PMS och ångest lika med sant?

Jag har haft så mycket ångest den senaste veckan. Det började förra helgen då jag fick megaångest för att jag var på 30-årsmiddag medans mitt barn var hemma och hade feber. 
 
Ja barnet var ju på intet sätt ensam hemma med mörker och stumma dammråttor som enda sällskap utan han var i allra högsta grad omhuldad av sin far. Men ändå. ÅNGEST.
 
Sedan rullade det bara på. Röda mattan var så att säga utrullad för alla känslorna på en och samma gång. 
 
Jag har haft ångest för att jag har haft mycket att göra, ångest för att jag har haft lite att göra, ångest över maila som jag har skickat, ångest över mail som jag inte har skickat, ångest över bilder jag har lagt upp på instagram, ångest över bilder jag inte har lagt upp på instagram (??), ångest för att vi inte har köpt något hus, ångest för att ett av mina barn tydligen ska börja skolan till hösten hur man nu kan göra det när man bara är en liten bebis för visst är det fortfarande 2009? Va? Inte?? VAAAAAAA??
 
Ja. Ni hör. 
 
Jag har försökt gräva runt lite i mitt inre för att möjligen urskönja vart ångesten kommer ifrån, men har inte hittat någon rimlig anledning alls. Tills Matilda, mitt under brinnande (nåja) podcastinspelning, påminde mig om att jag har PMS. 
 
*inre alarmklockor ringer*
 
Kan detta ha ett samband? Ångest och PMS?
 
Kanske. Jag hoppas nästan det. 
 
 
 
 
 
 

Kommentera gärna!
Madeleine

Jag lever med PMS-ångesten från helvetet, vilket är allt annat än härligt både för min ensamhet och mitt samliv. Nyligen har jag insett att detta förmodligen är kopplat till min P-stav. Den jäveln..

Svar: Blä för sånt. Plocka ut och hoppas det blir bättre! Kram!
Moa DeBruin

2015-01-25 ♥ 20:42:31
Moaa

Jag är en 17 årig tjej, nästan 18, och jag driver en blogg och där får man följa mig genom en lång depression. Jag skriver för min egen skull men också för att hjälpa andra i samma situation. http://moajuhh.blogg.se/

2015-01-25 ♥ 20:46:15 » URL: http://moajuhh.blogg.se
Lilly

Usch, ångest är så onödigt och dumt. Hoppas det går över för dig snart. <3 Själv sitter jag med pluggångest just nu som är rätt så stor inför matematiken. Jag ska försöka klara av liggande stolen ikväll.

Svar: Du fixar det! Kram :)
Moa DeBruin

2015-01-25 ♥ 21:00:24 » URL: http://saxros.se
Malin

Hej fina spider! Har följt din blogg i flera år och är så glad över det. Tack för många skratt, igenkännanden insikter.

Nu vill jag tipsa om http://www.livetmedpms.se/hej-varlden/. För Karin beskriver en historia som i alla fall jag känner igen mig i. Jag har haft PMS i alla år. Har nu förstått att det är vad man kallar PMD, en svårare form av PMS. Ångest, nedstämdhet och trötthet. Men först nu, när jag är 30 år har jag provat SSRI - Cipralex 10 mg under 14 dagar innan mens. Oh. My. God. Från första kvällen började ångesten gå ner, snart var den helt borta. Inga humörsvängningar, inte ledsen, min ilska är bortblåst. Det här är inte reklam för läkemedel, men oj vad glad jag är att jag provade. Jag har varit mycket skeptisk tidigare, men nu känns det som jag fått tillbaka min hjärna. Som en massa bakgrundsbrus fått ge vika för min egen röst.


Svar: Ska kolla upp! Tack!
Moa DeBruin

2015-01-25 ♥ 21:25:19
tommy

krya på dig =)

2015-01-25 ♥ 21:42:14 » URL: http://investerasmart.blogg.se
Anna

Jag får ofta ångest när jag har ägglossning och varje gång så undrar jag varför, tills jag kommer på att det är ägglossningstider... Det som är positivt är ju att det oftast går över då när man kommer på det, iallafall för mig. :)

Svar: Skönt :) ska kartlägga min ångest
Moa DeBruin

2015-01-25 ♥ 21:45:43 » URL: http://www.staffansdottern.wordpress.com
Anna

Åh, får alltid pms ångest! Är otroligt säker på att hela världen hatar mig och att jag är sämst och tar allting personligt med. Blir även väldigt mycket hypokondriker och tror att jag har c.a alla dödliga sjukdomar som finns. Hej, ömma bröst måste ju betyda bröstcancer på en i övrigt helt frisk 23-åring, right? Alldeles för logiskt att det skulle vara pms-symptom! Har tidigare även fått samma symptom vid ägglossing men yay för p-piller att det försvunnit! Precis som ovanstående så brukar det dock gå över när jag inser vad det beror på!

2015-01-25 ♥ 23:26:05
A

Hur säger man åt sina vänner att sluta prata (ohälsosamt) om mat, vikt, träning och kropp? Jag har tidigare haft ätstörningar (innan jag lärde känna dessa vänner och det är heller inget jag berättat om) och mår ju skit utav att höra detta. :(

Kram!

2015-01-25 ♥ 23:26:44
tommy

hoppas ångesten går över =)

Ida

Inte roligt när de där tankarna knackar på dörren! Hoppas det kommer bättre och roligare tankar snart! Kram

2015-01-26 ♥ 11:28:49 » URL: http://www.skaraborgsbygden.se/index.php/blog/4
Julia

Ja, det kan helt klart ha ett samband. I samband med PMS får jag ofta ångest och depressionsliknande känslor i stil med dina. Lite bättre när man vet vad det beror på, men det tar ändå inte bort känslorna... Förjävligt är det!

2015-01-26 ♥ 11:39:14
Anna

Jag har samma diagnos som Malin ovan, men för mig räcker inte Cipralex. För ett par år sedan fick jag testa minipiller (Cerazette) så nu har jag ingen ägglossning eller mens alls. Det verkar vara lite otrendigt, känns som att det är mer "inne" att vägra hormonpreparat, köra med p-dator eller annat. Ja, det skulle jag också vilja kunna göra men hellre tar jag minipiller än tvingas läggas in på psyk en gång i månaden (som det var innan). Vad vill jag ha sagt med allt det här gnället? Jag vet inte riktigt. Något i stil med att jag hoppas du hittar en lösning som fungerar för dig.

2015-01-26 ♥ 13:30:01
Elin Nilsson

Må bättre snart! [Cheesy pick me up song https://www.youtube.com/watch?v=YUFs_1vKYlY]

2015-01-26 ♥ 17:38:29
idaalsterhed.blogg.se

det har en koppling! Jag får alltid mycket mer ångest när jag har pms, vet även att det är asmånga som får det!

2015-01-26 ♥ 18:01:13 » URL: http://idaalsterhed.blogg.se/
Anonym

Ja du att oroa sig är aldrig kul, hoppas det går över :-)

2015-01-26 ♥ 18:36:07 » URL: http://www.nouw.com/fashionmallan
Caroline

Jepp, been there done that, som det heter. Min PMS var helt fruktansvärd förut. Från en dag till en annan så blev allt helt nattsvart. Från att gå runt med en känsla av att man klarar allt, till en känsla där man inte ser något ljus och att allt bara går åt helvete.
För mig hjälpte det när jag började med P-ring (hade p-piller innan), men det finns säker massa andra bra saker som kan hjälpa, med eller utan hormoner om man inte gillar det.

2015-01-26 ♥ 18:38:57
Sandra

Jag har "allmän" ångest som egentligen inte går att koppla till specifika situationer men det blir alltid värre kring PMS.. värst var ångesten i början av graviditeten då en helt ny form av hormoner skulle leta sig in och fungera tillsammans med den vanliga ångesten vilket inte gick speciellt bra.. Fick prata med en psykolog för att få ordning på det. Men ja, fullt normalt att ångest kommer/ökar vid PMS. :)

2015-01-26 ♥ 19:14:49
Lollo

Det kan absolut ha ett samband. Jag blir ett vrak och orkar inte med människor och tycker jag är helt värdelös på mitt jobb. En så där bra kombination när jag har ett jobb med människor.

2015-01-26 ♥ 20:08:24
Felicia -blivande 4barnsmamma

Usch, innan jag blev gravid så hade jag pms ångesten ifrån helvetet. Allt var fel. Jag var ful, jag skulle byta jobb, byta bostad osv.
Nu är det bara alla preggo hormoner som härjar
Fast det är ju inte så mycket bättre kanske ;D

2015-01-26 ♥ 20:17:41 » URL: http://mittiismeten.blogg.se
Catta Stroph

Oh ja! I allra högsta grad. Jag lider själv av svår PMS, dvs PMDS och ångest är en av de främsta symtomen. Jag vaknar med ångest. Sen byggs det på med katastroftankar/fantasier, depression och glädje som svänger från minut till minut nästan. Ilska och en total oförutsägbarhet. Men det finns bra mediciner. Lider du mycket? För dagbok över hur då mår, dag för dag innan mens och gradera besvären, boka tid på gyn. Kram

Svar: ja i perioder lider jag mycket av det. Har börjat KBT. Ska föra dagbok!
Moa DeBruin

2015-01-26 ♥ 20:44:43 » URL: http://cattastroph.blogg.se/
Tanja & kattskurkarna

Här är en till som får PMS-ångest. Inget kul, men det går över på nån vecka... Eller två... Sköt om dig!

2015-01-26 ♥ 21:44:36 » URL: http://www.rainbowunicorn.se
Tin

Starkt av dig att skriva om det här! Känner helt klart igen mig. Du har ju redan fått många bra råd här ovan ser jag, jag märkte att min deppighet minskade med hormonspiral. Hoppas du hittar en lösning!

2015-01-26 ♥ 22:37:35
Sabina

Oj vad jag känner igen mig. Ångest vid PMS - check!

2015-01-27 ♥ 09:41:20 » URL: http://https://minegensite.wordpress.com/
Chips&Choklad

Jag glömmer också alltid bort att jag har PMS. Går runt och är sjukt deppig över ALLT och gråter om kvällarna för att världen är en dålig plats. Sen ba. Just ja. It's THAT time.

2015-01-27 ♥ 12:51:53 » URL: http://chipsochchokladbloggen.blogg.se/
Rebecca

Måste verkligen tipsa om denna bok om PMS som säkert kommer att förändra många liv framöver :) det pratas alldeles för lite om det här. Stor kram!

http://www.forum.se/bocker/halsa-skonhet-och-samlevnad/b/bli-van-med-din-pms/

Svar: 😊👍
Moa DeBruin

2015-01-28 ♥ 23:07:44
My - Morgonkaffet.se

Jaaa! Herregud, vad jag har mycket ångest i samband med PMS. Ungefär 1-2 veckor i månaden är bara ren och skär ångest och depression. Går från att vara "normal" till att vilja dö och inte se någon som helst mening med livet. Skitkul att vara tjej! Hej hej!

2015-02-02 ♥ 11:35:58 » URL: http://morgonkaffet.se/
Emma

När jag gick på p-piller så hade jag alltid megaångest i samband med PMS, så fort jag slutade med dem så dämpades ångesten något enormt och ingen var gladare än jag :) (kanske möjligtvis pojkvännen också)

2015-02-05 ♥ 18:46:28

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback