Nattatjut och mänsklig elvisp

Efter febernatten tidigare i veckan har Mini varit frisk men ändå sovit dåligt. Eller han sover, men ligger och tjuter i sömnen och far runt som en elvisp mellan sina föräldrar. Helt plötsligt har jag en häl i njuren, sedan blir jag bitchslappad av en hand som kommer farande för att i nästa sekund få en rumpa uppkörd i nyllet.
 
Jag misstänker att tjutandet beror på drömmar och utvecklingssprång (det händer mycket nu). Elvispandet vet ej sjutton, vi är vana vid Lilleman som mest legat likt ett nystöpt ljus mellan oss.
 
Två frågor eftersom ni är så smarta med massa bra erfarenhet:
 
1. Någon annan som har en nattatjutande 10,5-månaders hemma?

2. Borde Mini få säng i eget rum? Ja det vet vi bäst givetvis, men hur har ni gjort? Mini kanske kommer sova skitbra så och vi märker inte av tjut eller elvispande rörelser... Känns som en ovan tanke bara eftersom Lilleman sov med oss ganska länge. Vi får väl testa oss fram.

Kommentera gärna!
Kristin

Hej världens bästa spidermama!
Vi har tampats med utvecklingssprånget sen 7-8 månaders ålder (vår bebis är 8 dagar äldre än mini) hon sov i egen säng i eget rum när det började och under två månader så blev det värre och värre och nu så står hennes säng (med nedfällbar kant) bredvid våran säng så kan hon elvispa hej vilt nattetid men vid behov av förälder så är jag aldrig längre än två decimeter bort.

En lösning som fungerar här, bebis verkar sova bättre och även om hon vaknar och gnyr så räcker det med att jag lägger handen på henne eller stoppar in nappen i munnen så får hon ro att sova några timmar till.

Lycka till!

Svar: Tack snälla för delad erfarenhet :-)
Moa DeBruin

2013-05-29 ♥ 10:08:35
Jennie

Min lilla tjej är 6 månader o hon tjuter om nätterna nu, tror de kan bero på en tand på G... Min grabb på 3 år, flyttade vi ut till eget rum i samband med att vi flyttade till större när han va 7-8 månader. Så sen dess har han sovit i eget rum, funkat skitbra.

2013-05-29 ♥ 10:29:38 » URL: http://Leonsmammas.blogg.se
Rebecca

Min pojke är född på samma dag som Mini. Det är så skönt att läsa om hur Mini nästan alltid har samma besvär samtidigt som min son. Alltså inte att jag gillar att ni har det jobbigt såklart men känns som en trygghet att veta att allt verkar vara i sin ordning och ha med åldern och utveckling att göra. Skönt på nåt vis att veta att andra föräldrar har det just som vi. Just nu tampas vi med pöjkens konstanta nattgnäll. Han vaknar stup i kvarten och ibland vaknar han inte men gnäller och vispar ändå. Jag har börjat föra sömnlogg men får väl se om det kan hjälpa oss. Jag är desperat och väntar med iver på alla goda råd du snart ska få!!! :)

Svar: Haha ja men det ÄR väldigt skönt att höra att folk har samma saker att "tampas" med för bara vetskapen att det är normalt och hör till ålder och utveckling gör ju att det hela blir lättare :-)
Moa DeBruin

2013-05-29 ♥ 10:30:58
Matilda

Vi har en lika gammal tjej som också sover väldigt oroligt just nu. En del tjut och mycket fysisk aktivitet i sömnen.

Hon började sova i eget rum när hon var 5-månader (inget planerat utan det blev så för att jag hade jättemycket hosta och inte ville störa det lilla barnet) och det visade sig vara mycket lyckat! Sömnen blev så otroligt mycket bättre för oss alla. Hon är hemskt nyfiken och reagerar blixtsnabbt, från den djupaste sömn, på ljud och ljus.. Nu ligger hon i ett mörkt, tyst rum och sover oftast kanonbra. Från 19 till 08.

Nu den senaste veckan har det ibland varit ett par uppvak på nätterna. Då känns det visserligen jobbigt att kliva upp från sängen och gå in i hennes rum. Men å andra sidan får jag faktiskt sova de timmar jag ligger i min egen säng, istället för att ligga halvvaken hela natten med liten vild bebis. Vi har dock försökt att sova med henne ibland (när vi sovit borta) men det går inte. Hon bara klättrar och klättrar.

Det har funkat jättebra för oss, men ni känner ert barn bäst!!

2013-05-29 ♥ 10:31:47
Emma - Mamma till Axel

Då vår Axel var 10 månader började han med att vakna minst en gång på natt vilket resulterade i att han behövde en flaska välling innan han kunde somna om.
När han var runt 14 månader började vi ta in han i vår säng och han fick sova där. Vissa nätter sover han bra, andra vaknar han och ska ha en flaska välling.
Då han var kring 11mån fick han börja sova i eget rum gick bra till en början men som sagt sedan han var kring 10 månader har han inte sovit en hel natt tror jag :)
Och han far fram som en elvisp i sängen!

2013-05-29 ♥ 10:36:23 » URL: http://emaaha.blogg.se
Sara

Båda våra pluttar har börjat sova nätterna igenom när de flyttat in i eget rum. Tror de blir mindre störda av oss och vi vaknar inte av minsta gny eller armviftande. Värt att prova :)

Svar: Ja vi får kanske göra det... :-)
Moa DeBruin

2013-05-29 ♥ 10:38:22 » URL: http://ullna.blogg.se
Anna - Mamma till E med albinism och bebis i magen

Jag tycker ni ska testa med en egen säng i eget rum =)
Det kan ju hända att han blir störda utav er med, ni kanske oxå vispar rundor utan att märka det =)

Svar: haha ja så kan det ju vara...
Moa DeBruin

2013-05-29 ♥ 10:48:53 » URL: http://www.annasdagar.se
Elin

Har med en tjutande elvisp! Egen säng i eget rum är ett måste! Annars blir de ingen sömn för mig!!!

2013-05-29 ♥ 11:03:07
Ingrid

Vår lille har visserligen hunnit bli 12 månader, men hade definitivt liknande "problem" vid Minis ålder. Vi löste det genom att lägga honom i egen säng, men i vårt rum. Han vaknar ibland fortfarande på natten och vill äta, och då är det bra att ha honom nära. Tror inte jag hade hört honom och vaknat ifall han sov i eget rum. Lillen verkar inte sakna vår kroppsliga närhet (men hör ju att vi fortfarande finns i rummet) och maken och jag får äntligen sova bredvid varandra igen!

2013-05-29 ♥ 11:12:51
Josephine Karlsson

Vår Silverpojke blev ett igår och går igenom denna fas. Fast det märks mest på kvällarna. Han har svårt att komma till ro och vaknar och gnäller i sömnen mellan 19 och 22. Jag antar att det bara är att vänta ut!

Svar: Jo det är väl det. Skönt att höra att fler går igenom samma
Moa DeBruin

2013-05-29 ♥ 11:45:54 » URL: http://fotografjosephine.blogg.se
Therese

Min Wilson är nu 1 år och 1 månad men jag känner väl igen det där fara runt i sängen och låta på nätterna. När han var 7 månader fick han flytta in i eget rum i egen säng och vips sov alla i familjen mycket bättre. Nu har vi iof aldrig haft honom sovandes i våran säng hela nätterna (bara en stund på morgonkvisten då han alltid vaknat så tidigt) och då är det säkert lättare att flytta barnet till eget rum i sin säng. Lycka till! Kram

2013-05-29 ♥ 12:16:36 » URL: http://www.atlas.blogg.se
Malin

Vår lillbralla, snart 10 mån, tjorvade mycket med sömnen kring 7mån. Flyttade han till eget rum, tog bort nappen. Ja jag vet allt på en gång. Veckan som följde blev tuff, men sedan sover han sina 11-12h i sträck sedan dess. Såklart har han sina kvällar/nätter som han vaknat upp ibland och bara mamma kan trösta. Men dom är ytterst få! Lycka till! :)

2013-05-29 ♥ 12:25:22 » URL: http://enavfleramalin.blogg.se
sylvia

Våran son(2år) vaknat en gång varje natt oavsett om han sover i egen säng i vårt rum eller egen säng i eget rum eller mellan oss i vår säng. Så jag har inga tips ;)

2013-05-29 ♥ 12:29:44
Camilla Johansson

Min Viktor, 4 månader, har just flyttat till eget rum och sover jättebra där! Vi har dock alltid haft honom i egen säng. Prova vad sjutton! I värsta fall får ni väl ångra er. Livet är fullt av överraskningar, det kanske funkar! Heja Mini! :)

2013-05-29 ♥ 12:35:49 » URL: http://allagillarmig.blogg.se
Kattis

Testa

Här har det fungerat superbra och det kommer det göra för Mini också :)

Annars går det ju att ändra på :)

2013-05-29 ♥ 12:50:31
Miras Dekor och Möbler

Min unge fick sova i egen säng, men kloss utmed min säng från ganska tidig ålder. Funkade skitbra för oss då jag MÅSTE sova i fred (försöker i hemlighet knuffa ut sambon ur sängen under natten för att han tar för mycket plats). Dessutom hade man nära om ungen blev orolig, bara trycka in en hand mellan spjälorna och klappa lite på huvet eller vad som nu behövdes. Aspraktiskt.

När han var runt två år så fick han sova i eget rum. Då byttes spjälsängen ut mot en barnsäng så han kunde klättra ur och komma in i vårt sovrum när han känner att han behöver närhet.

2013-05-29 ♥ 13:55:03 » URL: http://mirasdekor.blogg.se
Fanny

Just i denna sekund är det ett litet troll som sparkar mig i svanken samtidigt som det knorras. För ca en vecka sen började min unge tjuta i sömnen, elvispa och gymnatisera, fäkta iväg samtliga 17 nappar osv ungefär 3 ggr i kvarten.
Så nu ligger hon brevid mig nattetid. Mest för jag är lat och inte orkar hoppa upp varenda gång det knorras. Läste om nån åtta-månaders kris så jag antar att det är det hon håller på med..
9 månader blir hon på lör, och mitt stora troll blir 3 den 25 juni. Tiden går för foooooort!!!!.

2013-05-29 ♥ 19:23:31
Therese

Vår dotter är 13 dagar yngre än mini och hon skriker alltid till en stund efter att hon somnat nu för tiden. Sen bullar hon runt och verkar vakna till när vi går å lägger oss (egen säng i vårt rum)så det kan ju absolut va så att han störs mindre om ni lägger honom i eget rum. Vi borde nog också göra det, men det svider så i hjärtat vid tanken på det. :-)

2013-05-29 ♥ 19:45:41
Louise

Ni har inte bytt välling nyss? Min tjej tålde aldrig havrvälling o varje ggn jag försökte introducera ny välling fick vi liknande nätter.
När hon var 11 mån flyttade hon in i eget rum o blrjade genast sova hela nätter, vi störde varandra tror jag.

2013-05-29 ♥ 20:45:38
Sanna

Ja hua, vår tjej började böka från noll till hundra på natten efter 9 månader nån gång. Från att ha sovit som en ängel kunde hon vakna mitt i natten och vara pigg, glad, ledsen ja vad som helst. Storebror gick inte igenom samma vad jag kan minnas. Bara att härda ut! Man vet ju vid det här laget att faser går över ;)

2013-05-29 ♥ 21:13:30 » URL: http://www.sannahl.blogg.se
Malin

I den åldern genomgår bebben "andra avnavlingen" har jag hört. Tydligen mycket intensivt för både barn och föräldrar. Min son vaknade varannan timme och skrek som en mistlur. Minns det som igår!

2013-05-29 ♥ 22:28:32
Nathalie - mamma till världens finaste prinsessa

Vi har fortfarande en tvåårig elvisp mellan oss.. Jag kunde inte sova de nätter hon sov inne på hennes rum.

2013-05-29 ♥ 23:21:53 » URL: http://nathalieelfstrom.blogg.se
Annika

Lillasystern här var också elvisp, men sover bra i egen säng och delar rum med storasystern, det har hon gjort sen hon var 8 månader och jag slutade amma.

2013-05-30 ♥ 21:51:16 » URL: http://http.www.elfstrand.blogg.se

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback