Spiderchick

Jag har svårt för folk som andas och äter
Trillade över den här bilden på instagram och kände igen mig.
 
 
 
 
 
 
Googlade misophonia och insåg att folk verkligen kan lida av dessa ljud. Det gör inte jag. Lider alltså. Inte heller blir jag arg. Men över lag är jag väldigt ljudkänslig.
 
Exempel:
 
1. Jag har svårt att sitta bredvid någon som äter (främst sådant som knastrar, typ chips) om jag själv inte äter. 
 
2. Jag kan inte sova med folk som andas högt eller snarkar. Min man snarkade i början av vårt förhållande. Det gör han inte längre om man säger så. Det är "åtgärdat".
 
3. Jag kan absolut inte sova till tickande klockor. Då kommer jag aldrig till ro.
 
4. Jag har svårt för höga volymer. Måhända har jag väldigt bra hörsel för jag är alltid den som sänker musiken eller tv:n. Jag tycker det är jobbigt när barnen väsnas eller när folk PRATAR VÄLDIGT HÖGT VA HÖÖÖÖR DU MIG VAAAAA?? Jajajajaghördigdubehöverinteskrika.
 
5. Jag märker direkt om nya ljud tillkommer i min omgivning. Till exempel vaknade jag en natt, helt abrupt, av att en susning knäppte igång i ventialtionsrören (vi bor i ett gammalt hus). Det var ett knappt förnimbart sus som min man inte ens vid koncentration kunde uppfatta men jag hörde det! Vaktis fick komma och efter en hel del undersökningar visade det sig att rören behövde lagas. HA!
 
6. Jo visst jag kan använda mig av öronproppar nattetid. Dock ligger jag då mest och försöker höra om jag hör igenom öronpropparna. Vilket jag oftast gör. Om jag riktigt vill. 
 
Japp. That´s me.
 
Sanna

Haha älskar meningen " Det gör han inte längre - det är åtgärdat" såg framför mig silvertejp runt munnen och klädnypa på näsan och hur du lätt klappar han på ryggen och säger ; natti natti älskling hahahaha , min kille snarkar också men har inte lyckats åtgärda det ;) Hur löste ni det? Kram

Svar: Haha... Jag tror att jag knuffade och buffade och väckte honom så mkt att han helt enkelt fick lov att sluta snarka för att själv få sova. Det växte hur som bort :)
Moa DeBruin

Ellen

Haha åh, jag är exakt likadan!

Mej

känner igen detta väl! Min kompis Lider verkligen av misophonia! Jag själv kan underteckna dina exempel! Jag har helt enkelt "känsliga" öron ;-) jag är dock mycket nyfiken på hur du "åtgärdade" snarkningsbekymren! /en som knappt får sova (förvisso småbarnsmor också..)

Svar: Jag tror att jag knuffade och buffade och väckte honom så mkt att han helt enkelt fick lov att sluta snarka för att själv få sova. Fast jag vet inte. Hur som helst snarkar han inte längre :))))
Moa DeBruin

Anonym

Exakt EXAKT så fungerar jag med. Tyvärr andas min karl om nätterna och jag har funderat på separata sovrum för att bringa framtid i vårt förhållande.

Lina

Åh känner så väl igen det där. Jag förställer mig också alltid det värsta och kan ligga sömnlös och bara måla upp allt framför mig. Typ sist när det blev lite hastigt kyligt ute, då hörde jag ett "strömmande" ljud från vårt värmegolv, det var inte igång med värmde just då. Jag blev skit nojjig och såg framför mig att det var vattenläcka och det bara är att riva upp hela köket, då värmegovlet är där. Haha men efter lite samtal med släktingar så var ju tydligen detta heeelt normalt för att rören inte ska frysa x)

Svar: Haha åh ❤️
Moa DeBruin

Gabriella Johansson

Haha, känner så igen mig på de där punkternaa Speciellt det där med tunga lån som äter när man inte själv gör det o de där tunga andningarna/snarkarna... OMG!

Lesthi

Haha, känner verkligen igen mig, speciellt nummer 6! :'D

Maria

Vad skönt att se att man inte är ensam som sover med öronproppar. Jag tycker att det blir hur tyst och skönt som helt när jag har pluggat in propparna. Hör inte nått med dem på mig. Vaknar av mobilen vibrerar under kudden. Jag pluggar in propparna så djupt i öronen att jag knappt får ut dem på morgonen. Då dämpar de hur bra som helst. Sover själv jämt med öronproppar då jag har svårt att somna med störande ljud om kring mig och sover väldigt lätt. Vaknar av minsta lilla ljud om jag inte har propparna på mig. Har du något bra tips på öronproppar att sova med?

Svar: Jag har svårt för öronproppar. Lyssnar som sagt vara efter ljud och så tycker jag att det gör ont i öronen efter en hel natt. Har jag haft för stora proppar då månne?
Moa DeBruin

Cecilia

Det kunde varit mina problem du beskriver. Öronproppar klarar jag inte, då ligger jag och lyssnar på mina egne inre ljud, hjärtats slag och annat som swischar och pyser...

Jennifer

Jösses vad jag känner igen mig. Senast jag åkte tåg hade jag glömt bort mina hörlurar, och det satt en förkyld person bredvid mig som andades riktigt ljudligt. Fick nästan som små panik känslor över det hela...och för att inte prata om folk som äter ljudligt och smaskar :P

Maria

Jag kände också igen mig i bilden, min mormor sabbade mig som liten genom att hon smaskade och samtidigt flåsade när hon åt. Klarar inte av endera hos folk idag :P
När det däremot kommer till andra ljud älskar jag dem. Att ha ljud omkring mig alltså. Somnar alltid gott till köksklockan som tickar =) MEN snarkningar och höga ljud vill jag inte ha omkring mig.
Fan vad kräsen jag är egentligen!

Heléna

Haha, vad jag känner igen mig! När sambon äter friterade fläsksvålar.. men *GAH* dom knaprar o knastrar så högt att jag tror hjärnan går i bitar! Eller när sonen smaskar, hur mycket kan man smaska?? Sen kan jag irritera mig på vad jag tror är sambon som snarkar när det i själva verket är JAG *pinsamt*

Jenny

Känner igen mig, allra helst när det gäller klockor. Min farmor har en väldigt högljudd klocka i rummet jag sover i hos henne, brukar gömma den i byrålådan för att kunna somna :)

maria

igenkänningsfaktor: HÖG! =)

Matilda - behandlingspedagogen

Vad härligt med ett gäng likasinnade människor! :D Det känns skönt att inte vara ensam om att störa sig på obetydliga saker (egentligen). Man vill ju inte gärna vara den som ständigt tänker "KAN DU SLUTA ANDAS SÅ HÖGT!" när man tittar på TV med sin man.. Haha, men så illa är det! Det värsta tycker jag nog nästan är min egen andning, eller hjärtslag.. tack och lov för nässpray så man slipper det där lilla lilla väset som annars kommer från näsan när man andas... Haha, nej då, jag har inte aaaaalls problem ;-)

POOS

ALLT stämmer in på mig också :'D
Det är jobbigt för min sambo snarkar ibland när han ligger på rygg.. men det gör han inte för länge om man säger så ;)

Gina

är exakt likadan.. fast jag kan bli riktigt förbannad när jag hör folk nysa.. haha vet inte varför men det är nästan så jag inte har lust att prata med personen på ett tag efter. :P

Veronica

Har du svårt för öronproppar så är fetvadd ett tips. Alltså inte bomull. De "täpper till" men är ändå mjukt och du kan reglera mängden själv =)

Svar: aha ska jag kolla upp :)
Moa DeBruin

Anonym

Haha åh vad härligt det är att läsa att jag inte är den enda! Har fler än en gång sagt åt min sambo "Kan du sluta andas? :)" och menat GWAAAAH VARFÖR FLÅSAR DU I TV-SOFFAN?!??!
Snarkningar, tickande klockor och droppande kranar, don't even get me started lixom..

Ellet

Gud, alltihopa det där som stod på engelska Wikipediasidan om misophonia stämmer in på mig, och att det finns ett samband med synetesi som jag också har?! Det finns namn för allt, men när jag gjorde testet för synetesi fick jag iallafall veta varför jag alltid tänker fel när jag tänker på månader, för jag ser dom i en udda ordning. Ah. Hjärnans magi.

Hmm

Är precis som du :P

Jenni

Jag är EXAKT likadan! Eller, jag har exakt likadana "hörselproblem". Jag hör när våra element tjuter då vredet måste vridas, det hör ingen annan. Jag hör när sambon svänger in på kvarteret med bilen och tusen andra grejer som ingen annan i min närhet gör. Jag hör tametusan när sambon fiser på toa när jag är i andra änden av huset, jobbigt? Litegrann ;-)

Johanna

Känner igen det du skriver om öronproppar. Så var det för mig ibörjan. Låg och lyssnade efter ljud som jag inte hörde med öronpropparna på mig. Testa att sätta in öronpropparna ett tag innan du går och lägger dig och på så sätt vänja dig vid att det är tyst och du inte hör nått. När man väl har vant sig att sova med öronproppar så vill man verkligen inte vara utan. Hur sönt som helt. Testa Apotekets Rosa öronproppar i storlek M/L. De är stora i storleken men gör inte ont som andra proppar. Mjuka och sköna, man känner inte ens att man har dem på sig.

Svar: Gött 😊👌
Moa DeBruin

Lina

Då fick man ytterligare en hjärnskada så här mitt i natten! Dock skönt att kunna påpeka för min man att det inte helt är mitt fel att jag går i taket när han äter, (eller mitt heller för den delen)!

Therese

Soulsistaaah! Speciellt gällande nummer 4! Min sambo blir galen på mig när vi tittar på film och han vill ha rätt hög volym "för spänningen/effektens skull" medan jag smygsänker volymen :') Gällande öronpropparna så hör jag definitivt genom dom!

Theresia

Sån är jag med!
Det jobbiga är ju alla små ljud man stör sig på, men när det gäller barn som skriker leker låter och man själv är stressad och inte orkar lyssna är det perfekt att sätta på sig hörselkåpor en stund. Lugnet som infinner sig!! Mmm

Emma

Alltså herregud, vad skönt att få se att det faktiskt finns ett namn/en diagnos på't! Jag har seriöst lidit av detta så länge jag kan minnas. Jag klarar verkligen inte av när folk smaskar eller andas tungt osv. Känner igen mig på alla dina punkter!

Har hela tiden fått höra från folk runt omkring mig, inte minst min sambo, att jag är "överkänslig" och "har något fel på öronen om jag hör så himla bra" och har det senaste börjat fundera på om jag kanske har ADHD. Men jag kanske kan stryka det och självdiagnostisera mig med misophonia istället då. Hurra!

Biggeros

Jag är precis likadan. Jag vaknar lätt av något litet ljud och min man hör ingenting alls. Jobbigt är det!!!

Ellie

Jag är precis likadan.. har det jätte jobbigt på släktkalas där ALLA ska prata högst..
BTW, älskar din blogg.. du är nog den jag följer mest!! :)

Svar: Vad roligt 😊 kul att du följer!
Moa DeBruin

M

Jag känner igen mig. Jag har förbaskat svårt för ljudlig andning. Svärfar och åtminstone ena svägerskan har sjukt höga ljud från näsan när de andas. Förstå frustrationen när man lovat skjutsa dem nånstans och så sitter de o bara andas och gör mig irriterad.

Sambon snarkar också och jodå, jag brukar säga åt honom att öh du snarkar o så får han vända på sig.

Förr på den gamla goda tiden när det bara fanns tjock-tv så kunde jag höra det där lilla pipande ljudet från bildröret från utomhus ifall ett fönster stod på glänt.

K

Oj vad jag känner igen mig! Är väldigt ljudkänslig, på gott och ont. Människor som dricker(min mamma och mitt äldsta barn är värst med sina klunkar), min man som andas (hur kan en människa flåsandas så till vardags, utan att nåt är fel?!?), susande element och många andra ljud, är hysteriskt störande. Å andra sidan är jag en utmärkt vakthund. Jag kan höra in inbrottstjuv som tänker bryta sig in, på andra sidan stan.

Svar: Haha låret som en bra förmåga!
Moa DeBruin

Elin

Hahah, håller med!!

Miss Naily A Fucking Rockstar

Jag lider av detta och det är verkligen skitjobbigt för det är så mycket ljud som man egentligen inte tänker på som jag hör hela tiden.

Jenny Carlsson

När jag hör öronproppar i, så störs jag utav min egna andning.. får panik. Kan inte sova med dem i. Jag är störd.

marycaroline.blogg.se

Gah, jag avskyr snarkningar och när folk tuggar så det smaskar, jag kan bli galen :(

Anonym

Bääästa! Glad att jag läste detta å googlat sönder!!!! Allt hänger ihop, ljuden man inte klarar av, känslorna av att höra folk smaska och att det tom hängde ihop med känslan av fötter mot annat, jag kan inte ens gå barfota utan att rysa i hela kroppen, å död åt den som rör mina fötter!' Weii ska googla vidare och visa pojkvännen imorn att jag inte är knäpp xD

Sofi

Åhhh, har ju saknat din blogg. Du är fortfarande så himla kul och skriver så bra :-) Förut hade jag själv en blogg (beciell, på några olika plattformer, den via blogg.se är låst så att bara jag kan se den..) lade ner bloggandet för över ett år sedan och har inte varit inne på någon annan blogg sedan dess.. Men så igår slog rastlösheten till och jag gick först in på blondinbella.... zzzzzz....... Såna där "livsstilsbloggar" intresserar mig inte ALLS längre.. Men DU däremot, du var den som stack ut bland foki, BB och "di där andra", och en av de jag var inne och läste hos varje dag.. Nu har jag tagit igen en massa missat bloggande här hos dig, (har betat igenom mig februariarkivet ut!) nu ska jag iväg på lite födelsedagsfrirande för sambon innan det är dags för jobb.. Men när jag har tid över imorgon, då ska jag fortsätta ta igen allt jag har missat. Och sen kommer du (och möjligen möjligen, fredrik backman) att vara den/de enda bloggen/bloggarna jag troget kommer att följa framöver :-) Du var alltid min favvis i bloggvärlden och är så fortfarande.. ;D KRAM!

Svar: Härligt. Tack för fina ord 😊 kram!
Moa DeBruin

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress