Spiderchick

Moas Måsten
Nu ligger senaste Moas Måsten uppe på webben för er som vill läsa.
 
Den här gången har jag skrivit om vården (lite otippat kanske, men det är ett ämne som berör mig) som verkar vara på väg att kollapsa lite var stans i landet. I Skövde är det enligt rapporter riktigt illa ställt på sjukhuset med en underbemannad och underbetald personal.
 
 
 
 
 
Ni läser hela krönika, plus lite annat här.
Ida

Av alla dina awesome krönikor så är den här den absolut bästa. Så jäkla bra poäng du får till!!!!!

You go girl! :D

Svar: åh tack :-)
Moa DeBruin

caroline

Tog precis en pluggpaus i sjuksköterskestudierna för att gå in på din blogg och då möts jag av detta! Tack!

Linda

Bra skrivet! Jag har ett planerat snitt framför mig i sommar, o det jag är mest nervös för är om de kommer att finnas tillräckligt med personal och kompetens för att allt ska gå bra... För de e ju trotts allt semesterperioder och alla dessa besparingar och usla arbetsvillkor... Som att det föds färre barn på sommaren, eller att folk minsann låter bli o bli sjuka just under denna tid... Tycker det är helt galet att människor ska behöva oroa sig för om de verkligen finns resuser för att hjälpa en när man är i akut behov av det.. politikerna borde ta tummen ur och omvärdera och agera..! För även om jag i sommar kanske möter väldigt kompetent och erfaren personal så sker misstag när peronal arbetar under hög stress och dåliga villkor..

Svar: Håller med, det är så FEL att man ska känna sig typ "i vägen" för att man behöver vård. Det ska inte behöva vara så. Mer pengar till vården är ett akut måste,
Moa DeBruin

Astrid

Drömde om dig inatt!! Du behövde komma ifrån din familj så jag mötte dig utanför radhuset du bodde i (i drömmen alltså) när du var på väg till gymmet. Just då kom du på att du inte visste vilket pass det var du skulle på så vi gick in i ditt kök och kollade på en papperslapp vad det var för pass 12-13 på fredagar. När vi skulle gå ut igen började du tvivla på om du verkligen ville träna och jag stod vid dörren och frågade om du inte skulle komma och försökte övertala sig. Efter ett litet tag kommer din sambo och säger: "Moa kommer inte idag". Jag stänger dörren och så var det slut.. Haha, så himla mysko.

Svar: hahaha... ;-)
Moa DeBruin

Cathrine

Hej! Det kanske börjar bli hundra år sen nu men du har ju bott i Göteborg? Jag flyttar dit IDAG från en liten isolerad ö. Kan du inte slänga ihop ett inlägg "things to know when you live in gothenburg"? Det enda jag listat ut är att jag behöver ha ett paraply gjort av kolfiber och armeringsjärn.

Maria

Grymt bra! /uskan

Tess

Jag förstår inte hur politiker och sjukhusledningen tänker!

Om dom satsar pengar på sjukvården! ger sköterskor, barnmorskor och alla som jobbar där en bra lön, bra arbetsmiljö, utveckling, utbildning och allt dom verkligen förtjänar, så kommer det inte vara brist på personal, för alla dom som vill kommer då också ge sig in i yrket, utan att tveka eller backa för att lönen är för snål, miljön för dålig och arbetsbördan är för stor
och mer personal, som mår bra, kommer också göra ett bättre jobb (fast dom som gör det nu under dåliga villkor gör det också jättebra! men dom ska inte behöva ha det så jobbigt)

mer och bättre personal med bättre vård, innebär friskare och gladare patienter, och det gör att mer folk kan jobba och göra det dom vill i livet
dom kostar samhället mindre, för istället för att riskera felbehandling, långa väntetider, dålig vård, dålig vårdmiljö, och ja, dåligt humör
så får dom precis det dom behöver för att må bra och leva upp till sin fulla potential
och detsamma gäller personalen! istället för att bli utarbetade, sjukskrivna eller sluta jobbet så kommer dom kunna jobba hela den tiden dom vill, utan att riskera sin egen hälsa och bli ännu en patient som inte får bra vård

pengar till sjukvården = mer och bättre personal = friskare och bättre patienter = fler som jobbar = mer skattepengar = mindre sjukskrivningar och arbetslöshet (i och med att fler jobbar inom vården och är friska nog att jobba) = friskare och gladare befolkning = mer pengar till sjukvården

det är inte lätt nej, men det går om man kämpar och första steget i det är INTE att skära ner på pengar till sjukvården! tvärtom så måste man satsa mer, för det är en del av samhället som är LIVSVIKTIGT!

mindre och sämre kvalitet i sjukvården är livsfarligt för befolkningen
och vi betalar ju skatt just för att vi ska få vissa basbehov tilgodosedda utan att behöva vara rika och betala en förmögenhet, och då måste staten och politiker (och alla andra som bestämmer såna dumheter) se till att vi får det vi betalar för!

Sjukvårdspersonal är värda högre lön, bättre miljö, mer och bättre utbildning och högra anseende!
herrejävlar (ursäkta) dom RÄDDAR LIV!

Svar: sant sant allt du skriver!
Moa DeBruin

Anna - If you can dream it, you can do it

Ja, det är verkligen konstigt att den yrkesgruppen har så låg status och lön! Utan dem hade vi inte kommit långt i livet. De borde få cred för det.

S

Trodde det stod "Våren är bland det viktigaste vi har hr i Sverige", haha!

Svar: det med!!! ;-)
Moa DeBruin

Jennie | Om gyllene år

Ett litet exemel på snedvridenhet: Jag jobbade i butiksbranschen, sen kände jag att det inte gav så mycket, och utbildade mig till undersköterska. Nu jobbar jag sen snart ett år tillbaka på en kirurgavdelning. Som timvikarie såklart, riktiga tjänster för undersköterskor finns i princip inte längre. Jag vet oftast inte när/om jag ska jobba, måste alltid vara tillgänglig och jobba jobba jobba som fan för att inte riskera att inte kunna betala räkningar månaden efter. Dessutom är det en tung avdeling med svårt sjuka patienter, de flesta har någon form av cancer, och det kan vara svårt psykiskt också. På ett pass går jag enl stegräknare 1-1,5 mil. Och alltid glad, peppande, tröstande, oavsett hur mycket bajs, kräks, blod, kiss jag torkar (tarm-urinvägar). Men jag TRIVS. Trots att jag får ont i kroppen. Trots underbemanning.

Det snedvridna är lönen. I butik, för ca 5 år sen var min timlön 125 kr.
Som oerfaren uska får jag 103 kr. WHAT?!

Svar: usch så ska det inte vara! Tack för att du gör ett viktigt jobb och må lönerna höjas! :-)
Moa DeBruin

Lina

Så sant, så sant! Attityden mot vårdpersonal är för vidrig. Känner till folk som varit på arbetsintervju och diskuterat lönesättning. Sjuksköterskan ifråga lade fram 24.000 som krav/förslag och bemöttes med: nej, nej, nej. 21.000 kan jag ge dig. Varpå sjuksköterskan säger: 21.000 är inte något jag kan gå med på. Mitt krav ligger på 24.000. Och då kläcker ansvarig ur sig: Men du... Vill du ha jobbet för pengarna eller brinner du för yrket?

Vafasen! Om det vore jag hade jag sagt: försök köpa mat med "att du brinner för jobbet"! Blir tokig! Har dock två år kvar på min utbildning, så kanske hinner de uppgradera sin nivå av vett.

Och politikerna! Det var ju två politiker som skrev på Facebook: "sjuksköterskor förtjänar inte högre lön, det är ju inte som att det handlar om liv eller död precis!" Jamen dra mig baklänges i gul snö!!??

Men den verklighetsfrånvända synen finns ju även bland befolkningen. Var och varannan person förstår inte varför sjuksköterskor med legetimation och högskoleexamen ska tjäna mer än exempelvis kassapersonal.

Summan av kardemumman: Jag blir TOKIG!!

Svar: Jag blir oxå tokig! Usch och fy dags för attitydförändring!
Moa DeBruin

Linda Cathrine Liljemalm

Så glad jag blir av det du skriver, jag vet ju mycket väl hur läget ser ut (tar min sjusköterskeexamen om en månad och börjar då jobba på neonatalen här i Västerås, och vill vidareutbilda mig till barnmorska sen). På många håll är det verkligen kaos och det är en under om sommaren kommer klaras av. Tyvärr är det ju så att det ofta spelas på vårt samvete "om inte du gör detta, vad händer då med stackars Olle?" När det egentligen är långt ifrån mitt ansvar att se till så att det finns tillräckligt med personal.

Att spara in på vården betyder i princip det du skriver, att minska vårplatserna och försöka ha så få anställda som möjligt. Vilket leder till överbeläggningar, för folk blir ju sjuka även om vi minskar på vårdplatserna. Vilket ger en ökad belastning för de få som jobbar.

Min förhoppning är att ju fler som uppmärksammar problemet i olika medier och då inte bara vårdpersonal gör att politikerna kanske får upp ögonen för problemet. Men det är nog tyvärr att hoppas lite mycket.

Svar: Vad använder man de insparade pengarna till undrar jag? VAD kan vara viktigare än vår vård? :-( Usch, nu måste det bli en bättring!
Moa DeBruin

Elinor

Mycket bra krönika! :)

Karin

Kul att du tar upp ämnet ! Jag jobbar som usk på en akutmottagning och vi har det fruktansvärt kämpigt just nu. Besparingar, avtal som ändras, ständigt ökat patientantal och mitt upp i det en ombyggnation, vi har inte rum så det räcker till våra patienter ! Jag älskar mitt jobb, och mina kollegor är fantastiska och jag skulle vilja vidareutbilda mig och tillslut bli barnsjuksköterska. men jag börjar tvivla på om det är värt de..

Svar: förstår det :-( Jättesynd att du funderar på om det är värt det, det ska inte behöva vara så.
Moa DeBruin

Madde

Skitbra skrivet!

Drömmer själv om att utbilda mig till barnmorska och utbildar mig just nu till sjuksköterska. Eller ja, jag fortsätter utbilda mig när dottern är stor nog för dagis.

Jag minns min VFU-dag på ett sjukhus i min hemstad. Hamnade på operation där det var full rulle. Sprang runt hela dagen, höggravid som jag var, och hann inte ens äta lunch... Som du skriver, vården är INTE ett ställe man ska dra in på konstnader!

Hanna Paulsson

Jobbar som undersköterska på hemtjänsten sedan 5 år tillbaka och älskar mitt jobb. Men den eviga stressen och känslan av att man inte hinner hjälpa de äldre tillräckligt finns ständigt. Vi är nästan alltid en person för lite och det tar på krafterna. Men det är skamligt att de äldre ska behöva vänta på oss, och att de ska behöva vara oroliga för att vi kanske har glömt bort dem eftersom klockan tickar på. Även om vården i Sverige är upp och ner så kommer alltid min glöd finnas kvar, och kommer alltid sätta de äldre främst.

Men något som gör mig arg är statusen vi har, ibland tror människor att jag automatiskt är mindre smart och får alltid frågan vad jag ska bli när jag blir "stor". Undersköterska är en titel och ett yrke människor faktiskt kan arbeta med hela livet. Vi är heller inte mindre smarta och våran sociala kompetens är hög.

Har planer på att börja läsa till sjuksköterska men tvekar eftersom jag skulle tjäna ca tre tusen mer efter skatt. 3 tusen mer för tre år på universitetet! Om de inte höjer syrrornas löner kommer knappt något hända med Us lönerna heller.

Moa din krönika förgyllde min dag, och du träffade det viktiga klockrent!! =)

Svar: Tack snälla och tack för att du utför ett viktigt jobb! Höj status och löner NU säger jag bara! kram!
Moa DeBruin

Kajsa

Bra krönika! Det är så jäkla viktigt att höja både lönen och statusen på vårdyrken! Helt galet hur snedvridet det är idag.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress