Jämställdhet är en kunskap

Isabella Löwengrip gör mig ledsen. Och uppgiven. Och trött. Tur att det finnas massa smarta människor där ute som har fattat bättre.
 
Jämställdhet är ingen åsikt som du kan slänga dig med eller ändra från dag till dag. Jämställdhet är en kunskap. En kunskap om hur samhället ser ut och fungerar.
 
Jag var på politiskt homeparty med Gudrun Schyman igår. En glatt gäng med quinns och män i olika åldrar hade samlats för att ta del av denna kvinnas fabulösa retorik. Så jedra smart är hon, Gudan! Och rolig. Och så jäkla full av kärlek! Kärlek och tro till MÄNNISKAN. Jag kom hem från partyt och var helt lyriskt.
 
- SOLIDARITET! DET ÄR VAD VÅRT SAMHÄLLE BEHÖVER! frustade jag så att salivet sprutade över min man och vår vän som satt vid köksbordet och drack te.
 
Och ja, dom höll givetvis med. Solidaritet is the grej.
 
I valet i höst kommer jag rösta FÖR hur jag vill att vårt samhälle ska se ut. Inte MOT något.
 
Jag vill leva i ett samhälle där vi bryr oss om varandra. Kärlek till din nästa. Enligt mig är det meningen med det som kallas livet.
 
 
 
 

Kommentera gärna!
Sara

Vilket fint inlägg spajdan, helt rätt!

Svar: yey! :-) kram!
Moa DeBruin

2014-02-12 ♥ 20:11:54 » URL: http://savadi.blogg.se
Sara

Jag har på nått sätt väldigt svårt att tro på att dessa antifeminister (och även rasister och andra med idiotiska åsikter..) är på riktigt:0 Liksom det blir alltid så konstigt när den gråa massan ges ansikten, för jag kan inte riktigt tro på att det i min verklighet faktiskt existerar människor med sjuk människosyn.
MEN coolt att träffa och höra på Gudrun! Skulle jag också vilja!

Svar: Håller helt med dig... Jag blir på riktigt rädd. Och ledsen. Men jo det var superroligt och väldigt inspirerande att träffa Gudrun :-)
Moa DeBruin

2014-02-12 ♥ 20:18:28 » URL: http://thevelvetpond.blogg.se
Jennifer

Wiiho! Jag var på ett av Gudruns homepartyn i förra veckan och blev lika frälst som du verkar blivit. Jädrar vilken kvinna! Och precis som du bestämde jag mig för att jag i september ska rösta för och inte mot.

Hejja Gudrun och hejja oss :)


Svar: hejja hejja! BAAAM! PAOW! Och allt det där :-)
Moa DeBruin

2014-02-12 ♥ 20:27:24
Mella - stolt medlem i PK-maffian

Bra och viktigt inlägg! Älskar att du har en blogg som är vänlig och rolig men att detta inte hindrar dig från att våga ta ställning i viktiga frågor.

Svar: inte svårt att ställning i den här frågan :-)
Moa DeBruin

2014-02-12 ♥ 20:34:16 » URL: http://mellas.se
ida

Amen på det!

2014-02-12 ♥ 20:42:02
Kristin och hennes glin

Fett avis!
Jag vet ju vart jag kommer lägga min röst i alla fall :)

2014-02-12 ♥ 20:54:28 » URL: http://kristinsandgren.blogg.se
Marie

Jag blir trött, ledsen och arg av att läsa det Isabella skriver, och det hjälper ju inte direkt när jag sedan läser kommentarerna till hennes inlägg och inser att folk faktiskt håller med också. :(
Det här är första året jag kan rösta, och valet kommer verkligen inte vara svårt för min del.

2014-02-12 ♥ 20:55:06
Emelie

Jaa! Heja!

2014-02-12 ♥ 21:00:53 » URL: http://www.busamedemla.se
Åsa

Precis så! Jag blir också så ledsen när en del uttrycker sina nedvärderande åsikter, gärna ogrundade. Jag träffade Gudrun för många år sedan när hon ledde vänsterpartiet och hon är verkligen en fantastisk person :)

2014-02-12 ♥ 21:11:39
Anna

Tack snälla Spiderchick för detta inlägg!!!
Jag har den senaste tiden bara läst två bloggar. Din och som kontrast till din brukar jag också följa Isabellas till och från. Men från och med nu läser jag enbart din, för jag blev så trött. Jag läste nämligen också Isabellas inlägg om feminism och blev precis lika ledsen och illa berörd som du. Att det finns dom som inte förstår att kvinnor inte hade haft rösträtt idag om det inte en gång hade funnits feminister. Jämställdhet hade inte funnits på den politiska agendan idag om det inte en gång hade funnits feminister. Isabella Löwengrip hade inte varit där hon är idag om inte våra kvinnliga feministiska förfäder hade slagits för vår rätt till utbildning och arbete.

Att en så stor bloggare uttrycker sig så otroligt klumpigt inför så många läsare är beviset för att världens mest jämställda land inte är så jämställt - eftersom attityden till feminism är så aggressiv och vetskapen om vad den innebär är så jävla liten.

Jag pluggar till lärare och tänker kämpa stenhårt för att ta genusvetenskap och HBTQ- frågor till grund- och gymnasieskolor! Det behövs!

TACK för att du tog upp detta i din blogg så att jag kan få lite frid.

Du är så jävla bra :) Och Schyman också!

Svar: A men tack snälla och vilken härlig lärarvision du har! Heja!
Moa DeBruin

2014-02-12 ♥ 21:17:42
Jess

"Jämställdhet är kunskap" är verkligen en kraftfull mening. På tal om något liknande, har du sett att Maria Sveland ska föreläsa på högskolan här i Skövde? Ska helt klart gå på den föreläsningen :)

Svar: Åh! När då? 😊
Moa DeBruin

2014-02-12 ♥ 21:25:07 » URL: http://jesskarlsson.blogg.se
Jess

Kolla här :) http://his.se/Nyheter-och-kalender/Alla-kalenderhandelser/Maria-Sveland-forelaser-onm-antifeminism/

Svar: Tack!
Moa DeBruin

2014-02-12 ♥ 21:41:49 » URL: http://jesskarlsson.blogg.se
Fia

Heja dig!

2014-02-12 ♥ 22:14:26 » URL: http://airyfairy.blogg.se
Isabell

Åh vad bra att du tar upp detta! Jag tänker precis som du och kommer också att rösta FÖR hur jag vill att vårt samhälle ska se ut (jämställt)! Schyman är grym!

2014-02-12 ♥ 22:30:11
jenny - gravid & mammaliv i Nashville

Jag har verkligen varit upprörd exakt hela dagen av Isabellas blogginlägg. Och sedan kommer det ETT till som bara förvärrar saken. Näe jag förlorade hoppet där en sväng. Blir mörkrädd! Det borde införas obligatorisk Gudrun-undervisning varje år för samtliga medborgare i Sverige.

Svar: Indeed!! Kan någon skicka Gudrun till Isabella tack?
Moa DeBruin

2014-02-12 ♥ 22:51:53 » URL: http://jennybenny.se
Anne

Älskar din förmåga att skriva vad du tycker om viktiga saker utan att dra det för långt bara för att locka läsare eller reaktioner. Tror det kallas "moget beteende" vilket man sällan ser!! Love you for that!

Svar: Tack snälla 😊
Moa DeBruin

2014-02-12 ♥ 23:30:17
Alex

Jag var också där igår, helt fantastiskt vilken inspirerande kväll. Och hennes avslutning sen! "Det är ju en revolution i livet att få vara med om det här, att bara ge. Att bara ge kärlek, och i större form så handlar ju samhället om det -att få vara med att ge, att bygga, att skapa, att utveckla och att ta hela vår mänskliga kapacitet i anspråk. Det är så oerhört mycket större än dagens trånga stereotyper, så oerhört mycket större!"

Svar: ❤️
Moa DeBruin

2014-02-13 ♥ 01:07:24
Sofia

Åh, fusk, jag vill också gå på homeparty med Gudrun! Det känns som att det är många som har bestämt sig att detta val ska innebära förändring, ska bli väldigt spännande att se resultatet.

Svar: Ja det ska bli väldigt spännande! 😊
Moa DeBruin

2014-02-13 ♥ 07:47:33
Mli

Tack Spider, du är fantastisk!!! Vill tipsa om en grupp på facebook för dig/er som har det. Den heter "Varför apor aldrig bär rosa klänning" och behandlar feminism. OJ vad jag lärt mig grejer av att läsa trådar och diskussioner där! <3

Svar: 😊👍
Moa DeBruin

2014-02-13 ♥ 08:23:25
Karin

PRECIS! Jag tror också att detta är det egentliga syftet med vå existen! Solidaritet och respekt till vår nästa!
Och jag är inte det minsta religiös!
Man ser ju vad religioner kan ställa till med när de hamnar i fel händer.
Kram!

2014-02-13 ♥ 08:53:32 » URL: http://enhondjavulsvardag.blogg.se/
Moa

Det farliga med blondinbella är att hon är en så pass "mäktig" att hon får folk med sej i det hon skriver. Känns lite som en svensk hitler med kassa åsikter och korkade värderingar. Usch, jag går aldrig in på hennes sida för jag blir bars irriterad

2014-02-13 ♥ 09:14:22 » URL: http://siemprealgo.blogg.se
Johanna

Tack <3

2014-02-13 ♥ 09:22:26
Petra

Gud vad bra skrivet! Kände lite som du när jag läste Blondinbellas inlägg, även det som skulle förklara hennes tankar. Jag kommer också rösta FÖR ett bättre samhälle, inte EMOT! Grymt!
Förresten så blir jag alltid så glad när du skrivit ett inlägg, ibland skrattar jag högt och då får jag läsa för min kille (eftersom det kan uppfattas märkligt att bara asflabba rakt ut) och då brukar han också skratta :) Så du gör verkligen mina dagar roligare!

Svar: Tack snälla för fina ord 😊
Moa DeBruin

2014-02-13 ♥ 09:28:17 » URL: http://petraeriksson.wordpress.com
Christel

Åååh, vill också lyssna på Gudrun!
Blir varm av att läsa det du skriver.
Solidaritet är ett av de finaste ord som finns. Jag pratar mästan dagligen om solidaritet med min snart 12-åriga dotter. Så viktigt!
Läste om Blondinbellas inlägg på sin blogg.
Jag blir bara ledsen. Orkar inte bli arg, bara ledsen och uppgiven över hur någon kan vara så naiv :(

2014-02-13 ♥ 10:40:31
maria

Det verkar som att Isabella (och de hon får med sig) borde lyssna på din och Matildas pod som tog upp feminism! Läste i hennes "svar på reaktionerna" att feminismen är färdig i Sverige, att vi redan är jämställda här och att det inte behövs göras mera. What?? Fick läsa om det för att fatta att jag läst rätt.
Sedan tror jag tyvärr att det kan komma sådan idéer från ett visst håll. Har t.ex. hört personer i debatter som pratar om att vi inte har samhällsklasser i Sverige, varpå min omedelbara tanke är att den som anser det helt enkelt kommer från den s.k. överklassen och inte "behöver bekymra sig"...
Tråkigt att så pass offentliga "tyckare" uttrycker sig så klumpigt.

Och tur att det finns sådan som du som gör det motsatta och uttrycker sig strålande! Kram!

2014-02-13 ♥ 10:55:32
Veronica

Jag håller med. Jag blev så ledsen när jag läste BBs inlägg att jag på riktigt fällde en tår. Av frustration och uppgivenhet! Det finns så många som henne där ute. Jag är bara 23 år gammal men har haft min beskärda del av orättvisor (däribland övergrepp), och det gör mig så ledsen att en medmänniska inte bara vägrar fatta, utan också uttalar sig på ett så nedsättande vis om något som för mig blivit enormt viktigt. Känns som en röst på F! blir ett mer och mer verkligt alternativ för min del!! Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Typ så. Tack spajdan för en toppenblogg.

Svar: Tack själv snälla ❤️
Moa DeBruin

2014-02-13 ♥ 12:09:40
Alice

Detta inlägg gjorde mig glad!
Blondinbellas inlägg gjorde mig arg och ledsen, hur kan man ha en sådan felaktig bild av feminism? Mansförtryck? Nej, det handlar ju om jämställdhet och solidaritet!

Svar: Precis så! Feminism är kärlek till människan
Moa DeBruin

2014-02-13 ♥ 12:56:16 » URL: http://miranodesign.blogg.se/
Evelina

Men TACK för detta inlägg! Blev också sjukt uppgiven men nu känns det definitivt lite bättre.

2014-02-13 ♥ 13:14:24 » URL: http://evilutions.wordpress.com
A

Fasiken alltså, du är så jäkla bra love you och så vidare. <3

2014-02-13 ♥ 14:05:09
M

Fånigt att inte godkänna kommentaren för man inte tycker som du gör.

Svar: Jag är ledsen om mitt inlägg gjorde dig ledsen. Min avsikt är inte att hetsa åt något håll eller mana till avkall på demokratin. Det står var och en fritt att tycka och rösta precis som man vill. Jag godkände inte din kommentar på grund av att jag under mina fem år som bloggare har lärt mig att det är mig ovärdigt att besvara och förklara mig inför anonym kritik. Det ger mig ingenting och det tar alldeles för mycket av min energi. Jag har under åren även lärt mig att det är jag och ingen annan som avgör och styr syftet med de inlägg som jag producerar. Syftet den här gången var inte att öppna för en politisk debatt. Den debatten får drivas, och drivs även friskt, i andra forum. Tack för att du respekterar det. Återigen, ledsen om du blev ledsen. Allt gott // Moa
Moa DeBruin

2014-02-13 ♥ 14:19:59
Therese

Åh vad glad jag blev av ditt inlägg! Kände också en stor ledsamhet efter Isabellas inlägg och ännu mer efter nästa inlägg. Du har så rätt, en stor kunskap är vad det är! Kram

2014-02-13 ♥ 15:12:31
Caroline

Vad glad jag blir av att du skriver så! Kunde inte sagt det bättre själv, bra Moa! När jag läste Blondinbellas inlägg så blev jag också ledsen. Ser hon inte verkligheten? Och hon har nog inte förstått vad feminismen egentligen handlar om. Annars skulle hon inte skriva så.. Nej, kärlek till alla är vad det handlar om!

2014-02-13 ♥ 16:32:31 » URL: http://www.socionomenbinder.wordpress.com
Tin

Heja dig! Har bara sett delar av Bellas inlägg här och där, hittills inte pallat med att gå in och läsa hela. Blir så uppgiven MEN så går jag in här och inser att det finns ju faktiskt väldigt många som fattat vad det handlar om. Bella står inte oemotsagd och tack och lov för det.

2014-02-13 ♥ 18:49:50
julia

JA! Så himla rätt. Älskar din blogg, att beskriva en helt vanlig vardag på ett sånt levande sätt. Hatten av helt klart.

2014-02-13 ♥ 20:04:19 » URL: http://jjjuliabergqvist.blogg.se
Towe

Heja dig och älska Gudrun!

2014-02-13 ♥ 20:21:45 » URL: http://towis.se
Emma

Ibland så tänker sig inte folk för innan de skriver sina åsikter, you go girl!
Kika gärna in på min renodlade bakblogg :D

2014-02-13 ♥ 20:31:38 » URL: http://emmabakar.blogg.se
Tea

Heja Moa! Isabellas inlägg kändes naivt och kränkande, och jag kan inte låta bli att reflektera över sådant som att kvinnor inte ens haft rösträtt i Sverige i 100 år, att det senast imorse pratades om på nyheterna att löneklyftorna mellan män och kvinnor i Skaraborg ökar och att min tjejkompis fick ett par tusen mindre i ingångslön än en manlig kollega med mindre erfarenhet som började samtidigt som hon. Feminism behövs visst!

Svar: Verkligen!!
Moa DeBruin

2014-02-13 ♥ 22:02:56
elina

jättebra inlägg, tur att det finns sådana som dig!

2014-02-14 ♥ 17:23:37 » URL: http://shitsure.webblogg.se
Nancy

Så skönt upplyftande du skriver! Man blir lite glad trots all negativism i världen. :)

2014-02-14 ♥ 17:42:19
Hanna - Min vardag, smycken och mode

Bra inlägg!

2014-02-14 ♥ 19:02:11 » URL: http://hannafialotta.blogg.se
Ann-Sofie

Jag noterade att du skrev "Jag har under åren även lärt mig att det är jag och ingen annan som avgör och styr syftet med de inlägg som jag producerar." Kan inte Blondinbella få göra samma sak!?

Svar: Jo absolut! Hon får tycka precis vad hon vill i sitt forum. Jag har inte styrt något där. Hon äger sitt forum och det står henne fritt att enligt yttrandefriheten och inom lagens gränser tycka, tänka och skriva vad hon vill. Och jag äger mitt forum. Min blogg. Här bestämmer jag. Förstår du hur jag menar?
Moa DeBruin

2014-02-14 ♥ 21:13:59 » URL: http://www.rocho.se
Isabel Tränk

Hej, jag håller med dig angående Isabella och hennes inlägg om feminism. Jag skrev till Isabella att det är tack vare feminismen som hon överhuvudtaget fått ge ut böcker (förr i tiden fick inte ens kvinnor ge ut böcker i sitt egna namn, utan fick skriva under ett påhittat mansnamn), så visst har hon feminismen att tacka för mycket.

2014-02-14 ♥ 21:22:12 » URL: http://isabelieve.webblogg.se
Julia

JA! <3

2014-02-14 ♥ 21:22:49 » URL: http://livetlilla.blogg.se
LORISSA LOVEBOMB

Jag vågade inte läsa inläggen. För antingen har hon tagit provocerandet ett steg för långt eller också har hon inte förstått någonting. Alls.

2014-02-14 ♥ 21:40:22 » URL: http://lorissalovebomb.se
Isabella Lindquist

Senast idag dök det upp en fånig delning i mitt Facebook-flöde. Den från Aftonbladet där någon framstående gubbe uttrycker sina åsikter kring hen-frågan och att förstöra barns chanser i livet genom att göra dem "könslösa". Killen som sedan delade länken uttryckte sig dessutom tydligt och skrev att "Jag tänker aldrig i hela mitt liv använda mig av det påhittade ordet hen. Flickor ska ha rosa och pojkar blått, det är så vi föds". Jag vet såklart inte vilken planet denna människa kommer ifrån, men jag kände bara en stor suck! Först ville jag skriva en hård kommentar och försvara både feminister, hen och att färger inte tillhör kön. Men sen insåg jag att det tyvärr inte är värt det. Han kommer inte att ändra åsikt. Han kommer inte att bry sig. Jag har tänkt på det hela dagen och har en ständig klump i magen. Killen som delade länken är min sambos bästa vän och han och hans flickvän har precis fått en dotter. Han uttrycker sig ofta på det viset och jag vill inte ens se honom (men det är ju omöjligt att INTE träffa honom då och så). Jag undrar bara... Hur fasen gör man för att inte bry sig? Jag vill inte bry mig om människor som honom. De är inte värda min energi. Men det är nästan omöjligt! Jag kan inte sluta irritera mig och känna mig extremt ledsen, t.ex. för hans dotters skull... HUR IGNORERAR MAN OCH GÅR VIDARE?! Åh, jag blir tokig :( <3

2014-02-14 ♥ 23:41:14 » URL: http://bellalindquist.blogg.se/
Milena

Bra skrivet, som vanligt med humorn och glimten i ögat.
Alla har rätt till en åsikt dock och kunskap är inget man besitter bara för att man har en blogg eller har fått barn. Vi lär oss hela livet och rätt så kommer bellan att bli klok en dag hon med!
Ta hand om dig och dina skönaste spiderchick!!
Kram

2014-02-15 ♥ 02:08:46 » URL: http://zavage.blogg.se
Junitjej

Gudrun verkar vara en kul kvinna att lyssna på!

2014-02-15 ♥ 07:30:06 » URL: http://www.junitjejen.se
Tess

Du är fantastisk. Tack för ett fint inlägg! <3

2014-02-15 ♥ 08:35:57 » URL: http://tesswaltenburg.blogg.se/
Sofie

Oh vad jag håller med, bra skrivet!
Tyckte verkligen om slutet angående valet. Så mitt i prick.

2014-02-15 ♥ 08:50:31 » URL: http://thePalma.blogg.se
sandra 3 barns mamma <3

Mycket bra skrivet!!! Isabella är foryfarande väldift ung och har nig inte klurat ut hur livet ser ut och vad vi människor behöver. Hon kommer att växa in i kvinno världen hon med eller jag ska nog säga människo världen ;)

2014-02-15 ♥ 09:51:16 » URL: http://www.mammansandra.blogg.se
Dan

Helt rätt skrivet. Tycker precis så som du skrev. Bra inlägg om ett viktigt ämne.

2014-02-15 ♥ 10:52:20 » URL: http://aleinad.blogg.se/
Daniela

Ojdå min förra kommentar blev det bara Dan som namn skulle stå Daniela.

2014-02-15 ♥ 10:54:01 » URL: http://aleinad.blogg.se/
A-K.S-Dagdrömmaren

Jag tror bara hon blev arg och överdriv. Har svårt att tro att hon kan vara så korkad. Men nu fick hon massa uppmärksamhet på det också.

Politiskt homeparty verkar trevligt. Förut tyckte även jag illa om feminister men efter att ha börjat läsa lite feministiska bloggar har jag lärt mig en del men även insett att jag varit fördomsfull ibland och jag hatar när folk är fördomsfulla. Ögonöppnare är alltid bra :)

2014-02-15 ♥ 12:42:14 » URL: http://aks.blogg.se
Tess

Okunskap är en sak. Den går att motarbeta om man själv är villig att göra det. Det som skrämmer mig är de personer som omfamnar sin okunskap och vägrar släppa taget. De som vägrar lyssna och lära sig.

2014-02-15 ♥ 13:21:34 » URL: http://highlandertess.blogg.se
nicolinda.blogg.se

You go, girl! Så skarpt, så sant, så bra. Tala för, inte mot. Dina åsikter är guld, för mig. För många fler. Men jag talar för min del. Underbart! Tack :) Kram. Ha en fantastisk fortsatt helg <3

2014-02-15 ♥ 14:42:42 » URL: http://nicolinda.blogg.se/
Lea

Jag läste Bellas inlägg och blev väldigt uppgiven. Jag tror hon är oerhört omedveten om omvärlden. Tyvärr. Sedan undrar jag vart alla dessa antifeminister egentligen stöter på alla dessa "hemska" feminister som de pratar om? Som är bittra, hatar män, är offer och diskuterar icke-frågor. Jag har aldrig träffat en sådan feminist och de flesta feministiska diskussioner jag stöter på i det offentliga rummet är i huvudsak sakliga och handlar snarare om att ändra attityd än någon s.k. "könsutplåning" eller något manshat. Jag är förvirrad...
Men, det är alltid lika skönt att se någon som faktiskt förstår och som vågar stå för det positiva och inte klaga en massa på det man inte gillar =)

2014-02-15 ♥ 14:59:50 » URL: http://leamy.blogg.se
Sofia

Heja Heja, det här var perfekt förklarat! :)

2014-02-15 ♥ 17:01:26 » URL: http://www.sofiastqhl.blogg.se
Kitti

Jag älskade dig, har alltid gjort! Nu tycker jag ännu mer om dig, men vet inte hur jag ska beskriva det längre. Har länkat dig till en ganska stor fb-grupp som får läsa inlägget. Jag hoppas jag har gett dig ett rejält uppsving i statistiken, för du förtjänar det verkligen. Visa var du står och visa vad du går för, vi som följt dig sedan länge vet redan hur bäst du är, inom typ allt! ;P

Svar: Jag fick just veta det av en kompis som är med i gruppen, jättekul! Vad gulligt av dig, jag blir superglad :-) kram!
Moa DeBruin

2014-02-16 ♥ 03:06:11 » URL: http://aekitsune.blogg.se
Frida in Thailand

Älskar att du börjat skriva om feminism! Älskar att folk börjar fatta vad det egen tligen är, att jag inte får lika många frågor längre om varför jag hatar män och varför kvinnor skulle vara bättre....
Bra! Fortsätt så:)))
Skulle också vilja höra på henne!

Svar: kul att du tycker det :-)
Moa DeBruin

2014-02-18 ♥ 13:11:49 » URL: http://fridainthailand.wordpress.com
malin

håller med dig till fullo!!

2014-02-19 ♥ 21:03:19

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback