Spiderchick

Kolik och skumpnätter
 
 
Vårt förstebarn hade kolik. Han skrek varje kväll mellan 19-01 ungefär. Vi skumpade och skumpade och skumpade den lille stackars bebisen så jag tror att jag skumpade mig själv 2 centimeter kortare på kuppen (och då har jag inte överdrivet många centimeter att ta av från början). 
 
Under natten fick vi endast stötvis smaka på sömnens ljuva sötma. När morgonen kom gick jag upp och injicerade kaffe direkt i venerna och googlade "mentalsjukhus + drive in".
 
Skämt åsido (eller?).
 
Det är TUFFT att ha ett kolikbarn. Eller en bebis som inte sover. Både för stackars barnet och för föräldrarna som sliter sina hår för att allt ska vara bra.
 
Jag har några tips:
 
1. Det som sägs om natten stannar i natten
Människan är i regel inte superlen i truten kl 02:16 en tisdagsnatt efter noll minuters sömn. Har du en partner - bestäm att det som irriterat fräses mellan er på natten inte betyder något på morgonen. Det är tröttheten som talar. Enas om att det är tufft, men ni fixar det.
 
2. Prata med någon
Vi fick samtalshjälp via BVC. Personen vi pratade med lyssnade och bekräftade våra känslor. Det var skönt att ha någon som sa att det inte är lag på att äääääälska bebistiden och tycka att den är sååååååå mysig. Att ha en bebis som skriker och aldrig sover är inte ett dugg rosafluffigt. Du älskar ditt barn ändå. 
 
3. Släpp kraven
Tjatigt tips, jag vet. Men det kan vara värt att upprepa. Under tiden du skumpar bebis och är vaken om natten kan det var skönt att släppa alla andra måsten. Du måste inte hinna med inredning, smink, städning, matlagning, disk och premieobligationer. Såvida du inte vill alltså. Var sak har sin tid och vips har du återigen ork att bjuda hem 15 vänner på middag, tvätta håret regelbundet och arrangera soffkuddar i fallande färgskala. 
 
4. Se frammåt 
Det går över! Tänk frammåt. Räkna ner dagarna. En dag försvinner koliken och sömnlösa nätter. Nu minns jag knappt att det var kämpigt. Du kommer också komma till en punkt då du bara vagt kan minnas skumpnätterna. Jag lovar! Och ditt älskade lilla barn kommer absolut inte minnas något. Hehe. 
 
Kämpa!
 
Kram till dig och bebis!
malin

Ett tips från mig som inte har en enda liten bebis, det sägs att kiropraktik kan hjälpa. I min hemstad finns en man som räddat många kolikbarn

Anonym

Tack bästa du för svar. Skönt att inte vara ensam, trots att det känns som att det bara är min onge i hela världen som beter sig som ett monster nattetid. Kram till dig spajder!

Svar: Kram själv! Nu får du fler bra tips här 😊
Moa DeBruin

Anna-Karin

Om man får komma med egna tips? :)
För vår son som hade kolik så kunde han sitta i sin babysitter och bli skumpad via den, detta ledde till att vi kunde sitta i en fåtölj eller tom ligga i soffan och halvsova och skumpa. Det räddade väldigt mycket, även det faktum att vi tog varannan natt, trots att min man jobbade.

Linda

Spiderchick, bra tips! Här kommer ett till från en fd kolikmorsa ( barnet är nu 6 år) se till att bebis får rapa och prutta ordentligt. Böj upp benen mot magen lite nätt så kommer det ofta lite pruttar. Ej skämt! Jag gör det fortfarande på min kille när han har ont i magen och 9 gånger av 10 är det gaser. Och tips 3 kan inte nog betonas!!! När bebis sover behöver du själv endast äta sova och bajsa. Duscha med tvål kan du förhoppningsvis göra när den andra vuxna har bebis. Och tveka inte att be om hjälp! Att någon drar vagnen runt kvarteret en timme då och då kan göra underverk för viljan att leva. Och det går över!!! Stor kram

Ulrika

Jag har ett till tips: Öronproppar. Först tyckte jag det var hemskt att behöva använda dem, filtrera bort mitt eget barn liksom. Sen insåg jag att det fick mig själv att hålla mig lugn eftersom starka ljud gör mig vansinnig (hur mycket jag än älskar barnet...).

emma

Tips som jag läst i andra bloggar är om bebis får D-droppar, testa sluta och se om det blir bättre. Annars akupunktur, har hört om de som fått superresultat av det. Lycka till!

Daniela

Vår son hade kolik de första månaderna, vi fick tips om minifom, sempers magdroppar och pysventiler. Pysventilerna har räddat oss från vanvett. De finns på apotek och är ett rör typ som man stoppar in i bebisrumpan och ut kommer gasen som orsakade våt lillkilles magont. Ska dock inte göras för ofta, magmassage och böja knä mot mage går först, men en pysventil var så effektiv ibland! Och öronproppar som jag såg att någon tipsat om önskar jag att jag själv tänkt på! Nu är dock lillkillen 6 månader och fri från kolik sen någon månad tillbaka, och det är precis som att den första koliktiden är som bortglömd:) lycka till!

Anonym

Testa att sluta äta mjölkprodukter (inte bara laktos utan all mjölk) om du ammar. Får barne ersättning så ge mjölkfri!

moa

oj oj OJ vad vi gungade, skumpade, åkte bil och vaggade våran förstfödding flera hundra månader känns det som, me vi verkade då förtränga det relativt fort då lillebror kom 1 år och 8 månader senare haha.

Eva

Vedervärdiga kolik! I fem månader testade vi allt! D-vitamin, minifom, massage, skumpande och åter skumpande, ja ALLT som tipsades om på internet. Ingenting hjälpte! Stod på Apoteket och grät helt utmattad för jag inte fick prova mjölkfri ersättning för vi hade ingen ordination... Världen var emot mig. Jag ville bara få sova, mer än 10 min i sträck! Rödgråten kom jag sen hem med mjölkfri ersättning och ungen vägrade äta det. Då gick jag emot BVCs råd och gav ungen gröt och sen var nätterna räddade! Otrolig känsla! 1177 gav tipset att ge gröt och den sköterskan är värd alla kramar och alla pengar i världen ;) Det var en fruktansvärd tid men den går över!! Kämpa på alla underbara mammor!

Anonym

TACK!

Terese

Vill tipsa om en jättebra bok med massa tips om ni har en liten med kolik!
http://www.bokus.com/bok/9789187576232/hjalp-mitt-barn-har-kolik/

Terese

Vill tipsa om en jättebra bok med massa tips om ni har en liten med kolik!
http://www.bokus.com/bok/9789187576232/hjalp-mitt-barn-har-kolik/

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress