Olika typer av ångest

Att jag är en ångest-människa vet ni ju redan. Jag tänkte att jag härmed skulle stycka upp min ångest i några olika typer. 

 

Mina olika ångest-typer (som alla kommer och går): 

 

1. Mailångest

Den här ångesten tar sig i uttryck att jag ibland har svårt att öppna mail. Oftast mail med avtal och andra viktigheter. Jag vet inte varför? Jag tror att jag är rädd för att mailaren i fråga ska tycka att jag är en bluff och nu har bestämt sig för att berätta det för mig. Hej Moa! Jag har synat dig och insett att du är en bluff med lugg och sneakers. Jag har nedtecknat dessa iakttagelser i ett 40-sidigt dokument. Vänligen se bifogad fil.

 

2. PMS-ångest

Hiiii its me! tjoar min PMS likt en käck Friskis och Svettis-instruktör. My name is Premenstrual Symptom but you can call me PMS. Im gonna mess up your mind like nooooo one else! Ok are you with me? No? Anyhow. Leeeeeets do this! Japp. Sen är det bara att åka med och hoppas på det bästa. 

 

3. Flash back-ångest 

BAAAM säger det när en händelse från förr slår ner som en bomb i mitt minne. Och så kommer ångesten. Senast fick jag ångest när jag plötsligt och helt ovälkommet mindes hur jag som tonåring smet in i ett stängt festivaltält och stal en polkagris-napp. STAL! Totalt meningslöst. Jag kan inte ens minnas om nappen var god? Men jag hoppas det eftersom den så här 15 år senare FORTFARANDE RIDER MIG!! 

 

4. Vara uppe långt in på natten-ångest 

Den här ångesten är ganska fjantig. Men grejen är den att blotta tanken på att sitta uppe till kl 02-03 på natten ger mig svettningar. Man behöver väl inte sitta uppe så länge heller? säger ni. Nej just precis! Så säger jag också när vi är på middag/fest och alla andra får feeling och vill dra över på tiden. Personligen vill jag inte behöva sova till lunch dagen efter och jag vill inte vara trött. Det enda jag vill är att gå och lägga mig i tid så att jag kan vakna i tid. Okej?? Är det för mycket begärt av livet?? Vavavava? Mvh // Festlig kontrollbehovs människa

 

Slut på ångest-typer.

 

 

 

 

The night of

Jag har tydligen blivit en riktig serial tipser. Ja jag tipsar om massa serier, menar jag. Jag älskar serier! Ser hellre det än film för närvarande. 
 
Okej.
 
Do I have a nytt tips for you?
 
Yes I do!
 
Vi har just sett klart The night of på HBO. Sååååååå bra! 
 
 
 
 
Första avsnittet är det bästa första avsnittet jag har sett någonsin i en serie, tror jag. Det hela handlar om en kille som av olika anledningar följer med en tjej hem en kväll. Bara för att morgonen efter vakna upp hemma hos henne och upptäcka att hon har blivit knivmördad. Ja ni kan ju lista ut själva vem som blir misstänkt för mordet... Det är inte katten... Om man säger så... Gah!
 
Men det är inte bara plotten som är bra. Jag gillar även karaktärerna och hur dom utvecklas under seriens gång. Jag gillar tonen och tempot. Serien stressar inte fram utan bit för bit får man veta mer om varje karaktär. 
 
Lena Dunham tycker också om The night of. 
 
 
 
 
 
 Ni måste se!

Fakta om min familj

Jag hittade massa "fakta" som jag skrev om min familj inför mitt och Spiderpapas bröllop. Tänkte att det kunde vara roligt (?) att publicera. Publicerar dock inte alla familjemedlemmar här för det hade blivit en lång scroll-historia. 
 
 
 
På väg att bli gift.
 
 
 
 
Bruden syftar då alltså på mig. 
 
1. Brudens mor
En humoristisk, rolig och omtänksam mamma och mormor som alltid ställer upp. Hade tre barn innan hon fyllt 29 år (!) och med tanke på det har hon brudens fulla respekt. Om än ett antal år i efterhand... Gick en gång på 90-talet vilse vid en orienteringstävling tillsammans med bruden och kom i mål lagom till att arrangören stängt ner och packat ihop. 
 
2. Brudens mellanbror
Kriminologistuderande, snäll, rolig och smart kille i sina bästa år. Släktens spexare. Är den enda personen som låter släktens barn titta på "SOS Alarm på Liv och död" och har där med (som ni kanske förstår) kvalat sig in på barnens topp fem lista över favoritpersoner i livet. 
 
3. Brudens minstebror
Minstebror var släktens "lelle minsting" fram till den dag då brudparets förste son såg världens ljus. Pluggar till socionom och flyttade till Karlstad i samma veva som brudparet insåg att dom kunde nyttja honom som barnvakt (sammanträffande??).

4. Brudens mormor
Är bäst på att baka och har genom åren gödit sina barn och barnbarn med de godaste kakorna i hela universum. Är flink med korsorden och även den enda personen i släkten som fortfarande skickar vykort. Tack mormor, fortsätt gärna med det! En omtänksam kvinna som kommer ihåg namnsdagar och bryr sig om alla. 
 
5. Brudens moster
Perfektionist som hänger tvätten i Beckers färgskala. Fotar med en kamera så uråldrig att fönsterrutorna skallrar och små barn gråter när blixten brummar igång. Faktum är att denna kamera är så pass omodern och otymplig att den kräver en egen multimediavagn för att överhuvudtaget kunna brukas. Respekt till moster!
 
 
 
Med mormor och moster. 
 

 
6. Brudens kusin 1
Förskolelärare utan luktsinne med många meriter på cv:t. Har bland annat arbetat som testsmakare av djurspillning. En solig dag i barndomen upptäcktes hon nämligen (tillsammans med bruden) sittandes på en gräsmatta i Hultsfred med munnen full av harbajs. Kusin 1 har även ett förflutet som blottare då hon som femåring (även här tillsammans med bruden) visade underbyxorna för en gatumusikant i Västervik. 
 
7. Brudens kusin 2
Pelletsförsäljande Jönköpingsbo. Beviset för att myten om snåla smålänningar inte alls är en myt utan högst SANN! Som barn snålade och sparade kusin 2 så länge och ihärdigt på sina godispåsar att de tillslut kunde K-märkas. 
 

Bada nakna och kräftskiva

Igår var Samir och Victor i stan för att uppträda. Bada nakna-sångarna, ni vet. Detta ville vi givetvis inte missa med två barn som sjunger Bada nakna i både vaket och sovande tillstånd.
 
Vi frågade om 7-åringens kompis även vill följa med? Det ville han gärna och anlände i skjorta och slips. Sådant engagemang måste man älska! 
 
Sen åkte vi på kräftskiva. En ytterst trevlig tillställning. 
 
Så mycket god mat! Så mycket trevligt sällskap! Vi vuxna åt och barnen lekte, lekte och lekte ända till natten.
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi byggde geting-fällor som exakt noll getingar fastnade i. 
 
 
 
 
Sen flög vi drönare och filmade halva Skövde från ovan. 
 
 
 
 
Efterrätt i form av kladdkaka med hallonfluff. Alltså, två kladdkakor och sedan hallonfluff emellan. Kommer göra copy paste på den. 
 
 
 
 
 
Grannens katt ville väldigt gärna vara med på kräftskivan. När det blev kallt och vi gick inomhus satte sig katten vid fönstret på en av stolskanterna och signalerade med tassarna att hon också ville komma in.  
 
Ho ho kompisar! Ni glömde mig! 
 
 
 
 
När vi åkte hem strax efter midnatt sa äldstebarnet, och jag citerar, den här dagen kommer jag aldrig glömma
 
Mm.
 
Fint att vara 7 år och känna att livet levererar. 
 
Och jag håller med.

En flis i baken

Hallå jag har ju helt glömt att berätta för er att jag fick en flis i baken för ett tag sedan! Det går ju onekligen under kategorin viktigt vetande.
 
Tillåt mig punktera förloppet: 
 
• Jag sitter i sommarbyxor på en träbänk utanför vårt hus. Intet ont anande vrider jag ena skinka åt sidan och... FJOOONG så känner jag hur en stor träflis åker igenom det tunna byxtyget och sätter sig i min vänstra skinka.
 
• AOUCH!
 
• Jag springer in i huset och in på toaletten för att försöka få koll på eländet. 
 
• GUD vad svårt det är att vrida huvudet i 180 grader! Min nacke är så ovig. Jag ser ingenting!
 
• Med fingrarna känner jag tydligt stickan innanför skinnet.
 
• Jag drar i stickan och... AJ! Bara halva följer med. Resten sitter kvar i min skinka.  
 
• Neeeeej!
 
• Jag hade kanske inte blivit så stressad av träpartiklar i kroppen om det inte vore för att en kompis barn de facto blivit blodförgiftad av en träflis. Jo visst!
 
• JAG KOOOOOOMER HAMNA I KOMA! BRRRRRÖÖÖÖL. 
 
• Nä! Nu måste jag lösa det här. 
 
• Min man jobbar och den enda personen i övrigt som jag känner att jag kan visa det här för och samtidigt känna värdighet, det är min mamma. Hon har trots allt burit mig en gång i tiden. 
 
Barnen nu ska vi åka till mormor! tjoar jag samtidigt som jag ringer till mamma och säger att vi har en emergency. Jag har fått en träflis inskjuten i skinkan och det kan mycket väl handla om liv och död!
 
• Jag ligger på mammas säng med tagg-skinkan i vädret. 
 
• Barnen står vid fotänden och tittar spänt på. 
 
• A men va...
 
•  Det är bara popcornen som fattas. 
 
• Tänker att jag verkligen måste ta ett snack med i synnerhet fyraåringen gällande vad man berättar om på förskolan och INTE!!
 
•  Mamma får ut flisen ur min arma skinka med hjälp av en nål.
 
PJUH! 
 
Jag mår förhållandevis bra idag. 
 
 
 
 
 

Längtan efter tappad tand

Vår snart 7-åring tappar mjölktänder på löpande band just nu. Ploooopppp säger det ur munnen säkert varannan dag (nåja).
 
Det här är 4-åringen rysligt avundssjuk på. 
 
- Jag vill också dra ut min tänder! utropade han idag. 
- Du har inga lösa tänder än, svarade jag. 
- Jag vill!
- Det går in...
- JAG VILL DRA UT MINA TÄNDER!
 
Det slutade med att jag fick fejka en utdragning av framtänderna på fyraåringen. Men när han märkte att dom fortfarande satt kvar blev han så arg att han stängde in sig på rummet.
 
Nu vet jag inte vad han gör där inne?
 
Inget som skulle platsa på en tändläkarutbildning... Hoppas jag...
 
 
 
 
Spajdan vet ej vad som sker bakom stängd dörr.
 
 

Ikigai

Nej jag är inte berusad. Jag har inte sluddrat till det i rubriken. Det står verkligen Ikigai. Det är ett japanskt tankesätt. Jag läste om det hos Trendenser och var tvungen att klicka mig vidare för att läsa mer. Mycket intressant tycker jag som tycker att sådana där grejer är... Ja. Intressant. 
 
Ikigai betyder ungefär "anledningen varför du vill gå upp på morgonen". Rent yrkesmässigt. Så förstod jag det som?
 
 
 
 
 
 
Personligen känner jag att jag har hittat rätt spår i livet vad gäller mitt jobb. Efter några sidospår, bör tilläggas. Jag är ju utbildad inom textil och inköp och trodde ett tag att det var det jag ville göra, men efter två år på inköpskontor kände jag att jag var fel ute. Det var inte alls min grej att jobba så administrativt och det slutade med att jag satt och bloggade så fort jag kom åt. Jag byggde upp en rätt stor blogg, på kuppen. När jag sa upp mig från inköpskontoret kunde jag faktiskt försörja mig på den, vilket jag även gjorde under några år. 
 
Att skriva, skapa innehåll och vara kreativ. Det är min grej. Jag tycker även att det är roligt att kommunicera, vara social och ha flera olika projekt löpande parallellt (också känt som "många bollar i luften"). När jag har alla dom elementen i mitt liv, då trivs jag.
 
Sen finns det ju många olika yrkesroller som passar in i just dessa element och där spinner mina tankar gärna iväg åt olika håll. Jag vill göra det... Och sen det där... Och tänk att få göra det DÄR... Och DET vore roligt! 
 
Ibland har jag så många olika drömmar och tankar att jag nästan blir trött på mig själv. Vad ska det bli av mig? I slutänden? Liksom. 
 
Saker att fundera över enligt Ikigai:
 
What do you Love? 
 
What are you Great at? 
 
What Cause do you believe in? 
 
What do people Value and pay you for? 
 

Förvirrat inköp

Vi håller på och rensar barnens garderober den här veckan. Checkar av vilka storlekar de har och vad som behövs nytt inför hösten och så där. 
 
Jag tänker inte göra om samma misstag som förra året då jag i panik hävde mig ner till stan och köpte en ny skaljacka till äldsta barnet. Han måååååste ha en ny jacka innan det blir för kallt ute oj oj nu är det bråttom! 
 
Jag kom hem och provade den nya jackan på barnet och den passade perfekt. Pjuh tänkte jag och kände mig synnerligen nöjd över min framförhållning. Dom växer ju så fort...
 
Sen hittade jag barnets gamla jackan. Bara för att upptäckta att den var i exakt samma storlek som den nya. 
 
 
 
Förra årets jackor. Den gamla och den nya. 
 
 
 
Och ja. Det summerar väl mitt ordningssinne rätt bra. 

Ny ryggsäck

Jag har köpt en ny ryggsäck! Med plats för dator och allt.
 
Mycket nöjd. 
 
 
 
 
 
 
Jag har tittat på den här ryggsäcken i ett halvår men inte slagit till då den kostar närmare 1000 kronor, vilket jag tycker är rätt mycket pengar. Istället har jag under denna tid haft min dator och alla jobbsaker i en gammal sportrygga som jag fått av min mormor och som det står "Träningsglädje" på i grön brodyr. Ytterfacken är sönder och tragkedjan har levt sitt eget liv. Trots det har jag INTE tyckt att det varit läge att lägga pengar på en ny ryggsäck. Nä nä nä. Men köpa toppar på H&M vars enda användingsområde är minuterna inne i provhytten, det kan jag där emot lägga pengar på. Det är högst logiskt i mitt värld. Jarååååååå. Men en ordentlig och rimligt snygg datorväska som jag använder VARJE dag, det går där emot inte för sig att köpa. Nääääärrrååå.  
 
??
 
När så slutligen båda (!) axelremmarna lossnade på träningsglädje-väskan tog jag det som ett ganska aggressivt tecken från universum - dags att uppdatera mig. 
 
Så nu har jag 1000-kronorsryggan i min ägo. Känns bra. 
 

The next big humorstjärna

I samarbete med Folktandvården Skåne.

 

Asså det här med stand up! Det både lockar och skrämmer skiten ur mig på samma gång. Det finns ju inget mer utelämnande än att ställa sig på en scen och försöka få folk att skratta. Hu! Jag är så grymt imponerad av alla som vågar. 

 

Komikerna Nour El Refai och Kristoffer Appelquist har gjort en webbserie i samarbete med Folktandvården Skåne. Uppdraget är att hitta Sveriges nästa humorstjärna och fyra adepter får lära sig samt testa på stand up. Målet är att dom ska ställa upp i Lund Comedy Festival (en festival som jag för övrigt gärna hade velat gå på). 

 

– Vi behöver nya ansikten och nya berättelser som kan få ännu fler personer att skratta, säger Kristoffer Appelquist.

 

 – I humorbranschen är det fortfarande extremt mansdominerat, det är extremt vitt, och det är deppigt, tillägger Nour El Refai.

 

Jag har kollat på de fyra första avsnitten i serien och är man nyfiken på det här med att skoja kan man få massa bra tips! Jag funderar faktiskt på att sätta "testa stand up" på min bucket list. Eller snarare "testa stand up och överleva". Man ska ju utmana sig själv i livet. Annars är man bara en liten lort eller hur sägningen brukar gå. 

 

A ja. 

 

Här ser ni första avsnittet: 

 

 

 
 
Här ser ni fler avsnitt.
 

Jag är relaterad till google

Jag fick ett meddelande av en kompis för ett tag sedan. 
 
Det löd följande: HUUUUR kommer det sig att när man googlar google på google, så kommer Spiderchick upp som relaterad sökning??
 
Min kompis hade alltså upptäckt att när han googlade google så kom min blogg upp som relaterad sökning. 
 
Så här:
 
 
 
 
 
Jag testade själv och det blev samma för mig. 
 
Kolla:
 
 
 
 
Det är alltså google earth, google drive, google chrome och JAG som kommer upp. Tydligen? 
 
Trevligt.
 
Blir det så för er med när ni googlar google?
 

Happy Pride!

Idag träffade vi några kompisar på stan. Käkade italienskt och chillaxade på en lekplats. Typ. 
 
Sen deltog vi i Skövde Pridetåg vilket vi även gjorde förra året. Jag tycker att just Prideparaden är ett perfekt tillfälle att prata med barnen om allas lika värde, allas rätt att älska vem man vill och allas rätt att vara precis den man är. Det finns ingen viktigare värdegrund att få med sig i livet, tycker jag. Har man bara det i ryggraden så kommer allt att falla på den plats det ska. 
 
Finaste synen idag var damen och herren i 80-års åldern som stod utmed paradvägen och viftade med var sin regnbågsflagga.
 
Störst av allt är kärleken! 
 
 
 
 
 
 

Stort test! Hur mycket vet ni om Spiderchick?

Hur väl har ni hängt med i min blogg den senaste tiden? Har ni bara skummat eller faktiskt läst. Va va va va? Här kommer åtta gastkramande frågor. Och ja, jag skriver alltså om mig själv i tredje person. 
 
Upp till bevis kära läsare!
 
1. Vad kallas Spiderchicks kaffbryggare?
1. Pekka
x. Perku
2. Pullan 
 
2. Vad är det för sorts tal Spiderchick går och funderar på?
1. Ett bröllopstal 
x. Ett mattetal
2. Ett talfel
 
3. Vem satt Spiderchick och fluktade i nacken på Allsång på Skansen?
1. Christer Björkman
x. Christer Sandelin 
2. Christina från Duvermåla
 
4. Vad brukar Spiderchicks barn bråka om?
1. Vem som är gôlligast
x. Vem som är värd fetast arv 
2. Vem som ska kliva in i bilen först
 
5. Vad var det för slags burgare Spiderchick senast dregglade över?
1. En vegoburgare
x. En hamburgare
2. En Luxemburgare
 
6. Vad skrämmer Spiderchick (förutom köttätande växter)?
1. Borelia
x. Blödningar 
2. Bokföringsdamer 
 
7. Vad vill Spiderchick INTE åka ner i?
1. En depression
x. En djupshavsgrav
2. En gruva
 
8. Vad kommer det stå på Spiderchicks framtida t-shirt?
1. I am sexy and I know it 
x. Havrepuffar byggde denna kropp
2. 102 år and counting 
 
 
 
Vad är Spiderchick egentligen rädd för?? Det är frågan. 
 
 
Rätt svar: x, 1, 1, 2, 1, 2, x, x
 

Bulle i ugnen

Jag har bakat bullar hela eftermidddagen och känner mig till följd av det som vääääärldens bästa mamma och fru. Jag vet inte varför men det är alltid den känslan jag får när jag har bullbakat? Det är väl någon slags genus-rest i mig. 
 
A ja. Gott blev det i alla fall! Eller gôôôôr gôtt som Gunnel hade sagt. 
 
 
 
 
 
 
Nu sitter jag här med ett glas kall mjölk och en ljummen bulle med smör på. 
 
 
 
 
  
Det här med smör på bullen var något jag lärde mig av min morfar. Han gjorde alltid så. Men så växte han väl upp i en tid då det mesta efter ett tag behövde mjukas upp med fett eller mjölk eller något annat återfuktande.
 
Jag kan sakna min morfar så. Min snälla, goa, roliga morfar som inte finns mer. Även om jag helt klart kan känna av hans närvaro till och från. Natten innan vi gifte oss jag och Spiderpapa så drömde min mamma att morfar var med på bröllopet. Det är jag rätt säker på att han var också. 
 
Mm. Bullar var det ja. Dom blev goda! 
 

Fem olika typer du hittar på Instagram

Jag har forskat! Jag har studerat! Jag har scannat! Jag har scrollat! Och jag har stalkat! 
 
Jag giver eder: 
 
Fem olika Instagramtyper! 
 
1. RetroRebecca
RetroRebeccas värld är som ett härligt födelsedagspaket inslaget i tapeter av Josef Frank - här är allt ett så kallat Instagram moment. Rebecca lever i symbios med sin mobilkamera och foton på egenodlad sallad, barn i motljus och vimplar i pastellnyans varvas med bärtoppad chiagröt förevigad ovanifrån. RetroRebeccas hem vilar på en bädd av trendiga växter och är inrett med stringhyllor, loppisfynd och allt ur Lagerhaus senaste sortiment. 
 
2. HumorHedda
HumorHeddas Instagramkonto är kryddat med skojfriska filmklipp och varje inlägg avslutas med en "punch line". Hedda publicerar bilder på tokiga skyltar, tokiga vänner, tokiga djur och sin tokiga mormor. Hon älskar snapchatfilter och tycker absolut att Instagram är en kanal där Snapchat bör interageras och spridas vidare. Heddas två bästa vänner heter Ben&Jerry och ja - det är även ett av hennes mest återkommande skämt.
 
3. InredningsIngrid
InredningsIngrid byter inredning i sin vita villa lika ofta som andra byter strumpor och hon kaklar om köket som vore det ett ledigt pussel en vardagkväll. I Ingrids hem samsas ljusstakar från Svenskt Tenn med doftljus från Voluspa och budgetprylar från H&M Home. Om HumorHedda publicerar foton på sin tokiga mormor, publicerar Ingrid foton på sin trendiga marmor. Faktum är att Ingrid ÄLSKAR marmor så mycket att hon funderar på att marmorera hela fasaden till den vita villan. Hon ska bara övertala "mannen" och "skatterna" först. 
 
4. BakBritta 
BakBritta drar in en hel del deg på sitt konto! Kakdeg. På Brittas Instagram är bilderna så söta att uppdateringarna ständigt balanserar på gränsen till rotfyllning. I BakBrittas ugn gräddas alltid en bulle och hennes favoritavkomma är den rosa bakmaskinen som kostade en halv månadshyra. Just när du trodde att BakBritta inte kunde presentera sötare bakverk jag då levererar hon en chokladbollstårta med inslag av winerbröd och sju sorters kakor toppad med kolasås och grädde. Oj oj oj vad det gillas! I dubbel bemärkelse. 
 
5. ModellMona
ModellMonas Instagramkonto är som ett uppslag av Sports Illustrated med inslag av valfri modetidning och tio lektioner i posering. ModellMonas följarskara är större än hela Sveriges befolkning och hon har lika många like-rekord som norden har barrskog. ModellMonas läppar består av icke ekologiskt material och hennes ansiktsdrag är uppbyggda av lika delar hudceller, lika delar contouring. Underskatta aldrig ModellMona! Under lager av foundation och primer döljer det sig en varumärkesstrateg tillika affärskvinna av rang. 
 
 
 
Själv är jag typ nr 2. Skulle jag tro. 
 

Grönsaksburgare

Vi vill äta mer vegetariskt i vår familj.
 
Dels har barnen kommit över det värsta stadiet av jag vill bara äta kryddlös mat i konsistensen "färdigtuggat" och dels tycker framförallt jag att vegetariskt är GOTT. Jag är bara inte van att laga det och har således varken så mycket kunskap eller fantasi. 
 
Men i helgen testade vi att göra grönsaksburgare inspirerade av min bekanta Lisa.
 
Vi blandade riven morot, zucchini och hackad spenat. Kryddade med korriander, spiskummin, lök, vitlök och chilli. Mojsade ner två ägg, mjöl och keso. Vände i panko ströbröd och stekte i matolja. Salt och peppar givetvis. 
 
Till detta hade vi avokado, tomat, sallad och dressning gjord på majonäs och chillisås. 
 
 
 
 
 
 
SÅÅÅÅ gott! 
 
Det enda kluriga var att steka burgaren då blandningen lätt faller isär. Man kan säga att jag hann vända mig själv i panko och matolja några gånger innan burgarna blivit fasta. Skaaaaaam den som ger sig. 
 
A ja. Ni måste testa den här! 
 

Världens flaggor

På tal om den allmänbildande boken. I den boken finns även alla jordens flaggor. Himla intressant. 
 
En del flaggor är väldigt detaljrika. Hur klarar folk ens av att måla sina flaggor i till exempel Albanien och Montenegro? Sjukt pilligt.
 
 
 
 
 
 
Polen har en enkel flagga. Två streck. Pang bom. Inga krusiduller.  Jag ser framtagningsprocessen framför mig: A men vaaaa tusan... Vad ska vi ha för flagga då? Någon? Vilken är din favoritfärg? Rött? Min är vitt. Vi drar två streck. Bra. Okej. Nu lunchar vi. 
 
 
 
 
Praktiskt. 
 
Vad gäller Tyskland och Belgien misstänker jag någonslags copyright-konflikt. Vem var först? Den som inte var först ba: Hur har grannlandet sin flagga? A men va tusan vi kör likadant men vänder på strecken. Då kan dom inte komma och säga nåt. Bra. Okej. Nu lunchar vi. 
 
 
 
 
 
Nordens länder ba: A men va har ni andra för flagga? Ett kors? Guuuuu va trökigt!! Okej. Vi kör likadant. Ändrar färgen lite bara. 
 
 
 
 
 
 Jomenvisst. Så gick det nog till. Skulle jag tro. 

Drejfrågor och nakna tanter

Idag åkte vi ut ett gäng till Lassagården i Skövde. Ett fint ställe där man kan käka hemlagad hamburgare, njuta vegansk fika, kolla på nakna tanter (skapade av fantastiska Moa Andersson), spela minigolf, mata hönor eller bara hänga i den mysiga trädgården. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter kaffe och fika började en av ägarna dreja ljuslyktor, vilket fångade barnens intresse. 
 
Sexåring: Vad gör du?
Drejare: Jag drejar. 
Sexåring: Vaddå?
Drejare: Ljuslyktor.
Sexåring: Gör du det varje dag?
Drejare: Nästan. 
Sexåring: Får vi känna.
Drejare: Ja.
Sexåring: Är det lera?
Drejare: Ja. 
Sexåring: Varför har du vatten till?
Drejare: Det behövs. 
Sexåring: Får vi prova?
Drejare: Ja.
Sexåring: Får vi gasa på pedalen? 
Drejare: Ja visst. 
Fyraåring: Varför rivs katter? 
 
Haha...
 
Rimlig fråga från fyraåringen ändå.
 
 
 
 
Drejarkvinnan tog det med ro och lät barnen både känna på leran och gasa med pedalen. Plus att hon kunde svara på frågan varför katter kan rivas. Fint. 
 
 

Jag är rädd

Okej jag erkänner.
 
Jag är vuxen och lite, lite rädd för köttätande växter. Eller flugätande. Eller vad dom nu äter??
 
 
 
 
 
Oavsett vad den här växten har för kostcirkel så har jag liksom... Respekt. Så kan man säga.
 
Jag tycker till och med att det var läskigt att hålla i krukan. Om jag sätter flisen av en nagel mellan de där små taggarna är jag rädd att jag bara har roten av ett finger kvar sen. Hu!
 
Ungefär som att en blomsteraffär skulle sälja växter som kan stympa vuxna människor??
 
Men men.
 
Det är väl bra att självbevarelsedriften i mig fungerar. 
 
Självbevarelsedrift betydelse: Mer eller mindre instinktiv drift att skydda sig själv från skada och död.

Att blir varm i hjärtat

Igår pratade jag och barnen om det här med att säga snälla saker till varandra. Visst är det härligt? Jag älskar att berömma eller ge komplimanger till andra. 
 
Jag: Att säga snälla saker till andra gör att man själv blir varm i hjärtat, eller hur?
Sexåringen: Ja! När jag är snäll mot mina kompisar blir mitt hjärta varmt. 
Fyraåringen: Du är snäll mamma!
*paus*
Fyraåringen (oroligt): JAG KÄNDE INTE ATT DET BLEV VARMT!
 
Haha...
 
När man är fyra år kan det fortfarande vara lite knixigt det här med bildligt vs bokstavligt. 
 
 
Livslärande fyraåring. 
 

Saker vuxna kan bråka om

Jag listade häromdagen saker som barnen kan bråka över. 
 
Här kommer tre saker som två vuxna kan bråka över:
 
V1 = vuxen nummer 1
V2 = vuxen nummer 2
 
1. Vem som ska moppa golven
V1 menar att V2 ska moppa golven eftersom V2 typ aldrig gör det. V2 hävdar då att hen visst brukar moppa hela huset, supernoga! V1 påminner då om att en svag moppning i oktober 2015 inte täcker moppning för resten av året. 
Twisten mynnar ur: Olika syn på kalendern.
 
2. Huruvida man ska sjunga med till Jean Pauls rader i Sias låt Cheap Trills
V1 tycker att det är festligt att sjunga med till raderna more than diamonds more than gold högt och med schwung. V2 blir trött i huvudet och undrar efter 20 minuters upprepning om V1 måhända skulle kunna tänka sig att byta låt och sjunga med till något annat? V1 känner sig då förnärmad (speciellt eftersom hen tycker att hen har fångat Jean Pauls jamaicanska accent på ett alldeles förträffligt sätt) och slutar inte bara sjunga, hen slutar prata helt under en eftermiddag.
Twisten mynnar ur: Olika syn på underhållning och musik. 
 
3. Huruvida man ska vara allert på växelspaken
V1 tycker att man ska hålla båda händerna på ratten när man kör bil. V2 råkar dock inneha en febläss för att hålla en hand på ratten och en hand på växelspaken. Hur ofta behöver du egentligen växla?? undrar V1 som tydligen för hemligt protokoll på den andres växlande. Jag håller mina händer var jag vill! menar V2.
Twisten mynnar ur: Olika syn på växelspakens primära syfte. 
 
 
 
 
 
 

När man glömmer vart man har ont

Tidigare idag:
 
Fyraåring (gråter): Aaaaaaaaaj jag slog i min arm!
Jag: Oj oj stackars dig. 
Fyraåring (gråter ännu högre): Aaaaaaj!!! 
Jag: Ska jag blåsa?
Fyraåring (hulkar): Jaaaaaa!!
Jag: Vilken arm slog du i?
Fyraåring (slutar abrupt gråta och tittar på sina armar): Öh... Vilken arm var det?
 
Hm...
 
Jag antar att i vissa situationer är själva "smärtpunkten" sekundär.
 
 
 

Bowling och middag

Idag har vi firat min brollas födelsedag. Det gjorde vi med bowling och middag. 
 
Jag är ÄGDE bowlingen! Om än blygsamt. Mycket blygsamt. Och möjligen tveksamt. Okej okej! Mina klot fick smaka mer på rännan än de fick smaka på själva banan och käglorna kom de aldrig ens i närheten av, men ändå. Det var roligt. 
 
 
 
 
 
Sen åt vi middag. Medan vi väntade på maten fick barnen målarblock och pennor. GULD!
 
 
 
 
 
 
Kvinnan som serverade oss hade garanterat kids själv, det märkte man på hela hennes sätt att vara mot barnen. Sånt är SÅ uppskattat. Önskar att jag hade tackat henne bättre när vi gick. Om någon känner en mörkhårig kvinna som jobbar på Ten Lanes så kan ni väl hälsa henne att hon var grym, all rajt? Tack. 
 
 
 
 
 
 
Min bror fick massa blommor och presenter som sig bör på en födelsedag. Blommorna uppskattade han dock inte då han tydligen inte äger en vas (?) och dessutom, enligt egen utsago, försöker "fasa ut" alla levande växter ur sitt hem?
 
 
 
 
 
 
 
A ja. En bra kväll. 
 
Uppdatering! Fick den här bilden skickad till mig av min bror. Han verkar ha löst vas-problemet. Skönt!
 
 
 
 
 

Bästa kaffet

Bloggkommentatorerna efterlyser bästa kaffetipsen
 
Mitt bästa kaffetips är att brygga i perkulator. I en perkulator kokar kaffet och blir ordentligt varmt vilket gör kaffet såååå mycket godare. Det värsta jag vet är kaffe bryggt i en dålig bryggare där koppen på sin höjd blir fisljummen. 
 
Blääää.
 
Sen vill jag ha mycket mjölk i mitt kaffe. Jag vill ha så mycket mjölk att när någon annan häller upp det åt mig hinner dom säga men oj då två gånger innan jag säger stopp. 
 
Här är vår älskade Perku (som jag kallar vår perkulator) (jag tror att han har finsk påbrå). Min trogne vän.
 
 
 
 
 
Tycker ni att Perku ser lite... Sliten ut? Plastploppen på huvudet (?) på honom har gått sönder så därför har vi satt fast den med vått papper som efter några kokningar har stelnat och antagit en brun/svart färg. 
 
Najs va?
 
Min och Spiderpapas föräldrar tjatar alltid på oss att vi ska köpa en ny plopp för det ser "otrevligt" ut med hobby-lagningen. Men det är inget som hindrar kaffet från att bli gott och vi tycker att det torkade, bruna gamla pappret ger Perku karaktär.
 
Plus att vi möjligen är glömska. 
 
Och lata. 
 

Vad syskon bråkar om

Fem saker syskon kan bråka om: 
 
1. Vilket program på Netflix det ska tittas på 
Jag och min man kan ibland hysa olika vilja om vilken serie vi ska se på men det hamnar aldrig i klass med när två personer under sju år ska bestämma vilket barnprogram de ska titta på. Man kan snudd på tro att det är två labila stadschefer med storhetsvansinne som bråkar om landsgränser och naturtillgångar. 
 
2. Vem som ska gå in först i bilen
Spela roll? tänker ni. SPELA BIG ROLL säger jag. Förstår ni vilken katastrof det är att kliva sist in i bilen när man i tanken var den som skulle kliva in först? Det kan förstöra humöret för en hel dag och snart smitta över till en hel familj. 
 
3. Vem som ser saker först 
Det här är ett vanligt förekommande bråk när vi åker bil. Här handlar det alltså om att utreda vems ögonglob som först vred sig och fick syn på den röda bilen/hästen/vägskylten what ever. Otroligt svår konflikt att medla i säger en som vet. 
 
4. Vem som är bajskorv
Nej du är INTE en bajskorv har föräldrarna fått intyga åt ett identitetsvacklande minstebarn mer än en gång. 
 
5. Vem som ska leka med vad
Nu ska jag leka med den blå bilen säger syskon nr 1. Detta hör syskon nr 2 och snikar snabbt som en vessla till sig den blå bilen och börjar med ett spelat obekymmer att leka med den. JAG SA ATT JAG SKULLE LEKA MED DEN BLÅ BILEN!!!! vrålar syskon nr 1 så högt att det troligen ringer i öronen på samtliga grannar i radhuslängan. Men den har jag nu svarar syskon nr 2 lugnt, tillsynes helt oberörd över att syskon nr 1 antagligen just har hörselskadat minst en människa. Här uppstår tvisten: vem har rätt till bilen?? Den som sa det först eller den som kom åt leksaken först? 
 
Japp.
 
Har jag nämnt att jag lagt mig till med viss ödmjukhet sedan jag blev förälder?
 

Typ 100 anledningar att inte träna

Min "kompis" Marianne är inte bara hudTERRORpeut, expert på hud och.. Ja annat. Hon är även expert på träning! Här ger hon (typ) hundra anledningar varför du INTE behöver träna. Nix. För du behöver faktiskt inte alltid träna. 
 
Bra tips. Tycker hon själv.
 
 
 
 
 
Här hittar ni min yotubekanal, för den som helst inte vill missa några klipp.

Luvtröjan som slutade vara sig själv

Jag såg den här bilden på instagram. 
 
 
 
 
Den fick mig att minnas den gången jag lånade en pojkväns luvtröja. 
 
Han hade nyss köpt den. Den var vit. Kritvit. Han var så stolt. 
 
- Får jag låna den? undrade jag.
- Ja visst, sa han och lät mig ta på mig den. 
 
Sen gick jag ut i köket för att öppna en burk med makrillfilé i tomatsås. 
 
Den vita luvtröjan blev aldrig sig själv igen.
 
Om man säger så. 

Man härjade med död grävling

Har ni läst nyheten om en man som härjade runt med en död grävling inne på McDonalds i Falköping i lördags kväll? Här kan ni läsa artikeln. 
 
 
 
 
 
Bara rubriken är fantastisk!
 
EPISK! 
 
 
 
 
Svinga grävling.
 
Det är vad man gör i Falköping en lördagkväll. Tydligen. 
 
 
 
 
 
 
En man i 50-års ålder?? Med en rejäl sne-fylla. Antagligen. 
 
Mannen: Jag har åkt dit för olaga hot. 
Mannens kompis: Verbalt hot?
Mannen: Nä. 
Mannens kompis: Kniv?
Mannen: Nä.
Mannens kompis: PISTOL???
Mannen: Nä. 
Mannens kompis: Vad har du hotat med då?
Mannen: Död grävling. 
Manenns kompis: Åh fan. 
 

Glashår

Igår var jag och klippte mig. Sååååå skönt!
 
Min frisör förklarade för mig att jag har så kallat "glas-hår". Det vill säga mitt hår är halt. Och glatt. Det är så glatt att det inte går att göra någonting med det. Knappt. Jag har aldrig kunnat locka det eller böja eller ordna någon tjusig uppsättning. När jag gjorde min bröllopsfrisyr tvingades frisören använda så mycket spray att ozonlagret antagligen fick sig en törn. Jag skulle kunna anordna OS i backhoppning på mitt hår. Så glatt är det. Eller backhoppning förresten. Nu fick jag hybris. STÖRTLOPP snarare. För rakt är det. 
 
- Det är oftast bara barn som har så här glatt hår, menade min frisör.
 
Hm. Kändes möjligen inte bättre. 
 
 
Pekar på håret av glas. 
 
 
A ja. Jag är nöjd över att vara av med alla slitna toppar i alla fall. 

En gillrad fälla

I en hel dag har jag besvärat mig att kliva fram och tillbaka över den här trådhögen. 
 
 
 
 
 
 
Det är en fälla som fyraåringen har gillrat i hopp om att fälla en eller annan familjemedlem. Antar jag? 
 
Efter att jag stört mig på trådarna i en hel dag kom jag på att... Jag kunde ta bort fällan? Den tanken hade inte slagit mig tidigare. Så då gjorde jag det. 
 
Japp.
 
Tjopp. 
 
- Var det allt du hade att säga? undrar ni nu. 
 
Eh. Ja. Hörreni. Varje dag kan inte vara en actionrulle. 
 
Ibland är livet inte mer spännande än att man plockar bort en fälla som ens barn har gillrat. 
 
 

Allmänbildande bok

Jag har köpt världens bästa bok till barnen (ej sponsrad). "Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare" heter den.
 
 
 
 
Den är SÅ lärorik! 
 
Jag har lärt mig (påmint mig själv om): 
 
1. Att det finns något i haven som heter djuphavsgravar. Den djupaste graven är så djupt att när man kommer till botten är man bara 636 mil från jordens mitt. 
 
2. HU! Påminn mig om att inte åka ner i en djuphavsgrav. Jag har inga som helst ambitioner att närma mig jordens mitt. 
 
3. Alla kontinenter satt en gång ihop och kallades för Pangea. Indien flöt ett tag omkring helt själv i havet innan det krashade in i Asien och bildade Himalaya på kuppen. 
 
4. Kontinenterna (jordskorpans plattor) rör sig mellan 2 och 20 cm per år. 
 
5. Om 150 miljoner år kanske Afrika sitter fast med Europa och Australien med Antarktisk.
 
6. LÄGG AV!
 
7. Att kontinenterna bara flyter omkring så där? Det känns ju helt obeständigt och rätt obehagligt om jag ska vara ärlig. 
 
8. Här går vi omkring och tror att allt är som vanligt men utan att veta om det kanske Norden (med Norge i täten) har satt full kurs mot en annan jordskorpsplatta. 
 
9. BÄÄÄÄÄÄNG kommer det säga när Sverige pressas upp mot Grönland och plötsligt blir en bergskedja istället för ett land.  
 
10. Gulp. 
 
11. Högsta berget i solsystemet heter Olympus Mons och ligger på Mars. 
 
12. Jordens kanske giftigaste djur heter Pilgriftsgroda. 
 
13. Döda havet är så salt att det är omöjligt för en människa att sjunka här. Bra vatten att lära sig simma i, tänker jag.
 
Japp.
 
Kom nu inte och låtsas om som att ni VISSTE allt detta. 

Nya Zeelands-minnen

Igår (efter min fattiga kopp kaffe) travade jag iväg till min kompis Elin som fyller år. Hon bjöd på lyx-brunch. 
 
 
 
 
 
 
Jag träffade Elin, och en annan go vän som heter Marie, 2003 på ett flygplan mellan Australien och Nya Zeeland. Vi bondade omedelbart kan man säga och reste sedan runt i Nya Zeeland tillsammans i tre veckor. Jösses vad roligt vi hade!
 
Minnen från Nya Zeeland:
 
1. När vi hoppade fallskärm
Det var en himla tur (eller otur beroende på hur man ser det) att jag satt först i det där trånga, lilla flygplanet och alltså var tvungen att hoppa för att alla andra skulle kunna hoppa. Annars hade jag aldrig gjort det. Och jag gör INTE om det. 
 
2. När vi handlade superfula kläder
Vi hade alla rest runt länge och törstade efter att dra på oss nya kläder. Tyvärr hade vi inte värst mycket pengar att handla för så lyckan blev stor när vi upptäckte en affär som hade total utförsäljning av kläder vars snitt nog aldrig hade varit moderna. Alls. Någonsin. Men vi handlade. Oj vad vi handlade! Billigt. Hur kläderna såg ut? Om vi säger så här - en manlig vän använde sedan plaggen i en maskeradtävling. Och vann. 
 
3. När vi tjuvsov på hostel
Jag och Spiderpapa bokade ett rum för två och sedan smet Elin och Marie in i rummet utan att någon såg. Dom sov på golvet och vi sparade in en slant. Classy. 
 
4. När vi paddlade forsränning
Det hade regnat dagarna innan och forsen var VILD. Jag paddlade 0% och skrattade 200%. Ungefär den uppdelningen.