-25 ♥ 08:29:14 » URL: http://imitthem.blogg.se
Rosmari

Hej fina du!
Ojojoj, vilken fantastisk blogg du har!! Heeelt nyuppäckt för mig! :D
Sladdisen, 5 månader, får rumpan gedigert tvättad och ny blöja, pyjamas vid 1930. Vi gosar in oss i flit framför tv:n och slukar flaskan, borstar tänder, säger godnatt till storebroschorna och läggs i spjälsängen... Huvudklapp tills John Blund anländer...
Flaskan vid 0400 intages i föräldrarnas säng där Lillfisen börjar sin morgon vid 0730 :)
Ha en fin helg!

Svar: Tack för dina ord du, välkommen hit :-)
Moa DeBruin

2013-01-25 ♥ 08:51:00
Mona

Hemma hos oss tar pappa alltid nattningen av vår 3 åring och 9 månaders. Samtidigt
. Han byter om till pyjamas på båda, borstar tänderna och sedan gör han en flaska välling åt minstingen.
Stora killen sover högst upp i deras våningssäng. Sambon lägger sig med minstingen och ger flaska samtidigt som han berättar en saga för dem båda, sedan när den minsta druckit upp och somnat säger han god natt och går ut, ibland sover båda men oftast är storebror fortfarande vaken när han går.
Har dock märkt på senare dar att sagan är utbytt mot "tyst" barnmusik. (min sambo är fd trummis och verkar inte höra att volymen inte riktigt är på insomnings-nivå direkt..

2013-01-25 ♥ 09:02:40
Kakan | MurmelDjuret

LESS IS MORE! Här kör vi på det enkla. Först tittar vi på favorit programmen på tv:n. Sen borsta tänder. Sen på med pjamas och sen blir kram och pusskalas i några minuter och sen "god natt sov gott, älskar dig". :) Inga krångligheter liksom... :)

Svar: Ja alla barn är ju olika, den del vill gärna ha någon nära en stund innan sovningen andra vill ligga själva :-) Bara man hittar ngt som fungerar :-)
Moa DeBruin

2013-01-25 ♥ 09:57:26 » URL: http://minaallajag.wordpress.com
Kristina

Vi har en 2,5 år gammal tös och en liten tös på 6 veckor, så nu är vi i stadiet att hitta tillbaka till kvällsrutiner som ska passa ALLA ;) Vår stora tjej har aldrig varit några problem att natta, är både jag och sambon hemma är går vi in efter varandra o nattar (efter välling och tandborstning) och jag ska sjunga tre sånger (alltid samma och i samma ordning) samtidigt som jag kliar henne på ryggen och sambon sjunger en sång (alltid samma sång såklart!) och kliar henne på ryggen hi hi hi... De kvällar sambon jobbar blir det mer intressant eftersom lilltösen gärna är väldigt pigg och aktiv och hungrig när den stora ska nattas

2013-01-25 ♥ 10:05:58
Kristina

Sådärja, råkade visst trycka bort resten av min kommentar själv ;) Anyway, ensam med barnen så får lilltösen hänga i babybjörnen samtidigt som jag sitter på stora tösens säng och sjunger, kliar på ryggen och studsar lite lätt för att bebisen inte ska vråla alltför mkt ha ha ha... Därefter kollas det så inga katter gömt sig i rummet som man råkar stänga in när man sagt godnatt. Ser fram emot när bebis också somnar vid 20-tiden så man får tillbaka sin "egentid" på kvällen hi hi hi... Tack för absolut bästa bloggen!!!

2013-01-25 ♥ 10:14:36
Linn

med våran 3åring blir det tandborstning, läsa bok, kramkalas, lägger oss i sängen med välling, låtsassover och sedan somnar innan flaskan är upp-drucken :)

2013-01-25 ♥ 11:03:03 » URL: http://s0eet.blogspot.com
Caroline

Jag har en treåring som också är född i september

Vi äter välling i hans säng, (trångt och mysigt i hans lilla 80cm breda säng), sen är det puss och godnatt och så somnar han oftast inom 10 minuter.
Mellan 19-19.30

Funderar på att plocka bort vällingen snart för att han ska bli blöjfri på natten. Men inte helt lätt när han bor varannan vecka !

Like your blog a lot =)

Svar: tack snälla Caroline :-)
Moa DeBruin

2013-01-25 ♥ 11:05:21 » URL: http://elice.devote.se
Camilla ♥ BF Maj

Så enkelt det lät. Hoppas vi oxå lyckas få in nån riktigt bra rutin :)

2013-01-25 ♥ 11:57:20 » URL: http://mirabilibus.blogg.se
jenny

mina barn är 1,5 och 3 år. minstingen lägger vi i sängen och ger honom nappen och snutte sen sover han... stora brukar vilja ha en bok som han sen ligger själv i sängen och pillar på. brukar bara säga god natt och sen är det bra så :)

2013-01-25 ♥ 12:01:56
moa

våran snart 3 åring borstar tänderna innan hon lägger sej i sängen med välling (jag veeeet, vi kommer att få skäll av tandläkar´n... men dom ska väl ändå ut, dom dära mjölktänderna?) mellan 19-19.30, någon av oss läser saga (ibland 2), pussar god natt och går ut. hur smidigt som helst, hon sover oftast inom typ 5 minuter.

1-åringen får välling, tutte och snutte-sälen i sängen så sover han oftast sen. Om inte så vaggas han eller bärs tills han typ sover och läggs sedan ner.
alla sätt är bra =)

2013-01-25 ♥ 12:41:19 » URL: http://www.siemprealgo.blogg.se
Tess

Jag brukade alltid hjälpa till att borsta tänderna på min lillebror (2år) och lillesyster (4år)
sen byter vi om till nattkläder, sätter oss i lillesyrrans säng och läser en bok, hjälps åt att förklara allt lite extra för lillebror
han brukade somna där så då bar jag över honom till sin säng ^^
lillesyrran brukade gilla när jag satt brevid hennes säng och ritar cirklar med ett finger i handen på henne samtidigt som jag sjunger blinka lilla stjärna ^^ då brukad hon somna efter 2-3 omgångar av den :)

deras mamma och pappa (vi har samma pappa) brukade hälla i dom coca cola och låta dom äta en massa sött sent på kvällen, låta dom borsta tänderna själva om ens alls.. följa dom in i deras rum, lägga dom i sängarna och sen säga åt dom att vara tysta och sova, släcka lampan och gå och titta på film..
funkade såklart inte alls!
fy satan vad mycket gnäll och bråk det blev.. och deras mamma fattade inte alls varför!?
pappa somnade bara i soffan hela tiden..

en del människor behöver verkligen gå föräldrakurser!

några enstaka gånger läste dom sagor för dom, snabbt i reklampausen och sen snabbt ut och röka.. skit samma om ungarna sover, behöver byta blöja eller fortfarande har vanliga kläder på sig, bara dom inte missat något av filmen..


när jag och min sambo får barn, så kommer vi fokusera på barnet, och kanske göra som du, eller kanske som någon annan här skrivit, göra det så enkelt som möjligt, så som den behöver och vill ha det för att kunna somna lugnt och sova så länge som möjligt.

Svar: Blir lite ledsen och tung i hjärtat när jag läser din kommentar... Att det finns päron som inte orkar bry sig om sina barn :-(
Vilken fin och ansvarsfull syster du är! Antar att dina syskon tycker om dig mycket.

kram
Moa DeBruin

2013-01-25 ♥ 13:05:04
BelleBoo

Vilket kvällsmys =). Jag har ju inga barn än, så kan tyvärr inte besvara din fråga...// Kolla gärna in min webshop (säljer mina egendesignade tavlor) http://belleboo.se \\

2013-01-25 ♥ 15:43:39 » URL: http://belleboo.blogg.se
Jenny

Med snart 4 åringen är det tandbostning, kiss och pyjamas innan saga i sängen. Efter det släcker vi och pratar om dagen sen somnar han ganska fort. Är hos honom tills han somnat. Kommer sen in till oss under natten nästan varje dag!

Lillebror 9 månader somnar i famnen vid 19-tiden och läggs sen i sin säng. Vaknar för amning vid 22-tiden och därefter sover han hos oss. Ammar 4-5 gånger per natt fortfarande Har det lite trångt men väldigt mysigt ;)

Svar: tid kommer då man inte ligger och trängs i sängen så det är bästa att mysa på :-)
Moa DeBruin

2013-01-25 ♥ 19:58:14
2-barns-mamman

Apropå nattningsrutiner fick vi höra ett sanningens ord från vår 3-åring idag... Kika in hos mig och se:-)

2013-01-25 ♥ 21:16:34 » URL: http://askmolnochrosaludd.blogg.se
marina

Har en dotter på ett år som än så länge är lätt att natta. Pyjamas, borsta tänderna och sedan pussar jag henne godnatt, medan hon dricker sin välling i ett mörkt rum sitter jag brevid sängen, beredd med nappen som åker in direkt när vällingen är slut. Sedan håller vi varandra i handen i ca 5 minuter och då sover hon gott :-)

2013-01-25 ♥ 22:48:15
Landkrabba

För stora sonen, 20 månader, brukar vi varva ner genom att kolla på barn-tv. Förut läste vi lite efter det men det vill han inte nu så någon av oss går och lägger oss med honom. Han sover i en 90säng på golvet och vi ligger bredvid tills han somnat, tar oftast runt en kvart.
Lilla sonen är ju tre månader nu men oftast får han mat i sovrummet och så somnar han ifrån flaskan.
Till veckan åker sambon på jobb, han är sjöman och är borta en månad, och det är första gången jag skall vara själv med båda barn så länge. Hittills har det bara handlat om några timmar här och där. Så hur nattningsrutinerna kommer se ut då vet jag inte. Båda barn är i alla fall kvällströtta och kan jag bara få lillebror att sova innan storebror så löser det sig. Exakt hur det skall gå till får jag lista ut under resan!

2013-01-26 ♥ 21:53:40 » URL: http://landkrabba.blogg.se
Erika

Kl 18.00 middag
Kl 18.20 bad (den som inte badar barnet får det ädla uppdraget att röja, eller sanera köket)
18.40 smörja, klä på pyjamas och borsta tänder
18.50 hysteriskt bus i storsängen eller monsterlek med det obligatoriska "rusa 40 varv runt soffan och klampa i golvet". Dvs verkligen till 100% gå in för att störa grannarna så mycket som möjligt.
19.00 Stoppa ner i sängen, säga Godnatt älskling vi ses i morgon! och springa ut ur lillens sovrum samtidigt som man vrålar "EGENTID, sisten till soffan får sitta trångt!"

Väldigt simpla rutiner för vår 15 månaders som har sett ut lika sedan han född blev, typ.

2013-01-30 ♥ 13:31:31 » URL: http://erikasmemoarer.blogg.se

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback