Spiderchick

Mera tandagnissel
På tal om tänder...
 
Någon undrade när Lilleman fick sin första tand och jag vill minnas att det var senare än Mini. Han var runt året. Men då kom alla gaddarna på en gång, med buller och bång. Hu! Det var jobbigt.
 
Jag minns förresten när jag fick min första visdomstand. Jag såg ut som en uppsvälld hamster i fejjat och låg hemma däckad i feber. Efter några dagar hade den växt ut och stoltserade längst in i käften, utom räckhåll för tandborsten och till absolut ingen nytta.
 
Alltså. Jag vill inte låta diskriminerande, men är det inte hög tid för moder natur att mutera bort allt vad visdomständer heter?
 
 
 
Spajdan visar upp gaddarna.
VICKY

Jag har funderat på det där, jag tycker det är lustigt att människorkroppen inte utvecklats. Vi har fortfarande blindtarm och visdomständer kvar. WHY??

Svar: haha ja jag undrar verkligen det samma!
Moa DeBruin

Saga, ALLT OM SIMS

Har precis opererat bort båda mina visdomständer och när jag tog bort den första såg jag verkligen ut som en halv hamster på hela sidan och sen låg jag däckad i en halv vecka och mådde asdåligt, så jag håller verkligen med om att moder natur borde låta evolutionen ta bort tänderna!

Svar: hu! ja det är SÅ många som måste operera bort skiten för dyra pengar, hoppas jag slipper :-/
Moa DeBruin

Nightingale

Ja, moder natur borde verkligen lägga på ett kol!
Fast när man tänker efter så är ju visdomständerna i alla fall på gång bort... alla har ju inte alla visdomständer (jag har t.ex. bara två, som tack och lov hållt sig under skinnet. Mor min klarade sig med tre men resten av familjen fick full uppsättning).
Så vi kan ju trösta oss med att våra barnbarnsbarnsbarnsbarnsbarnsbarnsbarnsbarnsbarn kanske slipper detta gissel med visdomständer!
Blindtarmen däremot lever nog kvar läääänge :(

Ninnie

Huuua! Visdomständer är inge roliga saker!

Carin

Vet du va? Jag pluggar till tandläkare, och jag lärde mig för ett tag sedan att visdomständerna faktiskt är påväg bort. Alla får inte ens visdomständer, jag exempelvis. Det har att göra med evolutionen och att vi får mindre och mindre munnar. Platsbrist helt enkelt.

Svar: Coolt! Jag har bara två visdomständer, förr fick man fyra eller? Eller får man bara dom där uppe tro?
Moa DeBruin

jenny - mammaliv i nashville

Visdomständer är djävulens påfund altså.
Jag har fortfarande inte fått mina utan de växer saaaaaaaktaaaaaa fram & det gör AP-ONT emellanåt. Tycker så himla synd om August & alla andra bebbar som måste gå igenom detta i flera år framöver.

Steffan Johanson

Vilken rolig bild

Anonym

VICKY, hur menar du där? Inte utvecklats, från vad då, eller sedan när?

Evolutionen har inget mål eller syfte, och utveckling är inte nödvändigtvis det som sker. Snarare handlar det om förändring, om förändringen är positiv för artens överlevnad kan man kanske kalla det utveckling.

Blindtarmen är för övrigt inte helt onödigt, det är bara det att man länge trodde det. Dessutom sker evolution så fruktansvärt långsamt att så vitt vi vet kanske visdomständerna är på väg bort, men vi kan inte mäta förändringen eftersom vi lever under en så relativt kort tidsperiod och inte lär ha mätdata från tillräckligt många generationer för att kunna undersöka den saken.

Sofia

Ha,ha rolig bild :-D

Malin

Håller med!! Visdomständerna ställer mest till med besvär, så bort med dem, kära moder natur!!

Thess

Oj, på bara några dagar? Mina visdomständer har tagit minst 1 år att växa ut!

Svar: jag antar att jag menar att den sprack igenom på några dagar. Har inte märket exakt när den varit färdigvuxen.
Moa DeBruin

Anna-Maria

Usch, det där med tänder har alltid varit en vånda för mig! Har alltid blivit mer eller mindre sjuk när det är dags. Även nu när visdomständerna får för sig att växa en skvätt blir jag hängig och får lite feber. Så himla onödig grej!

Tess

jag har FYRA visdomständer :(
två där uppe och två där nere, vart aktut till tandläkaren 2 gånger för det och behandlat med antibakteriell tandkräm 3 gånger.. (smakar typ salva och sprit!)
har haft världens problem, och har fortfarande, kan inte äta popcorn för det fastnar i gropar där dom är, ibland när jag äter nötter så fastnar dom också och det gör ont!
tandläkaren vill inte riktigt ta bort dom än, för risken är stor att jag kommer få stora håligheter som kommer bli infekterade och då kanske jag måste operera för att dra igen hålen..

min storesyrra opererade bort sina och var tydligen allergisk mot narkosen så hon höll på att dö :O

Vissa har tur och får bara ett par eller inga alls, avundsjuk!
dom slipper ju en massa smärta och hål i plånboken..

Svar: Hu! :-(
Moa DeBruin

Dainty Decibel

Jag blev överlycklig när tandläkaren sa att det kommer dröja länge tills jag får mina visdomständer OM jag ens får dom men han trodde inte att jag skulle få ngr hihi

Ellinor

Jag är typ ett baksteg för evolutionen. Min mamma slapp få visdomständer, medan jag har alla fyra. :/

Svar: haha nääää vad osis!
Moa DeBruin

mariekarolina

Dessa j*vla visdomständer alltså.. Mina har valt att sätta sig på de trängsta ställena i käften att det är omöjligt för tandborsten att nå dit. Hur jag än gapar och vrider och vänder på mig når jag inte hela tanden ändå. Så en visdomstand har dom lagat(?????), en annan har dom dragit ut. Väntar bara på att behöva dra dom andra också så man slipper utföra akrobatik varje kväll när gaddarna ska borstas :)

Svar: haha... ja dessa visisar till ingen nytta ;-)
Moa DeBruin

Sandra R

Nu måste jag ta tillfället i akt och skryta lite, jag har inga visdomständer, de finns helt enkelt inte. En liten nackdel är dock att jag saknar några permanenta tänder också så jag har fortfarande mjölkisar kvar. Somliga blir aldrig vuxna.. :o)

Svar: jag hade oxå mjölkisar kvar! Men dom drogs ut och ersattes av tre fejktänder ;-)
Moa DeBruin

Olivia

Tror faktiskt att moder natur är i full gång, jag har inga visdomständer och lär inte få några heller

Lilli Nyfiken - Fotbollsfru, småbarnsmama med fotografdrömmar!

Dotter fick sina två första nere vid 6 månader och två över vid 8 månader. Jag låg med ett finger i beredskap i hennes mungipa under amning...

Sonen var 5 månader när första tittade ut. En HÖRNTAND i överkäken. Såg ut som en bebisvampyr! Sen kom den bredvid i ovankäken, och någon månd senare kom de två under på "rätt" plats under. Ungen såg helt sned ut när han smilade...

Själv har jag alla 4 visdomständer, och de växer ooootrooooligt långsamt. En liten pigg i taget eller hur man ska säga. Mer än 3 år har de puschat sig fram i tid och otid... Eller ja. Mest otid... Och de är inte klara än...

Svar: haha vilka sega rackare du har!
Moa DeBruin

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress