Spiderchick

Jag var världens bästa förälder...
... sedan fick jag barn.
 
 
 
 
 
Haha... PRECIS SÅ ÄR DET! Det är så lätt att uppfostra andras barn. I tanken. På avstånd. Sedan får man barn själv och inser att det inte är så lätt alla gånger.
 
Saker jag tänkte innan jag fick barn:
 
Då: Jag ska aldrig ge efter för tjat.
Nu: Vakna klockan 05:31 en morgon efter att ha nosat på djupsömn cirka en minut (eller om det var 30 sekunder?). Kliv upp till ett hem i kaos, inse att kaffet är slut, ha under dagen en skrikig unge på armen och en annan kring benen som ettusenfemhundrasjutton gånger per minut upprepar orden JAGVILLHAGLASS. Kom sedan tillbaka och säg att du aldrig skulle ge efter för tjat.
 
Då: Mina barn ska aldrig trotsa i mataffären.
Nu: Hoppla! Barn är visst inga robotar! Det kom som en överraskning. Barn kan tydligen hamna i trotsfaser (även kallat utveckling, nyttig sådan) som är svåra att styra över. Vidare kan tydligen även barn ha bra och dåliga dagar. Jasså där ser man. Och så kom det sig att även den bästa föräldern i världen fick uppleva en trilsk tvååring ålande mellan hundfoder och allrengöring på Ica Maxi.
 
Då: Varför uppfostrar inte "den eller den föräldern" sitt barn "si eller så"?
Nu: Barn är människor. Dom är helt unika som personer, precis som du och jag. Bara för att grannens barnuppfostran fungerade perfa för deras ungar, så betyder inte det att det samma fungerar för dina. Eller någon annans. Så länge ovillkorlig kärlek, trygghet och ledsagan är basen - sluta döm.
 
Ziggy

Haha! Du är så festlig. Jag får mig alltid ett gott skratt när jag går in här och läser!

Hundmorsan

Ooops :-) Här fick jag veta vad jag har att vänta ;-)

Pyttianna

Lika "spot on" som alltid! ;)

Kram!

Malin

Spot on! "Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv." Hon var en mycket klok kvinna den där Astrid =)

Ina

Så jäkla bra och sant skrivet! En grej till som jag sa att jag aldrig skulle använda på mina barn va MUTAN. Nu mera anser jag att i många lägen är just mutan det optimala föräldravapnet för en lugn stund i bilen tex :)

Svar: Håller helt med! Mutor är grejen!! ;-)
Moa DeBruin

Anne

Känner igen mig i det där. Har inga barn, men gärna åsikter om hur folk uppfostrar sina.. Dock vägrar jag gå med på att alla barn skriker och bråkar i mataffären och tjatar efter godis (eller vad det nu kan vara).. Dock så får man nog acceptera tanken på att just MINA framtida barn kanske kommer göra så. Som du säger - barn är inga robotar, och alla barn är olika!

Svar: Jag ogillar också när barn tjatar och skriker efter godis. Usch och fy. SOM jag föraktade dessa barn innan jag själv blev förälder, tänkte att föräldrarna var världens slappaste. Ja menar hur svårt kan det vara?? ;-) Nu vet jag att man inte alltid kan styra över barn. När min störste var i den mest intensiva fasen av trots (kring 2,5 år) kunde vi inte ta med honom till affären för det blev bara bråk och gråt. Hur vi än gjorde vad vi än sa. Sen kom han ur den fasen (som över en natt) och sedan dess är det aldrig några som helst problem att gå till affären och han förstår mer än väl att man inte kan få allt jämt. Pjuh! ;-) Kram!
Moa DeBruin

Världens bästa Maria

Jag skulle inte ge mitt blivande barn godis eller onyttig mat. Så fick jag en dotter som är hur jobbigt som helst när det gäller mat och jag känner att jag är glad om hon får i sig något, även om det råkar vara en Risifrutti eller några skedar glass :-D

Svar: haha... just det ;-)
Moa DeBruin

AnnaWK

Jag ska alltid vara konsekvent. Jag ska aldrig använda TV:n som barnvakt. Jag ska alltid förklara på ett pedagogiskt sätt. Sure allan bacon! Dottern är inte ens åtta månader än och jag har redan ruckat på en hel del av de där principerna...

Svar: man blir förälder och inser att man inte alls har förvandlats till den där pedagogiska övermänniskan utan fortfarande bara är... människa :-)
Moa DeBruin

Johanna

Amen till det! Sa även att barnen aldrig skulle få sötsaker när dom var små (under 1,5 iallafall), med första barnet gick det bra.. Andra blev matad med sockerkakssmulor när hon var några få månader och det var bara att inse att det var omöjligt att hålla henne borta från det när hon blev lite större, haha.

Svar: haha ja så är det!
Moa DeBruin

Annika

Hemma är väl en sak, men det finns faktiskt tyvärr föräldrar som verkar extremt ointresserade av sin barn ute i offentliga rummet. Som affärer, restauranger etc. Om jag vrålade i en affär som liten så gick pappa eller mamma ut med mig. Jo, jag är helt seriös när jag säger det.

Svar: Gud ja! Du ska bara veta hur många gånger jag tagit min unge under armen och travat ut från vad det nu kan vara. INGEN blir mer stressad än föräldern när ungarna härjar. Det är SÅ jädra pinigt och man kan riktigt känna folks blickar bränna i ryggen (förutom från andra föräldrar dom är mer medlidsamma). HU! Det är typ min skräck att andra ska tycka att vi stör. Det jag försöker säga är att det händer. Även den bäste föräldern. Även de mest väluppfostrade ungarna trotsar. TRYGGA barn trotsar. Sen finns det säkert de päron som skiter blanka fasen i sina ungar (och det är ju bara sorgligt) men det är inte det inlägget handlar om. Inlägget handlar om hur bra jag var som förälder innan jag blev förälder ;-) Det är så lätt att döma.
Moa DeBruin

smäm

hahaha, känner igen exakt det där. jag tänkte att mina barn inte skulle få kolla så mycket på film och tv, men hjälp vilken bra "barnvakt" det är för att få en liten stund i fred.

Svar: verkligen! :-)
Moa DeBruin

Angela

Haha jag har inga barn själv men jag kan se i princip allt du skriver hos mina vänner =)

ahmenduvet

Klok du är! På ett humoristiskt sätt dessutom :)

Anonym

hihi förstår precis vad du menar och även om jag kan gnälla på andra så ska jag väl egentligen inte göra det.. men det är ju tyvärr så lätt att tänka så.

Nästa gång ska jag ignorera barnen som skriker och tjoar .. eller iallafall inte dömma mamman eller pappan. ( däremot blev jag sur när jag och en vän var och fikade på ett fik i fredags. Naturligtvis ska man få fika med sina barn, men den här mamman hade två barn som sprang och lekte och tjoade mellan alla andras bord i en halvtimme innan en farbror faktiskt sa till henne... mamman satt med sin kaffe och verkade mest tycka att andra skulle ha koll på hennes barn kändes det som, och tjoandet och hoppandet var lite jobbigt eftersom det var fler där ... men som sagt, detta händer ju rätt sällan.. och det fanns en barnfamilj där som satt och fikade och hade mysigt som faktikt reagerade med... :))

Svar: Håller helt med dig, man ska inte låta sina barn härja fritt utan att göra något åt det. Vi brukar inte ta med våra barn på fik/restauranger eftersom dom är så små ännu och miljön oftast inte alls är speciellt barnvänlig. Då finns det roligare ställen för kids att hänga på. Sen blir dom större med mer tålamod och vips kommer det säkert vara supermysigt att gå och ta en fika på stan :-)
Moa DeBruin

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress