Spiderchick

Proffsblogg vs hobbyblogg
Jag slutade proffsblogga i augusti 2013. Ibland får jag frågan vad skillnaden är? Ja alltså, skillnaden mellan att proffsblogga och hobbyblogga.
 
Största skillnaden är antalet inlägg som jag skriver. Nu skriver jag typ fem inlägg per vecka. Förut skrev jag 30-35 inlägg per vecka. Ibland kan jag undra hur jag hann med att blogga så mycket? Men kreativitet föder kreativitet. Ju mer man skriver desto mer kommer man på att skriva om. Så har det i alla fall varit för mig.
 
En annan skillnad är pengarna. Såklart. Nu tjänar jag en liten summa för reklambanners. Förut tjänade jag en ganska bra lön tack vare samarbeten och sponsrade inlägg. Sponsrade inlägg är det som ger bäst betalt i bloggbranschen. Därför tycker jag inte att ni ska bli arga på de bloggare som har tydligt utmärkta samarbeten, dom kan gott få tjäna en slant på allt det arbete som de lägger ner. Tycker jag.
 
För det tar otroligt mycket tid att driva en proffsblogg. Det kan man kanske inte tro, men så är det. Jag la ner flera timmar per dag på att hitta ämnen, spåna idéer, skriva, fota, sköta samarbeten, svara på kommentarer (plus tackla elaka kommentarer), svara på mail, kommentera hos andra, nätverka och så vidare. Jag kan förstå att jag har drivit en av landets mest lästa bloggar för jisses vad dedikerad jag var. Och det är ju vad som krävs för att lyckas med det mesta - tid och engagemang. Och tålamod. Och passion. För mig tog det fem år av idogen bloggning innan jag var på toppen av min bloggkarriär (dvs hade som flest läsare och tjänade som mest pengar) och det var någonstans där som jag kände att jag hade gjort mitt.
 
Nu är ni en bråkdel av alla läsare kvar och för er är jag tacksam. Kul att ni fortsätter kika in och kommentera! Jag uppskattar det.
 
I övrigt känner jag att jag har en god balans i livet just nu. Jag bloggar för att det är roligt, skriver för tidningen, poddar en populär pod och driver företag med världens bästa och mest bildade kollega (Matilda har seriöst gjort mig ett antal kilowatt smartare). Känns fint.
 
Här är min första månad någonsin som bloggare, augusti 2008
 
Här är några populära inlägg som jag har skrivit genom åren:
 
 
 
 
 
 
 
Första bilden på mig i bloggen.
 
 
erika

Hej! Har följt dig i fyra år tror jag. Jag loggar in på din blogg varje dag och läser med glädje :). Men vet du, när du var där på toppen så var det som att man kunde känna en ansträngdhet, vet att jag funderade över när du skulle sluta. Så när du bestämde dig för att blogga mindre så var det som att hela bloggen bara andades ut. Och blev lika härlig som den alltid varit. Lite färre inlägg men riktigt, riktigt bra! Kanske lite svammel men ville bara säga egentligen att du skriver så bra! Och att det alltid är kul att vara här! Kram!

Svar: Ja jag kände mig rätt kvävd där ett tag. Känns väldigt bra att ha tagit beslutet att blogga mindre. Kul att du hängt med och tusen tack för fina ord :-) kram!
Moa DeBruin

Hanna - Min vardag som trebarnsmamma

Jag känner att blogga ska vara kravlöst och att man gör det för att man tycker det är kul. Känns som du hittat en bra balans.

Svar: Håller med 😊
Moa DeBruin

ida [fotograferat]

Proffsblogg eller inte, ett inlägg om dagen tycker jag är mer än tillräckligt. Har aldrig förstått poängen (eller hur man hinner) skriva flera om dagen och jag känner inget behov av att läsa fler, oavsett hur bra jag tycker bloggen är. Men visst, alla får ju göra vad man blir lycklig av! Själv är jag glad om jag hobbybloggar två gånger i veckan :)

Svar: Gött 😊👍
Moa DeBruin

Lise

Så länge du bloggar är ju det kul. :) Har alltid varit roligt att läsa din blogg! KRAM <3

Svar: Kram själv Lise!
Moa DeBruin

Anonym

Får man fråga hur mkt man tjänar på en sk proffsblogg, kan man leva på det?

Svar: Jag tjänade en halvtidslön, ihop med mina andra skrivjobb gick det att leva på
Moa DeBruin

teruko

Har också följt dig ett flertal år och uppskattar
s å ditt språk och din humor. Så tack för det!
Kvalitet vinner över kvantitet.

Svar: Kul att du hängt med 😊👍
Moa DeBruin

Annster

Bra skrivet.
Kan både hålla med dig och känna igen mig :)

Emmelie - Mamma till Ebba och Hugo

självklart ska man göra det som känns rätt och jag är kvar och kikar in =)

Lesthi

Din blogg är alltid bäst, proffsbloggare eller ej :D jag är så glad att du inte la ner helt.

Emma Elfstrand - elfstrands.se

Har följt dig ett bra tag nu, och även om du kanske bloggar mindre nu (tycker ändå du har bra uppdatering om jag jämför med vissa andra bloggar jag läser) så är inläggen MINST lika bra som förut :D Kram!

Svar: a men tack! :-)
Moa DeBruin

maria

din blogg släpper jag inte i första taget! vare sig det är 5 eller 30 inlägg i veckan, vi tar dig gärna som du är! =)

Svar: härligt :-)
Moa DeBruin

Rebecca

Tror att det här blir min första kommentar någonsin, trots att jag läst din blogg ända sen innan Spiderchick, när du var Crazypill! Så kanske är dags att kommentera att jag alltid älskat din blogg och ditt sätt att skriva! Du har i flera år alltid fått mig att skratta högt eller fnissa för mig själv och jag är glad att du inte la ner helt! Kram!

Svar: tack för fina ord :-) kram!
Moa DeBruin

Nathalie- Sjömansliv

Jag har då alltid gillat dig Spiderchick! Även om jag försvann lite när du blev stor bloggerska. Det är ju ändå så, att bloggkändiskapet förändrar er lite. Och sen förändras ni ju så som alla vi andra, nya intressen osv. Men jag har då alltid gillat dig!

Svar: Jo men så är det ju, jag tror att de flesta tex blir mer opersonliga i samband med att bloggen växer :-)
Moa DeBruin

Alex

Din blogg var den första jag började följa när jag bara var en liten sparvel, och har tittat in dagligen sedan dess. På den tiden bodde du i göteborg med man och noll barn. Minns hur alla var så förfärade när du blev gravid, kommer det här bli en mammablogg nu?!??!?!?!? Men sanningen är ju att din blogg har blivit sååå mycket roligare med barnen, de är ju så roliga och söta :)

Svar: haha jag vet det var väldigt oroligt där ett tag i samband med födelsen av äldsta barnet ;-)
Moa DeBruin

Lina

Hej!
Jag är verkligen superkass på att kommentera men jag ville bara säga hej och meddela att jag hungrigt läser varenda ord du skriver. Kommer inte ihåg när det var jag hittade din blogg men ända sedan dess har du i alla fall gett mig både ett och två och trettio skratt.
Ha en grym dag och en skön påsk!
/Lina
(nynnar på *spiderchick. spiderchick. does whatever a spiderchick does. can she swing from a web. no, she can't, she's a chick. look out, she is a spiderchick*)

Svar: hehe :-) Kul att du sa hej och tack för fina ord!
Moa DeBruin

Erika

Hej igen! Har du läst egoina idag? Funderar på vad man kan göra för att hjälpa henne. Tänker, om man kan göra ett blogguppror? För att hjälpa henne och starta en diskussion om näthat. Du som är så klok, kan inte du komma på något?

Svar: Såg detta! Så hemskt. Vi har hennes rygg allihopa!
Moa DeBruin

Mella - stolt medlem i PK-maffian

Proffs eller hobby, oavsett har du bloggvärldens härligaste blogg! Jag lämnar alltid din blogg med en skön känsla i magen.

Svar: Härligt 😊 lämnar trevliga kommentarer gör du också alltid, tack för det!
Moa DeBruin

L

Jag har följt ditt proffsbloggande (länge) och jag har följt ditt hobbybloggande och jag tycker båda har varit och är super. Men bäst tycker jag det är när människor tar sunda beslut som på något plan leder till att de är gladare människor som mår bättre än de annars hade gjort :)

Svar: Sant sant 😊
Moa DeBruin

Elinor

Hahaha! Du var ju lika genialisk när du började blogga! Tack för ett gott skratt :)

Madde

Diggar fortfarande din blogg minst lika mycket som innan! :D

Johanna

Jag har följt dig snart 5år och kommer alltid att titta in här på bloggen så länge du har lust att skriva. Den dagen du slutar kommer Jag nog fälla en tår;)

Svar: Kul att du hänger med 😊
Moa DeBruin

Tommy

vad tjänade du då? ja behöver ju inte säga exakt men ungefär?

Jessie

Jag har följt dig sedan din bloggstart. Du har berört och berikat mitt liv på så många sätt! Jag har skrattat, gråtit, lidit och glatts (säger man så? Glädjts? Glätts?...)med dig.

När du annonserade ditt "uppbrott" från bloggen så blev man ju så klart lite ledsen. Det var ju som att förlora sin vän som man hängt med varje dag på väg till eller hem från jobbet. :-) Så efter det slutade jag läsa, för att jag uppfattade det som att du i princip skulle sluta helt. Tills jag för någon 2-3 månader sedan sökte upp bloggen för att kolla om du kanske hade skrivit något...! Döm om min förvåning när jag hittade ett ANTAL olästa blogginlägg! :-) Jag blev såklart såååå himla glad, men sedan kände jag mig också lite stressad över att hinna "läsa ikapp" mig. Shiiiiit va man missat! Bröllop liksom! Hallå, GRATTIS! Det trodde man ju aldrig efter alla "ringfiskarupptåg" som inte burit frukt tidigare. Menar detta med ALL KÄRLEK, jag tycker att du är fantastisk! Jag menar det INTE som "det trodde man ju aldrig, att du skulle kunna bli gift" :-).

Hur som helst (det blir ju skitlångt detta). Ville bara säga att jag uppskattar det du gör väldigt mycket! det är väl lite vårt jobb som läsare att berätta det också. Så att vi syns lite mer än bara siffror på "antal läsare".

Kommer inte på något bra sätt att avsluta detta, så jag bara gör´t.

Kram!

Svar: Tack snälla du för fina ord :-)) Kram!!
Moa DeBruin

sabina

Jag är så glad att du fortsatt. Det är det värsta som finns när en blogg man läser försvinner. Dock har jag inte förstått bloggrejen riktigt, känner mig som en tönt på nittiotalet som för dagbok över min mage, ungefär. Eller som Alma, i Emil i Lönneberga, med små böckerna om kvällarna. Alma - bloggarnas urmoder!

Agnes

För min del får bloggare gärna vara sponsrade och ha samarbeten. Herregud, jag hade inte ens blivit upprörd om bloggare började ta betalt för inlägg. Antingen får jag ju betala om jag tycker att det är värt det, eller avstå annars. MEN det ska framgå tydligt att det är reklam och ett samarbete. Det är min bestämda åsikt. Man har rätt att veta om det är så att en bloggare har betalt för att rekommendera en produkt eller inte.

Svar: Ja gud ja! Håller helt med dig. Det måste och SKA alltid vara utmärkt! allt annat strider mot MF-lagarna. När jag hade sponsrade inlägg fick jag dock ALLTID elaka och sura kommentarer, detta trots att inläggen var tydligt utmärkta. En del verkar ha väldigt svårt med att unna bloggare inkomst... Tråkigt tycker jag.
Moa DeBruin

Elin

Jag tror att jag började läsa din blogg strax EFTER toppen av din bloggkarriär, men sedan dess har jag stannat. Ingen blogg kan få mig att skratta rakt ut helt plötsligt förutom din! Jag har tittat igenom ditt arkiv lite nu idag och HALLÅ JAG HAR LÄSNING ATT TA IGEN. Du är ju lika härlig redan från början. Frågan är bara när jag ska hinna läsa igenom 5 års bloggande.. hm

Svar: Tack snälla för fina ord 😊
Moa DeBruin

Johanna

Haha, vad roligt för det var någonstans i höstas jag började följa dig, så ungefär när du slutat proffsblogga antar jag? Jag var ganska ledsen där men bland annat DIN blogg fick mig på ganska bra humör ibland. Nu är jag inte lika ledsen längre, men här lär jag nog stanna i alla fall, din blogg är superhärlig!

Svar: Härligt att höra att du inte är lika ledsen 😊 kram!
Moa DeBruin

ida

Och jag följde dig redan innan 2008, nämligen på Crazypilltiden, blev så ledsen när du slutade blogga.. När du började som Spiderchick 2008 jublade jag och har fortsatt göra både genom proffs- och hobbybloggandet!

Svar: Kul att du hängt med 😊👍
Moa DeBruin

pubes

jag har hängt med sen nääästan start och jag gillar dig än! :D

Svar: härligt fina du :-)
Moa DeBruin

Pallie

Men Crazypill då? Det var ju ännu tidigare! Väl? Hjälp förvirrad! :-)

Svar: Jo det har du rätt i, jag drev ju bara den några månader så jag brukar inte räkna med den. Men jag vet ju att ni är några som hittade mig redan då :-) kram!
Moa DeBruin

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress