Idag har jag gjort mammografi

Idag har jag gjort mammografi. Eller mammografitti som jag kallar det för det låter mycket roligare.
 
Jag har nämligen varit bekymrad över mitt ena bröst som har känts knöligt. Speciellt kring mens har det känts så, vilket visserligen är vanligt men ändå. Min läkare tyckte att det var värt att kolla upp.
 
Idag fick jag sålunda göra en mammografiundersökning. Ni vet pressa tuttarna platta i en sådan här scanner:
 
 
 
Jo det kändes lite pinigt att stå där med tuttarna fladdrande framför en kvinna som jag inte känner, men jag tänkte att hon säkert ser cirka en miljard tuttar per dag så för henne är det väl som vilken kroppsdel som helst. Som en hand med vårtgård. En fot i en B-kupa. Eller något.
 
Hur som. Det gjorde inte ett dugg ont att pressa ihop brösten vilket i sin tur kändes... Snopet.
 
- Eh... Va? Is this all you got? Seriöst? ARE YOU NOT ENTERTAINED? frågade jag sjuksköterskan och hade absolut lagt till ett macho kroppsspråk om det inte vore för att jag satt fast med ena tutten i maskinen.
 
 
 
 
 
Eller så sa jag inte det. Hur som helst.
 
Efter mammografin fick jag även göra ett ultraljud och det konstaterades att knöligheten är helt normal. Vanlig bröstvävnad. Skönt.
 
Kom ihåg att undersöka era tuttar quinns. Gör det en vecka efter mens, det är rådet som jag har fått.

Kommentera gärna!
sandra- 19 år & snart trebarnsmamma

Måste bara kommentera för en gångs skull & säga att din blogg är en av få som jag läser. Jag älskar ditt sätt att skriva på & perfekt humor! Tack för en bra blogg & att du alltid får mig att le :)

Svar: tack själv snälla, vad glad jag blir :-)
Moa DeBruin

2014-05-12 ♥ 20:40:00 » URL: http://enligtsandra.se
Kicki

Gjorde samma behandling som du idag, även första gången här och jag kan inget annat än hålla med, va det allt?! Haha Har hört sånna skräck historier, snopet ;) men skönt att det inte gjorde ont o skönt att allt va normalt :)

Svar: hoppas allt var normalt för dig med :-)
Moa DeBruin

2014-05-12 ♥ 20:56:22
Beatrice, mamma till Robin och Jennifer

Jag gjorde mammografi för ca 5 år sen, kände en knöl/grej i bröstet så jag fick komma dit. Som tur var, var det en mjölkbubbla eftersom jag ammade. Men det är viktigt att kolla upp, tycker jag! Bättre att vara på den säkra sidan :)

2014-05-13 ♥ 10:37:47 » URL: http://blogg.alltforforaldrar.se/mamabeatrice
Ellen

Jag gjorde mammografitti när jag var 16 år efter en infektion i ena bröstet. Alltså, jag har ganska stora brön och så platt som tutten blev i denna maskin GÅR inte att beskriva... Men det roligaste var att man fick gå in i ett omklädningsrum och klä av sig för att sedan gå ut och visa upp pattarna. Förstod aldrig den logiken.

Svar: haha... underbar logik
Moa DeBruin

2014-05-13 ♥ 13:38:20
Veronica

Jag har aldrig gjort det men man känner nog en rädsla första gången. Som första gången hos gynekologen. Det känns obekvämt. Men som sagt dom möter ju det dagligen och ser en som vem som helst.

2014-05-13 ♥ 15:34:39 » URL: http://wallgrenveronica.blogg.se
Lotta

Läste ditt inlägg i fm och skulle själv för första gången nu i em på mammografi och tänkte: Så bra att det inte gjorde ont, har hört av andra att det gör ont...
Men det gjorde ju ont... Och jag tycker ju inte att jag är någon gnäll-Fia i övrigt...men men jag överlevde ;))

Svar: aj då. Jag har i och för sig bara små platta löv till bröst så det kan ju bero på det.
Moa DeBruin

2014-05-13 ♥ 19:43:50
mormodern

Ja det var ju så skönt att det inte var något. Eftersom jag är så gammal har jag räknat ut att jag måste mammograferat? mej 7,5 gång! Kommer inte i håg den halva gången... men det har iaf gått jätte bra! Är så tacksam för att vi har tillgång till den här undersökningen!

2014-05-13 ♥ 20:22:08
Malin

Tack för detta inlägget!
Jag ligger just nu här i sängen och fasar inför morgondagen. Jag har nämligen bokat tid till vårdcentralen för att kolla upp mina bröst. Har nyss slutat amma och känner en hel del ojämnheter. Så för att förhoppningsvis lugna mina nerver bokade jag en tid. MEN de hade så ont om tider på vc så jag fick tid hos deras unga nya manliga AT-läkare. Inte nog med det, han har även en ung, manlig student som går vid hans sida. Jahap!! Haha!
Så därför låg jag här nu och kände och försökte övertala mig om att nnääee inte behöver jag väl gå, jag ringer och avbokar imorgon bitti. Men nu gav du mig lite mod!! Så imorgon, ska jag gå och få mina stora hängiga sönderammade bröst undersökta! Tack! 💪😜

Svar: Det kommer gå fint! Tips är att på sig linne (amningslinne?) som bara är å fälla ner så känner man sig inte fullt så naken. Kram!
Moa DeBruin

2014-05-14 ♥ 00:46:07
Fia

Så skönt att mammografi finns. Det korta obehag man kan känna när bröstet kläms ihop är ju värt vetskapen att sjukdomar kan upptäckas i tid. En av mina nära vänner fick diagnosen bröstcancer för två år sedan, och då påbörjades omedelbart diverse behandlingar. Det blev både kirurgisk behandling, strålning och cellgifter för hennes del. Vi gick långa, långa promenader varje vecka och pratade och grät och skrattade, och nu i höstas blev hon friskförklarad! För några veckor sedan hade vi av en slump mammografitid samtidigt, och när vi båda fick beskedet att allt såg bra ut åkte vi till ett fint värdshus för att "Mammografira" :)
Det är värt undersökningen, för det ökar chansen till tidig upptäckt, fungerande behandling och därefter friskförklaring!

Svar: Åh vad härligt att höra att din vän mår bra! Kram!
Moa DeBruin

2014-05-14 ♥ 11:21:22 » URL: http://neverkeso.blogg.se
Veronica

Hej Moa! Jag blir så glad när jag läser ditt inlägg. Jag jobbar i den centrala kundtjänsten för mammografi i Skåne och blir så glad över att du tar din känsla på allvar. Jag pratar med så många kvinnor varje dag som ignorerar undersökningen för att de inte har tid eller inte orkar. Jag stöter också på cancersjuka som är glada över att vi finns så att cancern upptäcktes i tid. Ett viktigt inlägg som alla kvinnor (och män!) borde läsa. Kram

Svar: 😊❤️
Moa DeBruin

2014-05-14 ♥ 21:53:03
Hanna

Skönt att allt var bra!

2014-05-16 ♥ 05:12:18 » URL: http://hannafialotta.blogg.se
Sofia

Viktig sak, tack för att du påminner oss!

Skönt att allt var bra :)

2014-05-16 ♥ 11:15:10

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback