Spiderchick

Ekonomiskt snille
Två egenföretagare diskuterar.
 
Kompis: Jag börjar kunna det här med företagsekonomi.
Jag: Jag med.
Kompi: Jag greppar moms.
Jag: Jag med.
Kompis: Fast egentligen är jag kass på ekonomi.
Jag: Jag med.
Kompis: När jag var liten undrade jag varför man inte bara kan trycka upp mer pengar om det krisar eller någon behöver. Men det kan man ju inte. HAHAHAHAHA!
Jag: Eh... Hehe.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vad då, kan man inte?
Mikaela

Om man trycker upp en massa nya pengar blir det inflation, pengarna blir mindre värda. Hög inflation innebär alltså att dina pengar blir mindre värda, din hundralapp är fortfarande en hundralapp men du får mindre för den. Tänk förr i tiden; då kunde man handla med 10 ören till exempel, det går inte idag :-)

Emma

Pengarna blir inte något värda då:) kram

Mella - stolt medlem i PK-maffian

Så tänkte jag också när jag var liten, men har nu fattat att nej, det går inte. Men jag har inte lyckats fatta VARFÖR det inte går. Men men, man kan ju inte begripa sig på allt.

pubes

inflation baby!

Tommy

klart man kan pengar är en produkt skapad av människor... så det är väl bara skapa mer..

Kajsa

Uppskattar att du tagit bort inlägget!

Svar: Alltså, du behöver inte oroa dig för att jag hänger ut någon :-) Det skulle jag aldrig göra. Jag vet vad jag pysslar med och det kan ni läsare alltid vara trygga med, bara så du vet :-) Där emot tog jag bort det för att jag det kändes gnälligt och jag fick ångest. Jag får lätt ångest. Vi pratar om fenomenet "förklädda förolämpningar" i vår nästa pod istället :-) kram!
Moa DeBruin

Tina

Men joooo... Tyskland gjorde det i början av 1900-talet och det gick ju skitbra?! Förstår inte?!

Sannas Naglar

Haha, jag fattade aldrig varför man inte kunde det, och vad "inflation" var, trots en miljon förklaringar XD

Kajsa

Låter bra:)Spännande ämne på podden. Jag tänker ändå att det inte är helt uppenbart vad som är en "förklädd förolämpning" eller inte. Jag kan tänka mig att någon kan säga det du beskrev i tidigare inlägg med helt olika intentioner. Däremot så är det ju den som tar emot det som måste få avgöra hur hen känner om det. Men just iom att det kan finnas alla möjliga intentioner bakom så tycker jag det är så viktigt att till en början ta det det med personen ifråga om man känner sig kränkt istället för att anklaga någon hos andra. Missförstå inte mig att jag tycker att det är okej att säga eller göra vad som helst bara man har en god intention. Däremot så tycker jag det är viktigt att ge folk en chans att göra om, göra "rätt". Alla är vi olika och vi kan inte läsa varandras tankar.

Usch ångest ja.. Känner igen mig där.. Att skriva ett sånt här meddelande skrämmer skiten ur mig. :)

Svar: Jag förstår vad du skriver och jag tycker att du har helt rätt. Sen tycker jag inte att resonemanget går att applicera till 100% på den här situationen, av många olika anledningar som du inte vet om och som jag inte orkar gå in på. Alla situationer har nyanser. Toner. Verkligheten är så mycket mer komplex och fylld av lager än vad ett inlägg på en blogg, eller en diskussion i ett kommentarsfält, någonsin kan bli. Men din mening är naturligtvis helt rätt. Det moraliskt riktiga, och det vi bör sträva efter, är att ge alla människor en chans att göra rätt. Kram! :-) Ps. dont have ångest
Moa DeBruin

Frida

Jo visst, man kan trycka mer pengar. Dock sjunker värdet på valutan om man producerar mer pengar. Tänk typ att en special limited edition pryl är värd mer än något massproducerat IKEA föremål. Om vi har mer pengar som går runt så höjs också priserna, eftersom efterfrågan blir större. Pengar, sedlar och mynt, är ju något som är påhittat - dels för att skapa ordning och balans. Fundera på hur det skulle se ut ifall alla länder skulle producera mer pengar när det krisar? Man skulle ju kunna tänka sig att det i början skulle köpas mängder med saker - men sen då? Vad ska företagen göra med miljontals av sedlar som inte är värda någonting? De kanske skulle begära annan form av valuta, någonting som är värdefullt - och istället för byteshandel med pengar kanske de kräver ett djur, en tjänst eller annat i gentjänst för att sälja dig de där äggen och mjölken du gärna vill ha.

Du kan läsa lite om Zimbabwe, väldigt intressant! Nu har jag inte siffror i huvudet men det var ett tag då en brödlimpa kostade 10 miljoner dollar (nu kostar den säkert mer). Lycka till med ekonomin, behövs ju lite kunskap som egenföretagare (det är faktiskt inte så tråkigt som det ser ut) :)

henke

Hahaha! Jag ska öppna eget i framtide och bävar mig för att sitta och räkna! Kan på min höjd räkna ut och inkomster och dagskassan! Men moms och skatt är min svaga länk!

Cecilia

Jag hade eget företag ett tag.. Jag tyckte moms och skatt och allt var galet… Fick ångest varje gång skatteverket skickade brev typ..:P Men det gäller ju att ha tålamod ;)

Caroline

Hahaha! Jag skulle älska om man kunde trycka mer pengar! Den knäppaste fantasin jag har för tillfället är att jag på något mirakulöst sätt ska få betalt för varje gång min hund viftar på svansen. Jag har listat ut att det skulle vara det absolut bästa 'jobb' jag kan tänka mig, att strosa runt utomhus varje dag och få se hur många ggr man kan få en labrador att vifta på svansen. Bara 10 kr/svansviftning skulle göra mig miljonär inom kort!

(Jag är alltså en högskoleutbildad 25-åring med bra jobb och som i övrigt anses mentalt stabil. Det är bara det att den här idén skulle vara så AWESOME!!)

Svar: låter fab! :-)
Moa DeBruin

Fanny

Jag tycker också att man borde det! Jag menar visst, inflation (eller vad det nu är) men kan man inte ba låta värdet va som de är? Hehe. Vem bestämmer det?!?!

Louise

Haha, exakt så tänkte jag när jag var liten. Det låter ju som en självklarhet!

Johanna Ahlsten

Hehehe hög igenkänningsfaktor :-D

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress