Föräldrar till söner

UnderbaraClara slår som vanligt huvudet på spiken.
 
Vi som är föräldrar till pojkar bär ett enormt ansvar! Det är vi som ska skapa vettiga killar och män. Killar som inte tar sig friheter, som inte tafsar eller kallar tjejer för hora.
 
Jag tänker att det redan från tidig ålder bland annat handlar om att aldrig prata i termer om att tjejer på något vis skulle vara sämre. Att aldrig tala nedvärderande om "tjejiga" saker. För vad lär vi pojkar när vi till exempel redan i småskolan kallar det "sämre" brännbollsracket för tjejracket? Ökar det respekten för tjejer? Nä. Precis. 
 
Jag tänker även att det innebär nolltolerans mot att slåss och vara allmänt SKRÄÄÄÄNIG och BRÖÖÖÖTIG. Att inte vifta bort dåligt beteende med orden boys will be boys. HU! Jag blir irriterad bara jag tänker på den sägningen... Pojkar kan också ta ansvar för sitt beteende! Det är jag övertygad om. Precis som tjejer kan det. Att tro något annat är att tro mindre om killar. 
 
Vidare är det såklart svinviktigt att lära pojkar att man aldrig får ta sig friheter med tjejers kroppar (och ingen får ta sig friheter med deras kroppar heller, för den delen). När jag var 10 år var taffsandet vardagsmat i skolan. TIO ÅR! Vad händer med en pojke när han redan från tidig ålder lär sig att han utan konsekvenser får ta flickor mellan benen? Var fanns alla vuxna? Det kan jag undra i efterhand. 
 
Liksom Clara hoppas jag dock att det har blivit bättre sedan jag gick i skolan. Men återigen, föräldrar med söner bär ett stort ansvar. Vi måste lära killar att man inte måste ta sig an rollen som macho hö hö grabb grabb bröl bröl. Det är vår uppgift att guida våra pojkar mot att bli respektfulla, trygga medmänniskor. 
 
På så vis kanske vi slipper lära tjejer att dom är lika bra och har lika stor rätt att finnas och ta plats. Något som ju inte borde behöva läras ut - utan något som är alldeles, alldeles självklart.
 
 
 

Kommentera gärna!
Amanda

Bra skrivet av Clara, och så (som alltid) ÄVEN av dig!!! Sista meningen du skrev är verkligen också huvudet på spiken :)

Svar: 😄😘
Moa DeBruin

2016-12-04 ♥ 19:28:10
Roos

Så bra Spider!! Hoppas nästan att jag ska få söner i framtiden så att iaf några fler pojkar får en rimlig kvinnosyn :)

Svar: 😄👍
Moa DeBruin

2016-12-04 ♥ 21:11:46
Hanna Karlsson

Så bra skrivet!

2016-12-04 ♥ 22:34:22 » URL: http://hannafialotta.blogg.se/
Frida

Som mamma till både flicka och pojke är min stora skräck att jag (omedvetet?) skall uppfostra dem på olika sätt. Men jag hoppas och tror att jag bara genom att ha det i bakhuvudet när pojken bara är 6 månader är på väg åt rätt håll. Tack för en trevlig blogg!

Svar: Har man det bara med sig i bakhuvudet har man kommit jättelångt, tänker jag :) Tack själv!
Moa DeBruin

2016-12-05 ♥ 09:16:12
Emeliie

Bra skrivet!!

2016-12-05 ♥ 16:13:39 » URL: http://emeliiesdagbok.blogg.se
Lisa Karlberg

Bra skrivet! Jag är mamma till två flickor, och brottas dagligen med motsatsen! Och med förskolepersonal och andra föräldrar och mor- och farföräldrar..

2016-12-05 ♥ 17:37:40 » URL: http://lamadjur.blogg.se/
Madde

Åhh. Har suttit och försökt skriva ett sånt här inlägg själv. Med en 4 månaders ny lite bäse i mitt liv så är detta något jag tänkt på SÅ mycket!!

Jätteviktigt! Hejja!

Svar: grattis till bebis :)
Moa DeBruin

2016-12-05 ♥ 18:20:09
Elin

Himla bra skrivet!

2016-12-05 ♥ 19:06:33
Petite

Så bra skrivet Spider! Jag väntar mitt första barn, en son, och har inte ens börjat fundera över detta. Mina tankar handlar just nu om att jag tycker att det är lite ojämnställt med killkläder och att vi inte ska köpa typiska killkläder med bilar och spiderman på (förlåt sprider!) MEN, givetvis är det du skriver viktigare. Fast någonstans kanske det även börjar här också. Tuffa kläder till killar och mjuka söta kläder till flickor. Ja, det börjar tidigt med jämställdhet! Kram!

Svar: Det börjar tidigare än man tror! :) kram tebax!
Moa DeBruin

2016-12-07 ♥ 06:13:19 » URL: http://petites.blogg.se
Tess

Så sant! Föräldrar till flickor ska inte behöva lära sina flickor att vara rädda, det är föräldrar till pojkar som ska lära dem att visa respekt. Jag har en son och vi pratar mycket om känslor, empati, respekt, vänskap och så vidare. Väldigt viktigt att vara öppen och att få barnen att förstå hur det känns för dem som blir utsatta för något, även sådant som kanske är "skoj". Tycker den utsatta att det är skoj? Och så pratar vi att några kanske inte säger stopp utan visar med kroppsspråk att de inte gillar vad som pågår. Vi tränar på att förstå kroppsspråk så det inte måste vara ett verbalt stopp som sätter stopp. Väldigt viktigt!

Svar: Verkligen! Helt rätt!
Moa DeBruin

2016-12-07 ♥ 16:59:25 » URL: http://highlandertess.blogg.se
Elin

Så himla bra skrivet! Vi väntar barn till april (vårt första) och jag tycker det är så himla viktigt att börja fundera på värderingar och uppfostran redan nu. Tack för att du tar upp ämnet!

2016-12-08 ♥ 19:19:11 » URL: http://elinsskriverier.blogg.se
mamma

Titta på dina bröder, fantastiska förebilder både som barn o unga fina män!! Stolt mamma till 1 flicka o 2 pojkar!

2016-12-09 ♥ 20:51:50

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback