Vad som inte får saknas på julbordet

Under frågestunden sist fick jag frågan "vad får inte saknas på julbordet" och tänkte svara på den i listform.
 
Obs! Inbördes ordning. Börjar med femte plats. 
 
5. Svampstuvning
Min mormor gör rysligt god svampstuvning i smördeg till julbordet. Mmm... Gräddigt och smörigt kan liksom inte gå fel. 
 
4. Prinskorv
En glansig och glatt liten korv sitter aldrig fel! Eller? Eh. Ja. 
 
3. Rödbetssallad
Det här är något jag kommit att gilla med åren. Perfekt komponent till både prinskorv, köttbullar och julskinka. Misslyckat blir det bara om någon tokstolle till människa har pillat ner sill i röran. Hu!
 
2. Julskinka
Jag brukar trotsa vad mitt ekonomiska sinne säger och köpa julskinka över delikatessdisk. Då får jag så där tunna ljuvliga skinkbitar! Detta avnjuter jag på en bit knäckebröd tillsammans med senap. Åååå... Muuums... *fingrarna halkar runt i saliv på tangentbordet*
 
1. LUSSEBULLAR!
Som jag skrev häromdagen älskar jag lussebullar. Kanske inte en julbordsgrej men ändå. Det är tamejtusan det bästa jag vet. Jag äter det varje dag under hela december (och november).
 
 
 
 
Så mycket smarr på julbordet. 
 
 
 

Kommentera gärna!
Theresia

Älskar min egna julskinka... Hmmm... Inser att det kan betyda båda det ena och det andra.
HTTP://nouw.com/FruWikstrom

2015-11-25 ♥ 19:12:44
Pernilla

Svampstuvning har jag aldrig hört talas om på julbordet innan. Men det börjar sannerligen vattnas i munnen på mig när jag tänker på det. Får kanske försöka införa det på vårt julbord!

2015-11-25 ♥ 19:35:35 » URL: http://sandydowns.blogg.se
s p i n d e l t j e j e n

Du glömde Bruna Bönor!!!! ;)

Svar: Waaaaat! Nja... 😉
Moa DeBruin

2015-11-25 ♥ 19:44:26 » URL: http://www.spindeltjejen.se
Camilla

Efterfrågar recept på Spiderchicks bästa lussebullar!

Svar: Googla Spiderchick lussebullar så får du upp världens bästa recept! Googlar det själv varje jul 😉
Moa DeBruin

2015-11-25 ♥ 20:45:41
Hanna

Åh, svampstuvning! Men vi gör en ugnsbakad omelett och häller stuvningen ovanpå... MUMS!

2015-11-25 ♥ 22:37:25
Hmm

Om du gillar skinka så mycket så blir mitt tipps till dig att köpa en skinka från en glad gris, hög tid att reserbera redan nu. Kan faktisk vara slut/ alla är beställda. Det är ok om de redan kokat/rökt den men bli ännu bättre om du gör det själv. De första skivorna när du sedan griljerat den och den fortfarande är ljummen är himmel. Jag lovar att den slår i kvalitet/smak alla skinkor som du köper över disk.

Svar: Helt rätt. Jag köper alltid ekologiskt, svenskt, reko och närproducerat så mycket det bara går. Äter inte kött speciellt mycket överlag. Är en medveten person, ville bara påpeka det :)
Moa DeBruin

2015-11-26 ♥ 02:18:28
Sandra

Jag blev akut jättehungrig igår kväll, gravid och trött så jag orkade liksom inte göra i ordning något. Min snälla man erbjuder sig då att göra toast med ost och skinka. Jag sa att vi bara har kokt skinka hemma och det vill jag absolut inte ha i någon toast och såg äcklad ut.
"Men det äter man ju på julafton? Med senap och grejer...?" Kände mig aningen förvirrad efteråt. Dels för att vi aldrig har ätit toast med skinka på julafton under våra 13 år tillsammans (VEM har han ätit det med liksom??) och sen undrar jag givetvis vilka "grejer" han syftar på mer än senapen.

2015-11-26 ♥ 10:34:11
Anonym

Vi brukar göra svampstuvnibg och hälla o såna där fördiga tartletter, såå gott! Men det viktigaste för mig på julbordet är hemgjorda köttbullar med en äggröra på ägg majonnäs och massa curry. Äter den till köttbullarna. Låter helknäppt men det är så jädrans gott!

2015-11-26 ♥ 12:07:08
Anonym

Första året som jag inte hade råd att åka hem över jul (bor i USA) saknade jag lussebullar så otroligt mycket! När vi var och handlade fick jag syn på saffran (inte så vanligt här) och för det hutlösa priset 120kr/halvt gram så köpte jag två påsar och bakade en liten sats lussebullar. Någon jävla julkänsla får man ju ändå fixa! :D

Svar: Haha dyyyyra lussebullar!
Moa DeBruin

2015-11-26 ♥ 14:50:01
marika mourujärvi

Mitt julbord blir veganskt iår. Men vissa saker kommer jag efterlikna av traditionella skäl. Rödbetssallad på vörtbröd- oj oj. Ska laga kikärts och grönkålsbullar och saffransrisotto! Lussebullar, ris a la Malta.. Mmm. Är eventuellt lite hungrig nu. Ja. Definitivt. Trevlig jul!

Svar: Mums! 😊
Moa DeBruin

2015-11-26 ♥ 17:06:55 » URL: http://telivet.blogg.se/
Moster

Men hallå där. Det är faktiskt min kantarellstuvning i tarteletter. Kram

2015-11-26 ♥ 18:32:11
Sabina

Alltså JULBORD <3 eftersom jag är vegan så gör jag det mesta själv = jag bestämmer allt som ska finnas på det. Är dock inte särskilt nyskapande utan kör på svampstuvning, långkål, fiskvännens frestelse(Janssons fast med tartex, kapris och svarta oliver, MÖMZ), potatisgratäng, gräddig rödbetssallad, rå rödbetssallad med valnötter och apelsinsaft, vegobullar-, korv- och skinka, senapssill(aubergine) med mera med mera. Obs är ganska ambitiös pga ÄLSKAR jul. Har redan skrivit färdigt julbordslistan och fnurlar nu på inköpslistan inför Den Stora Handlingen.

Svar: härligt! Jag kanske inte vill bli vegan på heltid men skulle gärna lära mig laga fler veganrätter. Åt vegansk buffé för inte så länge sedan och jäklar vad gott det var!
Moa DeBruin

2015-11-27 ♥ 08:43:51
Anonym

Vill ha receptet på svampstuvningen! Ska göra vegojulbord i år och inbakad stuvning låter hutlöst gott alltså! :)

Svar: Yes! :)
Moa DeBruin

2015-11-27 ♥ 18:30:22
Lilly

För min del får gärna skinkan saknas på mitt julbord men inte köttbullarna. De och rödbetssalladen utgör den viktiga kompletta saken.

Jag köpte ett sånt minijulbord till mig och sonen från Citygross för 50 kr. Där fanns allt. T.o.m ett ägg. Okej allt utom köttbullarna. Istället hade dem 2 olika sorters skinka som jag inte gillade ändå.

2015-11-29 ♥ 00:21:25

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:



Kommentar:

Trackback