Cellprov hej hej

Idag har jag varit på mödravårdcentralen och... Ja?
 
TAGIT CELLPROV!
 
Mjehe.
 
Ingen höjdare, men ack så viktigt!
 
Jag brukar vara smart och ta på mig en klänning när jag ska göra undersökning. På så vis känner jag mig inte lika naken och ankeborg-aktig när jag tar av mig på underkroppen = tips från cellprovscoachen.
 
Till er som ännu inte har tagit ert första cellprov eller inte vågar kan jag meddela att det är en okomplicerad grej. Från det att jag kom in i rummet till att jag sa hej då tog det ganska exakt sju minuter. Seven minutes. Sieben minuten. Siete minutar. Ni fattar. Nolltid.
 
Inte gör det ont heller och jag brukar försöka tänka på något roligt när jag ligger där med benen i vädret. Idag tänkte jag på att jag inte befann mig på britsen för att krysta ut en melon (även kallat "bebis"). Tanken gjorde mig så munter att jag fick hejda mig från att inte fråga barnmorskan om hon ville hänga med ut på ett glas vin efteråt.
 
Well. Nu hoppas jag att provsvaren är bra.
 
 
Klänning - det självklara cellprovsvalet.
 

Kommentera gärna!
Ellen

Bra att fler skriver om detta! För mig var det väldigt odramatiskt. Men jag har tjejkompisar som aldrig hade legat i en gynstol vid 22 års ålder som var totalt livrädda när det var deras tur att göra cellprov. Egentligen borde alla kvinnor göra studiebesök hos gyn tidigt tycker jag!

Svar: håller helt med! Jag gjorde mitt första gynbesök vid 25 typ... Rätt sjukt.
Moa DeBruin

2014-01-21 ♥ 13:46:12
Sandra

Så viktig fråga att lyfta!

Minns mitt första cellprov för 3 år sen. Jag tror mitt besök typ ca 2 minuter, det var öppet hus och kvinnorna kom och gick på löpande band. Obekvämt, ja. Men glad att jag gjorde det. För 6 veckor senare kom provsvaren: Det såg inte bra ut och fler undersökningar väntade. Domen: Svåra cellförändringar. En bit av livmodertappen togs bort och än så länge har jag inte fått tillbaka förändringen. Sen dess har jag fött ett till barn och gör gärna mina cellprovtagningar!

Svar: Vad bra att förändringen upptäcktes och jag håller alla mina tummar och tår att det inte kommer tillbaka.
Moa DeBruin

2014-01-21 ♥ 13:50:53
Triiixi

Toppentips! Ska på mitt andra cellprov om några veckor så ska definitivt ta på mig klänning då ^^

Svar: yes, kör på det! :-)
Moa DeBruin

2014-01-21 ♥ 14:01:21 » URL: http://www.triiixi.blogg.se
Mamma Karin

Vilket klokt klädval! Tack för tipset, cellprovscoachen! ;) Sen måste jag bara få säga att jag ÄLSKAR din och Matildas podcast, fantastiskt bra är ni!

Svar: tack vad roligt :-)
Moa DeBruin

2014-01-21 ♥ 14:07:11 » URL: http://tjofftjoff.blogg.se
f

Oj! jag var hos gyn första gången då jag var 15, så olika det kan vara :)

2014-01-21 ♥ 14:19:48
Emmie

Åh det gamla klänning eller lång tröja tricket!
Jag har gjort samma sak sedan jag började gå på gynundersökningar.
Så praktiskt och det känns inte lika naket.
Jag hoppas att fler vågar sig på att göra undersökningen. Det är ju inte det minsta farligt. Lite obekvämt visserligen men jag tycker det är bättre än tandläkaren. Här slipper jag se vad de gör :P

2014-01-21 ♥ 14:21:14
Emma

Åh vad smart med klänning. Att jag inte tänkt på det! Kommer helt klart bli en "gynundersökningstradition" med klänning!

Svar: Haha, härligt :-)
Moa DeBruin

2014-01-21 ♥ 14:52:33 » URL: http://www.arrogantdogs.blogspot.se
Erika

Jistanes varför har jag inte tänkt på det! Nu lindrades ångesten inför min undersökning på torsdag betydligt. Känns dock som att medsta nojan inför gynstolar fick ge vika när melonen knystades ut förra året.

2014-01-21 ♥ 15:34:13
Anonym

Jag tog cellprov sist på min efterkontroll som man gör efter att ha fött barn och fick först ta blodprov i armen, när jag sen ligger i gynstolen med benen i vädret redo för cellprovet tänkte jag skämta till det lite och säger att ett stick i armen väl är att föredra? Min gynekolog tog däremot mitt uttalande på allvar och jag fick en lång föreläsning om vikten att ta cellprov och att jag skulle vara glad att provet var så enkelt! Detta resulterade i ett väldigt långt besök i gynstolen... Så försök inte skämta i en gynstol om du vill ha ett snabbt besök:-P

2014-01-21 ♥ 15:47:17
Marja - Baka Sockerfritt

Smart det där med klänningen! Jag gjorde mitt förta för ett par veckor sedan, och det känns lite märkligt att sätta sig med bara tröja. Men det gjorde som du säger inte ont alls, och hela besöket var över på några minuter.

2014-01-21 ♥ 17:15:31 » URL: http://bakasockerfritt.se/
Anne

Jag har aldrig gjort cellprovtagning (är en av de få som inte behöver göra det), men det är så synd att många oroar sig för det eller till och med struntar i att göra det! Även om jag aldrig tagit cellprov så har jag varit hos gynekolog ett antal gånger, och det är ju verkligen INGENTING farligt! Jag tycker faktiskt att det känns väldigt tryggt och läkaren/personalen har alltid varit så respektfulla och snälla!

Klänning - sjukt smart! Man känner sig ju bra fånig när man står framför en främmande människa i ankeborg-outfit!

2014-01-21 ♥ 17:19:46
Fia

Jag har alltid kört på långa linnen, men nästa gång blir det klänning! 😄 Jag har haft förändringar men upptäcks dom i dit så åtgärdar dom det snabbt och det behöver inte bli något mer problem. Det viktiga är ju bara att man går dit!

2014-01-21 ♥ 17:30:03
Linda

haha Ankeborg-aktig! vilken perfekt beskrivning, exakt så känns det.

2014-01-21 ♥ 17:52:44
Jenny

Har avbokat alla mina cellprovstider jag fått, känns inte nödvändigt. Men nästa gång det är dags ska nog be om en första gynundersökning (är 26), så kanske jag så småningom kan få bukt med mina mensvärksliknande kramper...

Svar: Menvärksliknandekramper låter inget vidare, boka dig en tid och gå på ditt första besök :-) Man kan få jättefin hjälp och cellprovet är ju faktiskt världens bästa prov. Himla bra att vi får möjlighet att göra det :-)
Moa DeBruin

2014-01-21 ♥ 18:34:20
Lina

Äh, att ligga där kan ju nästan vara något av en egoboost. Typ om sköterskan säger: "Åh, så friska och välmående slemhinnor!" Eller "En formidabel livmodertapp måste jag säga"'

Jag tyckte dock att det gjorde rätt ont att ta cellprovet. Dock har jag inte stött på någon annan som tyckt det. För mig kändes det som att hon slet bort en stor köttbit med en pincett. Och hon var dessutom tvungen att göra om det. Så jag tyckte att det gjorde ont. Men alla gånger värt det! Skulle göra det dagligen om det behövdes.

Svar: Jag har hört att om livmodertappen drar ihop sig just under provtagningen kan det göra ont? Fast jag kan lika gärna ljuga här. Vet inte ens om den kan dra ihop sig ;-)
Moa DeBruin

2014-01-21 ♥ 18:48:02
Mella - stolt medlem i PK-maffian

Tack för klänningstipset, det tar jag med mig när jag blir kallad till mitt första besök om ca två år (för det är väl vid 23 som man går första gången?)
Ska försöka tänka på något roligt också. Inte för roligt dock, för tänk om man börjar skratta där i stolen. Kan bli konstig stämning. Barnmorskan tror typ att man är kittlig i livmodern eller något.

Svar: Haha! Tror att första är 25 år till och med, men ej säker
Moa DeBruin

2014-01-21 ♥ 19:45:43 » URL: http://mellas.se
Anonym

Har förstått att det inte är nån idé att ta cellprov om man inte sexdebuterat. Eller är det nått man borde göra ändå?

Svar: Nej det tror jag inte. Men är ej säker. Googla å se vad som står på vårdguiden 😊
Moa DeBruin

2014-01-21 ♥ 19:50:21
Nina Ruthström - skjuter från spinnsidan

Skitbra att du skriver/påminner om detta! Det måste göras "bara".
Klänning låter smart. Bättre än onepiece :)

Svar: Hahaha onepiece for the win! Eller inte...
Moa DeBruin

2014-01-21 ♥ 21:08:21 » URL: http://ninaruthstrom.se
Hanna Karlsson

Jag brukar också ta på mig något som döljer. Brukar alltid gå på mina cellprovskontroller. Tycker det är mycket viktigt.

2014-01-21 ♥ 21:22:08 » URL: http://hannafialotta.blogg.se/
Sara

Tack för det här inlägget, det var precis vad jag behövde läsa. Kram :)

2014-01-21 ♥ 21:22:10 » URL: http://littlenova.blogg.se
Solin

Haha! Jag brukar också ha klänning. Himla bra. Jag har kanske redan delat med mig av detta men när jag gjorde mitt senaste cellprov i samband med min efterkontroll babblade jag så mycket med barnmorskan att hon glömde skriva rätt uppgifter på provet och blev därför ogiltigt. Det var bara att hoppa upp i stolen igen två veckor senare :)

Svar: Haha näe! Så går det när man babblar ;-)
Moa DeBruin

2014-01-21 ♥ 21:40:02
Sandra

Det tipset skulle jag behövt förra veckan när jag tog mitt tredje cellprov. Tur det är relativt smärtfritt!

2014-01-21 ♥ 22:15:20 » URL: http://www.perfectbynature.blogg.se
Sandra

Tack för tipset om klänning! Nu vet jag vad morgondagens outfit blir när jag ska iväg och ta mitt första cellprov!

2014-01-22 ♥ 00:00:44 » URL: http://glagla.blogg.se/
Leo

Från en som haft en näve ända upp i prostatan, tack för klädtipset. :)

Svar: Klänning is the grej ;-)
Moa DeBruin

2014-01-22 ♥ 09:26:19 » URL: http://leoscookie.wordpress.com
Lina

Bra att du tar upp det här! Ack så viktigt det är. Själv hatar jag att ta cellprov och blöder alltid något kopiöst efteråt. Tycker det gör svinont också men det är ju bara någon dags lidande och så vet jag om jag är frisk eller inte och det känns som en ganska bra deal ändå. Kanske kommer jag vara lite morskare nu när jag fött barn men jag tvivlar egentligen på det...

Svar: Aj låter inget vidare. Bra att du gör det ändå 😊
Moa DeBruin

2014-01-22 ♥ 10:09:05 » URL: http://linaekholm.blogspot.se
Tina

Jaha! då har man en anledning till att köpa en klänning nu då, tror det är dags för cellprov i år.
Smart tips, tack!
Grym klänning du hade på bröllopet föresten.

Svar: Tack! 😊
Moa DeBruin

2014-01-22 ♥ 12:47:35 » URL: http://tinatheander.blogg.se
Anonym

tror 23 är fösta gången faktiskt :)

Svar: Det stämmer säkert 😊
Moa DeBruin

2014-01-22 ♥ 14:50:51
roxanna

Önskar jag hade tänkt på det sist jag va på akuten. Hade ont i magen (misstänkt blindtarm) och slängde på de lösaste mjukisbrallsen och en tröja till. Mhm, fick lite citodon och blev påverkad (haha första gången!) och sen skickad till akut gyn. MM NOG KUL. Ut kommer en ung, snygg läkare. Och där står jag i Kalle Anka-outfit och är hög som ett hus. Låg och skrattade och ja nej. Värsta någonsin. Kunde åtminstone tagit på mig en klänning ;)

2014-01-22 ♥ 17:54:58 » URL: http://freemymind.blogg.se
Erika

Tycker inte alls det är farligt att göra det, visst det känns, men äh, sån trygghet! Viktigt!
Ena gången sa hon som undersökte "det ser så vackert ut här så".... vackert? ... vackert!? tyckte det var udda sätt att beskriva :-) tack för komplimangen?

2014-01-22 ♥ 18:16:57
Ann-Sofi Matsafari

Man vänjer sig aldrig vid känslan att krypa upp i den där stolen! Aldrig!
Håller tummarna att du får ett bra resultat tillbaka:)

2014-01-22 ♥ 19:32:16 » URL: http://matsafari.nu
Marielle

Åh, klänning! Kommer ihåg att jag läste ett liknande tips hos Ketchupmamman för massa år sen och skulle därför ha en klänning vid min första gynundersökning.

Men... På morgonen hittade jag bara ett rent alternativ. Ett halvlångt linne från Gina, du vet ett sådant för 99 kronor som sitter tajt.

Det funkade INTE som substitut. Den "klänningen" var onekligen muskort och jag tänker inte använda något liknande plagg vid nästa besök. Då åker minsann långklänningen på ;)

2014-01-22 ♥ 20:36:18
Malin

Provet görs för första gången när man fyller 23. Fyllde det själv precis och ska dit om några dagar, huvva!! Känns läskigt samtidigt som jag tycker det är oerhört viktigt! Bra tips för övrigt, tack!

2014-01-22 ♥ 21:49:45
Josefin

Jag var på min första cellprovtagning för ca 1 vecka sedan. Trodde det hela skulle ta lång tid (typ 10-15min), men det gick på 1min och så var det över. Okej, kanske inte är jättekul att liga och visa hela härligheten, men det är ack så viktigt och en bra grej tycker jag. Och för att svara på en kommentar, det är vid 23års ålder man blir kallad första gången :)

2014-01-22 ♥ 23:11:25
Vickan

Så himla viktigt ämne du lyfter här!!! Tack!

2014-01-23 ♥ 11:20:03
Eve

Haha jag satt på riktigt helt amazed och bara "det där är något av de smartaste jag har läst, det är klart man ska ha klänning". Jag har bara varit på 3 gyn-undersökningar tidigare och alla har varit hos en barnmorska i ett litet rum där man klär av sig framför barnmorskan. För ett tag sedan satte jag in en spiral och var då vid en riktig mottagning där rummet för undersökningen var rätt stort. Det var en manlig gynokolog och han säger till mig att jag kan klä av sig medan han sitter med ryggen mot och skriver in något i datorn. Han vänder sig sedan om och kollar på mig där jag står med jeans och trosor (med binda i eftersom man sätter i spiral när man har mens) påväg av och pekar lite längre bort i rummet mot ett draperi och säger att det är där jag ska klä av mig. Jag som var van vid att klä av mig framför barnmorskan haltar bort mot draperiet med jeansen vid knäna. Klänning, alltså det är ju så smart, lite mindre pinsamt haha

Svar: haha åh... Kör på klänning nästa gång :-)
Moa DeBruin

2014-01-23 ♥ 17:09:04
madabouttea.se

SMART! Jag som alltid har jeans på mig, nästa gång blir det klänning haha

2014-01-23 ♥ 20:52:46 » URL: http://madabouttea.se/
Jenny

Jag gjorde mitt senaste i december -13.
5 veckor senare fick jag provsvar... -cellförändringar (!!)
Blev kallade till Gyn på DS och var där förra veckan. Igår ringde läkaren (provsvaret skulle ta ca 6 veckor)... (det har gått 1)... "bla bla bla... och ja,det visar detsamma. Grad 2 (av 3) på "allvaret".. så jag bokar inte dig för Konisering (Operation av pyttebit på livmodertappen)... jaha..


SÅÅÅÅ -gå och ta Cellprov hörni.. Enda sättet att upptäcka cellförändringar i underlivet är genom cellprovstagning.. och det är lätt fixat...

2014-01-24 ♥ 13:58:05 » URL: http://varannanveckasliv.blogg.se
Jenny

Jag gjorde mitt senaste i december -13.
5 veckor senare fick jag provsvar... -cellförändringar (!!)
Blev kallade till Gyn på DS och var där förra veckan. Igår ringde läkaren (provsvaret skulle ta ca 6 veckor)... (det har gått 1)... "bla bla bla... och ja,det visar detsamma. Grad 2 (av 3) på "allvaret".. så jag bokar inte dig för Konisering (Operation av pyttebit på livmodertappen)... jaha..


SÅÅÅÅ -gå och ta Cellprov hörni.. Enda sättet att upptäcka cellförändringar i underlivet är genom cellprovstagning.. och det är lätt fixat...

2014-01-24 ♥ 13:59:35 » URL: http://varannanveckasliv.blogg.se
Marika

På mig gjorde det sååå jävla ont :( men skulle aldrig falla mig in att skippa nästa besök!

2014-01-27 ♥ 08:12:09 » URL: http://marikkaa.blogg.se
emma

var kommer jackan ifrån? =)

Svar: MQ 😊
Moa DeBruin

2014-01-31 ♥ 20:14:33
Kikan

Skitbra att du skriver om detta. Har gått regelbundet på mina och förra året hade jag faktiskt cellförändringar. Fick panik och ringde min bästis som lugnade mig med att det är jättevanligt och när jag tänkte efter visste jag ju faktiskt flera vänner som oxå hade haft det. Dessutom var nog det här första och enda gången som Google faktiskt lugnade mitt hypokondriska jag.

Jag fick i alla fall komma till gyn några månader senare och träffa en fantastisk gynekolog (lugnet och erfarenheten själv) som tog nya prov och även ett vävnadsprov. Jag hade cellförändringar av första och lindrigaste graden så jag ska tillbaka igen i vår.

Tycker att det är jättebra att de kollar upp oss så noga då det oftast tar 10-15 år från för en cellförändring att utvecklas till cancer och då finns det ju åtgärder att göra tidigt.

Och klänning när man ska gynundersökas, absolut. Tar bort många av läskighetspoängen direkt. Fast på gyn fick jag faktiskt en spännande papperskjol. Inget som dök upp på dagens outfit på Instagram den dagen dock :)

Kram på dig!

Svar: härligt :-) Som du säger måste förändringar inte innebära en katastrof. kram!
Moa DeBruin

2014-02-04 ♥ 11:05:39 » URL: http://hemmahsokikan.se

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback