Spiderchick

Länge leve snippan
Krönika publicerad i Skövde Nyheter. 
 
Det händer titt som tätt att jag hör hur föräldrar undrar vad de ska kalla sina döttrars könsorgan. Det är nämligen, trots att kvinnan har funnits på jorden sedan begynnelsen, högst oklart. Det råder en osäkerhet kring vad vi ska kalla flickans könsorgan och att vi ska behöva rådfråga varandra kring det är inget annat än ett nederlag. 
 
Jag växte själv upp med en förvirring kring namnet på det jag har mellan benen. Det hade liksom inget särskilt namn. Alla sa olika. Jag tror att vi mestadels sa framstjärt. Vilket är fruktansvärt! Ungefär som att tjejer har en rumpa både fram och bak. Under senare år har jag hört varianter som kissemurran, kuttikuttan, kisselisan, musen, muttan, fiffi och dosekosan (jo det är sant). Den ena benämningen märkligare än den andra, om ni frågar mig. 

Sedan några år tillbaka finns det dock ett allmängiltigt namn för tjejers könsorgan, nämligen snippa. Svenska akademins ordlista plockade upp ordet 2009. Cirka tvåtusen år för sent, men ändå. Nu finns det ett namn. Trots detta känner sig människor osäkra. Obekväma. "Jag tycker snippa låter så fult" säger en del och skruvar på sig. Och så fortsätter man säga dosekosan och kisselisan. 

Tänk om vi skulle hålla på likadant kring snoppen? "Jag tycker att snopp låter så fult. Jag säger hellre kissestickan. Eller daseslasen.". Ja ni hör ju hur löjligt det låter. Eller tänkt om alla sa olika om kroppsdelen ben. Promenadstickor? Kött-styltor? Vad förvirrande det skulle bli! Och förvirring är just vad som råder kring flickors kön. Det är hemskt att det inte har funnits ett namn! Det bidrar till att flickans könsorgan anses mindre viktigt, något man inte pratar om. Något man beskriver med löjliga hitte-på-namn.
 
Det är av största vikt att en allmän benämning rotar sig. Så slipper fler flickor växa upp i tron om att de har en stjärt både fram och bak. 
 
Länge leve snippan!
Sara

När jag var liten så användes benämningen 'smulan' haha. Hur fult är inte det?
Jag tycker att snippa är ett bra och gulligt ord!

Svar: Tycket jag med 😊👍
Moa DeBruin

Sara

Jag saknar en FB-dela-knapp just nu!!

Svar: Du får dela länken 😊
Moa DeBruin

elin

jättebra krönika! När jag var liten kallades snippan för "pumpen" i vår familj. Hahah. Alltså det är ju ett jätteroligt ord nu så här när man tänker på det men samtidigt helt sjukt?! Snippan är ju för fasen ingen pump heller.

Svar: Haha... Nä. Många sjuka ord har omgett denna mytomspunna del av kvinnan :)
Moa DeBruin

Celie

Jag älskar snippa. Med två söner i huset tycker självklart äldsta sonen att det är jättespännande att mamma inte har snopp och frågat vad jag har. En snippa!! Han kan ordet och jag slipper använda framstjärt som jag också är uppvuxen med och jag avskyr det ordet! Musen funkar, men resten går bort!

Mer snippa till folket!!

Svar: Jag har till och med berättat för mina söner att jag har en SUPERSNIPPA! En snippa av stål :) Den har ju fött barn! Kram
Moa DeBruin

Elin

Fast underliv är väl ett allmänt ord? Och slida? Eller det ordet använder gynekologen iaf, haha.

Svar: Jo visst finns det ett antal medicinska/kliniska termer. Det finns för snopp också. Och ben. Men växte du upp och kallade din snippa för underliv? Eller slida?
Moa DeBruin

S A R A

Sjukt bra skrivet!

Sara

Snippor är så bra! Sjukt många egenskaper de besitter, våra snipper! (försökte rimma där:))

Svar: Verkligen! 😊👍
Moa DeBruin

Hanna

Min mamma sa alltid tjorran. Jag tyckte det var ett jättebra namn tills jag började högstadiet och klasskamraterna från andra skolor undrade om vi skulle gå till tjorran på rasten. Men HERREGUD det heter faktiskt kiosk! :-)

Svar: Haha ;)
Moa DeBruin

Sara

Tack för ännu ett underbart inlägg! Här hemma tränar vi på snippa fram och rumpa bak 😉 Det är ju rent av pinsamt att det ska vara så konstlat! Själv är jag uppväxt med kissemurra (?!?) hmm ja inte konstigt att man skäms... Har dock uppgraderat mig till både snippa och SUPERSNIPPA!

Svar: Supersnippa yääää :) Snippor är ascoola :)
Moa DeBruin

Julia

Eller så slutar vi tro att könsorganen behöver ett smeknamn! Jag tror inte att någon skulle få för sig att kalla benen för gångstickor eller hoppsansasingar, så jag förstår inte varför det behöver heta snippa eller snopp... Jag säger penis/vagina/underliv/slida. Och det kommer jah lära mina barn också! (Även om jag absolut inte tycker att någon är dum som säger snopp/snippa... Men det är ju likamycket ett smeknamn som mutta eller daselase)

Svar: Snippa är ett namn och står med i SAOL. Precis som snopp gjort i alla år. Daseslase står inte med i SAOL mig veterligen :)
Moa DeBruin

Jenny

Här hemma säger vi snippa :D

Svar: 😊👍
Moa DeBruin

heycherryberry.blogg.se

Helt rätt! Snippa är ett bra namn. Samma stil som snopp. Snopp och snippa.

Svar: Matchar mkt fint :)
Moa DeBruin

Anne

Har alltid använt orden slida och penis.
Ett exempel på hur fel det kan bli då man använder "fel" ord:
Min syster har alltid sagt "framgump" och "bakgump" om både flickor och pojkars könsorgan. (Skäms även om det inte är JAG, så illa är det!)
Då jag har ett handikapp så har detta bl.a gjort att min urinblåsa slutat fungera. Första tiden hade jag kateter via urinröret, men då detta sprack sönder så fick jag istället opererat in en kateter via bukväggen. Då jag berättade att jag fått flyttat katetern så förstod inte min syster och frågade om jag nu hade katetern i gumpen?!!!!
Jag funderade LÄNGE över hur korkad hon var, tills hennes dotter förklarade att hon antagligen menat "framgumpen" - alltså slidan! Vilket gör mig en aning orolig det med! Hur illa ställt det är med vissa personers brist på kunskap om den egna anatomin!

Svar: Ja även om man inte gillar begrepp är det ju viktigt att det finns ett ord och att man vet vad det heter, så att missförstånd likt det du beskriver inte behöver uppstå :)
Moa DeBruin

Petra

Asbra skrivet! Jag har också varit förvirrad under hela min uppväxt om vilket ord man ska använda. Mamma och farmor sa alltid "pullan" men när jag sa det i skolan någon gång blev jag utskrattad(!) vilket är helt sjukt även om "pullan" kanske inte är ett fagert ord direkt. Nu säger jag snippa, mus eller mutta, för det är ord jag tycker är bra!

Inne hos Ina - nygift

Ja, vad bra att du lyfter detta! Ska nog dela på facebook, jag med :)

Svar: 😊👍
Moa DeBruin

Mella - stolt medlem i PK-maffian

Ett bra och viktigt ämne! Viktigt främst för barns skull, för jag blir fan ledsen när jag tänker på hur många små flickor som försökt prata om sina snippor men inte blivit förstådda pga att de använt något hemmasnickrat namn på den som ingen utanför familjen begriper. Snacka om att skapa skam och reproducera uppfattningen om snippan som något fult och "hemligt".
Mycket bra och vettig krönika!

Svar: Jag blir också jävligt ledsen när jag tänker på det
Moa DeBruin

Carin P

Heja Spiderchick säger jag :)!! Ännu ett klockrent inlägg!

Johanna

Så jäklarns bra skrivet! Huvudet rätt på spiken!

rebecca

Svar till Julia: Grejen är dock att slida/vagina endast avser de inre delarna, medan snippa även avser de yttre delarna.

Tin

Som i Totte och Malin-boken där Totte minsann har en penis och Malin har... en springa. Eh, jaha?

Ellen

En släkting till mig började fundera på exakt samma sak när hon fick en dotter och för att göra något åt det så skrev - och gav hon ut en barnbok om ämnet. "Flickans Lilla" heter boken. Kolla upp den tycker jag!

Emma

Bra skrivit! :)

Michelle

Hemma hos oss kallade vi den för Fia. Funkade jättebra tills jag fick en fröken i förskolan som hette så. Blev genast obekväm. Så nä, snippa är det helt enkelt!

Och fasen vad jag älskar dina inlägg, så klok är du!

Svar: Haha... Tack snälla :)
Moa DeBruin

sofie

Jag föredrar ordet Fiffi! kolla gärna in min livsstilsblogg: http://sofieander.blogg.se

Lovisa - mångsysslare

Jag tycker snippa är fint och gulligt ord. Så det passar perfekt!

xCarrox

HAHAHA sjukt rolig krönika :D

Emma

Vi sa nutta, eller pillenutta som pillesnopp.
Men snippa går fint det med!

Lesthi

Kom precis att tänka på att i den staden jag är uppväxt i (I Finland) så kallar man den för "pruttun" hur fult är inte det :'D

Svar: Haha :)
Moa DeBruin

Anna

Håller fullständigt med dig Moa! :D

Lovisa

Både tänkvärt och roligt så jag skrattar! BRA skrivit :-)

Helena Rahlenius

Barn på mitt jobb kallar snippan för höna och snoppen för tupp... man kan ju undra varför man lär barnen det ?!

Svar: Haha va? Det var märkligt
Moa DeBruin

Ina

Snippa är så himla bra, jag håller med :) Jag jobbar med ett gäng tvååringar och en dag på jobbet när vi dansade och sjöng så frågade en röst i sången vart olika kroppdelar fanns, och så ska man peka på dem och svara "här är näsan" eller vad det nu är som efterfrågas. Efter frågan om vart rumpan är så pekade en av mina tvååringar stolt på sin snippa och sjöng "hääär är snippan!" Och jag blev så glad!! Tänk så stolt hon var över sin snippa och såg det som det mest naturliga i hela världen att inkludera den i sången också :D

Svar: Åh vad härligt :)
Moa DeBruin

Ulrika

Jag tror att snippan kallades för puppa när jag växte upp. Tror väl inte det pratades så mycket om det men kommer iaf inte ihåg någon annan benämning. När jag pratar med min dotter säger jag snippa men det känns väl inte helt naturligt. Tycker dock att ordet är bra.

Anna

Bra skrivet! :) Hemma hos oss kallade vi snippan för "mulan" med betoning på "u". Hade aldrig reflekterat över det förrän Disney-filmen Mulan kom. Det uttalades ju inte likadant, men förvirringen var total ändå. Jag har ingen aning om vart det ordet kom från. Men snippan tycker jag är ett skitbra ord! :)

Tessy

underliv är ju allting där mellan benen och inte själva könsorganet och slida/vagina är ju själva hålet/gången, klitoris (och alla smeknamn på det) syftar ju oftast bara på den lilla synliga delen
Snippa däremot är allt som hör till könsorganet!
Jag tycker det är ett av världens underbaraste ord!
när jag växte upp tror jag inte ens vi fick ett ord, det var liksom bara "där nere", underlivet eller mellan benen, hur tråkigt, konstigt och förvirrande som helst!

Mitt barn kommer få lära sig Snopp och Snippa.

Svar: 👍👍👍
Moa DeBruin

Anonym

Underliv blir ju lite fel då benämningen inkluderar allt, även anus etc. Slida är ju en del av snippan, inte hela. (Yttre/inre blugdläppar, slida, slidmynning, livmoderhals etc)
Snippa är helt enkelt ett bra samlingsnamn för det könsorgan som är specifikt för det kvinnliga könet ☺️

My Fredblad

Bra inlägg! Du skrev nog det som många andra tänker!

Selma

Håller med angående snippa. Det lär vi barnen i skolan. Tror att nästa generation kommer att använda det ordet och inte en massa annat konstigt. Det är skönt att ha ett neutralt ord att använda när man går till läkaren tex. Hur säger man annars?

Svar: Ja men precis. Alla har väl sagt olika till läkaren helt enkelt, skevt
Moa DeBruin

Bebismamman

Tack för ett viktigt inlägg! Självklart heter det snippa, ett alldeles utmärkt ord. Precis som ben heter ben och arm heter arm. Borde inte vara svårare än så! När jag var liten sa vi "där fram", fruktansvärt!!!

Linnea

Åh vad bra skrivet, håller med helt! När jag var liten sa mina föräldrar kissen vilket jag tyckte var lite konstigt men jag antog att den inte hade något "riktigt" namn. Snippan bästa alternativet!

Anne

Jag tycker det säger så mycket att många är emot "snippa" och istället vill säga "slida" för att det är "korrekt". Att inte ens vi VUXNA har koll på begreppen som att det är något tabubelagt man inte ens BÖR veta, antagligen för att man aldrig pratat öppet om tjejers underliv! För "slida" är ju en DEL av snippan, blir väldigt fel om man kallar hela snippan för slida.. Då lär man ju barnen lik förbannat fel!

Tycker som sagt att det säger så mycket om hur det är. Illa nog att barn (flickor) inte vet delarna på sitt eget underliv, men sorgligt nog följer det ju med hela livet. Just för att det är så tabubelagt och inte anses som.. viktigt?

Svar: Precis så
Moa DeBruin

Anonym

Visst lyfter du ett bra ämne och har så rätt i det du skriver, men SOM jag skrattade 😂

Svar: hehe ;)
Moa DeBruin

jennybenny

AMEN to this!!
Gud vad skönt!
Här kommer vi inte kalla könen något annat är penis & vagina (på engelska) & aldrig aldrig kommer vi tabubelägga de orden.
Smeknamn på kön kan slänga sig i väggen tycker jag.

Marie

Jag läste halvsvettig igenom alla kommentarerna för att se om någon annan möjligtvis kunde ha använt samma urlarviga ord för snippa som förekom i mitt barndomshem (70-talet). Men icke! Dubbel förnedring på något sätt.
Vad sägs om "kissemus"? Eller var det "kissimus"? Jag vet inte, det var ju liksom aldrig satt på pränt på något sätt.
NU är jag med i "Snippa-laget" - har två barn med snippor och en egen finfin supersnippa!
Har diskuterat detta med tjejerna många gånger och herregud vad de skrattar när jag piper att vi minsann kallade snippan för "kissemus" när jag var liten....

Svar: Haha :)
Moa DeBruin

Tina

Sofia säger jag. Andra säger Lisan. Möjligen musen men aldrig snippa eller framstjärt. Lixom näe.

Lina

Du är ju bara för fantastisk!!! Sen jag fuck min första dotter (2012) så säger vi bara snippa! Det är ju så jävla skönt att veta vad man ska säga till sitt barn mör de frågar om sina egna kroppar!!! Så ett självklart hejja snippan!!!! (Trots att de låter fullt men det gör ju snopp med men man kan ju inte alltid råför för vad msn heter;))

Svar: Heja heja :)
Moa DeBruin

rakel spektakel

Jag själv säger "kissen" till min dotter just för att man kissar med den enbart i den åldern, desamma gjorde mamma och ja man ändrar språket med åldern:) men såklart måste man våga tala öppet om underlivet !

Anna

Uppväxt på 90-talet och i min släkt användes (till viss del fortfarande) ordet muff. Gissa förvirringen när det helt plötsligt var ett klädesplagg.

Svar: Haha...
Moa DeBruin

Julia

Rakel Spektakel: Om du säger "kissen" därför att hon kissar med den, hur menar du då att du ska ändra språket med åldern? Ska namnet alltid spegla vad den gör? Typ... mensen-kissen sen när hon får mens. Känns som ett konstigt resonemang. Ingen annan kroppsdel har namn efter vad den gör.

Hmm

Nu tycker jag att snippa är ett bra ord och på samma nivå som snopp men, det har "ALLTID" funnits ett bra ord men som inte använts av någon konstig anledning.. Ett ord som nästan ingen vet att de kan. Vulva! Det är både anatomiskt korrekt ord och fint (tycker jag då :) ).

Svar: jo men det är fint :)
Moa DeBruin

Isabelle

Ännu fler framsteg! http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19817762.ab

Amanda Monceau

<3 SNIPPAN <3 (Tack för ett fint och roligt inlägg)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress