Nattningsrutiner

Jag läste i Vi Föräldrar om nattningsrutiner.
 
 
 
 
Vår nattning klockan 19:00 ser ut som följer:
 
Jag (eller Spiderpapa) lägger mig med båda barnen i dubbelsängen, ett barn på var sida. Sedan läser vi en bok. Eller snarare jag och fyraåringen läser en bok medan ettåringen hetsbläddrar i en sedan länge trasig Bamsetidning (ju hårdare och snabbare man bläddrar bladen desto intressantare blir läsningen låter ettåringen hälsa).
 
Efter läsningen släcker vi lampan. Fyraåringen somnar på en sekund. Bokstavligen. Ettåringen dricker en flaska välling samtidigt som han letar upp de mest utsökta delarna på min arm för lite nyp-mys. När vällingen är slut somnar han också.
 
Hur natten ser ut är olika för den där sova-i-egen-säng-prestigen som jag hade i början av mitt föräldraskap har vi släppt totalt. Kanske sover jag och barnen i dubbelsängen. Eller så sover Spiderpapa och barnen i dubbelsängen och jag i fyraåringens säng. Eller så sover jag och ettåringen i fyraåringens säng eller så sover fyraåringen i fyraåringens säng eller så sover barnen i dubbelsängen och föräldrarna i spjälsäng... Eller nej. Spjälsängen gapar tom.
 
Hur som haver. Vi sover som det passar familjen beroende på dagsform, eventuella utvecklingsfaser, bacilltillstånd, hur tidigt någon ska upp nästa morgon och så vidare. Det viktigaste är att alla får sova. Det där med egna sängar i egna rum hela nätter kommer tids nog. Kanske om ett år eller redan nästa månad. Vi får se.
 

Kommentera gärna!
Linda

Haha.. Låter så skönt!! Tack för ditt inlägg! Här har vi för tillfället inte plats med spjälsäng (pga renovering)så alla sover i dubbelsängen. Nu kan jag lugnt sova utan att känna press på att bebben ska få egen säng! TACK för blogg å podd!! Tumme upp! :)

Svar: tack själv :-)
Moa DeBruin

2014-03-20 ♥ 20:20:21
Clara

Haha. Soffan då? Gapar den tom stackarn?

Svar: haha ja det gör den faktiskt... Stackars soffa :-)
Moa DeBruin

2014-03-20 ♥ 20:22:45 » URL: http://supermeaningfectlyless.blogg.se
Josefina

Vars är gilla knappen? Detta är ett inlägg alla borde läsa! Den säger så otroligt mycket!
Hur många gånger har man inte fått höra att man som förälder gör fel, daltar osv när man låter barnen sova med föräldrarna.
Tack för inlägget, jag behövde höra att jag inte är den enda! Tack!

Svar: Jag har varit mamma i fem år och med tiden lärt mig att vi ibland gör saker onödigt krångliga när det inte behöver vara så krångligt. Det viktiga är att orka med. Alla familjer är olika med olika behov :-) Tack själv!
Moa DeBruin

2014-03-20 ♥ 20:25:59
Sara

Tycker det verkar ganska mysigt!

Svar: Jo men det är rätt mysigt 😊
Moa DeBruin

2014-03-20 ♥ 21:12:21 » URL: http://thevelvetpond.blogg.se
Josephine Foto

Vi gör precis likadant och tycker det funkar grymt bra!
Här är alla sängarna utan namnetikett;)

Svar: 😊👍
Moa DeBruin

2014-03-20 ♥ 21:23:38 » URL: http://fotografjosephine.blogg.se
Jannica

Amen för det inlägget!
Blev förälder för första gången i augusti och spjälsängen har hittills gapat tom (sambon frågar ibland skämtsamt varför vi köpte den?). Har fått försvarat mig massvis med gånger när folk frågat varför han inte sover i egen säng (har även blivit ifrågasatt av BVC sköterskan inför mammorna i föräldragruppen). Men för MIG och bebisen har detta varit bäst (amning, utvecklingsfas, närhet osv), så TACK för detta inlägg! Nu kan jag somna gott ikväll :-)

Svar: Borde inte BVC sköterskor veta att i verkligheten finns ingen mall som är rätt för alla? Bra att ni kör på det som är rätt för er? 😊👍
Moa DeBruin

2014-03-20 ♥ 21:58:46
Lina

men gud så skönt att höra! sån sund inställning ni har!! här hemma hämtar jag in ungen till mig när pappan jobbar natt ;-P älskar samsovning (eftersom det är det som gör att vi sover i vår familj..)

2014-03-20 ♥ 23:07:46
Ann-Charlotte

Låter hur bra som helst. Tycker alla föräldrar borde inse att man får göra det som passar sin egen familj. Med en bebis på G om fyra veckor så vet jag att det kommer bli ändring på nattning, sovning och rutiner. Och det får bli som det blir, så länge man får sova :):)

Svar: Exakt 😊👍
Moa DeBruin

2014-03-21 ♥ 02:12:08 » URL: http://www.ackadacka.blogg.se
Ida

Gah! låter sjukt mysigt! OCH SPÄNNANDE!

Att liksom inte riktigt veta var eller med vem man ska sova med från natt till natt!

Här är vi ganska tråkiga i jämförelse, Zzzzz, här sover 2.5-åringen fortfarande i spjälsäng (jag vet!!) och jag får bara sällis av hunden i sängen.. Not so mysigt!

2014-03-21 ♥ 09:22:46 » URL: http://www.skaraborgsbygden.se/index.php/blog/4
Sanna

Hej, en konstig fråga kanske. Är det du som skickar ut kontaktförfrågningar på linkedin? Jag har fått en förfrågan från dig, trevligt i och för sig, men vi känner du inte varandra? Såååå hur ligger det till? :)

Svar: haha oops, jag skickade ev ut till alla som jag någonsin mailat med... Sorry om det kändes spammigt.
Moa DeBruin

2014-03-21 ♥ 13:04:44
Sanna

Inte spammigt, mer som att någon kapat din identitet och så ville jag varna dig :) haha. Ha en trevlig helg nu.

Svar: nä men det är jag :-) lugna puckar
Moa DeBruin

2014-03-21 ♥ 18:05:40
Monica-Mamma till Alfred

AMEN! Tänk om alla kunde tänka som du. Då slapp man allt tjöt om sömnmetoder och nattningsrutiner hit och dit! Det är typ det enda man hör som mamma.. "men MIN son sover minsann HELA natten i EGEN säng" och blablabla. Mer Spicerchick-tänk åt folket!

Svar: Jag är så trött på den där sova-hela-natten prestigen. Ibland låter det nästan som om det skulle vara något slags mått på en lyckad familj? Näe vet ni vad ;-)
Moa DeBruin

2014-03-21 ♥ 19:44:52 » URL: http://alfredochjag.se
Viktoria

Finns få 18-åringar som sover med föräldrarna, bär blöjor eller använder napp. Så vad än BVC eller andra hetsar om att man måste lära sina barn när det gäller det så håller jag för öronen. Bättre att koncentrera sig på att att uppfostra barnen utifrån hur de behöver vara mot andra människor och mot sig själva.

Svar: Så sant!
Moa DeBruin

2014-03-21 ♥ 21:02:41
Jonna

När vår son var nyfödd sov han hos oss. Spjälsängen var inte att tänka på, inte ens babynestet fungerade. Utan mage mot mage med mamma samt bröstet i munnen hela natten var det som gällde. Detta var i somras, typ den varmaste i mannaminne. I början gick det bra och det var brevid mig som jag ville ha den lilla krabaten! Men efter många, långa, varma och klibbiga nätter där jag inte fick röra mig en millimeter (han kunde ju tappa bröstet, vakna och bli vansinnig) orkade jag inte längre. Så vi började att lägga honom i hans säng och när han vaknade fick han komma över till oss (mitt bröst) och vips! Helt plötsligt vaknar vi kl 7 och tittar storögt på varann för att sedan kasta oss över spjälsängen för att finna en sovande bebbe. Så från ca 4 månaders ålder sov han själv i sin spjälsäng (med undantag såklart) vissa nätter har han fått somna hos oss och vissa nätter har han kommit till oss under natten, men jag sover inte alls bra med bebis i sängen (9 månader nu).

Svar: Man måste orka själv också! Superviktigt! Kram
Moa DeBruin

2014-03-21 ♥ 21:15:51
Jenny Nilsson

Men så jäkla härligt att läsa!
Det är så mycket snack och tjat hela tiden om att barnen ska sova i sin säng och att man ska lära dom det tidigt!
Vi kör lite som er, barnet sover där det passar! Varför hålla på och förstöra sömnen mer för alla i familjen genom att försöka få barnet somna om i sin säng? Nej nej, här sätter vi sömnen först! :)

2014-03-22 ♥ 07:15:29 » URL: http://nilssonjenny.blogg.se/
Olivia

Efter eran podd om sömn så har jag insett att jag är en SÖMNPOLIS! Jag blir alltid så förvånad över när andra familjer har helt hejconbacon med sina sömnvanor.(men det passar säkert dem) Jag vill absolut att mina barn ska sova i egna sängar, för det passar vår familj. Sen får stora tjejen gärna somna i vår säng nån gång ibland, och lillkillen kommer till oss på natten tittsomtätt. Barnen delar rum så de sover i våningssäng (1,5 och 3,5år). Men som sagt, bara för det är viktigt för mig så behöver det ju inte vara det för andra. Jag tyckte nog att jag hade ganska avslappnad syn på sömn, men efter eran podd så framstod jag som en riktig KONSTAPEL! heheheeh.

Svar: Jag har flera kompisar som är hårda på egna sängar för att dom sover dåligt ihop med barnen. Dom får visserligen gå upp en del på nätterna, men tycker att det funkar bäst ändå. Jag vill poängtera att våra sömnvanor inte är hejconbejcon, vi har fina nattningsrutiner och alla sover på natten. Ingen cirkus 😊 Jag tänker att framåt sommaren kan det passa med en våningssäng till pojkarna, låter smidigt 😊
Moa DeBruin

2014-03-22 ♥ 08:30:20
Sanna

Vad skönt att höra att andra också samsover med sina barn!
Huvudsaken är att man får så mycket sömn som möjligt.
Vi sover fortfarande med vår 3,5 åring i vår dubbelsäng. Till sommaren väntas syskon och nu har min mage börjat växa så nu har jag flyttat in till sonens 90 säng där jag får sova i lugn och ro medan sambon sover med sonen. Nu funderar vi på att byta ut sonens 90 säng mot en utdragssäng som kan bli en dubbelsäng så att vi kan dela upp oss i familjen när bebben kommer. Tex att sambo och son sover i dubbelsängen och jag och bebbe i sonens rum så att stora sonen inte blir väckt av bebis varje natt... Vet av erfarenhet att alla bebisar inte så gärna sover i egen säng. Men vem vet denna kanske gör det:) Den som lever får se...

Svar: Det bästa med samsov är att båda våra barn har lärt sig sova genom ALLT. Den lilla kan skrika och den stora sover lugnt och vice versa. Vi kan tända lampor och prata i samma rum och ingen vaknar :-) Men det är skönt att dela upp sig i början, tyckte jag. Jag ammade massa och det var skönt att ha en säng själv med bebben på natten. Grattis till tillökningen :-)
Moa DeBruin

2014-03-23 ♥ 18:18:29
Hanna - Min vardag som trebarnsmamma

Pojkarna har sovit hos oss i flera år, (inte nu längre nu är de tio och sju och vill inte mer). Ida däremot vill inte samsova. Hon sover bäst i spjälsängen. Erbjuder henne ibland att sova hos oss men det tackar hon nej till. Skönt att ni hittat något som passar er.

2014-03-23 ♥ 21:37:32 » URL: http://hannafialotta.blogg.se/
jenny

mina barn som är 3 å 4 år har sedan bb sovit hela nätter och alltid i egna sängar. (första tiden i våran säng men snabbt över i egen) och jag väntar nu tredje och HOPPAS på samma. :) Mina barn VÄGRAR sova i våran säng...

Svar: hehe så kan det va :-) grattis till tillökningen!
Moa DeBruin

2014-03-24 ♥ 10:37:38
Elina

Härligt att läsa! Vi kör samma grej, varför krångla till det när vi alla sover bäst tillsammans. Vi är sedan 2 veckor 4 i sängen men det får jag nog mörka för BVC eftersom de nya rönen säger att bebisen ska sova på rygg, i egen säng, med napp, annars dör de med all säkerhet sägs det...😬

2014-03-26 ♥ 11:52:05

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback