Nyårsförberedelser

Idag har jag varit ensam ledig med barnen och fick sålunda ta med dom på några ärenden inför morgondagens nyårsafton. 
 
Bland annat besökte vi en party/utklädnads-butik här i stan som har en del... Eh... Gejer. Barnen missuppfattade min förberedande instruktion som löd "vi kanske kan köpa någon rolig nyårshatt" och trodde istället att jag menade "vi kan absolut köpa allt ni hittar som ni tycker ser kul ut". 
 
Saker jag avvärjde att köpa: Masker föreställande Orcherna i Sagan om ringen, masker föreställande samtliga medlemmar i rockgruppen Kizz, paljetthattar a´ 300 kronor stycket, en piñata föreställande en färgglad åsna, en  Asterix-peruk med tillhörande mustasch, heliumballonger med texten "studenten 2016", utklädnad föreställande Jigsaw från filmen Saw (exklusive cykeln han åker på), ett tomteskägg, neonorangea tutor ljudvolym hög, MED MERA!!!! GAH!
 
Efter en del förhandling kom vi därifrån med två heliumballonger med texten "gott nytt år" och fem partyhattar strutmodell. Pjuh. 
 
 
 
 

Nattlig bananätning

I natt väcktes jag av treåringen. 
 
- Mamma... väste han i mitt öra. Jag vill ha en banan!
- Hämta en då, mumlade jag sömndrucket. 
 
Treåringen traskade då ut i köket och hämtade en banan ur fruktkorgen. Jag vill minnas att jag skalade den åt honom? Sen åt han upp bananen. Tror jag? Den var i alla fall inte kvar på morgonen och skalet låg på nattduksbordet. 
 
Ja-happ.
 
Tänk vilken skillnad mot när treåringen var bebis. Han kunde ju vakna på natten och gråta och gny och hålla låda. Och när vi, rådvilla stackars föräldrar, trodde att han ville vyssas eller ha nappen eller bli masserade över magen så kanske allt han egentligen ville ha var en simpel banan? 
 
Svindlande. 
 
 
 
Vinnartecken på att treåringen fixar banan om natten. 
 

Året som gått 2015

Gjorde du något 2015 som du aldrig gjort förut? Köpte hus. 

 

Genomdrev du någon stor förändring? Blev husägare. 

 

Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas? Sista juni då vi flyttade in i vårt hus. 

 

Gjorde någonting dig riktigt glad? Husköpet.

 

Vårt sovrum vägg i vägg med minstebarnets sovrum. 
 
 


 

Vilka länder besökte du? Mitt hus! Eller... Nä. Det är inget land. Ska sluta tjata om huset nu. Norge och Grekland besökte jag. 

 

På Holmenkollen i Oslo. Notera gärna skidåkaren i bakgrunden. 
 


 

Vad önskar du att du gjort mer? Önskar möjligen att jag tagit mig tid att göra fler härliga grejer med min man och mina vänner. Fler aktiviter utanför hemmet och utanför jobbet helt enkelt. Men jag skammar inte mig själv för att det inte var jättemycket av den varan 2015, vi har gjort mycket annat.

 

Vad önskar du att du gjort mindre? Oroade mig för sånt som inte har hänt eller sådant som jag ändå inte kan påverka.

 

Vad var din största framgång på jobbet 2015? Typ allt. Med höjdpunkt att vi fick äran att föreläsa för en stor reklambyrå samt marknadsutskottet på ett av Sveriges största företag. 

 

Största framgång på det privata planet? Är överlag stolt över allt jag och min man gör för vår lilla familj. 

 

Största misstaget? Möjligen all ångest jag tenderar att samla på mig. Men tycker inte att jag gör några misstag direkt. Eller jo jag gör såklart massa misstag men jag ser det snarare som att det är grejer jag lär mig av (klysh-varning jag vet). Jag har till exempel skickat iväg fakturor som inte varit fullständiga och på så vis tvingats vänta på betalning i typ fem månader. Det var ju dumt. Men samtidigt - numera är det jag som skickar kick ass knivskarpa fakturor! Man lär sig av allt. 

 

 


 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Gladare. Har haft mycket ångest (som vanligt) men ändå haft en grund i mig som varit gladare. Jag har skrattat och glatt mig mycket i år! 

 

Något du önskade dig och fick? Många lyckliga stunder med min familj. 

 

Något du önskade dig och inte fick? Hade gärna jobbat med tv på något sätt. Tvodden som jag och Matilda gjorde med SVT 2014 är det roligaste jag någonsin har gjort i jobbvägg. Vill gärna göra något liknande igen. 

 

 
 

 
Vad tänker du göra annorlunda nästa år?  Jag tänker ha ännu mer skinn på näsan och säga ifrån när jag tycker saker är fel. 
 

Mest stolt över? Att jag har ett jobb där jag utsätter mig för pirriga saker nästan jämt. Att jag tror på mig själv. Sen är jag megastolt över min man och mina barn.  

  

Bilkrock

Imorse ringde det på dörren redan kl 08:00. En söndag?? Först tänkte jag att det måste vara en exalterad kompis till barnen som ville meddela att det snöat under natten men sen tänkte jag att det måste ha hänt något. Och det hade det mycket riktigt. 
 
En skamsen och mycket bekymrad granne stod utanför dörren för att meddela att han och familjen var på väg upp till Sälen men på väg dit, ja redan på vår gata rent av, hade han råkat backa in i en bil och den bilen råkade vara våran. Och nu var fronten trasig.
 
- VAD I HELVETE!! HUR KÖÖÖÖR DU EGENTLIGEN? gormade jag. 
 
Inte. 
 
Självklart inte. 
 
Alltså, det går inte att bli arg när det handlar om en olycka med enkom materialla saker inblandade. Det var ju verkligen tur i oturen att grannarna krockade hemma på gatan och inte på någon av de stora vägarna. Vår bil är dessutom så skruttig så det är bara trevligt att ge den lite "karaktär". Antar jag. 
 
Hur som helst slutade det med att vi glatt vinkade av grannen (hej då ha det nu så roooligt i Sälen) ackompanjerade av en sprillans ny bil. Japp. Vi får låna grannens tjusiga reservåk tills vår skruttiga är lagad. Bra deal. 
 
 
 
 
Snöhalt idag, ja. 
 

Fem konstiga saker med Snövit

Vi såg på Snövit och de sju dvärgarna igår. 
 
Fem konstiga saker med Snövit:
 
1. Den elaka drottningen bor i ett slott av sten, sten och mera sten. Men i sin häx-verkstad innehar hon ett högteknologiskt laboratorium av glas (?) och när hon häller upp sin häxdryck gör hon det i ett något som ser ut att vara singerat Kosta boda 2004. Alltså, jag är inte expert på historia eller så men jag tycker inte att medeltida stenslott rimmar bra med laboratorium och Kosta Boda.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Snövit äntrar dvärgarnas hus i skogen och innan hon ens har presenterat sig börjar hon städa. Eh... Alltså, va? Själv har jag svårt att få tummen ur att städa hemma hos mig själv. Att börja städa hos någon jag inte ens känner känns på en rimlighetsskala mellan 1-10 som en minus nolla.
 
3. Det är en sköldpadda med i Snövits djur-squad. Sköldpadda? Jag är inte en zoolog eller så men skogsdungar och barrträd känns inte alls som sköldpaddans naturliga habitat.
 
 
 
 
 
 
 
4. Snövit dör efter att ha ätit av drottningens förgiftade äpple. Dvärgarna beslutar sig då för att förvara henne i en kista av glas. Jag säger inte att det är rätt eller fel eller direkt obehaligt (!) eller så, jag bara noterar att detta måste vara någon slags förtida kuvöslösning. 
 
 
 
 
 
 
 
5. Snövit återuppstår genom att prinsen kysser henne och rider sedan glatt iväg med honom för att leva lycklig i alla sina dagar. Tror hon i alla fall. Men vad vet hon om prinsen egentligen? Fäller han ner ringen efter sig på utedasset? Håller han reda på sin pengapung? Diskar han bägaren när mjöden är slut? Kommer Snövit behöva ge honom upprepade sammanfattningar vid tornerspelen för att prinsen själv inte har tittat tillräckligt uppmärksamt utan istället glottat ner i sin iPhone på sin lans och förstår Snövit i så fall hur störande det är att behöva dra 30 minuternas handling för någon som inte har hängt med???? Sånt kan vara svinstörigt. Rid inte iväg med någon du inte känner. I´m just saying.
 
Slut på konstiga saker.
 

Julafton 2015

Vi hade en finfin julafton igår. I vanlig ordning var vi hemma hos min mamma tillsammans med mormor, syskon, kusiner och moster. Det var julbord, julklappslek, Kalle Anke, fika och julklappsutdelning. Exakt i den ordningen. Samma som varje år. 
 
När Askungen kom upp i bild på tv och tio vuxna personer glatt sjöng med i mössens pipiga sång suckade ett av barnen och sa att "det här har vi ju redan seeeeeeett".
 
Jag fick hejda mig själv för att inte servera barnen en lång utläggning om att när jag var liten dåååååå fanns det minsann ingen iPad med Netflix och Youtube och tusen playkanaler. Nä nä nä. Då var Kalle Anka på julafton något exotiskt som vi barn hungrigt insöp, utsvultna som vi var på tecknad film. Jo jo jo. 
 
Men jag sa inte det. Vill helst inte låta som att jag är född på stenåldern. Vill förresten minnas att en granne i min barndom spelade in Kalle Ankas julafton på VHS och såg på det när helst familjen hade lust, på midsommarafton eller så. Minns att mitt barnajag tänkte att det måste vara åtminstonde lite brottsligt att göra en så galen grej................
 
A ja.
 
Julafton 2015 en bra dag med lyckliga barn.
 
 
 
 
Inte konstigt att mindre personer kan vara rädda för den här. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag fick böcker singerade min favvoförfattare. 
 
 
 
 
God Jul!
 
 

God Jul

Hoppas ni alla har en finfin julafton!
 
 


Lilla Julafton

Igår hade vi lilla julafton här hemma med delar av släkten. 
 
Tomten kom. Såklart. 
 
Sexåringen som talat skeptiskt om denne rödklädde man ända sedan förra året genomskådade besöket direkt och fastslog att det var grannen som dolde sig bakom masken. Och det stämde ju. Vi kan inte lura honom längre. Det känns bara fånigt.
 
Treåringen å sin sida svalde tomten med hull och hår och tyckte att besöket var magiskt på alla sätt och vis. 
 
 
 
I väntan på tomten.
 
 
 
 
Senare under kvällen tog toalettpappret hastigt och olustigt slut men då trollade mamman i familjen fram en hel kasse med papper. HA! Där och då blev det julafton på riktigt. Snacka om magi. 
 
 
 
 
 
 
 
Fotnot: Toalettpappret är från en projekt som jag och Matilda gjorde i jobbet för några månader sedan. Nu kom det väl till pass. 

Ägd

Sexåring: Mamma.
Jag: Ja?
Sexåring: Vet du hur länge ett lejon sover?
Jag: Ingen aning?
Sexåring: Vet du inte det?
Jag: Nä. Vet du?
Sexåring: Ja.
Jag: Hur länge då?
Sexåring: Tills det vaknar! HAHAHA!
 
A men...
 
Ägd av en sexåring.
 
Känns bra i psyket. 
 
 
 
 
 
http://picasion.com/

Rätt prioriterat

Idag har vi ordnat barnvakt jag och min man. Vi ska gå och se En underbar jävla jul på bio. 
 
Aaa... Najz. 
 
Nyss kom jag dock på att vi varken har fixat alla julklappar, handlat mat eller städat huset? Och av de julklappar vi har handlat har vi slagit in exakt noll. Och imorgon ska vi ha lilla julafton med en del av släkten - hemma hos oss! 
 
Mitt förnuft säger att vi borde skippa bion och istället ägna kvällen åt fix för när ska vi annars hinna allt? Men nu har vi redan betalat biljetterna. Och det kanske är lika bra? Alla säger ju hela tiden att man ska tagga ner till jul. Inte stressa. Skippa överflöd av julklappar och låta hörnen i hemmet vara lite dammiga. Istället ska vi umgås och råååå ooooom varandra.
 
Det är precis vad vi gör? Tydligen. 
 
Sak jag ska addera till mitt CV: Prioriterar omedevetet alltid rätt. 
Pepparkaksbakning

Idag gjorde jag min första egna pepparkaksdeg! Jajjimen! Den blev jättebra! Och god.
 
Sen bakade vi pepparkakor så det stod härliga till här hemma. 
 
Jag föreläste om vikten av att göra tuuuuunna pepparkakor.
 
- Degen ska vara nästa genomskinlig när den är färdigkavlad, förklarade jag och såg sedan på när barnen och pappan gjorde pepparkakor tjocka som skosulor. 
 
Hu!
 
Fick platta till peppisarna i smyg. 
 
Sen missuppfattade treåringen det här med att "mjöla bakbordet" och började istället mjöla in sin kropp. 
 
- Vill du att vi ska baka dig i ugnen också? frågade jag.
- JAAAAAAA! jublade treåringen som om det vore det bästa förslaget han fått under hela 2015.
 
?
 
 
 


 
 
 
Efter baket fick barnen springa över till grannarna och ge bort ett gäng nybakade pepparkakor.
 
Bra söndag.
 

Föreläsning i Stockholm

I veckan var vi i Stockholm och jobbade.
 
Vi är ju ofta i Stockholm och en liten tradition jag har är att alltid, alltså VARJE GÅNG, bli akut kissnödig i samma sekund som tåget rullar in på perrongen i huvudstaden. Matilda tycker alltid att jag ska hålla mig men jag bara måste springa iväg på toaletten med risk för att inte hinna av tåget och rulla med in i något slags vagngarage.
 
Antar att jag har ett underliggande begär om att "leva farligt". 
 
Hur som helst, den här gången bestod jobbet i att föreläsa om sociala medier och innehållsmarknadsföring för marknadsutskottet på ett av Sveriges största företag. Det var jättekul! Jag är alltid suuuupernervös och darrig första fem minuterna av en föreläsning, sen släpper det och mot slutet är det som att jag står och pratar med ett gäng kompisar. Typ.
 
 
 
 
 

Spelning

Jag vinkade adjö till min sexåringför en stund sedan. Han skulle åka iväg på hårdrocksspelning tillsammans med sin morfar och morbror. Ja, alltså dom skulle se Spiderpapa uppträda. Han spelar på torget här i Skövde ikväll, till förmån för Musikhjälpen. Jag och minstingen fick bli hemma för han sover för natten sen en timma tillbaka. 
 
Sexåringen var i alla fall SÅ pirrig och stolt när han for. Pappa är största idolen, av förklarliga skäl. Jag försöker dock sälja in även mig med jämna mellanrum. 
 
Jag: Mamma uppträder också!
Sexåring: Jaha? 
Jag: Mamma föööööreläser förstår du. 
Sexåring: ?
Jag: DE DU! 
Sexåring: ?
 
Tydligen är powerpointpresentationer inte lika intressant som nitar och skinnjackor. Då har vi ändå sjukt bra bilder i våra presentationer, jag och Matilda??
 
A ja.
 
Nu fick jag precis en liveuppdatering från Matilda som är på plats på spelningen. 
 
Personen i röd mössa är sexåringen och han på scenen är sexåringens pappa. 
 
 
 
 
 
 
 

Chokladhus

Vi byggde ett chokladhus förra veckan. 
 
Om det är svårt för två mindre person att hålla sina tassar ifrån huset?
 
Svar: Ja!
 
- SLICKA INTE PÅ MITT TAK! hör jag barnen fräsa åt varandra då den ena tydligen har tjuvsmakat på den andres takhalva (dom fick dekorera var sin del).
 
Och när jag kom in i köket härom morgonen satt 3-åringen uppflugen på köksbänken och försökte på ett osynligt vis vicka loss karameller. 
 
 
 


 
Har en känsla av att det handlar om dagar, möjligen timmar, innan huset helt har jämnats med marken. 

Irriterad

Jag har PMS och ett antal saker stör mig därför mer än vanligt. 
 
Irri-lista:
 
1. Äldre människor som ska noja sig över huspriserna
OOoooooooj ooooooj ooooooj vad dyrt det är med hus! Vi köpte vårt för xx kronor och nu sålde grannen för xx miljoner! Huuuur kan man betala så mycket för ett hus? Vaaaa? HUUUR?
 
Snälla människa, har jag lust att svara. Ni köpte ert hus innan elektriciteten var uppfunnen och när er enda granne var en runsten, klart att det var billigare då. Allt var "billigare" förr jämfört med nu. Men har de som vill köpa hus år 2015 något val? Vad ska vi vänta på? Ska vi invänta att staten inför 5-öringar igen och hoppas att vi kan betala ett hus med några sådana? Va?
 
2. Folk som ska skamma föräldrar till förskolebarn
Läser jag ETT inlägg till på facebook som handlar om "dåliga" föräldrar som tydligen (om man får tro trådförfattaren) nyttjar förskolans öppetider till max plus lämnar sina barn när det egentligen är stängt för att själva åka iväg på spa - ja då kreverar jag. Var är alla dessa föräldrar som tydligen är så hemska och lata? Jag har då aldrig träffat någon som lämnar sina barn mer än behövligt. Min erfarenhet är att de allra flesta skarvar bitarna till livspusslet efter bästa förmåga för att göra det så bra för hela familjen som möjligt. Sluta måla upp en föräldrabild som inte finns! Tack. 
 
Slut på irri-lista. 
 
Nu ska jag äta choklad och se på serier. 
 
 
 
En irriterad person. 
 

Eld under näsan

Tips: Hacka ej färsk chilli för att sedan klia dig under näsan samtidigt som du är förkyld och alldeles fnösktorr kring näsborrarna. 
 
Det kommer kännas som att en liten liten person gör upp FUKKIN ELD under näsan på dig!! GAH!!
 
Källa: En som vet. 
 
 
 

Konversation mellan syskonen Spiderchick

Sexåringen (till sin lillebror): Koooom igen då LOOSER!
 
Treåringen (väldigt glad): Yäää! Jag är looser! 
 
?
 
Det är inte lätt att vara yngst med bristande engelskakunskaper alla gånger. 
 
 
 
 
Minstingen. 

Kvarg

Nyttiga träningsmänniskor: Jag äter så mycket kvarg!
 
Jag: Jag med!
 
 
 


 
Undrar om jag och nyttomänniskorna äter samma typ av kvarg?
 
Oklart. 
 
Älskar för övrigt varianten med vit choklad och kokos. Kan tänka mig att äta kvarg för resten av livet bara den håller sig kvar i sortimentet. 
 
 

Mysdag i julens tecken

Idag har vi haft en ledig myslördag bara vi i lilla familjen. 
 
Tanken var att vi skulle åkt till släkt i Göteborg och gått på Jul på Liseberg men minstingen i vår familj har inte varit helt frisk i veckan så vi fick vara hemma. Nästan bra för idag har vi istället fått massa gjort på hemmaplan. Bara det att vi plockade upp alla lövhögar i trädgården och åkte till återvinningen med!!!!!!!
 
Det låter väl inte så himla anmärkningsvärt? fnyser ni.
 
Men om jag kontrar med att säga att jag krattade högarna i oktober och sedan dess har tänkt VARJE DAG att vi borde åka med dom till återvinningen - vad säger ni då´ra????
 
Förstår ni hur många borde-göra-tankar det är????
 
HA!
 
Just precis. Anmärkningsvärt. 
 
Sen köpte vi en julgran. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Perfekt stor, lagom tät och med en ytterst vacker grenföring. Mycket nöjd. 
 
Barnen fick köpa var sin julgranskula som skulle bli "deras". Oj oj vad dom valde och funderade i affären. 3-åringen var på väg att välja både fåglar, istappar och tomtar på motorcyklar innan han slutligen bestämde sig för en äppelskrutt.
 
 
 
 
 
 
 
6-åringen valde God Jul.
 
 
 
 
 
Bra val av båda. 
 
Nu ska vi se på en julfilm. Granen är tydligen inte nog. 
 

Fem saker jag är beroende av

 

 

1. Godis. 

Äter något sött varje dag. Faktiskt. Varje. Dag. Ger mig absolut inga pluspoäng på den där försäkringen man kan teckna hos tandläkaren. 

 

 

2. Kontroll

Jag är en kontrollfreak. Helt klart. Samtidigt är jag världens mest lätt-uttråkade människa med svag/obefintlig impulskontroll och utsätter mig därför ständigt för saker som jag inte alls kan kontrollera?? Sen njuter jag av det tills jag inser att juuuuuust deeet jaaaaa! Jag gillar inte alls det här för jag älskar ju kontroll! Och så går det runt i mitt liv. Så skevt det där. 

 

 

3. Mina barns dofter

Fi fäsen va di luktar gott, mina barn! Mmmmmmmm... snuffi snuffi snuffi snuff...

 

 

4. Kaffe på morgonen

Första koppen kaffe är ljuvlig! Bäst är när jag har laddat bryggaren kvällen innan och det bara är att trycka på on-knappen på morgonen, då älskar jag mig själv lite extra. Känner mig naken om jag går hemmifrån utan kaffe i kroppen.

 

 

5. Min telefon

Försöker vänja mig av så sakteligen vid att ständigt ha den lelle klimpen i näven. Märker att jag mår mycket bättre av att inte umgås med den på en kväll. 

 

 

 

 

Häpp!
 

Låt mig presentera: Vardagsrummet

Ni brukar ju vilja se mer från vårt lilla hus. 
 
Grejen är den att det har hänt försvinnande lite på "gör i ordning fronten". Vårt fixande ligger på en hastighet av en-hylla-uppborrad-varannan-månad-och-kanske-ska-vi-någon-gång-snart-få-tummen-ur-och-köpa-vit-färg. Det vill säga inte en snabb hastighet.
 
Därför känns det inte inte så inspirerande att fota till bloggen, men strunt samma. 
 
Här är vårt vardagsrum.
 
Det första man ser när man kommer in i vardagsrummet är det här:
 
 
 
 
 
 
Vänder man sig åt höger ser man tv-hörnan. 
 
 
 
 
 
 
Vänder man sig åt vänster ser man matsalshörnan. 
 
 
 
 
 
Jag är inte tillfreds med matsalsdelen.
 
Dels sitter vi aldrig där och äter. Det känns helt onaturligt att gå med middagarna en trappa ner. Vi sitter alltid i köket även när vi har gäster. Matsalsbordet är alltså helt o-utnyttjat. Istället skulle jag vilja ha någon form av trevlig "louge hörna" där. Jag tänker en "dricka ett glas vin och äta charkisar" hörna. Är ni med mig? Jag tänker en sitta-och-prata-soffa snarare än en ligga-och-titta-på-tv-soffa och kanske två lagom avslappnade fåtöljer. Jag vet inte? Men något måste göras för att den där hörnan ska börja spela roll i våra liv. 
 
Kom gärna med tips och idéer!

Överraskad

Idag när min man kom hem trodde han att det var en alldeles vanlig eftermiddag. Men icke.
 
- Öpp öpp öpp, sa jag när han var på väg att ta på sig mysbyxorna. Vi ska inte stanna hemma. Vi ska iväg du och jag. Snart kommer barnvakten. 
 
Ursäkta men - handen upp alla småbarnsföräldrar som tackar ja till att höra den frasen? Det är typ min dröm! Inte för att jag så himla gärna vill åka ifrån barnen, utan mer grejen att bli överraskad med något bara så där. 
 
A ja. Efter lite ombyte åkte vi in till stan för att se en julshow med The Real Group. Jag har aldrig varit på en julshow förut så det var roligt att uppleva. The Real Group är SÅ duktiga!
 
En bra tisdagkväll. 

Knakande popcorn

Jag och barnen poppade popcorn i kastrull i lördags. Spänningen var stor och jag lovade att vi skulle lyfta lite på kastrullocket när det började poppa bara för att det är så himlans festligt att se när popcornen flyger och far. 
 
Vi väntade. Och väntade. Och väntade. 
 
Plötsligt hördes det ett knakande ljud.
 
- NU POPPAR DET! tjöt barnen exalterat.
 
Men knaket visade sig visst bara vara mamman som hade släppt en eh... Fis. 
 
- Mäh åååååååå! suckade barnen besviket. 
 
Oops. 
 
Ursäkta partydödaren.
 
Sak man omöjligt kan veta: Att ens fisar låter exakt som ett popcorn.
 
 
 
Det blev poppat tillslut.
 
 

Tre bra grejer

Tre bra grejer som botar mörkerdepp: 
 
1. Ljuskällor av myskaraktär.
Jag har sagt det förr och jag säger det igen, man kan aldrig få för många ljusslingor. 
 
2. Bord dukat med massa gottigheter
Vi snackar skinkmackor, köttbullar, goda ostar, hemgjord saffranskola... Mmm. Avnjut med fördel tillsammans med familj och ett gäng kompisar. 
 
3. Adele. 
JAG ÄLSKAR HELLO. Bästa låten! Hello from the other siiiiiide I must have called a thousend tiiiiiimes skrålar jag med och kan riktigt höra hur oerhört bra jag tar tonerna. Jag ÄÄÄÄR Adele om volymen på högtalaren bara är tillräkligt hög. Ba´ så ni vet.
 
 
 
 
 
 
På tal om Adele så älskar jag det här klippet så mycket, när hon sjunger Someone Like You live. Ungefär åtta minuter in i klippet får jag akut ståpäls när alla i publiken sjunger med i låten. Det måste vara så himla mäktigt för en sångare att höra så många människor kunna varenda textrad i ens låt. 
 

Marsipanfigurer

Vi har gjort marsipanfigurer den här förmiddagen. 
 
Att 3-åringen gick "all in" vad gäller strösslet är möjligen en underdrift. 
 
 
 


 
Nu har det mesta av strösslet hamnat på golvet. 
 
Det ser lite ut som att vi har fått en heltäckningsmatta i färgerna silver, vitt och grönt. Det knastrar lite lustigt under fötterna när man går på mattan men annars känns den himla trevlig, det får jag säga. 
 
Nu ska vi baka saffranskola och lakritsfudge. Lika bra att tuta på när vi har ångan uppe. 
 

Kökslig förnedring

Jag ställde in en plåt med pommes frites i ugnen förut. Gick iväg en sväng och gjorde annat. Kom tillbaka efter en stund och... Insåg att pommes fritsen låg och o-tillagade sig själva utanför ugnen. 
 
 
 
 


 
?
 
Jag hade alltså aldrig ställt in maten i ugnen. Blir inga knapriga pommes i rumstemperatur direkt... (notering från coachen). 
 
Ungefär som när jag ställer en kastrull med pastavatten på plattan och ba, nu får det här koka upp. Och när jag är redo att tillsätta själva pastan inser att jag aldrig har satt på plattan. 
 
Förnedrande på något vis. 

Lucköppning

Treåringen här hemma tänker utanför boxen när det gäller att öppna luckor i adventskalendern. Han går efter någon slags "störst går först" princip. Lucka nr 24 öppnades 1 december. Japp. Så kan det gå. 
 
 
 


 
Jag förstår honom. Jag minns själv hur segt det var det där med lucköppning. Chokladkalendern kändes synnerligen trög. En endaste liten fjuttig bit per dag fick man äta. Den tog ju slut innan jag ens hade börjat tugga på den.
 
I vuxen ålder hade jag en period där jag köpte chokladkalendrar och slet upp alla luckor och mufflade i mig all choklad på en och samma gång. Bara för att jag kunde. Sen köpte jag en ny kalender nästa dag. Bara för att jag kunde. Som jag också åt upp. Bara för att jag kunde. 
 
Antagligen någon slags bearbetning av barndomen. 
 

VAB och bokläsning

Hem från Skellefteå och dirrrrrrekt på... VAB:en!
 
Japp.
 
Idag har jag varit hemma med minstebarnet eftersom han inte har varit så kry. Vi har bland annat läst böcker.
 
Jag: Ska vi läsa Pippi?
Treåring: Nej den har vi läst så mycket. 
Jag: Ska vi läsa Mamma Mu?
Treåring: Nej den läser vi jämt. 
Jag (plockar fram Gruffe-boken som vi läser minst en gång per dag): Ska vi läsa den här?
Treåring: JAAAAA!
 
 
 
 


 
 


 


 
 
 
Slutsats: Man kan aldrig få för mycket av gråtande älgar i en grantopp. 
 

Skellefteå tur och retur

Nu sitter vi på tåget från Stockholm efter att ha varit uppe i Skellefteå över dagen. Vi har hållt i en utbildning där. Superroligt! Kul att se Skellefteå också även om det mest blev genom en bilruta. 
 
- Jag brukar bli åksjuk när jag flyger, sa Matilda innan vi lyfte med planet från Arlanda. 
- HAHA! Man väl inte bli åksjuk av att flyga? skrockade jag. 
 
Sen mådde jag svin-illa på flygturen både dit och hem. Matilda där emot mådde prima. 
 
?
 
Bilderna nedan är tagna innan åksjukan slog till. 
 

 
 
 
 
 
Idag fick vi för övrigt höra att vår västgötska dialekt låter "glad". Efter det fina omdömet lät vi garanterat VÄLDIGT glada, om inte innan. Som västgötar är vi nämligen vana vid att få höra att vi låter "bonniga" och (i brist på annan beskrivning) "som Bert Karlsson". 
 
 
 Nu är jag SÅ trött. Längtar hem. 
 
Häpp! 

Kvällsrutin

Jag har en rutin varje kväll (läs: tvångstanke). 
 
Jag är nämligen väldigt noga med att det är släckt, låst och avstängt över allt innan jag ska somna. Jag måste kolla  att spisplattorna är av, jag måste kolla att det är släckt i alla rum på båda våningarna och jag måste DEFINITIVT kolla att ytterdörren är låst. Flera gånger måste jag känna på dörren så att den inte helt magiskt har råkat låsa upp sig själv mellan varven. Ibland måste jag även öppna ytterdörren och kolla så att jag inte har råkat glömma nycklarna i låset på utsidan. Ja menar, sitter dom där och dinglar är det ju ingen mening med att jag kontrollerar att dörren är låst. Är jag ensam hemma måste jag även kolla så att det inte ligger en okänd (eller för all del känd) människa under sängen, en skada jag fått efter att ha sett en film om en kvinna som hade en man under sängen i flera veckor. Hu!
 
Ja ni hör ju. En ganska tidskrävande hang up faktiskt. Snart kommer jag väl börja gå runt till grannarna i radhuslängan och kontrollera deras hem också. 
 
- Ho ho här kommer lilla grannen! kommer jag tjoa utanför grannens ytterdörr kring 22-snåret. 
 
- Ni har inga nycklar i låset bara så ni vet. Skönt va? Har ni släckt alla lampor där inne? Kollat spisen? Kontrollerat eventuella människor under sängen? Va? Ho ho! Hööööör ni mig? Det är viktigt det här!
 
Helt säker på att grannarna kommer uppskatta lite extra hjälp med kvällsrutinen. 
 
 
 
 
Person med tvångstankar.