Nyårsafton

Jag har just förberett kvällens förrätt, nämligen avokadosoppa vilken ska serveras kall (faktiskt) med räkor och färskt bröd. Mööööms! 
 
 
 
 
 
Jag har alltid varit en nyårshatare av rang. Jag har hatat att det varit så uppsjåsat med massa förväntningar och allt ska vara så himla tjusigt och fint samtiidgt som det bara känns på låtsas och man ska vara vaken jättelänge i klackar och obekväma kläder och stå ute i någon snödriva och tigga om urinvägsinfektion... Phew! Nä. Jag har aldrig gillat nyår.
 
Tills jag blev förälder!
 
Sedan barnen kom har nyår blivit mycket mer avslappnat. Jag har haft jättetrevliga aftnar de senaste 7 åren! Vi har ingen tradition ristad i sten utan vi har firat olika varje år, vilket också passar mig bra. Jag har alltid trott att jag vill ha samma-kompisgäng-alltid-alla-högtider grejen. Men det vill jag inte. Variation förnöjer. Barnen gör också att hela kvällen blir mindre pretantiös. Najjs. 
 
Ikväll ska vi iväg till några kompisar och vi blir totalt sju vuxna och sex barn. Värden och värdinnan behöver bara duka och dammsuga (det senare frivilligt) och så bidrar vi gäster med maten. Det känns som en rättvis uppdelning. Jag vet själv att det är ett halvdagsjobb bara att plöja undan i hemmet och göra det någorlunda mysigt och gästvänligt så att slippa tänka på all handling och mat ovanpå det, ja det underlättar. 
 
Hoppas ni får en mysig kväll! Ta hand om er! 
 
 
 
Jag förra nyår. 
 
 

Sju saker som kännetecknar en julfilm

Jag älskar att frossa i halvkassa julfilmer den här tiden på året!

 

Och med det sagt har jag gjort en del observationer. 

 

Sju saker som kännetecknar en julfilm: 

 

1.  Mycket ljusslingor 

Kring julfilmernas hus ringlar sig ljusslingorna låååånga och måååånga. 

 

2. Minst en pappa trillar från en tak

Detta med anledning av punkt nummer två. Som TUR ÄR räddas pappans liv alltid av en stupränna eller ett rep som snurrar sig fast kring foten i sista sekund. Huruvida fadern till följd av detta lider av svårartad wiplashskada för resten av livet förtäljer aldrig filmen. 

 

3. Det räknas på pengar.

Trots att familjen (jo för julfilmerna kretsar nästan alltid kring en familj) verkar bo i ett övre medelklassområde med hus i storleken av ett mindre slott räknas det kronor och ören och pappan inväntar alltid en jobb-bonus som aldrig kommer. 

 

4.  Polisen knackar på dörren i tid och otid

I julfilmerna lyser statens besparingar med sin frånvaro. Om verklighetens polis knappt inte har resurser nog att utreda beväpnade rån har julfilmspoliserna all tid i världen att cirkulera bostadsområden, knacka omotiverad dörr och involvera sig i olika julfiranden med människor dom inte känner. 

 

 

 
 
 
 
 

 

5.  Det är alltid snö

Det är alltid snö i julfilmer, även om solen lyser med full styrka. Och vi snackar ingen blekfisig jag-orkar-knappt-över-horisonten-vintersol utan gassande svett-mellan-låren-och-pärlor-på-överläppen-sol. 

 

6. Det finns alltid minst en galen släktning

Jajjimen. Och är det ingen släkting som grusar julens glädje ja då är det en socialt inkompetent granne som ser det som sin uppgift att förpesta högtiden för alla inblandade. 

 

7. Minst en gran går alltid sönder (till allas förfäran)

Hm... Vad är det absolut värsta som kan brytas i juletider? Strömmen? Äktenskapslöften? Någons lårben? Nej nej! JULGRANEN! 

 

Nyårslöften 2017

Mina löften inför 2017.
 
1. Ta det lugnt i sinnet 
2017 ska jag verkligen träna mig i att inte eller stressa upp mig över saker hela tiden, stort som smått. Allting ordnar sig alltid på ett eller annat vis. 
 
2. Vara i nuet 
Att vara i nuet går hand i hand med mitt löfte nummer ett. Att till exempel vara hemma med min fina familj i mitt varma, trygga hus men samtidigt vara ute och flaxa någon heeeeelt annanstans i tankarna är inte bara otacksamt, det är puckat. Det måste jag sluta med. Jag ska verkligen träna mig i att vara mer här och nu. 
 
3. Infria mina karriärdrömmar 
Jag har tydliga drömmar över vad jag vill göra i mitt arbetsliv. Något som både är en välsignelse, för mina tankar är väldigt konkreta, samtidigt som det är... Ja en förbannelse vill jag inte kalla det men en stressfaktor? Eftersom jag är så konkret i mina tankar är det lätt för mig att bli frustrerad. Ibland tänker jag även att det jag vill kanske inte är vad som passar mig? Eller är det så att det man drömmer om automatiskt är något som passar ens person? För annars skulle man inte drömma om det från första början? Den person som har svaret på den frågan får gärna vifta till med näven. 
 
Så.
 
Mina nyårslöften är alltså anknytna till sinnet och tanken. Härligt. För hjärnan är ju inte alls svår att styra över näääääråååå. 
 
*övervägar att ändra löftet till ät mer frukt*
 
 
 
Tänker nyårslöften och blickar ut över solnedgången. 
 

Här har jag mitt år

Tillåt mig vandra genom minnenas allé.
 
Delar av mitt 2016: 
 
Januari
Jag och Matilda kickade igång vår utbildningsturné som skulle vara i fyra månader. Vi startade även en rad nya samarbeten med olika företag. Överlag hände det massor, massor på jobbfronten i januari. En rivstart minst sagt. 
 
Februari 
Hela familjen var i Göteborg på mini-weekend. Väl framme i Götet fick äldstebarnet feber och 4-åringen magont. BINGO! Sa vi inte. Någon helg senare åkte jag och min man till Stockholm och såg showen Ägd. På tåget passade vi på att utföra en faceswap som fick min man att se ut som en mycket obehaglig bebis. 
 
- NEJ ALLA BEBISAR ÄR INTE SÖTA! ville jag ställa mig upp i tågkupén och skrika åt min man.
 
 
 
 
 
 
Mars 
Den här månaden stavades H E K T I S K. Vi jobbade massor massor. Samtidigt vab:ade vi massor. Barnen var sjuka mest hela tiden. Det i kombination med att översköljas av jobb var ingen höjdare. 
 
April 
Mycket jobb. Mycket SJ. Många signalfel. Många räkmackor. Många övertrötta skrattanfall. Många föreläsningar. Mycket kul! 
 
 
 
 
 
Maj 
Det började lätta på både jobb och VAB-fronten. Jag firade detta genom att köpa samma keps två gånger
 
 
 
 
Juni 
Vårt äldsta barns första skolavslutning! STORT! Jag fick hindra mig ifrån att inte snickra ihop ett studentplakat med tillhörande lastbilsflak. Jag och Matilda åkte på Humorkollo med Emma Knyckare och Josefine Johansson. Två dagar fyllda med coola quinns och total humorpepp.
 
 
 
 
Juli 
Mot alla odds fixade jag och Matilda flera veckors ledighet något som egenföretagare knappast är bortskämda med. Vi hade en fantastisk sommar jag och familjen! Faktiskt den bästa någonsin. Vi åkte till Legoland med kompisar, besökte kära vänner i Norrköping, gick på Kolmården och avrundade semestern i någon slags sittande dubbelmacka mellan Christer Björkman och Pekka Heino.
 
 
 
 
 
Augusti 
Tillbaka till jobbet. Efter en stressig och möjligen ostrukturerad vår såg jag och Matilda över våra arbetsrutiner. Vi insåg att det fanns en hel del att förbättra och effektivisera. Jag och familjen hade kräftskiva med kompisar, en rolig kväll som vi alla placerade i den varmaste delen av hjärteroten.
 
 
 
 
September 
Jag kände pepp och hörde av mig till Humorhimlen P3 för att kolla om vi kunde få göra humor... Det fick vi! Sen åkte jag och min man och några kompisar på 100-årsfest i Kalmar. Bland annat drack vi champagne och åt smörgåstårta i sensommarsolen. Det var inte tråkigt. Om man säger så. 
 
 
 
 
Oktober 
Jag och Matilda skrev, spelade in och redigerade våra avsnitt till Humorhimlen. Jag blev bjuden på drömkväll av Marabou som fyllde 100 år. Som snasktestare since 2008 tyckte jag att jag var SÅ värd den kvällen! 
 
 
 
 
November 
Jag och Matilda föreläste i Stockholm. Jag och familjen åkte till efterlängtade vänner i Varberg.
 
 
 
 
December 
Jag och Matilda åkte till Helsingborg och höll utbildning. I övrigt har den här månaden varit jul, jul, jul. Mycket jul. NU JÄVLAR SKA VI JULA! tjoade jag i mitt inre när klockan slog 1 december. Jag gick all in för det i år. Fast utan att stressa nämnvärt. Skönt. 
 
 
 
 
 
Summering: Det här året har haft både toppar och dalar i en salig blandning. Det har varit mycket stress och jag har haft en hel del ångest. Samtidigt har jag utvecklats massor som person! Jag har stött på motgångar men även många framgångar. Att hålla i utbildningar samt göra humor för P3 är två drömmar som gått i uppfyllelse. Året har även stavats vänner och familj, vi har haft mycket roligt! Vilket även var ett av mina nyårslöften inför det här året. Att umgås mer med nära och kära!
 
Återkommer med löften för 2017. 
 
 

Flytthjälp och en förvirrad tandfe

Igår hjälpte vi min bror och hans tjej att flytta. Dom har lämnat Karlstad och nu höjt invånarantalet i Skövde med två personer.
 
Fy vad tråkigt med flytt tänker ni. Nej nej! Jag njöt av detta! Jag njööööt av alla tre trappor upp utan hiss. Jag är nämligen skyldig min bror cirka sex flyttar. Japp. Och med tanke på att åtminstone fem av dom flyttarna inkluderade att flytta min mans gamla suspensoar som han i alldeles för många år vägrade göra sig av med kan man säga att jag är skyldig honom sju flyttar. Så det känns härligt att kunna ge tillbaka. 
 
 
 
 
Igår tappade 7-åringen även en tand som han stoppade i ett glas vatten. Idag vaknade jag upp av att han ropade och undrade vart glaset tagit vägen?
 
Glaset? tänkte jag innan jag som i slowmotion mindes hur jag gått och plockat kvällen innan och muttrat över att "ungarna ställer disk på sina rum". 
 
Gulp. 
 
Jag fick snabbt som attan fylla ett nytt glas med vatten, låna en guldpeng från 4-åringens besparingar och sedan fabricera ihop en historia om att tandfen flyttat glaset till kylen. 
 
- Visst. Tack för pengen mamma, svarade 7-åringen.
 
?
 
 
Bild från denna morgon. 
 
 
 

Att vara ledig med barn

Att vara ledig (ensam) med barn är en studie i att höra "mamma" väääääldigt många gånger per dag. 
 
Så här kan det låta inom loppet av fem minuter (nåja):
 
- Mamma är vi lediga idag?
- Mamma kan vi få måla? 
- Mamma kan du hjälpa mig ta fram Labyrint-spelet?
- Mamma vart är mina julklappspengar?
- Mamma titta jag har Labyrint-slajm över hela byxan!
- Mamma är vi lediga idag?
- Mamma kan jag få gå till en kompis?
- Mamma får vi köpa Skylander-gubbar?
- Mamma snääääälla! 
- Mamma får vi se en film? 
- Mamma du är snällast i familjen!
- Mamma kontrollen funkar inte! 
- Mamma kan du spela Fifa med mig?
- Mamma är vi lediga idag?
- Mamma jag är hungrig.
- Mamma jag ville ju MÅÅÅÅLA! 
- Mamma kan jag få hälla vatten i kastruller och ha på mitt rum? 
- Mamma du är INTE snällast i familjen. 
- Mamma jag är hungrig. 
- MAMMAAAA MAAMMMAAA.
 
Pjuh. 
 
Har jag inte ett psyke av stål med ett lager av kevlar innan den här veckan är över så vet jag inte. 
 
 
 

Juldagen och annandagen

Igår firade vi jul hos svärmor. Dit kom det inte mindre än TVÅ (!) tomtar. Jag trodde första att jag hade ätit likörpraliner i lite för stor dos lite för snabbt men nej, det stämde. 
 
 
 
 
 Barnen blev väldigt nöjda med det som var i säckarna och jag med. 
 
 
 
 
Sen åt vi kalkon och julgodis. Ej samtidigt dock. 
 
- Titta mamma jag har gjort ett sådant där verktyg som tandläkaren har! sa 7-åringen och visade stolt upp sin halvätna polkagriskäpp. 
 
 
 
 
När barnen tillverkar tandläkarinstrument av godis... Älskar ironin i det. 
 
Annandagen idag har varit en väldigt lugn och skön. 
 
7-åringen som är familjens morgonpigga vaknade 07:10, vilket är sovmorgon för honom. Vi andra sov till kl 09 vilket är att sova bort "halva dagen" för mig som också är morgonmänniska. Efter frukost spelade vi sällskapsspelet Tjuv och polis.
 
 
 
 
 
Jag var polis och båda barnen blev sura när jag fångade dom. 
 
- Men om polisen inte får fånga er kan jag lika gärna strunta i att vara med? menade jag.
 
Det tyckte barnen var en strålande idé 
 
 
Sen åkte vi hem till svärfar en sväng och efter det gick vi på bio.
 
 
 
 
Vi såg Sing. Den var okej. Men inte mer än så. Ska ni se animerat i jul rekommenderar jag Husdjurens hemliga liv samt Trolls. Speciellt Trolls är SÅÅÅÅÅ bra!! Jag vill typ BLI fröken Glittertindra. 
 
 
Glittertindra i mitt hjärta. 
 
 
 
Över och ut. 

Julafton 2016

Julafton började med att stora barnet vaknade 03:50 och ville gå upp. 
 
Det fick han.
 
ABSOLUT INTE!!
 
Istället tvingades han motvilligt somna om och vaknade igen vid 06:30. 
 
Pjuh. 
 
Sen hade vi en mysig julafton tillsammans med släkt och familj, i vanlig ordning. 
 
Förutom julklappsspelet spelade vi Jelly Bean-spelet. Ett spel där slumpen får avgöra huruvida du får en Jelly Bean med smak av choklad eller hundmat i munnen. Plus en rad andra mer eller mindre tveksamma smaker. Jag kan lova er att det är otroligt tillfredställande att se sin bror äta en Jelly Bean med smak av snor. 
 
 
 
 
 
 
Vi åt julmat och fikade och jag hade mitt allra rödaste julstift på läpparna. 
 
 
 
 
 
Barnen var nippriga med mycket energi. Så som det ska vara på julafton. 
 
 
 
 
 
Sen kom tomten.
 
- ALLA I VÅR FAMILJ HAR VARIT SNÄLLA! deklarerade 4-åringen så fort tomten kom innanför ytterdörren.
 
Bra att klargöra det med en gång. 
 
 
 
 
 
Jag fick en pyjamas av mamma och en morgonrock av pappa. En sådan jackpott! Morgonrock har jag velat ha jättelänge och mina pyjamaser verkar ha gått ut i kollektiv strejk då alla trasat sönder sig precis samtidigt. 
 
 
 
 
Fick en väldigt uppskattad julklapp av min ena bror. 
 
 
 
 
Och även av min andra bror. Jag älskar som bekant Martina Haag! 
 
 
 
 
 
Jag och min man köper aldrig grejer till varandra istället försöker vi boka in en upplevelse. Förra året blev det weekend i Stockholm med föreställningen Ägd. I år slog vi på stora trumman med charter till Mallorca och svenskt kaffe på hotellet (får jag förmoda). Barnen följer också med.  
 
En fin julafton på alla vis. 
 

God Jul

God Jul!
 
 
 
 
Här äter vi julbord, leker julklappslekar och umgås med släkten. 
 
Vi hörs imorgon! 
 

Dan före doppare dan...

Go kväll!
 
Mina bröder är hemma hos oss och vi har en traditionsenlig uppesittarkväll med Bingolotto. Just nu försöker jag övertala alla att eventuell vinst inte automatiskt ska tillfalla den som har fått bingo utan istället den som behöver vinsten mest. Till exempel skulle jag behöva en bra bil. Jag som har barn, eget företag och allt. Medan 100 kronor i kontanter kan vara en jättebra vinst för en fattig socionomstudent som min minstebror.
 
Får inte riktigt med mig alla i det här resonemanget. Men jag jobbar på det. 
 
 
 
 
Barnen får vara vakna så länge dom vill ikväll vilket jag hoppas resulterar i att dom sover över beslutet att gå upp mitt i natten. Gulp. 
 
Nå väl.
 
Gröten är kokad microvärmd, skinkan är griljerad köpt, Alladinasken äro invigd direkt via undre lagret och granen är fortfarande grön. Se där. Det blev visst jul i år igen! 
 
 
 
 
 
Ta hand om er i helgen kära ni. Och tack för att ni läser och lämnar fina, kloka, roliga och värmande ord!   
 
Här kan ni förresten läsa en intervju med mig av coola bloggaren Jennie. På tal om fina ord blev jag väldigt glad över Jennies beskrivning av mig. Tack snälla! 
 
 

Pirr och privilegier

Här har vi två vääääääldigt pirriga barn!
 
Julklapparna som barnen får från mig och Spiderpapa brukar vi lägga under granen natten till julafton. Så får barnen öppna dessa på morgonen. Sen får dom mormors julklappar på eftermiddagen, morfar och morbrödernas julkappar på kvällen, farmors julklappar på juldagen och farfars julklappar på annandagen (vi har skilda föräldrar både jag och min man). Känns som en bra spridning som funkar för vår familj. 
 
 
 
 
Hur som helst har barnen meddelat att dom ämnar gå upp mitt i natten för att se om tomten har lagt klapparna under granen. Målet är såklart att råka stöta på tomten "in action". Fyraåringen har även bekymrat frågat om inte jag eller Spiderpapa kan följa med honom upp för han kan ju inte läsa ännu och hur ska han då veta vilka klappar som är till honom?
 
Haha... ÄLSKADE BARN! ♥
 
Fi tusan vad priviligerade vi är som har barn som kan bekymra sig över läsningen på paketen. Jag är så innerligt tacksam över det! Alla har inte den turen i livets lotteri. 
 
I jul skänker jag pengar och tankar till Love Nepal och till Syriens barn. Jag tänker även på alla de barn som bor i "vanliga" svenska familjer men som ändå inte får uppleva en jul för att det är missbruk eller dylikt inblandat. Eller föräldrar som inget hellre önskar än att få ge sina barn en härlig jul men av olika anledningar inte kan. Det gör ont att tänka på. Alla barn förtjänar att få känna det där pirret!
 
Framför allt förtjänar alla barn att få vara trygga. 
 
 

Julklappar, mutor och skämskudde

Idag har jag:
 
• Handlat julklappar till förskolefröknarna. Det verkar inte ha arrangerats någon gemensam gåvolämning och jag kan inte INTE ge dessa fantastiska pedagoger något. Becuz I love them. Vill bli kompis och after worka med hela bunten. Oklart dock hur en sådan invit skulle mottagas. 
 
 
 
 
• Fakturerat och fixat med bokföring. SÅÅÅÅ skönt att bli klar med allt det innan julen kickar igång. 
 
• Mutat barnen med glass för att dom skulle följa med och hämta sin pappa från jobbet. Engegamanget för att underlätta pappans vardagsliv är med andra ord litet/obefintligt bland barnen i vår familj.
 
 
 
 
• Handlat förnödenheter åt min mans bror med familj som ligger totaldäckade i influensa. Kände mig lite som en förgrening ur hemtjänsten. 
 
• Sålt en tv-bänk.
 
• Hjälpt barnen slå in teckningar till grannen. Våra kids älskar som sagt att springa över till vår granne i små och stora ärenden och nu var det såklart jättekul att kika dit med en julklapp. Tillbaka kom dom med godis. Bra byteshandel tyckte barnen. 
 
 
 
 
 
• Snart ska jag se på BACHELOR!! Alltså har ni sett den här säongen? Vilken upplösning! Jag har tryckt mig själv så djupt ner i skämskudden att jag nästan inte har fått luft under vissa sekvenser. Nu längtar jag lika mycket till nästa avsnitt som mina barn längtar till julafton!
 
Japp. 
 
Det var allt. 
 
 

Nytt hyllsystem ya all!

Vi behöver fler hyllor!
 
Så har jag sagt sedan vi flyttade in i vårt hus.
 
Och nu ÄNTLIGEN har vi fått fler hyllor. Många hyllor!
 
Jag var nämligen på Ikea i söndags och då följde ett hyllsystem med hem. Eller följde och följde... Nu lät det kanske som att hyllsystemet tog mig i handen och glatt traskade med ut till bilen utan att passera kassan, men nej nej. Först fick jag ägna 30 minuter irrande på ta-själv-lagret. Jag skulle samla på mig 6 skenor, 18 hyllor, 28 konsoller (gärna rätt varianter också) och försöka få dom att hålla sams på en alldeles för hal och hoppig lastvagn och sedan balansera kalaset genom kassan där jag också var tvungen att betala för besväret.
 
 
 
 
Så. Ville bara klargöra det.
 
Det var inte helt lätt att skruva upp alla hyllor men vi är fortfarande gifta jag och min man och det är det viktigaste.
 
 
 
 
På köpet blev jag av med vår hemska, svarta, högblanka, åbäke till tv-bänk som har gäckat mitt sinne i många år!!
 
Före:
 
 
 
 
Nu:
 
 
 
 
Känner mig mycket nöjd. Nu måste vi bara hitta inspiration till hur vi ska disponera hyllorna samt få bort alla sladdar. Jag ämnar uppnå någon slags perfekt balans mellan personligt, barnvänligt och Pinterest-trendigt.
 
 

Drinktips!

Det bästa mina barn vet är när jag blandar drinkar åt dom! 
 
- Mamma vi vill ha drink mamma vi vill ha drink! skanderar dom.
 
Eh.
 
Ja. 
 
Det där lät lite skevt.
 
Med "drink" menar jag naturligtvis en alkoholfri variant.  
 
Recept Spiderbarnens dunderdrink:
 
Några skvättar mjölk 
En skvätt julmust (eller motsvarande)
Några flingor riven choklad 
En gurkbit, bananpeng eller exotisk frukt
 
Servera i fina glas. 
 
Klart! 
 
Obs! Kom ihåg att det är viktigt att lära barnen dricka med måtta. I synnerhet precis innan läggdags. 
 
 
 
Det kan hända att delar av den vänstra drinken möjligen hamnade på golvet sekunden efter fototillfället, ja. 
 

Skönhetsråd till mig själv

Sju skönhetsråd som jag vill att jag ska minnas:
 
1. En hårfärgningsförpackning som säger "mörkblond" blir aldrig mörkblond på ditt hår. Någonsin. Den blir grönbrungul a´ la råtta. Varje gång. 
 
2. Och du. Färga aldrig håret precis innan du ska göra något viktigt! Typ dagen innan din första dag på ett nytt jobb eller två dagar innan ditt bröllop (!!). Det. Blir. Inte. Bra. 
 
3. Tyvärr alltså, men svart ögonskugga är INTE grejen. Tjejen i tidningen må se raffig och cool ut men du kommer se ut som en panda som just varit på begravning. 
 
4. Nej brun-utan-sol-kräm är inte superenkelt att applicera. Det ser kanske ut så i ansiktet men handen som utförde insmorningen kommer se ut som att den torkat dig där bak och missat pappret. 
 
5. Torr-raka aldrig benen. Det må kännas smart och smidigt i stunden men du kommer få äta upp din lathet. Det kommer nämligen börja svida järnet och snart kännas som att någon dragit ett rivjärn över benen på dig och sedan återfuktat med tabasco. 
 
6. Böj inte upp dina ögonfransarna med en fransböjare samtidigt du går. Gah! Det kan ske i snubbelolyckor som resulterar i väldigt många färre fransar på en redan gles fransrad. 
 
7. Slösa inte tid på att ånga ansiktet över hett vatten. I stunden kanske du tänker att snart - snart! - kommer tidningen Elle ringa upp och vilja göra ett reportage om dina omfattande skönhetsvanor! Men nej. Det kommer inte hända. Och ångningen kommer hellre inte att leda dina porer någonstans. Hitta på något annat istället. 
 
Så. 
 
Tack till mig själv för att jag kommer ihåg detta. 
 
 
 
 
 

December i antal

Mitt december i antal.
 
Antal levande hyacinter i hushållet: 4
Antal döda hyacinter i hushållet: 3 (RIP)
Antal lussebullsbak: 3
Antal lussebullar som vandrat genom familjens tarmar under december: MÅNGA! Faktum är att jag upplevde att min hy skimmrade lite, lite, lite i saffransgult imorse. 
Antal gånger fyraåringen har frågat om det är julafton "imorgon": Minst en miljon
Antal kulor i granen: Cirka 100
Antal kulor i granen efter att mamman (bakom ryggen på övriga familj) rensat och möblerat om bland grenarna: cirka 20
Antal barr på vardagsrumsgolv: I klass med heltäckningsmatta. Redan. Ja. 
Antal prydnadstomtar: Bara 2. Tyvärr. Jag har fått världens sug efter tomtar! Vill ha! Detta efter att i flera år fnyst åt allt vad julprydnader heter. Jag tror att det är min barndom som kommer ikapp mig. 
Antal julröda läppar: Två. Om man räknar över och underläpp separat. 
 
 
 
 
 
Häpp! 
 

Att ta för givet

Konversation mellan mig och fyraåringen i veckan: 
 
Jag: Vad lekte du på förskolan idag?
Fyraåring: Jag lekte med Meja, Isabelle och Maja.
Jag: Vad gjorde ni då?
Fyraåring: Vi lekte mamma pappa barn.
Jag: Var du pappa?
Fyraåring: Nä.
Jag: Vad var du då?
Fyraåring: Jag var katt. 
 
Gah! 
 
Såklart. 
 
Vem är jag att komma med normativa antaganden?
 
 
 
Bild på antagerskan. 
 

Lussebullar och granköp

Idag har vi bakat lussebullar för tredje gången den här månaden. För ja - vi gillar lussebullar i vår familj. Sloooorp säger det och så är alla bullar borta. Och jo mamman i familjen har möjligen en central roll i att det sker så fort. Hur så?
 
Våra grannar meddelade häromdagen att dom också hade bakat lussebullar.
 
- Blev dom goda? undrade jag.
- Det vet vi inte. Vi har inte smakat ännu, svarade grannen. 
- Ni har inte VAAAD???? utbrast jag.
 
Är fortfarande i chock över att människor bakar men inte smakar.
 
Hur som helst rådde kreativitet kring vårt bakbord idag. Minstebarnet gick utanför den vanliga lussebulls-mallen och ville istället grädda sitt handavtryck. 
 
 
 
 
Det fick han inte. Tyvärr. Någon måtta får det vara. 
 
Sen har vi köpt samt klätt årets julgran. 
 
 
 
 
 
Den här julgransprydnaden fick jag av en bloggläsare för några år sedan.
 
 
 
 
En Starbuckslatte!
 
Jag älskar den fortfarande innerligt och den har i allra högsta grad en central roll i vår gran. 
 
Trevlig lördag hörrni! 

Händelserik vecka

Ja-happ. Fredag.
 
Veckan har innehållit filminspelningar, möten, Luciafirande, julklappsinköp, jobbresa till Helsingborg, föreläsning, tågåkande, kändisspotting, Expressenartiklar om mitt kylskåp, radiointervju om mitt kylskåp, klippning av barnhår, företag som tackat ja till våra tjänster och företag som tackat nej till våra tjänster (vilket jag har deppat lite över då det var ett drömuppdrag) (meeeeen meeeeen det är bara att ta nya tag). En händelserik vecka ändå. 
 
 
 
 
Idag har jag tampats med två saker på jobbet. För det första världens största chokladask (förstår ni hur utmanande tolv rader av olika sorters chokladpraliner ÄR??) (vilka är godast? vad ska jag foka på?) och för det andra ett internet segare än... JAG VET INTE VAD! Att gå in på mailen idag har varit som att vada i knädjup knäck ungefär. För att hålla mig till säsongsbetonade liknelser. 
 
 
 
 
 
 
Sen köpte vi lunch på stan. Jag köpte lax. Bara för att efter lunchen plötsligt komma ihåg att jag hade med mig en matlåda. Bestående av lax.
 
Japp.
 
Tack för inget minnet! 
 
Men nu så. Nu är det fredag. Vi ska strax duka upp till taco-middag och sedan ska jag lägga mig raklång i soffan och läsa Klick, vilket är min fredagstradition. 
 
Ha en skön kväll hörrni!
 

För alla som ska ta över världen

I samarbete med Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän vill jag sprida ordet om kampanjen För alla. 
 
Länsförsäkringar har presenterat en enkät som visar att 35% av alla ungdomar saknar stöd av någon vuxen i sitt skolarbete samt tvivlar på att de kommer uppnå sina drömmar. Det finns med andra ord ett behov av att stötta våra ungdomar!
 
Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän bidrar till detta genom långsiktiga insatser på olika sätt. Insatserna är projekt så som trygghetsvärdar i skolan, samarbete med BRIS mot mobbning och sponsring av läxhjälp. Bland annat. Allt för att bidra till ett hållbart samhälle som ju en dag ska tas över av våra unga.
 
Det absolut bästa jag som förälder vet är att stötta och berömma mina barn! Det finns inget bättre än att bekräfta att dom duger som personer på alla sätt. Det är något som alla barn är värda att få höra! Att hjälpa mitt äldsta barn med läxan och (ibland efter en del tragglande) få uppleva att han utvecklas och lär sig nya saker, det är en härlig känsla. 
 
Tillsammans kan vi skapa en hållbar framtid för våra unga! 
 
Här kan ni läsa mer om kampanjen För alla. 
 
 
 

Skam och Helsingborg

Här kommer en vlogg.
 
Jag blottar min besatthet av Skam, handlar, Lucia-fikar och åker på jobbresa till Helsingborg. 
 
Häpp!
 
 
 
 
Här har ni min kanal för er som vill prenumera eller se fler vloggar. 

När städningen blir tidningsartikel

Jaha. 
 
Vad har hänt sedan sist då? 
 
Jo jag har gjort premiär som clickbait! Känns mycket bra. Tackarrr som frågar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ja, det är alltså Omtalat som har plockat upp min "svävande såser"-bild och gjort en artikel av. 
 
Idag ringde dessutom P4 Radio Skaraborg och ville snacka svävande såser. Så det har vi gjort nu på morgonen. Det samt omöjligheten i att hålla hemmet alldeles ordnat och perfekt, med anledning av att jag bloggat om det i veckan. Känns bra att kunna dela med sig.
 
Men absolut bäst är ni. I LOVE YOU! Tack igen för alla dunderhärliga kommentarer ni har lämnat här
 
Nu tänker jag att jag ska bli någon slags förespråkare för stökiga hem. Ansiktet utåt för svävande såser icke polerade kylskåp.  
 

Rensa väskan

Jag passade på att kika över innehållet i min väska innan vi åkte iväg på vår jobbresa till Helsingborg
 
Jag hittade till exempel det här: 
 
 
 
 
Saker jag rensade ut:
 
1. Blöjor
Jag planerar inte att byta blöja på någon i Helsingborg. Om man säger så.................
 
2. Våtservetter
Jag har inte märkt av att någon av mina kollegor är så där osedvanligt kladdig eller snorig av sig. 
 
3. Gamla kvitton
Jag kommer antagligen inte att vilja reklamera förra veckans storhandling på ICA Maxi Skövde i Helsingborg, nej. 
 
4. En Walkie talkie
Hade möjligen känts lite creepy om jag stått på vår föreläsning och plötsligt börjat anropa folk via walkie talkie. 
 
5. En Pixi bok
Jag tror inte att Matilda vill att jag läser Busiga Bebben trollar för henne. Eller? VAD VET JAG?? 
 
6. En motorcykel med autentiskt ljud 
Den behöll jag i väskan! Trycker man ner bakhjulet på den här leksaken låter den som en riktig motorcykel. Det ljudet kan jag väcka Matilda med när hon nickar till på tåget. Hallå hallå Matilda *brroooooom brrrrooooom* Inte somna nu *brooooom broooom* Taaaaalk to me Manny! *brooom brooooom*
 
Så.
 
Väl rensat av mig själv. 

Kändisspotting

Idag har vi rest ner till Helsingborg, jag och Matilda. Vi ska jobba här imorgon.
 
Det var väldigt kändistätt på tåget mellan Skövde och Göteborg. För det första satt Adam Lundgren i sätet bakom oss. Ni vet han som är med i Torka aldrig tårar utan handskar. Han är ju SÅ snygg! Jag och Matilda dog en smula. Och återuppstod igen när konduktören kom och ville ha våra biljetter. Bäst att göra rätt för sig. 
 
När Matilda lite senare stod i kö för att gå på toaletten kom skådisen Rolf Lassgård ut. Fattar ni?? Matilda har alltså BUK-KISSAT med Rolf Lassgård! Något att berätta om för barnbarnen. 
 
 
 
 
 
Ja-happ. Nu har vi checkat in på hotell i Helsingborg. Världens trevligaste hotell också med världens vräkigaste fåtöljer. 
 
 
 
 
Feel like a queen!
 
Vi har hunnit med en sväng på stan också. Jag provade en supernygg jacka! Som tur var fanns den inte min storlek för annars hade jag varit 2500 kr fattigare. 
 
 
 
 
Sen ville vi äta. Här åt vi inte: 
 
 
 
Det lät lite otryggt. Vi valde ett sushiställe istället. 
 
A ja. Nu ska vi jobba en stund och sen ska vi se på Bachelor. På mitt initiativ. 
 
Häpp!
 

Tillsammans står vi starka mot ordning och reda

Taaaack för all support i förra inlägget! Aaaaa vad ni är underbara!
 
Som någon tipsade om vill jag rekommendera er att joina facebookgruppen Family Living - the true story. Här lägger helt vanliga människor ut bilder på helt vanliga hem. Återvinningskassar som sakta men säkert tar över köket, bullar som såg så fina ut på den där bakbloggen men som i egen regi ser ut som degiga olyckor och julgranar som pekar vågrätt i sin fot. Inga Pinterest-cupcakes eller Instagram-stilleben så långt ögat når. Väldigt skönt.
 
Jag tänkte att jag kan passa på att bjussa på vårt skåp i köket. Allt-i-allo-skåpet kallar vi det. Det hör man ju på namnet hur ordningssamt det är bakom den dörren. Faktum är att jag tror att allt i allus la skåpus är latin för  stökigt.
 
 
 
 
 
Här samsas barnens pysselgrejer med hårddiskar, solkrämer, kvitton, kokböcker, julpapper, solglasögon, hårsnoddar, knappt använda anti rynk-krämer (jag tappade hoppet efter någon vecka) och min bokföring för 2015. Bland annat. En riktigt gottig kompott av allt möjligt.
 
Jag kan även passa på att återpublicera den här bilden från gången då jag städade ut vårt kylskåp och insåg att såserna hade börjat sväva för sig själva. 
 
 
 
 
Jag la de facto ut den bilden på Family Living-gruppen ikväll och den gör succé. Känns trevligt att kunna glädja.
 
Även under 2010 svävade saker för sig själva i vårt kylskåp. 
 
 
 
 
 
Men strunt samma liksom!
 
Låt saker sväva.
 
Efter all pepp jag har fått känns det plötsligt superhärligt att ha ett icke organiserat hem. Tillsammans står vi starka mot ordningen och redan!! Eh. Ja. 
 

Ett icke perfekt hem

Jag har mått skakigt i vinter. Det får jag säga. 
 
I helgen fick jag även ett infall av att känna mig så MISSLYCKAD. Vi hinner inte med någonting känns det som. Till exempel har vi sagt i ett år att vi ska måla om luckorna i vårt kök men inget händer. Barnens garderober behöver sorteras, tvättstugan svämmar ständigt över, alla förvaringsutrymmen i hela huset har noll komma noll struktur, bilen behöver städas, gardinerna i vårt sovrum är 5 cm för korta vilket stör mig VARJE DAG, det råder anarki i kökslådorna och vi har fortfarande, sedan inflytten, inte inhandlat några hyllor till vardagsrummet trots att vi har sagt att vi ska göra det. 
 
Häromdagen kom jag hem och insåg att prydnadskålen på vår trapp har ruttnat.
 
- Inte du OCKSÅ! fräste jag åt kålen. 
 
Jag hör ju hur i-lands löjligt det låter bara jag skriver om det men... Hur ska man hinna ha ett perfekt hem? Jag hinner inte! I alla fall inte om jag inte ska göra annat än rensa garderober, strukturera upp förråd och plantera prydnadskål. Men jag har inte lust att framleva mitt liv i någon jakt på ett perfekt hem. Det viktiga är att vi har varandra som familj. Att barnen och vi mår bra. Inte desto mindre får det mig att stundom känna mig misslyckad eftersom jag upplever det som att alla andra har det så jäkla ordningssamt i sina hem. 
 
- Är det något fel på oss? frågade jag min man häromdagen när vi stod och stirrade in i våra garderober där inget hänger utan allt ligger inknölat i hög. 
 
Vi kände oss båda lite osäkra på svaret. 
 
Ja ja. 
 
Om ni också ligger efter med renset eller har ostrukturerade förråd eller kanske en rutten prydnadskål på trappen - hojta gärna till eller tryck på gilla. Skulle kännas bättre om vi är fler.  
 
 
 
Gick ut på promenad i vågrätt fallande snö - kom hem och såg ut så här. 
 

Superenkelt julgodis att göra med barn

Ikväll har vi bakat julgodis. Obs! Enkelt julgodis. 
 
Tillåt mig tipsa er.
 
1. Dumlebräck
Gör så här: Låt barnen rada upp Dumlekolor på en plåt. En ytterst lagom syssla för en sjuåring och fyraåring. Ställ in kolorna i ugnen 200 grader i några minuter tills dom har smält och flutit ut. Håll koll för det kan gå fort! Spritsa smält choklad över kolan. Låt barnen strössla hackade nötter eller strössel över den smälta chokladen (obs! kom överens om innan vem som ska strössla vart på plåten för att på så vis undvika onödig gränskonfikt). Ställ svalt. Klart! Såååå lätt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Marshmallow-polka 
Gör så här: Låt barnen spetsa en marshmallow på en polkagrisstång. Även detta en ytterst lagom syssla för en sjuåring och fyraåring. Låt sedan barnen doppa marshmallowsen i smält choklad (använd med fördel samma smälta choklad som till Dumlebräcken) (om det finns över) och sedan i hackad polkagris. Låt svalna på bakplåtspapper. Klart! 
 
 
 
 
 
3. Mintkyssar
Gör så här: Låt någon av barnen vispa en äggvita tills den är fast och skummig. Låt det andra barnet blanda ner 3,5 dl florsocker (kom överens om innan vem som gör vilket moment) (tips från erfaren). Häll ner cirka 10 droppar mintarom. Vispa samman. Spritsa ut på plåt. Toppa med en klutt smält choklad ELLER (och det här insåg jag är en mycket bättre idé då den smälta chokladen var LÖGN att få jämn över kyssen) tryck dit en Nonstopp. Klart! 
 
 
 
 
 
Vips har ni bakat julgodis utan någon större ansträngning på mindre än en timma. Typ. 
 
Vårt kök må vara ödelagt just nu. Men ändå.
 
Glada barn.
 
Glad mamma. 
 
Häpp!

Mysteriet med skumtomtarna och den töade snön

I veckan insåg jag plötsligt att det ser ut som att florsocker-snön på vårt chokladhus har töat? Den har liksom försvunnit. Dessutom hade vi ställt åtta stycken skumtomtar kring huset och ALLA är borta!
 
 
 
 
?
 
Jag frågade övriga medlemmar i familjen om dom visste något om detta. 
 
Jag till min man: Vet du något om den töade snön och de försvunna skumtomtarna?
Min man: Nej?
 
Jag till sjuåringen: Vet du något om den töade snön och de försvunna skumtomtarna?
Sjuåringen: Näeee?
 
Jag till fyraåringen: Vet du något om den töade snön och de försvunna skumtomtarna?
Fyraåringen: JA!
Jag: Eh jasså. Vad har hänt?
Fyraåringen: Jag har slickat på taket och ätit upp tomtarna. 
 
Ja-happ.
 
Så var det med den saken. 
 
Vissa mysterier är lättare att lösa än andra. 
 
 

Personer som inspirerar mig

Jag fick en fråga i veckan. 
 
Hej Moa! Jag älskar ditt sätt att skriva och uttrycka dig på. Gillar verkligen den typ av humor som du skriver med, har läst din blogg sedan Crazypills-tiden och alltid tyckt att du skriver underhållande :) Och har en fråga gällande det (kanske står i nåt tidigare inlägg), om du har några tips på författare eller andra människor vars humor har inspirerat dig?
 
Svar:
 
Hej! Taaack för snäll kommentar! Kul att du har hängt med så länge! Crazypill... Ja det var tider det. Hehe.
 
Det finns många som har inspirerat mig i humor, mitt skrivande och mitt arbetsliv. 
 
Den allra första personen att bli en förebild och inspirationskälla för mig var Martina Haag. Jag upptäckte hennes böcker 2006-2007 någon gång. Det var en ögonöppnare för mig att inse att man som författare kan skriva vardagligt och humoristiskt. Man måste inte skriva högtravande eller i rim. Jag hade länge en dröm om att själv skriva böcker. Kanske är det en dröm jag väcker liv i någon gång... Vi får se. 
 
 
 
Träffade Martina 2013, det var en pirrrrrig upplevelse. 
 
 
 
En annan kvinna som har inspirerat mig är Mia Skäringer. Jag ÄLSKAR Mias böcker och jag älskade henne i Roll On tillsammans med Klara Zimmergren. Jag tycker att Mia visar att man kan bära på både humor och svärta. Det ena utesluter inte det andra. Nu är jag och Matilda förvisso noviser i ämnet, men när vi gjorde Humorhimlen under hösten tog vi flera ämnen som egentligen är allvarliga och gjorde humor av det. För mig är humor världens bästa redskap!
 
 
 
Såg Mias show 2010, åh vad bra den var! 
 
 
 
En annan person som har inspirerat mig är Karin Adelsköld. Hon var 35 år (plus minus) och hade två barn när hon en dag tänkte att wot the fukk jag ska testa stand up. Och det gjorde hon också. Med framgång. SÅ modigt! 
 
 
Blev intervjuad av Karin på Mama-galan 2011. 
 
 
Jag är även väldigt inspirerad av Hannah Widell och Amanda Schulman. Två hårt arbetande kvinnor, med familj och små barn, som byggt upp ett framgångsrikt företag. Med sin mångsidighet tycker jag att dom visar att man inte måste placera sig i ett fack, man kan göra många olika saker. Det var Hannah och Amanda som inspirerade mig att vilja starta en egen podcast. Detta gjorde att jag kontaktade Matilda (som jag inte kände på den tiden) och har i förlängningen lett till att vi idag driver företag tillsammans med kontor och allt. Najs kalajs. 
 
Martina, Mia, Karin, Hannah och Amanda. Där har ni mina stora inspirationskällor! Jag rekommenderar er att följa dom på sociala medier. Och läsa deras böcker. 
 

Chefer i samma ålder

Idag blev vi bjudna på en supergod jullunch på jobbet tillsammans med ett antal butikschefer.
 
Det känns lite lustigt att sitta kring en långt bord och inse att cheferna där är i min ålder. Ja en del är äldre förstås, men de chefer som är yngre är i min ålder. Ha! Alla dessa olika chefer som jag genom åren sett som så vuxna och otåkomliga är nu mina... Kompisar? Typ?
 
Att sedan tandläkare, doktorer eller gynekologer kan vara FEKKIN YNGRE än mig det är bara sjukt. SJUKT! HÖR NI DET?? VA??? SJUUUUUUKT!!!
 
Eh. 
 
Ja det är ju inte ert fel. Men ändå. Så knepig känsla. Fast även en rätt bra känsla. Världen blir plötsligt mindre svår och oåtkomlig. 
 
På tal om ålder minns jag även den gången då jag insåg att det fanns kändisar som var yngre än jag. Jag var kanske 20 bast eller något och läste i en tidning att Scarlett Johansson var 19 år. Det var märkligt eftersom jag dittills upplevt alla karriärister som såååå vuxna men nu var dom plötsligt yngre än jag? Mind blowing på ett i-ländskt vis. 
 
Tänker ni också på sådant här eller är det bara jag? 
 
Well. Nu ska jag se på Bonde söker fru.  
 
 
 
En som kan vara äldre än både kändisar och gynekologer.  
 

90-talets matsedel ringde

Jag såg på Historieätarna igår. Temat var 90-tal. Tjoho! Roligt att ta del av en epok som jag själv har klara minnen från. 
 
Mat på 90-talet:
 
1. Tacos
Oj oj vad vi käkade tacos hemma hos min familj på 90-talet. Och gör fortfarande, för den delen. På den tiden käkade jag alltid fyra hårda skal med sallad i botten, följt av tomat, gurka, majs, köttfärs och längst upp ost. Jag minns hur den rivna osten smälten ovanpå den varma köttfärsen och hur nöjd jag därför var med just den placeringen på ingredienserna. Briljant... viskade jag för mig själv innan jag högg in i skalet. 
 
 
 
 
 
 
2. Pastasallad med Rhode Island-sås
Inte en utflykt avverkades utan att minst en flaska Rhode Island slog följe. Och hur smidigt var det inte med pastasallad egentligen? Den kunde man ju äta KALL. Så smart. 
 
 
 
 
 
 
3. Bake off-bröd 
I vårt hem var bake off-bröd givet i frysen. Tjoooff in i ugnen så hade man en tveksamt nybakad ciabatta i näven. Min yngre bror närde ett lättare beroende av baguett-varianten. Mina tydligaste barndomsminnen av min bror är 1) vi lekte ofta 2) han åt alltid bake off-baguetter. 
 
 
 
 
 
 
 
4. Gorbyspiroger och panpizza 
En kompis till mig hade alltid hela frysen full av Gorbys så vi gick ofta hem till henne efter skolan och käkade ojämt uppvärmda micro-piroger. Höjden av lyx! Ibland fick vi Panpizza med extra e-nummer till lunch i skolan. Dubbel-lyx!
 
 
 
 

Låtar jag haft på huvudet

Obs! Triggervarning! Följande inlägg kan orsaka fastklistrande låtar på hjärnan. Effekten kan kvarstå i DAGAR!
 
Konstiga låtar jag har haft på huvudet idag: 
 
- Papa don´t preach 
Ingen aning vad det här gamla Madonna-låten kom ifrån? Jag kan dessutom bara sjunga en halv mening. Papa don´t preach Im in love na na na... Sen börjar jag om från början igen. Samma halva fras. Om och om igen. 
 
- Corina Corina 
Corina Corina na na na... Har ni hört den gamla dansbandsdängan? Jag har en kollega som heter Carina så jag tror att det är därför som Corina Corina har smugit sig in i mitt medvetande. 
 
- Bjällerklang
Ute faller snön i spiltan blacken står na na... Inte så konstigt att jag sjunger på Bjällerklang kanske, nu i juletider och allt. Jag har säkert hört den i någon butik och vips så sitter den som ett litet tuggummi på både hjärnbalk och stämband. 
 
Ja.
 
Vad ska man säga?
 
Jag glömmer föräldramöten och tider till tandläkaren men kan tydligen plocka fram den ena märkliga låten efter den andra ur min hjärnbalk hur lätt som helst? Märkligt. 
 
 
 
 
 

Föräldrar till söner

UnderbaraClara slår som vanligt huvudet på spiken.
 
Vi som är föräldrar till pojkar bär ett enormt ansvar! Det är vi som ska skapa vettiga killar och män. Killar som inte tar sig friheter, som inte tafsar eller kallar tjejer för hora.
 
Jag tänker att det redan från tidig ålder bland annat handlar om att aldrig prata i termer om att tjejer på något vis skulle vara sämre. Att aldrig tala nedvärderande om "tjejiga" saker. För vad lär vi pojkar när vi till exempel redan i småskolan kallar det "sämre" brännbollsracket för tjejracket? Ökar det respekten för tjejer? Nä. Precis. 
 
Jag tänker även att det innebär nolltolerans mot att slåss och vara allmänt SKRÄÄÄÄNIG och BRÖÖÖÖTIG. Att inte vifta bort dåligt beteende med orden boys will be boys. HU! Jag blir irriterad bara jag tänker på den sägningen... Pojkar kan också ta ansvar för sitt beteende! Det är jag övertygad om. Precis som tjejer kan det. Att tro något annat är att tro mindre om killar. 
 
Vidare är det såklart svinviktigt att lära pojkar att man aldrig får ta sig friheter med tjejers kroppar (och ingen får ta sig friheter med deras kroppar heller, för den delen). När jag var 10 år var taffsandet vardagsmat i skolan. TIO ÅR! Vad händer med en pojke när han redan från tidig ålder lär sig att han utan konsekvenser får ta flickor mellan benen? Var fanns alla vuxna? Det kan jag undra i efterhand. 
 
Liksom Clara hoppas jag dock att det har blivit bättre sedan jag gick i skolan. Men återigen, föräldrar med söner bär ett stort ansvar. Vi måste lära killar att man inte måste ta sig an rollen som macho hö hö grabb grabb bröl bröl. Det är vår uppgift att guida våra pojkar mot att bli respektfulla, trygga medmänniskor. 
 
På så vis kanske vi slipper lära tjejer att dom är lika bra och har lika stor rätt att finnas och ta plats. Något som ju inte borde behöva läras ut - utan något som är alldeles, alldeles självklart.
 
 
 

Soft lördag

Imorse blev 7-åringen upphämtad av sin morbror. Dom ska till morbror nummer två uppe i Karlstad och se på ishockey. Sen ska dom sova över natt och ha mysigt. Imorgon skulle dom nog gå på julmarknad tror jag. 
 
Pappan i vår familj har tagit med med 4-åringen till sin replokal. Yngste medlemmen i familjen har helt klart ärvt sin fars musikintresse så jag antar att dom har roligt just nu. 
 
Det här betyder att jag har fått saker gjorda legat i soffan. Aaaah...
 
 
 
 
 
Jag har bland annat tittat på Familjen Annorlunda. Jag älskar det faktum att den ena familjen skriver kontrakt med sina barn innan dom ska åka till Kolmården. Kontraktet går ut på att alla ska sköta sig och ingen ska uppvigla till bråk.
 
 
 
 
 
Smart!
 
Överväger att införa liknande kontrakt i vår familj. Jag tänker mig punkter så som "ät när det bjuds", "gå på toaletten när tillfälle erbjuds" samt att ha öppna och gärna inlyssnande öron. Det är sådant som underlättar en resande fott. 
 
Ja-happ.  
 
Ikväll ska jag och 4-åringen ha myskväll med 4-årings kompis och hans mamma. Den senare är förstås min kompis. En dubbeldejt ska vi ha, kan man säga. 
 
Najjjjs. 
 
 

En vlogg!

Hoppla! Det var visst så roligt att filma vloggar att jag gjorde en till i bara farten. 
 
Jag jobbar hemifrån, går på glöggmingel, tar med 4-åring till kontoret, äter mat på Gyllene Måsen samt blir liknad vid en romersk fotsoldat. Allt detta på bara två dagar. Hur fartfyllt liv har jag inte??
 
Håååååll till godo.
 
 

Tv-program jag följer

Det bästa med den här mörka årstiden är att det är legitimt att lägga sig raklång i soffan och titta på tv från att barnen har somnat.
 
Tv-program jag följer just nu:
 
1. Svenska bachelor
Bachelor bachelor bachelor... Säg det snabbt flera gånger och hör hur stööört det låter. Eh. Ja. Hur som helst. Jag blev totalberoende av förra säsongens Bachelor. Årets upplaga är inte riktigt lika bra även om Bachelorn him self ska ha cred för hur många gånger han orkar säga lets mingle! Bachelor Eftersnack är otroligt obekvämt och konfronterande och med andra ord seriens stora behållning. Jag älskar även det faktum att tjejerna inte bara står och trånar utan faktiskt kräver något tillbaka från Bachelorn i fråga. 
 
 
 
 
 
 
2. Bonde söker fru 
Jag ser på ungefär varannan säsong av Bonde söker fru. Tricket för att bli fast är att följa det från början, helt klart. Då får man en relation till alla inblandade och känner massa känslor tillsammans med dom. Roligast att följa är Erik och Jennifer. Erik själv är väl inte så spännande men tjejerna på hans gård bjuder på action. Framför allt bjuder dom på sig själva, vilket dom ska ha cred för. Bonden Jennifer är väldigt... klinisk? Vilket jag älskar! Hon har som en enda lång arbetsintervju med sina friare. I sista avsnittet tänker jag mig att de två finalisterna får lämna arbetsprov och referenser och sen får dom se om Jennifer hör av sig.
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Historieätarna
Ett program som gör historia intressant. På riktigt. Det ÄR ju intressant med historia! Synd bara att min historielärare i skolan var ungefär lika trollbindande som som en påse oblekt bomull. Jag tar igen det nu. 
 
 
 
 

Smörgåsfiskaren

Konversation i sängen vid kvällens nattning:
 
Jag: Godnatt.
Fyraåring: Godnatt. 
*paus*
Fyraåring: Mamma...
Jag: Ja?
Fyraåring: Du får inte bli arg nu!
Jag: Nä.
Fyraåring: Och du får INTE bli GALEN!
Jag: Eh... Nä. Okej. 
Fyraåring: Du får BARA bli glad när jag säger det här.
Jag: Okej. 
Fyraåring: Jag är hungrig. 
 
BAAM.
 
Fyraåringen vet minsann hur han ska få sin mamma att pausa nattningen för att hämta både en och två smörgåsar. 
 
 
 
Mor och son innan nattning.