Spiderchick

Jag giver eder en typ av gravid-ordlista
Eftersom jag tydligen har blivit De Utsatta Gravidas O-ombedda Beskyddarinna i samhället och antagligen snart kommer starta någon slags insamlingsfond i ämnet, giver jag er här en gravid-ordlista.
 
En lista med tips på vad du kan säga (och vad du helst inte ska säga) när du närmar dig någon som är gravid.
 
To säg and not säg (enligt Spiderchick):
 
Säg inte: Är du säker på att det bara är en?
Säg hellre: Ingenting.
Varför: Chansen att den gravida inte skulle vara säker på antalet barn i magen är tämligen liten/obefintlig.
 
Säg inte: OJ vilken stor/liten mage du har.
Säg hellre: Vilken fin mage du har.
Varför: Blivande mamman är garanterat helt vanligt gravid oavsett vad dina ögonmått anser. Det blir dumt om du som okunnig ska in och bedömma huruvida gravidmagen är "OJ" åt det ena eller det andra hållet. Vill du säga något, säg att magen är fin. Det är en fin grej att vara gravid.
 
Säg inte: Det måste vara dags precis när som helst!
Säg hellre: När är det dags?
Varför: Det är otrevligt att ta för givet att den gravida står beredd att förlösa sitt barn rakt framför näsan på dig när det kan vara så att det är flera veckor kvar till beräknat förlossningsdatum. Fråga istället för att anta.
 
Säg inte: Din mage är mycket större/mindre än min grannes/dotters/frus/whatever/hejhej.
Säg hellre: Ingenting.
Varför: Det är korkat att jämföra magar eftersom det finns lika många typer av gravidmagar som det finns gravida.

Säg inte: Hur mycket väger du?
Säg hellre: Hur mår du?
Varför: Det är tillräckligt omvälvande ändå att gå igenom en graviditet, utan att den gravida även ska behöva redogöra för sina kilon.
 
Mvh // En som under graviditeten tydligen såg ut att vara förlossningsredo varje dag strax efter inträdet i vecka 15.
 
Häpp!
 
 
Före detta havande.
 
Catlady

Amen!

Josefin v34

Bra lista!
Får ofta kommentaren (efter att folk har frågat när jag ska ha) "Du har inte så stor mage" eller "oj vad liten mage du har"

Jag vet inte om det är tänkt som någon konstig komplimang, för tydligen ska man ju inte vara för stor heller... Men innan min BM hade försäkrat mig om att magen växte fint och att den var helt normal så visst hinner man få paniktankar som om bebisen där inne verkligen växer som hen ska?

Nej, ett vanligt "fin mage" räcker bra tack!

Sandra

Bästa! Ska sprida denna som om det vore De Tio Budorden :)

L

Tillägg: De som ska berätta om sin syrras polares kusin vars bebis dog i magen alt dog vid förlossning alt låg död i magen i 36 veckor utan att någon märkte något. De människorna kan bara gå och slå dig själva i fejset. Hatar dem.

Svar: Men seriöst? Inte okej!
Moa DeBruin

maria

jag måste säga att jag tycker det är så bra att sådana här saker kommer upp i bloggen och podden. jag är en sådan som aldrig har tänkt på hur jag pratar med gravida, men självklart aldrig menat något ont i det man sagt! jag hoppas att jag använt "fin" istället för "liten" eller "stor", men helt säker är jag inte.
tack för ögon-öppnare! =)

Svar: 😊👍
Moa DeBruin

Johanna

Mycket bra lista! Har ett förslag på ytterligare en fråga: Är du gravid? Ingen borde någonsin ställa den frågan. Jag har aldrig varit gravid men fått den frågan och många klappar på magen under årens gång. Inte okej! Det är väl upp till den som är gravid att bestämma när och om hen villl berätta.

Svar: Åh håller HELT med! Håll tyst liksom. Om personen är gravid får du veta det tids nog.
Moa DeBruin

MM

Hurra, så himla bra!!

Alice

grymt skrivet, håller med dig!

shop by Jennsan

Vilken härlig lista! Utan att själv ha varit gravid så kan jag förstå hur man suckar inombords av vissa kommentarer/frågor. Människor kan vara lite klumpiga med orden... :-)

Besök gärna min shop! Mängder med smycken till låga priser. ♥ http://shopbyjennsan.blogg.se

J

Klockrent, vet inte hur många som frågat mig de senaste veckorna om jag är säker på att det inte är tvillingar eller t.o.m. trillingar.. Så tröttsamt..!

Mella - stolt medlem i PK-maffian

Min spontana reaktion när jag ser en gravidmage är att utbrista hur gosig den ser ut och tala om att jag själv skulle vilja bo därinne. Men jag antar att det låter sinnessjukt, så jag brukar nöja mig med att säga att magen är fin. För det är den, alltid. Älskar alla gravidmagar, oavsett storlek. Bara det faktum att en människa liksom kan ha en annan människa boende i sin kropp är så fantastiskt att det enbart förtjänar fina och snälla ord.

Skrivarmorsan

Amen! Jag skriver under på varenda punkt.

Victoria

Så intressant det där med stor/liten mage. Får frågan om jag är säker på att det inte är två säkert minst en gång i veckan samtidigt som vissa utbrister att men oj vilken liten mage när de får veta när det är dags. I själva verket så följer bebisen "normalkurvan" precis på pricken..tröttsamt!

Svar: Förstår det
Moa DeBruin

Mawiia

Tack! Den här borde jag skriva ut och dela ut till alla som kommer min väg. Jag är gravid i vecka 13+4 idag och har inte berättat för supermånga än, har nyligen börjat berätta på jobb. Det jag kan känna är att jag själv hänger upp mig på hur stor/liten magen är?!?! Det börjar liksom synas lite nu o jag vill inte det, samtidigt som det är det enda jag vill!! Och så går jag o tänker "syns det idag?" Och jag hatar mina kläder för att de "har krympt"(=jag har växt) och vill helst gå naken. Och jag frågar folk när det började synas på dem att de var gravida och lite allt möjligt! Stort fokus på magen alltså! Hur slappnar man aaaav? Haha blir tokig på mig själv!

Svar: Oavsett hur andra ser ut, vad andra tycker och vad andra säger är du helt normal i din graviditet! Grattis till bullen 😊
Moa DeBruin

Anna

Jag är höggravid och har också fått höra, typ en miljard gånger, att jag är såååååå liten. Blir fan galen! Min bebis växer precis efter kurvan. Men det sjukaste är när vederbörande även slänger in att jag är "duktig" som inte blivit så stor...???? Duktig? Så kvinnor som blir större är vad, dåliga? Mindre gravidkompetenta?

MEN på måndag ska min alldeles perfekta mage bli till en bebis genom planerat snitt (hen vill inte vända sig).

Svar: Grattis till bebis vad roligt 😊 "Mindre gravidkompetent" Haha!
Moa DeBruin

Luucy

Väldigt bra tips till oss okunniga ;) Har dock råkat säga den "OJ vad liten mage du har" när jag träffade min syster 2 dagar efter beräknat BF och hon hade en väldigt liten mage (tyckte jag haha):P hon har fortfarande inte fött! Senast fredag blir jag moster (då sätter dom i så fall igång henne) pirr pirr! :D

Svar: Vad roligt grattis till mosterskapet 😊 eftersom det är din syster hade hon säkert sagt till om hon tagit illa upp
Moa DeBruin

Mia

Tack snälla söta rara vilken härlig och BRA lista!!Den är väldigt konkret och går inte att missta sig på :) Det är en lista jag skulle vilja få trycka upp under svärmors näsa... och många andras också för den delen.

Det som är lite fascinerande under denna graviditet är att jag fått höra att jag är stor, när jag egentligen är mkt mindre än min första graviditet. Då kan man ju verkligen börja fundera över människors referensramar och deras koppling till verkligheten.

Har sagt det innan men det tål att sägas igen, TACK för en mkt bra och rolig blogg och podd!

Svar: Tack själv snälla 😊
Moa DeBruin

Erika

En sådan utomordentligt bra lista! :) Som gravid vill man verkligen bara höra att man är fin (för det känner man ju sig sannerligen inte varje dag), men folk har mycket lättare att kommentera att magen är stor/liten. Alla borde läsa din lista innan de tilltalar en gravid kvinna! :) Tack för en superbra blogg och även podcast!

Svar: tack själv :-)
Moa DeBruin

Sandra

Har bara en sak att säga: Helt klockrent skrivet!

Svar: :-)
Moa DeBruin

Louise

Haha, just så. Jag brukar få höra den om nån som hört något om någon som sprack upp till nacken ungefär vid förlossningen. Då lämnar jag rummet.

Elin

Tack! Jag har blivit kränkt så många gånger under min graviditet för att vissa människor inte har någon hyfs! Jag kanske är stor, men bara för att jag är gravid har man inte rätt att påpeka det!

Erika- familjeliv, träning och inredning

När jag var gravid med lilleman (han är 11 månader exakt idag ;)) och hade en månad kvar så hade vi en canal digital-gubbe hemma hos oss som skulle koppla in och greja med boxen. Han utbrister: "Är du säker på att du har nåt i magen?!". Min mage blev inte så stor och jag gick inte upp mkt i vikt och det var ju kanske iofs bra/skönt för då hade jag ju inte mycket att gå ner sen. Men att höra det från en helt främmand karl var rätt så konstigt. Ohyfsat, typ!

Svar: Tack för inputen liksom 😉
Moa DeBruin

Johanna

Helt sjukt att man fått samtliga frågor/kommentarer nu under graviditeten!

Johanna

Helt sjukt att man fått samtliga frågor/kommentarer nu under graviditeten!

Celie

Åh vad skönt att inte vara gravid längre och slippa alla dessa kommentarer. Även om personerna i fråga inte menade något illa så tröttnade jag på alla åsikter om min mage som jag fick höra dag ut och dag in.
Trodde jag skulle vara härdad när jag väntade mitt andra barn, men det blev värre :-( från vecka 23 trodde alla att jag väntade tvillingar, så tröttsamt! Ut kom en ensam pojke på 4645gr.
Så AMEN till din text!

Minimi

Jag bara älskar dig! :D är höggravid nu och även vissa kommentarer säkert sägs med all välmening tar man så lätt illa upp nu. Men att höra att man ser fin och pigg ut nu kan göra hela ens dag, när man inombords känner sig allt annat än fin med mer hårväxt på kroppen än vanligt, stripigt hår etc ;) så att ge komplimanger är bara uppskattat, men då får man tänka efter innan man säger nåt, att personen i fråga inte kan ta illa upp. Bra skrivet!

Minimi

Jag bara älskar dig! :D är höggravid nu och även vissa kommentarer säkert sägs med all välmening tar man så lätt illa upp nu. Men att höra att man ser fin och pigg ut nu kan göra hela ens dag, när man inombords känner sig allt annat än fin med mer hårväxt på kroppen än vanligt, stripigt hår etc ;) så att ge komplimanger är bara uppskattat, men då får man tänka efter innan man säger nåt, att personen i fråga inte kan ta illa upp. Bra skrivet!

Frida

Alltså blir tokig på alla gravidkommentarer! Du borde slänga upp en lista på bra svar man kan ge när man får dessa kommentarer. Typ 'vad stor/liten din mage är' = Jag följer kurvan så den är faktiskt helt normal för X månaden. Eller 'är du säker på att det bara är en' = En profisionell barnmorska gjorde den bedömningen och jag litar på hens ord.

Sedan är jag också trött på alla gravida som kallar sig själva feta! Jag menar, det är en unge inuti dig?! En vän till mig, som precis fött, kallade sig själv tjockis i typ varenda mening. När hon skulle ha sin babyshower fick jag enbart reda på det dagen innan "Frida, du kan också komma om du vill. Men det är bara tjocka personer och folk som varit tjockisar som ska komma" - eh va, nej tack?

Svar: Mer respekt för kroppen och dess förmåga att skapa mirakel, skulle jag säg
Moa DeBruin

Linda

Tack för ett tänkvärt klokt och bra inlägg! Och vet du vad jag vill lägga till? Efter man fött barn. Om man inte riktigt är i form och magen fortfarande är mjuk efter att ha fått barn så är det ett evigt tittande på magen och tjatande om syskon! Det gör mig tokig!! Ska jag behöva gå runt och suga in magen som en galning så jag knappt kan andas och inte kan koncentrera mig på annat så fort jag går utanför dörren?!

Svar: Verkligen inte! Människomagar kommer i alla former, folk verkar glömma det
Moa DeBruin

Casa Annika

Den här är den värsta jag vet: "Det blir nog en liten fobollsspelare!"
Annars är standardfrågan "Pojke eller flicka" här. Alla, alla, alla frågar det. Folk på bussen, på glasställen, receptionister, okända och kända. För många är det bara en standardfras (och de blir väldigt förvånade när vi säger att vi har valt att inte veta). För många är det superviktigt att veta könet, för annars kan man ju inte köpa några käder eller saker i förväg. (Finns bara i ljusblått och ljusrosa i Spanien.) Suck.
Jga kommer inte heller att bli firad på Mors Dag, J avskyr sådana dagar. Kommersiellt trams, menar han. Ja, bara att vänja sig...

Svar: Tramsigt att inte "kunna" köpa kläder om man inte vet kön, klart man kan 😊 grattis till bullen! Kram
Moa DeBruin

Knatti

Jag har aldrig varit gravid men jag ogillar när folk kommenterar även om det är saker som de inte menar illa med. Jag vill inte veta om jag ser trött ut. Om jag vore gravid skulle jag knappast vilja svara på nåt (jag är inte döv, jag ignorerar dig bara). Komplimanger ska vara trevliga och inget ska vara öppet för tolkning. "Vilken fin tröja." "Va pigg du ser ut." "Va kul att se dig." Saker man gärna får säga till mig.

Emma

Himla bra lista, önskar att alla läste den. Är i vecka 26 nu och har redan fått den där frågan om jag är säker på att det bara är en X antal gånger. Plus en del andra irriterande kommentarer. Bättre denna gång dock än förra gången.

Upplever att det mest är äldre kvinnor som tycker de måste kommentera hur jag ser ut. Männen på jobbet bryr sig om hur jag mår i stället. Intressant.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress