Buda hus och göra i brallan

Vi har tittat på ett hus och ska antagligen buda på det. Men alltså... Det är så SVÅRT!
 
Jag kan vara supertänd på ett objekt fram tills det blir skarpt läge, då blir jag nojig istället. Tänker att något annat, mycket bättre objekt, ska dyka upp på Hemnet i samma sekund som vi skriver kontrakt. Eller så tänker jag att bostadsbubblan ska spricka strax efter vårt köp. Huspriserna rasa och så kommer tidningarna vilja göra reportage om oss efftersom vi lyckats med konststycket att köpa hus i exakt fel tid. 
 
Kan man veta om det är helt rätt, innan?
 
Jag vill otroooooligt gärna bort från vår hyresrätt samtidigt som det känns skrämmande stort att äga ett hus. Fast jag vet att kliver vi bara in på bostadsmarknaden och lär oss om räntor och amortering och annat grejs, ja då kommer det inte kännas lika skrämmande efter ett tag. Eller?
 
GAAAH!
 
Ni som äger ert boende - ville ni också göra i brallan innan ni köpte?
 
 
 
 
 
 

Kommentera gärna!
Maria

Jag känner precis igen mig i de känslor du går igenom!
Det är galet!
Vi har just blivit med hus, som vi längtat efter så länge, men nu när vi faktiskt är där så känns det overkligt och i princip "vad har vi gjort-känslan" infinner sig.
Lycka till med budgivningen! Det kommer bli fantastiskt om ni vinner. Man lär sig eller också får man bara lite på magkänslan o våga 😊

Svar: gaaah känner att jag kommer känna exakt så. VAD HAR VI GJORT! Kände iofs lite så efter första barnet också, och det blev ju bra ;)
Moa DeBruin

2014-10-06 ♥ 21:01:41 » URL: http://www.mariabo.blogg.se
Missan

Hej & tack för underhållande blogg!
Lite glest mellan att jag kommenterar men ändå...

Ang bostadsrätt = Inte för att vara en besserwisser men en bostadsrätt innebär inte riktigt att man "äger" lägenheten utan man "..förvärvar en andel i bostadsrättsföreningen, som i sin tur äger fastigheten" dvs, som om att man har aktieinnehav i ett företag, men man "äger" inte företaget bara för det.

Svar: Jo jag vet :) Förenklar i text, utan att gå in på djupet. Oavsett är det myyyyycket pengar man lånar och investerar :)
Moa DeBruin

2014-10-06 ♥ 21:02:29
Malin

Jaaa jjag känner igen mig så väl! När vi hade skrivit kontrakt på vårat radhus i götet så fick jag kalla kårar direkt och fick en väldans dålig känsla och kom plötsligt på 1000 fördelar med att bo kvar i våran hyresrätt;) men det blev bra när vi flyttade in nu för 1 år sen. Men nu drömmer jag mig bort till en villa, gaaahh aldrig blir jag nöjd.

Svar: haha åh... skönt att höra att fler känner samma!
Moa DeBruin

2014-10-06 ♥ 21:04:34
Maria

Om det känns rätt i magen, kör! Ni kan alltid sälja. Så svårt är det inte med alla saker, man lär sig. Vi köpte vårt hus för 1,5 år sedan och det finns alltid människor att fråga och be om hjälp. Lycka till!

Svar: tack :)
Moa DeBruin

2014-10-06 ♥ 21:07:08
Tina

Inte bara innan känns som man haft den känslan flera gånger efter! Men nu efter några månader känns de kanon :D Kör bara ni kommer inte ångra er! Kram

2014-10-06 ♥ 21:07:32
Borran

För stort hus, för dyrt hus, för litet, för svårsålt, försämrat läge,trist trädgård, tråkiga grannar. Jag har upplevt mkt, och många runt mig har upplevt mer. Och allt har löst sig, på ett eller annat sätt! Alla gånger! Och skulle nu bostadsmarknaden krascha, så överlever man det också! Man är inte ensam på bostadsmarknaden. Man behöver bra ekonomiska rådgivare och rätt känsla i magen vid husköp. Jag är övertygad att ert hus/radhus/bostadsrätt kommer skatta sig lycklig över att ni flyttar in och gör bostaden till ett hem! 😊 👍

Svar: tack för peppen :)
Moa DeBruin

2014-10-06 ♥ 21:08:53
Sara

Ja, jag ville skita på mig! Men! Det blev superbra! Lycka till :)

2014-10-06 ♥ 21:11:35
J

Japp.

2014-10-06 ♥ 21:13:38
Matilda

Jag kan säga att jag var otroooligt nervös när vi köpte vårat hus och nojade över exakt ALLT! tänk om något är fel på huset? Tänk om räntorna slår i skyarna? Tänk om vi betalade överpris och aldrig kan sälja utan att stå kvar med lån? Men nu med facit i hand (nästan 6 månader senare) så trivs jag som fisken i vattnet och älskar att bo i hus istället för lägenhet! :)

Svar: härligt :)
Moa DeBruin

2014-10-06 ♥ 21:19:33 » URL: http://matildahellerstedt.blogg.se
Elin

Jag och min sambo har köpt en nyproducerad villa som blir klar i vår. Vi har nog gjort i brallan ett antal gånger redan och än är det några månader innan vi flyttar in. Mycket beslut och lärande om byggnadskreditiv (som var ett stort frågetecken innan) har det varit men i slutändan så vet jag ändå att det kommer bli fantastiskt!

Kör bara kör :)

Svar: Vad modigt av er! Det kommer garanterat att bli fantastiskt! Tack för peppen :)
Moa DeBruin

2014-10-06 ♥ 21:22:05
Linn

Japp, låg med illamående en hel natt efter vi skrivit kontraktet. Trodde jag höll på att bli magsjuk men insåg på morgonen att det vad ångest. Gick över efter en dag.

Svar: haha åh... :)
Moa DeBruin

2014-10-06 ♥ 21:24:05
sophia

Ja, såklart! Allt du nojar, vrider och vänder på innan du ska göra ngt stort försvinner i samma sekund du skriver kontrakt/tar lån/skriver tenta. För ärligt talat brukar det som en nojar över inte hända :-) och hur mycket går du och tänker på dina huslån/studielån egentligen? Lycka till ♡

2014-10-06 ♥ 21:25:07
Emmy

Köpte hus för ett par månader sen och vi flyttar om tre veckor. Vi kollade på 5 hus innan vi hittade det som kändes rätt för oss, ett hus som matchade våra önskemål med några mindre kompromisser. Ett tips är att boka möte på banken så kan man få allt förklarat för sig ordentligt. Så gjorde vi. Hade ingen aning om vad pantbrev och allt det där innebar. Det kan bli en jättestor extrakostnad beroende på slutsumman.

2014-10-06 ♥ 21:28:50
Viktoria

Ohyes. Den där känslan att en gör världens sämsta affär.
MEN. Det är bara ett hus. Skulle ni ångra er så är det faktiskt bara att sälja igen.
Den stora summan blir mycket mindre när papper är skrivna och ni har flyttat in kartongerna. Kör på!

2014-10-06 ♥ 21:36:05 » URL: http://ekodeko.se
Linnea

Jaa!! Så fort det var dags att lägga bud så kom alla "tänk om" men innerst inne visste jag/vi att det var rätt för oss där och då! Så då slog vi till!

Lycka till med det eventuell badandet!

2014-10-06 ♥ 21:44:29
småstadsfrun

Nope. Jag är mer "full fart framåt" medan min man är en stor bromskloss. Tur det kanske för jag köpte en gård när jag var 20 och innan jag fyllt 25 hade vi byggt klart vårt nya hus. Nu är jag redan inne på nästa boendeprojekt.
Men du, stort lycka till med bud och brallorna,det är inte så farligt som det låter ♡

Svar: Härligt :)
Moa DeBruin

2014-10-06 ♥ 21:45:37 » URL: http://www.smastadsfrun.se
Gina

Men åh älskar halsduken! Varifrån?

Svar: Gina tricot :)
Moa DeBruin

2014-10-06 ♥ 22:26:30 » URL: http://www.ginaelena.se
Anna

Jag hittade ett hus på hemnet, min sambo kollade på det med en vän (jag var inte med), han la ett bud och vips så ägde vi det, utan att jag ens sett det..;) (det gjorde jag när vi flyttade in det) det bästa jag gjort i hela mitt liv!

2014-10-06 ♥ 22:42:06
Anne

Oj vad jag känner igen mig. Vi bor i en (billig) bostadsrätt idag men letar efter hus. Vi har varit på visningar men har till slut bestämt oss för att inte buda, med just den tanken "det kommer säkert upp något mycket bättre OCH billigare när som helst".. Nojig nojig nojig! Skönt att höra att man inte är ensam ^^

2014-10-06 ♥ 23:28:41
My Fredblad

Det är ett väldigt stort val som du står framför, vart du ska bo osv. Det betyder att du går och tänker över det hela, bara du kan styrra upp det så att du inte bara slutar med att du snurrar runt bland anonserna utan att någonsin komma till skott!

2014-10-07 ♥ 00:38:38 » URL: http://fredblad.blogg.se/
M

Fördelarna med att äga eget kommer alltid, alltid uppväga nackdelarna.
Det värsta som kan hända är att det går åt helvete, och då löser man det också!

2014-10-07 ♥ 01:00:01
Johanna

Vi la in ett bud på ett ruckel som ingen annan ville ha, jag såg inte mycket potential men som tur gjorde min handy byggingenjör till man det! Nu, ett år senare av renovering och pill är detta det finaste lilla radhuset, perfekt att starta familj i! En viktig del av helheten är också området: kan dina barn springa fritt ute och leka utan att du kommer känna dig otrygg? Bara det är guld värt! Vårt lilla radhus kanske inte är där jag ser mig själv om tio år när familjen har vuxit men det är perfekt nu och vi har höjt värdet med ca 1 milj, vilket gör hela renoveringen värt det! Våga satsa är mitt tips :-)

2014-10-07 ♥ 06:58:07 » URL: http://johannaarntzen.se/
Emma

Haha, jag tyckte det var skitkul att buda och vara slug i budrundan. Vi fick huset och den natten höll jag på att göra i brallan när jag fattade vad vi hade gjort. Att det inte var på skoj. Inget grönt monopolhus. Skakade mig igenom natten och fick separationsångest när jag tänkte på vår pyttelilla lägenhet som den natten verkade perfekt för en familj. Nu har vi flyttat och allt känns bra och inte skrämmande längre. Lycka till!

2014-10-07 ♥ 08:38:17
heycherryberry.blogg.se

Go for it! Det är så mycket bättre att äga sitt hus och betala åt sig själv, än att någon hyresvärd ska tjäna pengar på dig. Att köpa hus är en investering i sitt eget liv. Lycka till.

2014-10-07 ♥ 08:44:37 » URL: http://heycherryberry.blogg.se/
Amanda

Jag är 23 år gammal och husägare. Jag blev ju husägare lite ofrivilligt kan man saga, då min pappa dog på nyårsafton 2013 och min bror dog 2011 så var jag enda kvar och fick då ärva huset helt själv. Så nu sitter jag här, husägare.

Skitläskigt. Jag älskar mitt hus, det är mitt hem ju. Men jag tror inte att det slutar vara läskigt någonsin.

Men med precis som allt i livet är det ju inte värt det om det inte är läskigt.

Kör på bara! Du kommer inte ångra dig, hus är det bästa.

Kram.

Svar: kram till dig med!
Moa DeBruin

2014-10-07 ♥ 09:07:17
Anna

Vi köpte hus i våras och jag var också skitnervös men oj vad bra det blev! Ytorna, trädgården och känslan av att Det här är mitt är ju oslagbart...Kör bara :-)

2014-10-07 ♥ 09:13:31 » URL: http://aazl.blogg.se
Fanny

Åh vad jag känner igen mig. Vi var med i ett antal budgivningar, men fick lägga oss när buden gick upp över, vad vi tyckte, vår budget. Vi letade ändå i några år, fick en bebis och fortsatte leta.
Sedan helt plötsligt sprang vi på det. Huset med stort H. Utan mäklare och för 400,000 mer än vad vi hade tänkt oss från början. Men vi slog till och gjorde en riktigt bra affär, ångesten var som bortblåst och allt kändes helt rätt. Jag som dessutom stod (står fortfarande) med två hästar kunde dessutom flytta hem dem till mitt egna stall. Att jag skulle börja plugga efter sommaren (köpte hus i maj) bekom inte oss och vi har nu klarat av husägande och två år av studier utan större problem. Tog examen i maj förra året, jobbade lite sedan under några månader, startade eget, blev gravid och är nu föräldraledig och drivet mitt egna lilla företag.
Allt går :)
Ha en fin dag!

2014-10-07 ♥ 10:04:23 » URL: http://fannyochmarcus.blogg.se
KataM

Jajamensan! Konstant ont i magen tiden runt kontraktskrivandet och ett antal ångest-dippar tiden efter inflyttningen. Men det gick ju över med tiden. :-)

Tror att en viktig sak är att påminna sig själv om att Det Perfekta Huset bara finns i sagorna. Det räcker att hitta ett bra hus som man trivs med, även om man inte är helnöjd med precis allting.

Lycka till med husletandet!

2014-10-07 ♥ 10:45:49
Tanja

göra i brallan?? Bara FÖRNAMNET! Rätt tid kommer aldrig. Kör på och lycka till!!

2014-10-07 ♥ 12:11:44 » URL: http://livskvalitetpunktnu.blogg.se
J

Haha, ja. Jag fick sura mig till att ens få min man att buda. Sedan hade jag ångest i fyra mån tills vi flyttade in (köpte andra huset vi ens tittade- och första vi budade på) och satt och googlade husköp ångest, renoveringsångest etc. Och nu har priserna gått upp jättemycket här bara på ett år så jag är glad att vi (jag ;)) slog till! Och renovering är ändå lite kul.

Lycka till med budandet!

2014-10-07 ♥ 12:47:07
Anonym

Japp. Vi köpte hus i samma veva som vår son skulle komma. Faktiskt fick släktingarna flytta medan jag låg på BB :D (bra tips). Jag var 10 ggr nervösare över att köpa hus än att få barn. Så här i efterhand inser vi att vi köpte ett för stort objekt. Allt ska renoveras. Sambo smackade upp vårt enda badrum dagarna innan förlossningen haha. Renovera med litet barn = inte jättelätt. Men vi gick på magkänslan och vi ångrar inte vårat stora ruckel till hus! Här finns alla möjligheter, när tid finnes ;) lycka till, allt löser sig alltid. Kom ihåg att det bara är ett hus, det är ingen rymdraket!

2014-10-07 ♥ 13:02:09
Felicia

Så skönt att läsa alla kommentarer! Jag blir lite nervös när det handlar om så mycket pengar. Vi bor i Stockholms innerstad, så vår lägenhet är just nu värd närmare 7 milj. Blir ju mörkrädd! Annars gillar jag förändringar, men när det handlar om så mycket pengar och det påverkar familjen så pass mycket blir en ju lite nervig :) kul att du delar med dig av er husjakt!

Svar: Kul att NI delar med er också :)
Moa DeBruin

2014-10-07 ♥ 14:35:18
Mia

Som någon annan sa, det är skönt att läsa att det är fler som har sådan ångest och sitter i samma båt. Jag minns när vi köpte vår lägenhet. Min man vågade inte ta med mig på första visning istället gick han och min svärmor, det första han sa till henne när han klev in var att denna lägenheten borde jag inte se då jag skulle falla som en fura. Jag gick på den andra visningen av lägenheten och mycket riktigt jag föll som en fura. Vi budade och fick lägenheten, den ångesten var fruktansvärd men samtidigt lite härlig (sjukt jag vet...) En månad efter att vi flyttat in och lån upp till öronen så smäckte bostadsbubblan och det blev en stor krasch i ekonomin världen om. I samma veva blev min man arbetslös och jag gravid, Bingo!! hahaha nu såhär i efterhand kan vi bara skratta åt det och känna att vi ändå har lärt oss på det. Vi tog oss igenom det med bravur och idag sitter vi i samma båt som er. När jag rannsakat mig själv gällande ångesten för bostadsköp har jag bara kommit fram till att den kommer för att man blir så medveten om vilka ENORMA summor man snackar om. Det är inte så att man bara hostar upp pengarna...Sedan när barn är inblandade så blir det ju genast en ännu större tankenöt då man börjar fundera på skola, matbutiker, om området är gott nog för ens barn. Det är mycket som ska vägas in i ett beslut. Köpa eller inte köpa, ja det är frågan det.
Många har sagt det och jag tror det stämmer ganska så väl, lita på magkänslan :) Stort lycka till!

Svar: tack snälla Mia :)
Moa DeBruin

2014-10-08 ♥ 09:40:11
Gretchen

Gud vad spännande med husköp. Har inte köpt hus men har hyrt en och det är helt klart värt det. Jag tror att när ni bestämmer er för köpet så kommer det att bli så bra. Vistt är det skillnad mellan att köpa och hyra hus men med den friheten som tillkommer kommer det vara värt.

2014-10-08 ♥ 12:11:39 » URL: http://https://twitter.com/Thrills_se
Hanna

Hej! Vi köpte hus för 3 år sedan, samma dag vi skrev på alla papper ville jag bara gråta:) Min sambo köpte champange & vi skålade men jag fick verkligen kämpa med att spela glad. Kändes så stort & läskigt för tusan med allt ansvar & att låna så stora summor pengar. Gulp!
Men det blev jättebra:) Trivs & älskar att bo i hus trots dyra elräkningar, trasiga gräsklippare, staketbygge & fula luckor i köket. Go for it!

2014-10-09 ♥ 18:52:07

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback