Spiderchick

Att kvinnor inte peppar kvinnor är en myt
 
Jag blir dock konfunderad när Tyra skriver följande:
 
Jag har blivit nätmobbad för att jag har trott på mig själv och gjort en bra karriär på nätet. Av vilka? Jo utav kvinnor. Den svenska jantelagen har gjort sig hörd i många år på denna blogg, och det är ärligt talat faktiskt kvinnorna som står bakom det, och det tycker jag är otroooligt konstigt.
 
Att Tyra blivit nätmobbad är inte okej. Jag tar inte ifrån henne den upplevelsen. Men man måste ju även fundera över vilka det är som lyfter Tyra. Varje gång jag läser fina kommentarer på Tyras blogg så är det tjejer som skriver. Tjejer som peppar, stöttar, älskar, glädjer sig (med Tyra) läser (bloggen) och köper Tyras produkter. Jag har själv skrivit till och hejat på Tyra många gånger. Jag har även hennes bok hemma.
 
Tyra menar säkert inte att dra alla quinns över en kam, men grejen är den att jag har hört liknande snack även från andra håll. Människor som säger att "kvinnor inte kan unna varandra framgång" eller "kvinnor kan inte samarbeta".
 
Det. Stämmer. Inte. Det är en myt.
 
Jag har bloggat i många år. En del feedback som jag fått har inte varit rolig, men mest av allt har jag blivit otroligt upplyft. Jag har blivit påhejad och älskad av SÅ många kvinnor! Flera tusen kvinnor i alla olika åldrar har dagligen kikat in oss mig och peppat mig i allt jag har gjort. När jag har vunnit priser, varit gravid, fött barn, fått nya jobb, förlovat mig, gift mig, startat företag... Ja då har kvinnor funnits där och varit glada för min skull. Unnat mig varenda sekund av lycka.
 
Kvinnor tar sig tid att skriva långa mail till mig om hur mycket de tycker om det jag skriver. Varje vecka får jag och Matilda meddelanden från kvinnor som tackar för en bra podcast. Som gillar det vi gör. HEJA ER! får vi höra. Ofta. Av kvinnor.
 
Jag har även mer än en gång nätverkat med och blivit lyft av olika bloggkollegor. Under åren har jag fått länkar och fina ord från Egoina, Lady Dahmer, Bloggkommentatorerna, Fnulan, Prinsessans dagbok, StinaLee, Evelina, Knivlisa, Knave... För att bara nämna några! Även Tyra har skrivit fint om mig och länkat hit (minns att jag blev så glad).
 
Under alla de år som jag har verkat på nätet har jag alltid känt att jag har haft en gigantisk hejarklack bakom mig fylld av peppande kvinnor. Och även män. Men absolut flest kvinnor.
 
Så att kvinnor skulle vara mer benägna att stå bakom jantelagen stämmer inte. Inte alls. Och kanske är det inte vad Tyra menar, men jag kände bara en brinnande känsla att berätta om min syn på saken.
 
Och det där med folk som tror att kvinnor inte kan unna varandra framgång eller ens samarbeta med varandra - Bull To The Mega Shit. För det kan vi.
 
 
 
 
Med min fantastiska kollega.
 
Stina

Älskar dig och din smarta hjärna och hur den formulerar precis det jag tänker! Har precis lyssnat på er podd också och blivit väldigt peppad 2.0 - TACK!

Svar: Tack själv 😊❤️
Moa DeBruin

Lin

Nu har jag inte läst Tyras blogginlägg, men är inte det faktum att det främst är kvinnor som kritiserar henne lika överraskande som att det främst är kvinnor som klagar på Always bindor Ultra light?

Svar: Haha... Jo men precis 😊 Och mest av allt lyfter ju Tyras läsare henne.
Moa DeBruin

Sara

Spider<3
Att få kvinnor att tro att vi är varandras största rivaler, är fiendens största triumf. Men vi är bättre än så, det vet jag att vi är.
I synnerhet då världens klokaste Spiderchick ständigt föregår med så gott exempel. Genom att du är dig, gör du oss stolta att vara vi, och det är så himla fint!

Svar: Vi är mycket bättre än så 😊
Moa DeBruin

Sofie Nordberg

Jag håller med! Det är inte bara kvinnor som gör det och jag tycker vi blir bättre och bättre att stötta varandra. Jag tror de flesta som ger negativa kommentarer är bara avundsjuka!

malin

väl rutet spajdan <3

Emma Elfstrand - elfstrands.se

*Applåder* bra inlägg :D

heycherryberry.blogg.se

Du har ett fint perspektiv på det hela. Visst peppar vi kvinnor varandra. Missunnsamhet finns både hos män och kvinnor.

Sofie

SÅ bra att du lyfter det här! Fantastiskt!

Malin

Du är så grym Moa! Älskar din blogg och podcast

Svar: 😊❤️
Moa DeBruin

Fia

Bra skrivet!

AlexandraL

HURRA!!! Vilket fantastiskt inlägg! Du är bäst! Jag är bäst! Alla är bäst!

Svar: Ja veeeet 😊🎉
Moa DeBruin

maja

Jaaaa!! Håller med, Alla är bäääst :D hihi. Bra skrivet :) Kram, m.

Sofie E

Du är så förbannat jäkla klok.
Och bara för att så tänker jag hylla och heja på dig lite extra.
HEJA DIG! HEJA KVINNOR! HEJA HEJA!
Du är min förebild, lite som en vägledare i livet.
Tack! / En kvinna

Svar: Haha åh vilken ärofylld uppgift 😊 kram
Moa DeBruin

Alexandra

DU ÄR TAMEJTUSAN B Ä S T! Heja tjejer!

Carolina

Så fint och bra skrivet! En stor medsysterlig kram till dig!

Catrine

Det är ju så att det inte bara är män som upprätthåller detta förhatliga patriarkat. Det lever ju i oss alla, och som någon ovan skrev: det är söndra och härska som gäller. Att få kvinnor att konkurrera istället för att gå ihop är en smart plan.
Synd bara att den är på väg att luckras upp, tycker jag ser mer än någonsin att kvinnor håller ihop, tar plats och stöttar varandra. Det är en mardröm för patriarkatet, för när vi gaddar ihop oss så blir vi "farliga".
Liza Marklund har skrivit en tunn, lättläst och skitbra bok om det här fenomenet och om vikten av att vi håller ihop.
Systerskap for the sin liksom, det är så vi når en bättre värld att lämna över till våra barn ❤️😊

Lina

Skönt att läsa! Kvinnor blir ofta satta under lupp, känns det som, och får säkert ofta mer personlig kritik än många män. Men jag tror också att vi är riktigt bra på att lyfta och stötta varandra!!

E

Det Tyra skriver om finns benämnt som the glasshouse dilemma i litteratur (bl.a. Refraiming leadership). Kvinnors tendens att inte hjälpa andra kvinnor. Även sagt som en av de anledningar som gör att kvinnor inte i samma utsträckning som män når chefspositioner. Så visst finns det en illvilja från kvinnor samtidigt som en peppande era. Min personliga åsikt är dock att vi kvinnor är ett snäpp mer avundsjuka än män, och det är kanske det som Tyra försöker säga. Kanske är vi kvinnor så medvetna om den lilla skaran som när vissa ledande positioner att vi medvetet sätter käppar i hjulet för andra så vi själva ska nå dit? Att det är därför som vissa kvinnor tenderar att skriva nedlåtande kommenterar på bloggar exempelvis? Alla kan ju inte bli toppbloggare ;)
Roligt ämne att diskutera dock!

Ingela

Jag har läst din blogg i flera år men varit dålig på att kommentera. Vill bara passa på nu att säga att jag tycker du är jättebra, otroligt rolig och otroligt klok :-) Jag har tänkt mkt på sistone hur mkt jag älskar kvinnor i min omgivning som är så kloka, starka, snälla, roliga, peppande, som klarar så mkt och som gärna hjälper mig och andra. Som kan dela med sig av sig själv, som kan bjuda till, som livet skulle vara så väldigt tungt och tråkigt utan... Och som jag så gärna också hjälper när jag kan.

Svar: Tack för snälla ord 😊 jag älskar också alla kvinnor i min omgivning, dom är fantastiska!
Moa DeBruin

Mella - stolt medlem i PK-maffian

Väldigt bra skrivet. Det är en stor jävla myt att kvinnor överlag är elaka mot varandra. Visst lever vi i ett patriarkat där vi alla mer eller mindre bär på ett internationaliserat kvinnohat, som innebär att en kvinna som individ kan tilldelas en bättre position i patriarkatet och få uppskattning av män om hon tar avstånd från andra kvinnor. Men trots att man som enskild kvinna kan "tjäna" på att förtrycka andra kvinnor så finns det så enormt många kvinnor som motstår denna frestelse och istället står upp för sina medsystrar. Bara kolla i valfri bloggares kommentarsfält, så ser man hundratals kvinnor som stöttar, ger kärlek och peppar. Och kolla i valfri människas liv, vilka är det som finns där och tar hand om människan när hen mår dåligt? Kvinnor. Nästan alltid kvinnor.
Vet så många tjejer som har sagt att de inte gillar andra tjejer och föredrar sina "härliga killkompisar", men när dessa tjejer mått dåligt så ser man inte röken av dessa killkompisar, utan då är det tjejerna som är där och stöttar. Kvinnlig vänskap är något av det vackraste som finns och det gör på riktigt ont i mig att se människor nedvärdera det.

Svar: Du är klok 😊 håller med om allt
Moa DeBruin

Stina-Lee

Håller med till punkt och pricka! Kram <3

Egoina

<3 Så sant !!!

Anna

Och det är ofta just uttalade feminister som stöttar. Att ge kritik gör man ju sällan FÖR ATT nån är kvinna utan TROTS det. Man liksom inte hålla med om idioti bara för att det kommer från en kvinna :P

Charlotte

Åh, tack och lov för att det finns kloka kvinnor som du! Det behövdes ett bra gensvar till Tyras inlägg, som bara blir mer förvirrande ju mer hon försöker förklara sig. Härligt att det inte heller är en arg pekpinne mot henne, utan mer som en väninna som vill hjälpa henne att komma till insikt. Bra gjort, som alltid! Jag blir aldrig besviken när jag går in på din blogg :)

Svar: Tack för fina ord 😊
Moa DeBruin

Hmm

En ny tanke väcktes idag i mig. Något som jag egentligen alltid vetat. Tack för det!

Svar: Hoppas det var en positiv tanke 😊
Moa DeBruin

A

Jag är just nu "kvinnan" som peppar andra, rätt vad det är peppar mig andra kvinnor omkring mig. Så stolt och glad över att ha all denna positiviteten omkring mig. Jag vågar följa mina drömmar! Nu vågar dessutom även killarna stötta mig. Det som avgjorde allt var dock girlpower! :D Tack, tusen tack!

Jennifer B

Bra skrivet!! Jag känner igen mig och tänkte på det senast i morse när jag efter en kaotisk morgon anlände til kontoret i riktigt dåligt mood och möts av underbara kollegor och vänner som hälsade god morgon, slängde ut komplimanger och framför allt mötte mig med leenden. Damn vad tacksam jag är, och ALLA är kvinnor!

Svar: Men precis! Kvinnor kan visst :-)
Moa DeBruin

Josse

Jättebra skrivet! Det är så viktigt att belysa den fina, systerliga sidan kvinnor emellan. Det är ju så lätt att fokusera på och minnas de (få) syrliga kommentarerna och låta dem överskugga all kärlek som finns. <3

Fnulan

Men förlåt!!! Missat detta helt!!! Läser hos dig varje dag men var borta just då.
Klart jag lyfter dig, du är ju min favorit love!
Kram

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress