Spiderchick

Låt gravida kroppar vara ifred
Jag såg en bild på en gravid Kelly Clarksson på instagram idag. Vad kommentarerna under bilden handlade om? Kellys kropp. Så klart.
 
 
 
 
 
 
"Hon ser inte sund ut" skrev någon. "Det är inte hälsosamt att gå upp för mycket" menade en annan. "Sluta hylla övervikt" skrev en tredje (appropå att någon bad alla sluta kommentera Kellys kropp).
 
Nu verkar dessa kommentarer vara raderade, men ändå. Det intressanta är att kvinnors kroppar aldrig får vara ifred. Inte ens under en graviditet går vi fria från att bli bedömda.
 
Jag minns själv när jag blev preggo med bebis nummer ett. Jag tänkte att nu, NU, skulle jag äntligen få njuta av min kropp, bara vila i mitt tillstånd och ge mig själv vad jag ville ha. Men icke. Det dröjde inte lång tid förrän random människor skulle delge mig hur mycket, eller snarare hur lite, deras syrras, grannes, hunds, kusins, brylling hade gått upp under sin graviditet ASSÅ BARA FEM KILO, FATTARU!
 
Helt plötsligt förstod jag att det vilade någon form av "status" över hur få kilo man vägt som gravid. Med andra ord - inte ens med en bebis i magen skulle jag sluta tänka på hur min kropp såg ut.
 
Med barn nummer två blev jag STOR! Jag gick upp säkert 30 kilo i ren vätska. Till och med min näsa var vattenfylld. Fötterna ökade fyra storlekar och mina läppar såg ut som två varmkorvar. Det var inget jag styrde över, det blev så. Men mina värden var bra under hela graviditeten och ut kom en frisk bebis på 2,5 kilo.
 
I min ungdom vägde jag under en period väldigt lite. Jag såg säkert sund ut, utanpå. Ja menar jag var en smal, vältränad tjej med nyttiga matvanor. FÖR nyttiga vanor. Mina värden var kassa. Jag frös jämt, hade ont i kroppen, var deprimerad, tappade hår och orkade ingenting. Grät ofta. Hade massa ångest. Ingen mens. Hade brist på allt, inklusive livslust. Jag var ätstörd.
 
Med andra ord kan du inte med blotta ögat avgöra vem som är sund eller inte. Det går inte. Och klädstorleken säger ingenting om hur dina värden ser ut eller huruvida du mår bra eller dåligt.
 
Men så fort någon säger något om att kvinnor ska få se ut som de vill, äta vad de vill, träna hur de vill eller - wait for it - BARA FÅ LOV ATT VARA IFRED FRÅN F.A.K (Folks Allmänna Kroppsbedömningar) så kommer någon gastandes med orden hallåååå det är faktiskt faaaaaarligt med övervikt.
 
Men vem har sagt något om farlig övervikt?
 
Självklart finns det människor som av hälsoskäl borde väga mindre. Men det är enligt mig en helt annan fråga med en helt annan problematik i botten. Update: läs det här.

Så.
 
Nu tycker jag att vi låter gravida kvinnor få vara ifred med sina kroppar. Det är tillräckligt omvälvande ändå att gå igenom en graviditet, utan att även behöva höra från random oinsatta hur man borde se ut. Och när vi ändå håller på så låter vi alla andra kroppar också få vara ifred.
 
Tack.
Jonna

BRA SKRIVET! Du är så klok 👍

Anna

Word!

Linda

Helt rätt! De e fasen hemskt när andra människor tar sig friheten o kommentera ens kropp. Jag gick upp Mycket under båda mina grav, o fick väldigt stor mage, måtten gick över kurvorna o fick på extra koller med båda. Att vara nervös över att vara så över kurvan o samtidigt höra allt tyckande var hemskt hemskt. Ville knappt gå ut sista månaderna. O för o inte tala om folk som tar sig friheten att Röra ens kropp för att man är gravid o de vill känna o klämma..

Svar: Fy 😕 känner med dig. Jag ogillade faktiskt att vara gravid mycket därför, det eviga kroppskommenterandet
Moa DeBruin

Jenny

Underbart skrivet!!!
Ett extra plus för din fantastiska beskrivning om läppar som varmkorvar, skrattade så tårarna sprutade...

Diddi

WOrd!

Emelie

Grymt skrivet! Helt sjukt hur folk konstant ska lägga sig i andras utseende!

Sandra

Lika kloka ord som alltid!

Kikan

Kunde inte ha sagt det bättre själv. :) Är galet trött på all kroppsfixering. Tycker att det är värre än någonsin faktiskt. Kanske beror det just på alla sociala medier där vi dagligen duperas med bilder där det ska kommenteras hit och dit hur man ser ut. Och när man tänker efter...hur intressant är det egentligen?

Sophia

EXAKT.

Emelie

Mycket bra. Applåder på det!

Lisa

Bra rutet Favoritspajder! Tänk om det tilläts att bara vara sig själv som alla tjatar om hela tiden. Det är ju ingen jävla som kan när man ska kommenteras och jämföras hela tiden. Tänk den dagen det blev okej att va precis som sig själv.

Astrid - tecknare

Tänk vad mycket patrialkal smörja (för jo, det är det) vi serveras hela tiden varje dag.
Jag tycker det är skitbra att du skriver om detta!
Att det når ut.

Johanna Wahlberg

Toppenbra!
Som gravid i v27 känner jag igen mig lite... Inte så många som tar sig friheten att säga nått (än) men jag får ofta fråga; hur mycket har du gått upp? Och det har dom egentligen ingenting med att göra!

Svar: Det har ingen med att göra plus vad spelar det för roll?! Må gott och njut av din bulle 😊
Moa DeBruin

Malin

JAAAAA blir så frustrerad. Är gravid med mitt första barn (i v. 26) och hela tiden ska folk kommentera hur stoooor magen är och är jag heeelt säker på att det bara är en osv. Det är så himla oförskämt dels att kommentera någon annans kropp men också att antyda att det skulle vara något onormalt med min graviditet. Jag är av olika skäl väldigt orolig för att gå upp för mycket i vikt, därför tar jag åt mig massor av såna kommentarer men man förväntas le och svara nåt klämkäckt. Usch.

Svar: Usch. Förstår dig. Oförskämt som tusan att kommentera så där. Fasen va sne jag blir. Upplevde precis samma.
Moa DeBruin

Sara

Hurra för dig Moa och håller helt med. Och som Linda skriver, varför blir en gravid kvinnas kropp "allmän egendom" . Hur kan folk egentligen få för sig att det är okej att ta på en eller kommentera ens kropp. Människor jag inte kände tyckte det va ok att känna mig på magen, och min chef som ohyfsat klämmer ur sig "men va stor du blivit". Tanken att känna tillbaka på dessa människors magar slog mig flera gånger.. Men tyvärr var jag för feg. Chefen... Ja det kan man ju bara hoppas va tillfällig förvirring och hjärnsläpp. Men VARFÖR blir gravida kvinnokroppen allmän egendom?

Minimi

Malin: varit med om precis samma sak! Är gravid i v 32 och får dagligen sådana kommentarer, samt; "är det dags vilken dag som eller?"

Då man tidigare lidit av ätstörningar (har väl fortfarande inte kommit över det helt) är det jobbigt nog att gå upp i vikt de kilona som en graviditet kräver. Avskyr det, samt allas oförskämda kommentarer. Hur klarade du av det spider, att gå upp i vikt under graviditeten utan att må dåligt? Beundrar verkligen ditt sätt att tänka! Hoppas jag blir lika klok en vacker dag! ;)

Svar: Dels vägde jag mig inte speciellt noga. Onödigt att få ångest för en siffra som inte spelar roll så länge man mår bra. Och när kidsen väl kommit är kroppens utseende sekundärt, ialfl för mig. Finns så mycket annat som tar min tid och tankeverksamhet nu 😊 Ta hand om dig och grattis till kulan 😊👍
Moa DeBruin

Emma

Grymt bra skrivet! Så himla sant! Om inte ens en gravid kvinna ska få gå upp i vikt utan att det påpekas är nåt riktigt, riktigt fel! Det är NORMALT att gå upp i vikt under graviditeten - man bär på en ny människa. Och alla reagerar olika. Din kropp reagerade uppenbarligen olika på dina båda graviditeter. Man måste ju få käka, det är ju inte bara en själv som behöver maten under dom nio månaderna.

Och som du säger, det är en annan sak med farlig övervikt. Och det sägs ju att det är mer hälsosamt att vara överviktig men träna, än att vara smal och inte träna, och det bevisar ju som du säger att det inte går att se på utsidan hur värdena ser ut :)

Grymt inlägg iaf! *high five*

Frida

Helt rätt! Låt de gravida kvinnorna va. Bland de värsta är väl egentligen också att vi gravida (har nyligen fått barn) jämför oss med varandra. Var med i en fb-grupp för oss som ska få under 2014 och väldigt ofta kom frågan upp, "hur mycket har ni gått upp? Jag har gått upp xx och är i vecka x. Hur mycket vägde ni då?"

Samma sak med hetsen att gå ner i vikt efter graviditeten, många klagar tre veckor efter på att de är tjocka, fula och hatar sin kropp. Du har fött ett barn, låt det ta sin lilla tid att gå ner igen, det tog 9 månader att gå upp, det får ta lika lång tid att gå ner det också.

Det alla måste förstå är att alla är olika och att vi måste sluta jämföra oss med varandra.

Tack för en bra blogg :)

Linnea

så himla sant! bra skrivet!

Jenny - gravid & mammaliv i Nashville

BRA Moa! Helt sjukt vad folk nosar runt & lägger sig i.
Första frågan jag får är - "När är barnet beräknat?" Andra- "är det pojke eller flicka?" Tredje- "hur mycket vilt har du gått upp?". Suck. Spela roll?!

Emily

Word.

Maria

Suveränt inlägg! Min första graviditet gick jag upp 30 kilo. Nu är jag gravid igen och livrädd att gå upp så mycket! Dels för att jag fick ont i kroppen, men mest, faktiskt, för att jag vill vara en snygg morsa. Hur sjukt?! Än så länge ser det inte ut att bli några 30 kilo upp, men det är ju mycket som kan hända och egentligen spelar det väl ingen roll. Ska verkligen försöka ta lärdom av det du skrivit och ha det i tankarna när matångesten smyger sig på.

Tack!

Emmelie - Mamma till Ebba och Hugo

Åh så himla bra skrivet! Jag tycker dock detta är en regel även när man itne är gravid, folk har alltid något och tycka och tänka om andra. kram

Rebecca

asså, detta va något av det bästa jag läst på länge! TACK!

Catlady

*Ställer mig upp och applåderar*

camilla

När jag och min sambo började planera inför barn fick jag höra och läsa i princip överallt (mest på familjeliv eller alltförföräldrar eller vad de heter) hur illa behandlade de hade blivit av samhället för att de skaffade barn när de var överviktiga. Jag bestämde mig för att börja banta hysteriskt för så länge vi väntat på rätt tid att skaffa barn och nu var den tiden här! Att tillägga: ja, jag är överviktig men bryr mig inte alls överhuvudtaget! Jag har i hela mitt liv varit det och lika länge mått dåligt över det. Men sen jag slutade gymnasiet för 7 år sedan har jag bara umgåtts med människor som tycker om mig för den jag är- inte hur jag ser ut, Jag har en FANTASTISK sambo och familj. Vad betyder mer än det? De älskar mig för exakt den jag är och exakt alla mina kilon. Och de har också lärt mig att älska mig lika mkt! Det tog ett tag innan jag tog mitt förnuft tillfånga och nu är vi gravida i v 26 och förutom en 26 veckors lång maginfluensa och allt annat som hör graviditeten till mår jag fantastiskt bra och inte ett ont ord från de bm jag träffat! Så länge man tar hand om sitt barn i magen på bästa sätt så har ingen rätt att kommentera hur man ser ut, och vad spelar det för roll? Din barnmorska har koll på dig och det är den enda personen som har rätt att kommentera om man på något sätt ska ändra sitt leverne.

Svar: men exakt, som om folk inte fattar att BM har koll? Och att man själv har koll? Varje gravid kvinna gör garanterat så gott det kan med sin graviditet. Heja dig! kram!
Moa DeBruin

Louise

Tack och amen på det.

Emma

Tack för bra skrivit inlägg!
Sitter själv i den sitsen nu, fyra veckor till bf och ca 20kg plus på vågen. Har fått några tjockiskommentarer och andra pikar under veckorna som gått och jag blir lika förbannad varje gång. Om man är så ytligt fixerad borde man hålla sina tankar för sig själv istället för att få en hormonboostad kvinna att må dåligt.

Kristin

Heja Spider! Mycket bra skrivet. Jag är gravid i v. 38 med mitt andra barn. Folk kommenterar "oj vilken stor mage", "tjena tjockis" "först kommer magen och sen kommer du". Jag blir jätteledsen över sånna kommentarer och "gråta ut" hos min sambo! Låt mig bara vara gravid liksom!

Andrea

Så bra skrivet! Jag har också varit ätstörd när jag var yngre, fram tills att jag blev gravid hade jag de där tankarna kvar, inte på samma sätt, men de gnagde i mitt undermedvetna. Jag Borde nog gå ner lite, jag kanske skulle träna mer, äta mindre.. Sen började magen växa, halleluja! Jag har aldrig mått så bra, jag blev tjockare och tjockare och trivdes mer och mer, nu slapp jag de där tankarna. Jag åt en plåt med kärleksmums på ett par dagar och hade inte ett dugg dåligt samvete. Sen började jag få höra att jag var fint gravid, eh, jaha? Jag visste inte ens att man kunde vara fult gravid?! Det är en bebis som växer i magen, hur skulle det kunna vara annat än helt fantastiskt tänkte jag. Sen mötte jag en kvinna som trodde jag skulle föda när som helst, som skrattade gott åt mig när jag sa att jag hade tio veckor kvar till bf. Jag stängde ute allt, ville vara kvar i min bubbla där jag mådde helt fantastiskt. Ut kom en 4,3 kg stor bebis, ja ganska stor alltså, vad jag däremot inte räknat med var att jag skulle få sån enorm separationsångest från gravidmagen. Nu var jag ju "normal" igen, var rädd att tankarna skulle komma tillbaka. Det gjorde de till en början. Tills jag insåg att nej, nu får det fasen vara bra, jag har fött ett barn och det är ju underbart! Kroppen klarade av det! Jag har inte bett om att få min kropp värderad, det har ingen. Oavsett om jag är gravid eller ej så ska jag kunna få se ut som jag gör utan att människor påpekar det.

MB

Grymt bra skrivet!
Jag tillhör dock en av de där som gick upp pyttelite under graviditeten och tappade allt på momangen. Pga av massa gravid o förlossningsrelaterade knepigheter. Fick DAGLIGEN negativa och nedsättande kommentarer om att jag vägde för lite. Suck!!

mariekarolina ♡ gravid med lillebror

AMEN! Jag började känna häromdagen lite smått panik att vikten har börjat öka i samma takt som det gjorde med storasyster i magen, hade ju "tänkt" att inte gå upp lika mycket denna gång.

Men nä, sen tog jag mitt förnuft till fånga och tänkte att skitsamma om jag går upp mycket igen (21kg med henne), det kommer försvinna efteråt om jag vill. Låt gravida kvinnor få vara de dom just är, gravida.

Hanna

Så otroligt bra och klokt skrivet! Har aldrig varit gravid men känner ändå av samma som du säger. Tragiskt att det är så! Förändring krävs på hög nivå!

Lisa

Du är så klok och jag blir så lycklig av att läsa sådant här!

Ha en fantastiskt go dag!

Madde

Sjukt bra skrivet!!! Är själv i skrivandets stund höggravid med andra barnet är är superglad över att jag denna gången inte alls gått upp lika mkt som med första barnet (gick upp 25 kg)samt att magen följer kurvan denna gången. Tycker jag är precis lagom och har en fin liten mage. Tycker alla andra det? Nej folk frågar hela tiden om det inte är två, om jag inte är ovanligt stor osv. Trodde man skulle slippa det denna gången efter en graviditet då man faktiskt var stor och fick kommentarer.

Madde

Sjukt bra skrivet!!! Är själv i skrivandets stund höggravid med andra barnet är är superglad över att jag denna gången inte alls gått upp lika mkt som med första barnet (gick upp 25 kg)samt att magen följer kurvan denna gången. Tycker jag är precis lagom och har en fin liten mage. Tycker alla andra det? Nej folk frågar hela tiden om det inte är två, om jag inte är ovanligt stor osv. Trodde man skulle slippa det denna gången efter en graviditet då man faktiskt var stor och fick kommentarer.

rebecca

Du är klok du!

Fia

Bra Spider! Bra och viktigt inlägg!

Anne


Jag tror att folks hets kring detta faktiskt kan ökas pga vårdens extrema viktfokus. Eller så har jag träffat en dålig barnmorska. enligt mig vet en BRA barnmorska skillnad på hälsa och bmi. Men när jag var tonåring och kom till ungdomsmottagningen med en övervikt på 6 kg så fick jag ju höra att måste gå ner dessa kilon annars fick jag inte fortsätta på mina p-piller. Det låter rätt logiskt, men samtidigt kan jag tycka att 6 kg är ganska lite övervikt, och en TJEJ I TONÅREN är som bekant rätt känslig för kritik kring ens vikt. Tycker det kan skötas mycket snyggare än att dra fingret på en BMI-karta och utbrista "du är ganska överviktig, du måste sluta äta godis!" Jag kände mig rätt normal, o framförallt stark o hälsosam, men efter det började jag hetsbanta o gick ner 12 kg och var/är ändå aldrig nöjd. jag kommer aldrig gå till en barnmorska med minsta övervikt igen då det fick mig att må så dåligt. O det har även fått mig att skjuta på att skaffa barn eftersom jag inte vill komma till bm och bli dömd för min vikt (har dragit på mig övervikt igen). :(

Svar: Usch vad dåligt. Man ska inte behöva höra sådana kommentarer i tonåren, eller någonsin. Särskilt inte när vi inte snackar någon fettma eller allvarlig övervikt. Det känns som att det är vanligt att pendla i vikt i tonåren, med hormoner, kroppar som knoppar hit och dit. Jag fick också höra det en gång när jag bodde i London, att jag borde gå ner (jag var absolut inte överviktig). Inte alls bra då jag har en ätstörningsproblematik bakom mig. Det hade kunnat bli förödande. Folk fattar liksom inte vad de slänger ur sig.
Moa DeBruin

Nina

BRA SKRIVET!!! Det syns ju dessutom att det här är en tjej som är SVULLEN! Såg typ ut så med min etta!

Lina

Word!

Nu i efterhand kan jag ångra att jag inte röt ifrån när folk frågade mig hur mycket jag hade gått upp i vikt eller kommenterade att "ja, men du är nog snart tillbaka till ditt vanliga smala jag igen". Som om de tror att jag bryr mig om vad jag väger så länge mitt barn mår bra. Gah. Jaja. Om det blir någon ny graviditet för mig skull vet jag i alla fall vad jag ska säga då :)

Linn

Otroligt bra inlägg. Du är så klok du. Är själv gravid i vecka 39 (puh) och den viktiga frågan är såklart hur mycket jag gått upp i vikt samt försäkran om att de säkert bara är vatten. Det kanske det är, vem vet och vem bryr sig vill jag skrika, men orkar inte.. De viktiga är ju att bebisen mår bra och kommer ut frisk och att h*n mår bra.

ellie

Så bra skrivet! :)

emma

mkt bra skrivet! så är de verkligen :)

Elinor

Mycket bra skrivit!!

Cutelittlethings - Ung mamma & Stil-blogg

Det är faktiskt det senaste året som jag blivit mer insatt i feminism. Jag tycker hela ordet idag är så missförstått och missanvänt. Men efter att ha börjat prata med vänner och andra om hur sjuk kvinnosyn världen har idag så insåg jag att "men gud, alla borde väl vara feminister?!"

Det är så sjukt vilken press som ligger på oss kvinnor. Och precis som du skriver, det är inte klokt att tillochmed gravida ska behöva tänka på sin vikt.
Jag såg en föreläsning med en kvinna som sa att "var 13e sekund tänker kvinnan på hur hon står/sitter. Hon tänker på hur det ser ut att ha benet som hon har det - ser jag tjock ut nu? Vilken vinkel är finast?" Det är hemskt att det är sanningen idag.
Usch!

Terese

Väldigt väldigt bra skrivet! Är helt med dig där! Är själv gravid och Gud vad Alla har åsikter om det där med viktuppgång. Sorgligt.

When Darkness Falls

Om jag får komma med en liten invändning så skulle jag önska att vi även skulle sluta säga saker som att det är ju en helt annan sak med farlig övervikt. För det är det faktiskt inte. Det är fortfarande min kropp, fortfarande inte någon allmän egendom att ha åsikter om, fortfarande lika kränkande att få kommentarer om och fortfarande lika jobbigt att läsa och höra folks allmänna tyckande om oss "sjukligt" feta. Även om jag har den mest ohälsosamma kroppen på jorden är den min och inte en allmän samhällsfara som andra har rätt att diskutera över mitt huvud.

Min kropp, som fet, är något som ofta betonas som ett undantag i de här debatterna; de sjukligt feta har vi i alla fall rätt att ha åsikter om för de är ju inte hälsosamma, de kostar ju samhället pengar och ska vi verkligen behöva lägga våra skattepengar på de människorna?

Oavsett vilken problematik som ligger till grund för fetma angår det ingen mer än mig och eventuellt min läkare. Kan också lägga till att jag inte är "sjuklig" hur fet jag än må vara.

Detta är ingen kritik mot dig som författat texten för den var bra på alla sätt och vis, men några av kommentarerna och din mening om att det finns människor som borde väga mindre gör att jag känner att jag vill göra det här tillägget och förhoppningsvis få folk att tänka ett varv till kring övervikt och fetma.

Cilla

Den enda gången jag verkligen har trivts i min kropp var under graviditeten.

Bra skrivet!!

Anna

Amen till det! Är gravid i vecka 33 med första bebisen, och jag har förvisso gått upp typ 10 kg men är fortfarande jätteliten. Får ständigt och jämnt höra om "hur duktig" jag är som inte går upp mer (eeeehhhh, what??? Jag VILL gå upp! Och vaddå, kvinnor som går upp mer, är de dåliga då eller?). Och tafsandet på magen, fan vad jag hatar det!

V

Världens bästa spider <3 läste detta efter att först ha läst inlägget du skrivit nu senast, om hon som hade skrivit på Twitter.
Och man förstår ju mycket väl, att du inte menar på att det är ok att diskutera de med hälsofara, men att dom också
Finns, för det gör dom! Jag tyckte detta var en fin text, med bra budskap, och det är ju synd att det blev missuppfattat av någon som du själv ser upp till. Men jag tyckte inte att du nånstans skrev att det var ok att diskutera dem, bara sa att det även finns de fall där de kan skada hälsan. Ok nu blev det långt här, men menade bara att det var en bra och peppande text:)

Svar: Jo men precis, det var så jag menade 😊 men jag tar gärna emot kritik, konstruktivt 😊
Moa DeBruin

Sara

Hurra för dig Moa och håller helt med. Och som Linda skriver, varför blir en gravid kvinnas kropp "allmän egendom" . Hur kan folk egentligen få för sig att det är okej att ta på en eller kommentera ens kropp. Människor jag inte kände tyckte det va ok att känna mig på magen, och min chef som ohyfsat klämmer ur sig "men va stor du blivit". Tanken att känna tillbaka på dessa människors magar slog mig flera gånger.. Men tyvärr var jag för feg. Chefen... Ja det kan man ju bara hoppas va tillfällig förvirring och hjärnsläpp. Men VARFÖR blir gravida kvinnokroppen allmän egendom?

Nat

Åh, KRAM <3 och tack för att du lyfter fram det faktum som ofta faller bort; att det faktiskt inte går att bedöma från utsidan vem som är hälsosam eller inte och mycket beror dels på att forskare inte är tillräckligt tydliga och att populärmedian inte alltid fattar (ibland medvetet "fattar" fel).

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress