Huuuuuuuuus...

Om ni undrar varför jag inte visade min vinterbleka nuna här på blögga igår så KAN det bero på att det helt plötsligt trillade ner ett hus i knät på mig. Ja inte bokstavligen förstås för då hade ni mest troligt läst om det i tidningarna idag, men via Facebook.
 
- Hej vi ska sälja vårt hus, vill ni köpa? undrade en vänligt sinnad själ som jag sedan tidigare inte känner.
- JAAAAAAAAA! svarade jag.
 
Sen gick det snabbt.
 
Huset var suuuuperfint! Helt nyrenoverat. Perfekt läge. Perfekt planlösning.
 
Men.
 
Smolket i bägaren var att radonhalten var för hög på grund av blåbetong i byggmaterialet. Jag som redan bär på mycket ångest kan INTE flytta in i ett hus med förhöjd radonhalt. Herregud jag skulle inbilla mig exotiska sjukdomar och känna mig självlysande efter två dagar! Det man får göra åt radon är att sanera men det kostar en hel del pengar och utfallet går inte att garantera i förväg. 
 
Vi var tvungna att bestämma oss idag om vi ville skriva papper så efter att ha tillbringat förmiddagen med att älta och ringa pappa, banken, pappa, banken, kompis, banken, kompis, pappa, banken, pappa, säljare och möjligen även mamma, ja då bestämde vi oss slutligen för att inte köpa. Tyvärr. 
 
Vi börjar känna oss rätt löjliga i vårt husletande jag och min kära make. Är vi för kräsna? Eller är vi helt enkelt inte mentalt mogna? Jag vet inte. Jag vill bara hitta något som känns helt rätt. Det måste inte vara toppmodernt men vi vill inte behöva sanera, renovera eller dränera det första vi gör.  
 


Kommentera gärna!
Anonym

Det går ju att fixa! Plus att ni får halva kostnaden betald av Länsstyrelsen. Men då var det inte meningen då. Attans!

Svar: Jag tror tyvärr inte man får radonbidrag längre, där emot gäller rot :) Men nä. Det var inte meningen.
Moa DeBruin

2015-03-24 ♥ 20:48:40
Linn

Nu vet jag inte vad för hus ni tittat på, men jag tror inte de finns något perfekt hus. Alltså att de känns helt rätt under en husvisning med mäklare. Hus handlar ju om LÅN, kontantinsats, amorteringar, man binder ju sig lite till ett hus, speciellt om man har barn, är ju inte bara att flytta igen. så jag tror att det förstör lite? ag tror att den perfekta känslan du är ute efter kommer att komma med tiden.. Jag kände inte att vårat hus var rätt förrän vi skrivit papperna, fått tapetserat och fått in våra möbler. En kompis kände de inte förrän efter några månader. Antingen får ni höja er budget eller så får ni kanske acceptera att de är just de husen ni tittat på som gäller?

2015-03-24 ♥ 21:09:47
erika

Nej, Moa du gjorde absolut rätt! Köp aldrig någonsin ett hus med för hög radonhalt! Du anar inte hur mycket jobb det är att sanera det. Det finns gott om hus men de behöver tid för att hittas och när de gör det ska det kännas rätt i hela magen! (En som hittade sitt hus förra året efter mycket letande)

2015-03-24 ♥ 21:22:11
mej

Attans!

2015-03-24 ♥ 21:42:52 » URL: http://hallongaffel.blogg.se
Anonym

Åh så typiskt. Tror dock att ni tog rätt beslut när det kändes osäkert. Håller tummarna för att ert hus kommer snart. Nu har ni hållt ut länge så jag tycker att det är er tur nu! Vi kanske kan lägga ut en massa fejkannonser med billiga drömhus som alla budar på och på så sätt missar det huset ni vill ha 😃

2015-03-24 ♥ 21:50:34
Anonym

Om det är någon som helst tröst har jag varit igenom samma... 50-talet husvisningar, 15-talet budgivningar som ALLTI sprang i väg. En vacker dag köpte vi ett hus -äntligen!!! På besiktningen upptäcktes för höga halter av radon. Och vi kunde inte heller bosätta oss i ett hus med radon som behövdes saneras. Så vi fick häva köpet. Seeeeen hittade vi ett hus, perfekt för oss som det inte ens blev budgivning på. :)

Svar: Härligt :) Hoppas på samma för oss.
Moa DeBruin

2015-03-24 ♥ 21:57:49
Cornelia

Typiskt då, dumma radon :/ Men antagligen så är det SKITTRÅKIGA grannar eller en trädgård som växer igen och blir jätteful jättesnabbt om man inte är värsta expertträgårdsmästaren. Typ något sådant, så det var ju bra att ni inte köpte. RÄTT hus kommer ni däremot köpa! :)

2015-03-24 ♥ 22:01:50 » URL: http://corneliae.blogg.se/
Lovisa - mångsysslare

Synd att det inte finns ett brustet hjärta att klicka på till detta inlägg </3 Men plötsligt händer det moa! Kan inte ens tänka mig vilken process ni är i, jag tyckte det var riktigt jobbigt att köpa hus och vi var de enda budarna på det första huset vi kollade på :p
På. Jag har inte sett till podden på länge?

Svar: Pod på G i veckan 😊
Moa DeBruin

2015-03-24 ♥ 22:18:44 » URL: http://mangsyssleriet.blogg.se

Det känns faktiskt som ni är lite kräsna. Inte just i det här fallet kanske. Men har man inte en förmögenhet att lägga på ett felfritt hus får man alltid räkna med att det finns andra omkostnader. Det finns inga billiga genvägar till det "perfekta huset" som "känns helt rätt". Det är helt enkelt ni som får forma det till något perfekt efter ni har köpt ett hus. Och det kostar allt som oftast☺

Svar: Ja kanske är vi kräsna? Jag vet inte. Men liksom... Ja. Nä. Eller så är vi inte riktigt redo för hus innerst inne. Eller så har vi bara inte prickat rätt. Så svårt att veta. Vi får väl bygga nytt 😉
Moa DeBruin

2015-03-24 ♥ 23:02:41
Emma

Vet du vad jag tycker? Man får lov att vara kräsen!! Det är ett freaking HUS ni ska köpa!! Så småningom kommer Mr. Right i husform att dyka upp mitt framför näsan på er, kanske när ni är ute på en söndagspromenad eller shoppingrunda eller whatever. Men tror inte att rätt lösning är att stressköpa ett hus "bara för att", utan rätt hus för er kommer komma. Och Mr. Right i husform kanske är ett renoveringsobjekt Deluxe men ändå känns heeelt rätt, och då är det så! Då har ni världens chans att göra precis det NI vill av huset. Men jag tycker ni har all rätt att vara kräsna i ert husletande! Och fram tills att Mr. Right i husform dyker upp så har ni ju er alldeles finfina lägenhet, så det är ju ingen brådska :D

Svar: Sant Emma 😊👍
Moa DeBruin

2015-03-24 ♥ 23:23:26 » URL: http://mswaffles.blogg.se
Camilla

Jag läser just nu om radon i byggnader på min kurs i miljöfysik. Ni gjorde helt rätt! Radon i sig är inte farligt då den strålning som bildas (alfastrålning) stoppas av materialet i väggen. Dock sönderfaller det vidare till andra ämnen som gärna fäster sig på damm. När man andas in detta damm fastnar det i lungorna och när dessa ämnen i sin tur sönderfaller fås då alfastrålningen i kroppen och DET är farligt. Hoppas det inte blev för nördigt, men jag tycker alltså att ni gjorde rätt :-)

Svar: skönt å höra :)
Moa DeBruin

2015-03-25 ♥ 08:33:20
Jennie

Att sanera bort radonhalt är faktiskt inte särskilt svårt eller kostsamt. Jag köpte hus för sju år sedan ett hus med en radonhalt på 3000 bq, vi fick ner det till 200 bq (godkänt värde) genom ventilation och borttag av två väggar. Även om jag flyttade av helt andra orsaker än radonet så är varken jag, min exman eller vår son genomskinliga eller självlysande:) Faktum är att det som gör att det är höga radonvärden runt Billingen, alltså Skövdeområde är markstrålningen från berget; just halten av blåbetong i ett hus är inte skurken när det handlar om radonvärde. Bekanta till mig som bor i en gedigen trävilla hade högre värde än vårt hus(efter ventilation) och det säger ju en del. Sen är det även så att man kan se att antalet lungcancerfall (en skröna säger att radon orsakar ju det) är lägst i hela Sverige i vårt område, så rädslan för just radon är nog aningens uppe i skyarna dessvärre.
Men man ska ju alltid följa sin magkänsla, den brukar ha rätt och ni kommer säkerligen hitta ett hus som ni vill ha när tiden är rätt:)
Lycka till!

Svar: Det finns både markradon och radon från blåbetong. Blåbetong får inte användas i hus längre men man byggde med detta under 60-talet. Typ alla hus från -60 är det blåbetong i. Markradon har vi gott om här just från Billingen och typ alla hus i den här stan har ju en släng av radon. Jag vet att man egentligen inte behöver vara jätte-orolig för det, det finns ju äldre människor som bott 70 år i 3000bq och inte är sjuka för det. Men som du säger, man ska gå efter sin magkänsla :) Skönt dock att veta att det inte behöver vara jättekostsamt om vi ändå skulle hamna där ngn dag.
Moa DeBruin

2015-03-25 ♥ 08:51:17
maria

När det gäller hus får man va hur kräsen man vill, det tänker jag va! Att slå upp en vägg är väl en sak om man så småningom vill ha ett extra rum men radon är ju något större att fixa... Tycker ni gör helt rätt som väntar :)

2015-03-25 ♥ 09:13:45
POOS

Jag tycker inte att ni verkar för kräsna, man ska ju liksom ha hela sitt liv i det där huset.
Då ska det kännas bra till 110% :)
Lycka till med fortsättningen av letandet!

Svar: tack :)
Moa DeBruin

2015-03-25 ♥ 14:09:43 » URL: http://www.fames.se/POOS
Maria

Vi fick bidrag för radonsanering under slutet av 2014. Men det kan ju ha ändrats. Som sagt, man ska vara kräsen. Rätt som det är knackar rätt hus på. :)
Vill du veta en annan sak, det sägs att det inte är förrän hus nummer tre som det blir helt rätt. Hahaha!! Min man är inte så glad över det, men jag tror stenhårt på att det stämmer.

Svar: Det där bidraget upphörde vid årsskiftet. Såklart ;) Hoppas på hus nr tre!
Moa DeBruin

2015-03-25 ♥ 15:12:55
s p i n d e l t j e j e n

Tycker det låter väldigt förnuftigt! Vi kikade på ett i Skultorp med hög radon också och blåbetong. Köp INTE sa min pappa också, som kan sin grej =(
Kram!!

2015-03-25 ♥ 18:58:13 » URL: http://www.spindeltjejen.se
Anonym

Så länge man är liite realistisk så får msn så klart vara kräsen! När vi köpte hus så gick vi totalt på magkänslan. Det kändes så bra! Trots att väggar skulle flyttas, elen dras om och och badrum byggas ;) vi har inget perfekt hus, inte en perfekt gård, men vi gillart!

Svar: skönt :) Jag vill också ha en bra magkänsla!
Moa DeBruin

2015-03-25 ♥ 19:49:13
Hannah

Kräsna? Nej nej nej, bara smarta! Rätt hus kommer dyka upp och då vet ni! :)

2015-03-25 ♥ 19:57:21
Ellenn

"Vi börjar känna oss rätt löjliga i vårt husletande jag och min kära make. Är vi för kräsna? Eller är vi helt enkelt inte mentalt mogna? Jag vet inte. Jag vill bara hitta något som känns helt rätt. Det måste inte vara toppmodernt men vi vill inte behöva sanera, renovera eller dränera det första vi gör. "

Låter lite som mina singeltankar, haha! ;)

Svar: hahaha :) Älskar!
Moa DeBruin

2015-03-26 ♥ 10:03:17
Martina

Klart man ska vara kräsen! Om det ens är att vara kräsen. Jag och min sambo hyr ett hus på landet och det känns just nu perfekt för oss. Vi får bo in oss lite och lära oss massor av det innan det kanske i framtiden blir dags att köpa eget hus. Vi hyr av min svärmor, så vi har en väldigt bra hyresvärd. :) Dessutom är det sambons mormor och morfars gamla hus, så våra barn kommer leka där han lekte mycket när han var liten. <3

2015-03-30 ♥ 13:05:20
Vickan

Hej!
Jag och min sambo har också letat hus i 2 år ungefär. Kan inte längre räkna hur många husvisningar vi har varit på. Har märkt att ju fler visningar man har varit på desto mer kräsen blir man. Ungefär som när man flyttade hemifrån och ville testa ALLA glassorter för att man kunde bestämma annan smak än föräldrarnas favorit vanilj, nu när man är "gammal" (27) vet man att vanilj passar till det mesta..


I början när vi tittade på hus blev jag kär i varenda ett men min pojkvän var alltid den som var kritisk. Nu har vi plötsligt bytt roller, han är den som älskar alla hus och jag gillar inget. Känner mig som en gnällig-aldrig-nöjd-hittar-alltid-fel-på-huset-drömkrossare. Kan man bli huscyniker?

Det värsta är när man börjar Facebookstalka grannar och ser att de har fest hela tiden eller "verkar lustiga".. är det inte fel på huset så är det på grannarna.

Har du någon pepp att ge till en huscyniker?

2015-04-02 ♥ 11:46:34

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback