Spiderchick

Att "odla" hår
Krönika publicerad i Skövde Nyheter i maj.
 
Ingen har väl missat att Conchita Wurst, med klänning, läppstift och skägg, vann Eurovision. Inte bara en seger för Österrike utan en seger för hela Europa, skulle jag vilja påstå. Det är konstigt att hårväxt idag är så stigmatiserat, i synnerhet kvinnors. Jag såg en intressant kommentar angående just det på twitter häromveckan. En man var förbannad över motsatta könets hårväxt.
 
"Istället för att bry er om viktiga saker så odlar ni hår på de mest obegripliga ställen. Som ett statement"
 
Så stod det.
 
Kommentaren var så orimlig att jag inte kunde låta bli att skratta. "Odla" hår? Ungefär som att kroppshår är en växt vars liv man aktivt jobbar för underhålla? Ja men visst. Jag odlar mitt hår. Istället för att göra "viktiga saker" ligger jag hemma i soffan och vattensprayar mina ben samtidigt som jag riktar en sollampa mot vaderna. Jag gödslar och sår med förhoppning om att håret ska växa ut på de mest obegripliga ställen, så som armhålor och ben.
 
Eller?

Kan det kanske vara så att jag inte alls odlar något hår som ett statement? Kan det istället vara så att det är evolutionen som har fixat håret på min kropp? Utan att jag har behövt investera i varken gödsel eller sollampor? Utan att jag  behövt lyfta ett endaste finger eller ens ge det sekunden av en tanke? Jo så är det.
 
Det är intressant att kroppshår på kvinnor idag  ses som ett ställningstagande, när det egentligen är det mest naturliga i världen. Mycket mer naturligt än att smeta in sig själv med ett högst onaturligt lödder för att sedan skrapa ett rakblad mot skinnet för att på så vis bli mer som en nyfödd. Fast med vuxenkropp.
 
Varje människa är naturligtvis fri att göra vad hen vill med sin kropp, utan att andra ska lägga sig i. Vill man raka bort varenda strå mellan huvud och tå? Ja men visst, raka på! Vill man låta håret på benen lurva sig till en värmande matta? Gör´t! Vill man stå på Eurovisionscenen med läppstift och helskägg? Go for it!
Miss Nekiya

Ja för vad skada gör det egentligen NÅGON att man har hår eller inget hår? Knepig grej att bli sur över tycker jag

Sara

Du har helt rätt, vriden är vår värld alltså...

Moa

Tummen upp för dig!

Emelie

WORD!!!

Fia

SÅÅÅ bra skrivet!

linneahornbeck

Alltså vissa folk är så obegripliga så man inte kan göra något mer än att skratta åt dem. Sanslöst. Bra skrivet!

Hanna Karlsson

Bra skrivet!

Lovisa

Så bra skrivet!

K

Som om odlandet tog tid ja.. Det som tar tid från viktiga saker är väl det jävla trimmandet, rakandet, vaxandet och plockandet som jag och så många med mig håller på med!? Herregud så mycket viktiga saker vi kunde ägna oss åt om vi inte la en enda tanke någonsin igen på vårt kroppshår.

Svar: Exakt.
Moa DeBruin

Celie

Åh vilket bra inlägg!! Jag kommer fortsätta att "odla" och ansa, trimma, plocka när tiden finns där. Men jag hat viltigare saker att göra, ta hand om familjen.
Jag är i allmänhet trött på den kvinnosyn som finns....

Sophie

Huvet på spiken.Just det du skriver om att man uppfattas som att tar ett aktivt ställningstagande när man inte rakar sig , Alltså jag reagerar när jag ser en kvinna med behårade ben eller armhålor, mina fördomar säger "jahapp här har vi en feminist som har starka åsikter, säkerligen miljökämpe och röstar definitivt rött.
Alltså va?? Jag stör mig på mina egna fördomar, men jag inser iaf att dom finns.. Vilket jag tror fler gör efter att ha läst din krönika!

Anne

Haha, hår på "obegripliga" ställen!! Något av det roligaste (eller ska jag säga läskigaste?) jag läst på länge..

E

Du borde ha en gilla-knapp och en dela på facebook-knapp :)

emma

En kan ju tycka att det borde vara mer av ett statement att ta bort det hår som naturligt finns på vår kropp. Och att även om en har åsikter om en annan persons kroppshårs vara eller icke vara kan en hålla det för dig själv, det är inte viktigt eller relevant, för någon, alls.

Caroline

Superbra skrivet! Zettermark har också skrivit på samma tema och om du inte har läst det så kan jag definitivt tipsa om det inlägget :) http://zettermark.blogg.se/2014/july/varfor-ar-feminister-hariga-4-argument-och-5-svar.html#comment

Karolina

Superbra skrivet! Jag bryr mig om viktiga saker och därför har jag varken tid, lust eller tålamod nog att vara babylen överallt.^^

Hanna

Så bra inlägg! Heja!
Jag sitter ute i solen och lyssnar på er senaste pod. Blir totalt avskräckt från att skaffa barn( 14 min in)! Brrr. Verkar bara jobbigt. Mrn snart börjar ni säkert prata om positiva saker... hoppas jag ;)

Josefin

Fattar inte varför kroppabehåring har blivit en sån stor grej och diskution. Alltså det är vuxna(?) människor som diskuterar och värkligen bryr sig om hur vida man ska ha hår på kroppen. Håret har vi av en anledning, det skyddar. Seriöst, har vi inte viktigare saker än att diskutera det? Det finns barn i världen som varken har mat eller rent vatten, dem ger nog fan i om vi rakade benen imorses!

Mli

Välformulerat som alltid 👍😊

Sofie Nordberg

Så jäkla sant! idag kan man utstråla ett statement utan att vara medveten!

sofienordberg.se

Kimmie

Åh vad glad jag bli av att läsa det här! du är bäst!

johanna

mycket bra skrivet!!

Johanna

Jag håller med dig, hårdebatten är fånig,var och en gör som hem själv vill... Meeeeen alltså jag vet inte, helskägg, läppstift, höga klackar och klänning känns väl inte helt naturligt och revolutionsaktigt? Ett statement som i min värld är fånigt!! Att det ska behöva överdrivas till den milda grad är för mig lite orimligt! Varför ska det alltid göras så stora saker av allting??

Tess

Johanna -

Jag tycker faktiskt din kommentar är fånig
och orimlig, varför måste du klaga på vad en annan person väljer att göra?
vem är du att säga att det är fånigt och inte helt naturligt? som om något alls är naturligt nu för tiden.. om hen vill, varför ska hen inte få göra det?
det är inte hen som överdriver, det är alla som klagar på det, som gör en grej av det!

det du gör, med din kommentar, är att frånta hens rätt att vara precis som den vill utan dömande från andra
det är du som påpekar det och nedvärderar det, det är du som gör en stor sak av det
du kan inte säga att man får göra som man vill, och sen döma en människa och peka ut den som inte helt naturlig och orimlig, det går inte ihop och det är inte schysst

jag gissar på att du har tur, att passa in i samhällets normer så ingen säger till dig att det du väljer att göra, den du är
inte blir kallat orimligt och inte helt naturligt
men den som inte har den turen då, ska den tvingas anpassa sig till vad normen säger då? för annars anses den överdriva och göra en stor sak av det.. när den i själva verket bara gör som den vill och är den som den är.

Jag tycker hen bara är helt otroligt fabulous! fantastiskt vacker låt också.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress