Hembränt och havrepuffar

Idag vaknade jag och insåg att vi inte hade något kaffe hemma. Extra segt eftersom det blev en sen kväll igår. Affären som ligger precis vid oss öppnar inte förrän klockan 11 (!) på söndagar och palla ta bilen till affären längre bort innan klockan slagit 09 en söndag. 
 
Jag insåg att det i alla fall låg några skrala små korn kaffe kvar längst ner på botten i kaffeburken och räknade ut att tillsammans med lite damm, några brödsmulor och kaffeslatten som blivit kvar från gårdagens kok så kunde det nog bli en halv kopp. 
 
- Mmm vilken härlig böna! Vilken rost! berömde jag mig själv när jag avnjöt min hembrända kopp. 
 
Godaste frukosten/kvällsmaten/mellanmålet just nu är för övrigt fil, sylt och havrepuffar. Jag skulle på riktigt kunna leva på det! Havrepuffar byggde denna kropp kommer jag ha en t-shirt som säger när jag i framtiden sitter på ålderdomshemmet. 
 
 
 
 
 
Japp.
 
Hembränt och havrepuffar blev det med andra ord till frukost denna söndagmorgon i juli. 

Saker som skrämmer mig

Tre saker som skrämmer mig: 
 
1) Plötslig mens
Min mens är alltid plötslig. Jag anar den aldrig komma. BÄÄÄM säger det när den slår ner som en överraskande bomb. IIIIIIIiiaaaaaAAAii skriar jag, står helt handfallen och vet inte alls vad jag ska göra. Typ så. Varje månad. Eh. Ja. Skrämmande som sagt. 
 
2) Min bokföringsdam
Damen som sköter min bokföring är jättesnäll och allt det där men jag blir ÄNDÅ livrädd när jag ser ett mail från henne i inkorgen och tänker att nu - NU - har jag numrerat fakturorna fel och satt Svea rikes nationalekonomi i svajning och hela landet är bara ett ögonblick ifrån att bli totalt bankrutt och det är jag som är skyldig. Jo. Jag antar att en liten, enskild firma i mellersta Västra Götaland kan orsaka något sådant. Känns rimligt. 
 
3) Finnar under ögonbrynet
Har ni känt hur mjukt och tunt skinnet är precis under ögonbrynet? Förstår ni hur ont det gör att klämma en finne som har satt sig på just det skinnpartiet? Därför blir jag rädd när jag ser en finne där. För jag vet att stor smärta är att vänta (måste självklart klämma ja).
 
Slut på skrämmande saker. 
 
 
En stundom rädd person. 
 
 

När barnen får vittring

Idag tog jag med barnen till Stellas Lekland. 
 
 
 
 
 
 
 
Efter ett antal timmars lekande där åkte vi till ICA och handlade inför kvällens grillmiddag. När vi kom hem var jag helt slut och behövde lägga mig på sängen och scrolla telefonen en stund. Som vanligt när jag bestämmer mig för att ta en liten, liten, liten, kort micro-vila flockas barnen kring mig. Dom känner liksom lukten av horisontell förälder. 
 
- Pass opp! Jag kan vittra att mamma har en lutning i kroppen som tyder på ej stående tillstånd VI STICKER DIT! väser dom antagligen till varandra och söker upp mig fortare än en fluga hittar till en färsk komocka. 
 
- MAAAAAMMMMMMAAAAAAAAA HAAAAAAALLÅÅÅÅÅÅ, ropar dom uppfodrande. 
 
Idag ville storebarnet akut ha nya batterier till en leksak. Förstår ni hur segt det är att rota i skåp efter fungerande batterier?? Det är typ det segaste som finns av allt man möjligen kan göra i livet. Och minstebarnet ville akut använda sin nya tandborste som vi köpte i affären. 
 
- Är min tänder gula? undrade han hoppfullt. 
- Nej, svarade jag sanningsenligt. 
- JOOOOOOOOOOOO, skriade minstebarnet argt och propsade på att få borsta sina tänder. 
 
Så var det med den vilan. 
 
A ja.
 
Sen kom pappan hem från jobbet och vi grillade högrevsburgare (?) med några släktningar.
 
Najz. 
 
 
 

5 saker som kännetecknar en polisserie

Eftersom vi har betat av en hel del serier i sommar, speciellt polisserier, så är det några grejer jag har tänkt på...
 
Till exempel det här med att huvudpersonen i en polisserie ALLTID blir motarbetad av sin chef. Det spelar ingen roll hur mycket bevis och DNA som langas fram chefen ba nääää det håller inte vi lägger ner fallet.
 
??
 
Det och en del andra saker har jag funderat på samt listat i nedan video. 
 
 
 
 
 
Häääär prenumererar ni på min yotubekanal. 

Hurt-par

Igår kväll var jag och man barnfria. Trevligt så där, en vanlig tisdag. 
 
Först funderade vi på att gå på bio men sen kom jag på att det vore trevligt att testa på att vara ett hurt-par* så jag bestämde att vi skulle motionera. Jomenvisst. Alltid spännande att prova något nytt.
 
Sagt och gjort. Vi drog på oss träningskläderna och tog en långpromenad... Till affären. Där köpte vi massa goda ostar, kex, charkisar och glass. Min man ville äta glassen direkt men jag påminde honom om att vi faktiskt var ute och motionerade och att energiintag fick avvakta. 
 
- Just fasen... muttrade han och gick med på att spara glassen. 
 
Sen gick vi hem och inmundigade allt gott vi hade handlat. 
 
En bra kväll. 
 
 
 
 
 
* Hurt-par är benämningen på två eller fler människor i kärleksrelation som motionerar i symbios iklädda matchande träningskläder. Syns ofta med vevande kroppsdelar i elljusspår och/eller naturområden. Dokumenterar vanligen sitt motionerande på sociala forum så som Facebook och Instagram. 

Stranger things

Okej här kommer fler serietips.
 
Vi har just sett klart hela säsongen av Stranger Things på Netflix. Aaah vad bra den är! Sååååå hiiiimla spännande! Nästan för spännande ibland.
 
När filmer eller serier är alldeles för spännande måste jag dubbelskärma. Det vill säga jag måste plocka upp mobilen samtidigt och mata mig själv med harmlösa stileben och kvarg-med-bär-bilder på Instagram. Just Stranger Things är så spännande att jag var snudd på tvungen att trippelskärma. Det vill säga kolla mobilen OCH paddan samtidigt. För att liksom lugna nerverna. 
 
Gah!
 
 
 
 
 
 
När jag har sett något läskigt måste jag ofta även avrunda kvällen med något lättsmält. Typ se ett avsnitt av Top Model för att påminna mig själv om att världen är ganska o-läskig ändå. Vad gäller Stranger Things hade det inte räckt med ETT avsnitt av Top Model. Jag hade behövt se en hel säsong för att lugna nerven. 
 
A ja. Jag rekommenderar Stranger Things. Se den inte ensam om du är lättskrämd. 

Magiska kompisbarn

Idag har jag tillbringat sex (6) (!) timmar på Balthazar Science center. Det vill säga ett uppfinnar-centra för barn här i Skövde. Ja barnen var också med förstås. Jag var inte där själv, det hade ju varit lite creepy. 
 
Med sig hade barnen även var sin kompis. Våra barn har nämligen kommit i den åldern då det fungerar alldeles utmärkt att ha med sig just kompisar. 
 
- Är du säker på att det inte blir jobbigt? undrade kompisarnas föräldrar.
 
Jobbigt? Det underlättar
 
Ju fler barn desto enklare är en sägen som nog inte finns broderad på tygtavla men som absolut borde finnas. 
 
Ni förstår, då roar barnen varandra istället för att jag ska agera lektant. Det blir som en barnvakt. Dom barnvaktar varandra kan man säga. Dessutom håller mina kids sams på ett helt annat sätt. Dom kan vara i luven på varandra deluxe men så fort det kommer en tredje part med i bilden då blir dom som två väldresserade kattungar. Det är snudd på magiskt. 
 
Så ja. Sex timmar och ett antal pannkakor blev det på Balthazar och barnen lekte och lekte och lekte. 
 
 
 
 
 
Jag läste forskningstidningar och blev lite smartare mer förvirrad över världsordningen. 
 
 
 
 
 
En bra dag. 

Grillkväll och bröllopstal

Igår hade vi grillkväll hemma hos mamma med tillhörande allsång (ni som följer mig på snapchat såg min skönsång, moaspiderchick heter jag på snääääp). 
 
Min mamma har på äldre dar bestämt sig för att lära sig spela gitarr ordentligt. Jag är imponerad av henne. Igår kväll plockade hon fram guran och drog av låtar med bland andra Ted Gärestad, Hasse Andersson, GES och självklart Bada Nakna med Samir och Victor (klassisk allsångs-visa). Barnen spelade munspel och jag sjöng hellre än bra. 
 
Mycket trevligt!
 
 
 
 
 
Min bror och hans sambo ska för övrigt gifta sig nästa sommar. SÅÅÅÅ roligt! Jag har redan skrivit färdigt mitt tal i huvudet. Möjligen kan någon mindre ändring tillkomma under de närmsta 11 månaderna. Men i övrigt. Helt klar. 
 

Sjö-dyslexi och växande strandpackning

Har ni sett en heeeel del soliga bilder på sociala medier idag?

 

Va?

 

Jo jag tänkte väl det. 

 

Här kommer några till.

 

 
 
 
 
 
 
 
Vi har hängt på en strand vid Vättern. Eller om det var Vänern? Eh. Jag har levt typ hela mitt liv mellan dessa sjöar men jag klarar fortfarande inte av att skilja dem åt. Jag larvar mig inte för att verka speciell eller så, jag MENAR det. Allvar. Jag lider av sjö-dyslexi. 
 
*googlar*
 
Vi var vid Vättern. Så. 
 
Vi hängde där med våra norska vänner som är i Sverige på besök. Alltid lika trevligt. Och jag lär mig alltid något nytt norskt ord. Idag lärde jag mig "bursdag" som betyder födelsedag. 
 
Fundering relaterad till dagen: Varför växer strandpackningen till det dubbla på väg hem från stranden?? På väg dit är packningen normalstor men när man kommer hem har man så mycket grejer i bakluckan att hälften omöjligt kan vara ens eget. Fast tydligen är det det? Jätteknepigt. 

Tveksamheter kring tre små grisar

Jag älskar att läsa äldre böcker. De innehåller i regel så mycket... Tveksamheter. 
 
Häromveckan läste vi Tre små grisar.
 
Sagan börjar med att de tre grisbröderna ska flytta hemifrån, för det säger deras mamma. Antagligen har grisarna bott hemma alldeles för länge, LAN:at och druckit Jolt Cola, och nu är mamman trött på att plocka upp efter sina grisiga (!) söner (obs egna antaganden) (står ej i boken). 
 
 
 
Nu ska grisbröderna bygga sin egna hus. 
 
Den första grisen bygger ett hem av halm. 
 
 
 
 
HALM??
 
Note till alla: Bygg inte ett hus vars fasad du kan renovera med en sax. Den typen av hus drar antagligen som ett såll är garanterat svinjobbiga att dränera. Hur motiverar du det för en mäklare när du sedan ska sälja??
 
Very well. 
 
Vargen bor också i skogen och han blir genast sugen på griskött.
 
 
 
 
Han håller "utkik uppe i backen" står det. Men det är väl ingen backe han sitter i? Jag tycker snarare att det ser ut som att han sitter på en havsbotten, andas genom ett sugrör och stalkar grisar som en crazy person. 
 
Mys. 
 
Sen klär vargen ut sig till ett får.
 
 
 
 
 
Jättebra utklädnad vargen. Verkligen. Man kan bara vagt ana att det är du som döljer dig under den där förkrympta trekvarten till fårskinn. 
 
Varför har alla djuren förresten handskar på sig? 
 
 
 
 
 
A ja.
 
Sagan slutar i alla fall lyckligt. Alla grisbröderna får flytta hem till den brorsa som byggde ett hus värdigt bostadsmarknaden. 
 
Slutet gott.

En kväll med allsång på Skansen

Jag fick en inbjudan till Allsång på Skansen. Jag får rätt ofta olika roliga inbjudningar som jag tyvärr inte kan tacka ja till på grund av att jag bor en bit från huvudstaden men nu har vi ju semester(ish) så det kändes läge att tacka ja. Sagt och gjort tog vi vårt pick och pack och åkte upp hela familjen till Skansen i Stockholm. 
 
Väl där insåg vi att vi hade blivit placerade typ längst fram längst ut. Snart fann vi oss omgivna av Agneta Sjödin, Jenny Strömstedt, Anna Hedenmo och massa andra kändisar. Christer Björkman satt framför oss och Pekka Heino satt bakom.
 
 
 
 
Både jag och Spiderpapa började här bli lite nojiga att 1) vi skulle behöva sjunga i någon slags mikrofon eller 2) någon av barnen skulle få spelet och börja härja runt i mittgången. Den senare en större oro än den första. 
 
Jag såg löpsedlarna framför mig: 
 
DIREKTSÄDNING AV ALLSÅNG PÅ SKANSEN AVRBUTEN PÅ GRUND AV BARN MED AGGRESSIVA MYROR I BENEN. 
 
Eller:
 
MAMMA JAGADE BARN. SNUBBLADE ÖVER VIKTIG TEKNIK, DROG UR DIREKTSÄNDNINGS-KABEL. 
 
Gulp. 
 
 
 
Ni ser mig bakom Björkman, till höger. 
 
 
 
Som tur var satt barnen snabbt som förtrollade av alla uppträdanden. Dom ÄLSKADE det! Och jag med. Vilket drag! Det var fantastiskt att se och uppleva Allsången live. Efter fem minuter kände jag att jag mer än gärna hade kunnat sjunga i mikrofon tack vare den härliga energi som rådde. 
 
 
 
 
 
När Allsången var slut var det dags för Orup att showa en timma. 4-åringen var dock så trött så jag smet ut med honom back stage så att han fick somna i sin vagn. 
 
 
 
 
Jag såg Orup och company från sidan av scenen. Jag skulle även kunna säga att jag "hängde med Sanna Nielsen, Saraha och gänget". Dom vet dock inte om det. Att vi hängde. Det var ett envägs-häng. 
 
 
 
 
 
 
När tonerna av Guld i USA tonade ut fick vi mingla och käka korv med artister och produktionen. Min man träffade flera bekanta från Melodifestivalen. Jag måste säga att alla från SVT är sjukt proffsiga och trevliga!
 
 
 
 
En jätterolig kväll, speciellt eftersom även barnen tyckte att det var så roligt. Det enda som grämer mig är att jag inte högg tag i Josefine Johansson och sa hej till henne. Jag var ju på henne och Emma Knyckares humorkollo för inte så länge sedan. Meeeen meeeen. Jag får förhoppningsvis chans att hejja på Josefine någon annan gång. 
 
Här har ni avsnittet om ni vill se får insats som publik. 
 
Glad att vi åkte upp!
 
Kuriosa: Bilden som Pekka Heino lagt upp på instagram, från Allsång. DET ÄR JAG SOM HAR FOTAT DEN! Ba så ni vet. Tycker att den blev fin med flaggorna och allt. 

Allsång på Skansen

Vi har just varit publik i Allsång på Skansen. Såg ni oss? Vavava? Vi satt cirka en centimeter bakom Christer Björkman.

Hehe.

Skriver mer om detta imörrn hörni.

Gokväll!

 

 

 

Marianne testar kvarg

HudTERRORpeuten Marianne är inte bara expert på hud och makeup, hon är även expert på träning och hälsa. Jajjimen! I den här videon testar hon nyttigheternas nyttighet - kvarg! 
 
Hur det går? Eh... Så där. Möjligen. Oklart om någon känner sig inspirerad till ett nyttigare liv. 
 
 
 
 
 
Hääääär har ni min youtubekanal. 

Visste ni att det finns snylthumlor?

Jag var tvungen att googla humlor idag för att lära mig mer om våra nya hyresgäster. Visste ni att det finns en humleart som heter Snylthumla?
 
Jo det är sant. Så här står det om snylthumlan på Wikipedia: 
 
• Snylthumlorna samlar inte pollen, och har därför inga pollenkorgar på bakbenen. De saknar arbetare, och drottningen tar över värdboet genom att döda den gamla drottningen.
 
Öööh? Okej. Det finns alltså humlor som helt sonika tar över andra humlors hem. Hej actionfilm.
 
• Snylthumlan kan också låta drottningen leva, men äter upp hennes ägg alltefter som de läggs och ersätter dem med sina egna. 
 
Käka upp någon annans ungar? Mums. Eventuellt inte normalt. 
 
• Vissa snylthumlor låter dock en del av värdhumlornas ungar leva, troligtvis för att få fler arbetare som kan hjälpa till med uppfödningen.
 
ÅÅåå vad snällt! Snylthumlan har ett hjärta ändå. 
 
• Värdhumlornas arbetare kontrolleras vanligen genom fysiskt våld.
 
Öh okej?? 
 
Jag tror dock inte att det har pågått en konflikt på vår balkong. Men ser jag minsta tecken på osämja kommer jag givetvis ha civilkurage nog att säga ifrån. 
 
 
 
Humleforskaren (med rätt till wikipedia) tillika möjlig framtida Snylthumle-tämjare
 

Marcella

För ett tag sedan fick vi tips om en ny serie.
 
- Ni ska se Marcella, sa en kompis. Den klarar Bechdeltestet, den är jättespän...
 
- YOU HAD ME AT BECHDEL! avbröt jag. 
 
Alla serier som fixar att två namngivna kvinnor pratar med varandra om något annat än män är en serie värd att se på. Tänker jag. Dessutom är det svenska Hans Rosenfeldt som har skrivit serien, han har även skrivit Bron som vi älskar.
 
Coolt. 
 
 
 
 
 
Och ja. Vi har nu matat hela första säsongen (finns bara en än så länge) och den var SÅ spännande! Jag rekommenderar er att se Marcella.
 

Humlegård

Vi har fått hyresgäster på vår balkong - nämligen ett helt släkte med humlor. Dom bor under taknocken och har sin landningsbana över vårt balkongbord.
 
IIiiiiiiiiiiii låter det när dom bromsar in över bordet (tänk bromsljud av små, små flaxande humlevingar) sen landar dom på väggen och kryper in i boet. 
 
 
 
 
 
Dom är riktigt flitiga, humlorna. Flyger fram och tillbaka för att samla nektar (?) och... Ja. Vad humlor nu samlar. Oj oj vad dom arbetar hela dagarna långa. 
 
Härmdagen upptäckte jag dock flera olycksfall i lådan med öl som står nedanför humlornas bo. Jag tror att det är naturliga dödsorsaker? Jag hoppas ABSOLUT inte att det beror på någon slags berusning av minderårig humla. Gulp. Ölen har ju ändå kapsyl. 
 
 
 
 
Olycksfallen kan även bero på utmattning till följd av hög arbetsbörda. Jag har aldrig sett humlorna ta ledigt, direkt?
 
Tänker nu att jag kanske borde hjälpa dom att förhandla fram något slags kollektivavtal?

Glassartat

Innan vi åkte hem från Norrköping besökte vi Söderköping, det kändes liksom rimligt. 
 
I Söderköping är filmerna om Madicken inspelade (delvis i alla fall). SÅ mysig liten stad att promenera i! Jag ville genast flytta dit. 
 
 
 
 
I Söderköping finns det även en glassrestaurang som heter Smultronstället. En hel pärm med massa smarriga glassrätter fick vi bläddra i.
 
 
 
 
 
 
Barnen och vår kompis beställde Starwarsglass. Hallonglass med mjukglass, hallonbåtar och chokladkex.
 
 
 
 
 
Min man valde något som jag inte minns namnet på men det var tre kulor glass, varm fudgesås (aaaa), grädde och hallon. Det vill säga en rätt man (jag) skulle kunna tänka sig att bada i, helt klart. 
 
 
 
 
 
Jag beställde den här mumsiga skapelsen. 
 
 
 
 
Tre kulor glass, grädde, mjukglass, jordgubbsås, donut och POMMES! Yes. Ni läste rätt. Förstår ni hur god den här glassrätten var??
 
Längtar tillbaka.
 

Mord på kål

Vi har nyligen kommit hem från en visit i Norrköping. I onsdags åkte vi för att besöka några kompisar som just blivit med hus strax utanför stan. Passande nog kunde familjen Spiderchick checka in i en liten stuga på tomten.
 
 
 
Barnen blev genast förälskade i katten Putte. 
 
 
 
 
Jag förstår varför. Det vilar något väldigt älskvärt över en mjuk hårboll på fyra ben. 
 
When in Norrköping...
 
 
 
 
 
 
 
Ja då besöker man givetvis Kolmården. Eller det är väl inte alls givet, men det gjorde i alla fall vi. Något i mig vill gärna stava Kolmården - Kålmorden. Mord på kål. Rimligt. 
 
Jag kan meddela att de två största målgrupperna på Kolmården är 1) barn och 2) män med polerat skägg. Jag har tyvärr inga bildbevis på den senare målgruppen men ni får helt enkelt tro mig när jag säger att parken VIMLADE av skäggiga fäder. Gärna med tatueringar också. Pappan i vår familj i högsta grad inräknad.
 
Bild på skägglös mig:
 
 
 
 
Ni var förresten flera bloggläsare som sa hej, kul! Ni gjorde mig väldigt glad. 
 
Trevligt besök på Kolmården och fabulöst att få hänga med våra goa vänner i Norrkööööping. 
 

Barn-sprit

- Titta mamma det finns BARN-SPRIT! utbrast 6-åringen på båten hem från Danmark. 
 
 
 
 
 
Haha... 
 
Ja. Vem vet. Barn-sprit kanske blir en realitet när vårt konsumtionssamhälle tar nya oanade höjder? Jag antar att det i så fall lanserars könade varianter. På pojkspriten finns det en glad Spiderman som visar hur rolig leken blir med några promille i blodet. På flickvarianten sitter Hello Kitty på en parkbänk och ser lycklig ut med en flarra starksaft i tassen.
 
Mm. Najs. 

No more bortslarvad kontroll

Här ser ni resultatet av en bortslarvad apple tv-kontroll och två vuxnas letande efter den. 
 
 
 
 
 
 
 
Japp.
 
Alla ni som har en apple-tv vet att det bara är en tidsfråga innan den lilla, lilla, lilla kontroll-jäkeln försvinner. Den är alldeles för liten, nätt och strömlinjeformad för att kunna bevaras i säker ägo någon längre tid. 
 
Efter att ha letat igenom hela soffan och varenda låda i vårt hushåll utan resultat gjorde jag det enda rätta - jag gick in på twitter och efterlyste synsk person med intriktning att se borttappad i-lands-teknik. 
 
Jag fick snabbt svar från någon som förvisso inte var synsk (mig veterligen) men som visste att det finns appar som kan sköta apple-tv.
 
Jag upprerpar DET FINNS APPAR SOM KAN SKÖTA APPLE-TV! 
 
Mitt liv är komplett. No more leting after bortslarvad kontroll. Ha!  
 
Meddelande till kontrollen: Ligg du och tryck på ditt gömställe så länge du har lust att trycka där. Vi kommer INTE trycka mer på dig ändå. Rätt åt dig. 
 

Rabatt-aktivitet

Min man tyckte inte att vår igenvuxna rabatt räknades som en ny gräsmatta. Nähä nä.
 
Istället tyckte han att vi skulle gräva upp rabatten "på riktigt". Okej. Sagt och gjort. Hela familjen engagerade sig i  projektet. 
 
 
 
 
 
 
6-åringen grävde så det riktigt sprutade blomlökar ur jorden och 4-åringen eh... Lassade jord ner i den svarta sopsäcken. Möjligen en oklar syssla men han var stolt över sin insats så vi lät honom hållas. 
 
 
 
 
 
 
 
När vi hade grävt och stånkat i två timmar var det helt klart läge med pizza till middag. 
 
- Den här dagen har varit SÅ rolig! utbrast 6-åringen vid matbordet. 
 
Japp. Känns gött att veta att det inte behöver vara så dyrt att roa barnen. 
 

Att gräva upp en rabatt

Vi har tänkt att vi ska gräva upp en rabatt i vår trädgård och istället så gräs.
 
Här kommer mina bästa gräva-upp-rabatt-tips:
 
1. Gräv inte upp rabatten
 
2. Låt rabatten växa igen. 
 
3. Totalt.
 
4. Tänk på annat en tid. 
 
5. Na na na na... *nynnar bekymmersfritt och slösurfar på mobilen*
 
6. Voila!
 
7. Nu har du blivit av med en rabatt och istället anlagt en gräsmatta!
 
8. Eller i alla fall har du anlagt en matta av något slags grönt. 
 
9. Helt utan ansträngning!
 
10. Enjoy din nya trädgård!
 
 
 
 
En gräsklippare på det här och... 
 
 
 
... vi har oss en finfin ny gräsmatta. Najs!
 
 

En 4-åring

Huston! We have a 4-åring!
 
Yup. 
 
Idag fyller vår minste 4 år. Jag minns dagen då han kom som vore den igår.
 
10 juli 2012 vaknar jag som vanligt på morgonen och går upp tillsammans med Spiderkid som då är knappt tre år (han skulle fylla tre år i september). Spiderpapa har åkt till jobbet. 
 
Vi hade planerat en lekdejt med några kompisar men hela jag känner mig... Trött. Jag känner starkt att jag verkligen, verkligen bara vill vara hemma just den här dagen. Dessutom behöver jag skriva på en krönika som det snart är deadline på. Jag ringer istället svärmor och frågar om hon kan tänka sig att ta hand om Spiderkid? Jo det kan hon. Sen ringer jag till våra kompisar och ställer in lekdejten. Dom förstår. Jag är ju ändå gravid i vecka 35.
 
Vid 10-snåret kommer svärmor och hämtar Spiderkid. Jag vinkar hej då och när jag stänger dörren känner jag mig nästan lättad. Ååååå vad skönt att få vara själv! Jag hoppar upp i soff... Eller nej nej. Nu efterkonstruerar jag. Jag stånkar mig upp i soffan, höggravid och vattenfylld till brädden, och så börjar jag skriva på min krönika på laptopen. Några rader in i texten hör jag plötsligt ett ljud.
 
KaaaAAaaAAk låter det inifrån magen.  
 
Vad i hela..? Jag stånkar mig upp ur soffan och märker hur det rinner vatten nerför benet. Jag förstår att det är vattnet som har gått. Det rinner och rinner och rinner och eftersom jag inte har några bindor hemma får jag ta en blöja mellan benen (kan ha varit mitt sexigaste moment in life). Jag ringer till min man på jobbet och säger att det möjligen kan vara en förslossning på gång. Innan vi har hunnit lägga på luren har han sladdat upp med bilen utanför porten och kommer instormande i lägenheten.  
 
- Kooooom så åker vi! tjoar han. 
 
Men precis som vid min första förlossningen infaller ett stort lugn i mig och jag säger att först ska jag ta en dusch. 
 
Vid halv 12 kommer vi in på förlossningen. Barnmorskan upptäcker att bebis ligger i sätesbjudning, alltså med rumpan först och eftersom jag inte känner för att föda i säte bestäms ett kejsarsnitt. Här kan ni läsa om kejsarsnittet. 
 
Kl 14:18, fem veckor tidigt, ser vår son dagens ljus. Eller snarare operationssalens ljus. Jag minns tydligt hur läkaren håller upp honom framför mig och hur han (bebisen alltså, inte läkaren) med en misstänksam rynka mellan ögonbrynen plirar mot mig. 
 
Voffo voffo voffo gör i på detta viset? ser han ut att tänka.
 
Världens finaste och mest perfekta bebis! 
 
Att jag ställde in lekdejten den där dagen för 4 år sedan tror jag var mitt undermedvetna som sa till mig att nu är det dags att leverera bebis. Annars hade jag lika gärna kunnat stå på ett lekland eller en strand med fostervattnet forsande. Lite häftigt hur sinnet och kroppen kan tala. 
 
Tänk att vi har en 4-åring i familjen nu. Fantastiskt! 
 
 
 
Nyfödd. Sondmatad på grund av lite liten till en början. 
 
 
 
 
En glad och sprallig 4-åring. 
 
 

Legoland-tips!

På begäran, här kommer mina Legoland-tips. Fyll gärna på bland kommentarerna om ni är flera som har bra tips. 
 
Legoland-tips:
 
• Vi köpte ett pass som under vår vistelse gav oss obegränsat inträde på Legoland, Lalandia (badland) och en djurpark. Smidigt! Djurparken besökte vi dock inte. 
 
• Legoland är stort! Förlägg med fördel minst två dagar här så slipper ni stressa igenom alla aktivteter.
 
När du har betalat ditt inträde på Legoland ingår alla karuseller, shower och teatrar. Du behöver alltså inte köpa några åkband eller dylikt.  
 
• Det går att låna vagnar som kan avlasta bärandet av väskor eller ge trötta barn-ben en skjuts. 
 
• Det finns något för alla åldrar. Duploland för de minsta, bergochdalbanor och spökhus för de äldre. Parken är även uppdelad i teman så som Nexo Knight, Ninjago, Vilda Western, Piratvärld och så vidare. Är ni ett stort sällskap, dela upp er per ålder.
 
 
 
 
 
 
• Mat på Legoland är svindyrt, rent ut sagt (som i de flesta parker). Är man flink tar man med sig egen förtäring. Det gjorde inte vi (för vi är tydligen inte så smarta) (nä, men vi ville inte släpa på för mycket grejer) där emot tog vi med oss egen dricka och mellanmål. 
 
• Stort plus att vid nästan alla attraktioner finns det lego som barnen kan roa sig med medan de vuxna sköter köandet. Även ett plus för att det finns toaletter och sittplatser precis över allt.
 
I anslutning till Legoland ligger badlandet Lalandia med flera olika pooler och vattenruschbanor. Barnen älskade det men lite för mycket folk för min smak. Jag gillar inte att trängas i halvnaket tillstånd. Men! Åker man inte under högsäsong samt lyckas pricka in en regnfri dag är det säkert mer luft bland bassängerna. 
 
 
 
 
 
• Vi bodde i Lalandias stugby med gångavstånd till Legoland. Vi delade en stor stuga på totalt 8 personer, det fungerade jättebra! Rent och fräscht med full utrustning så som disk och tvättmaskin. Även jacuzzi och bastu. Du får betala för elen och vattnet du förbrukar (180 kr i vårt fall, för tre nätter) där emot ingår städning. 
 
 
 
 
 
 
 
• Vi tyckte att tre nätter var alldeles lagom. Varken vi vuxna eller barnen hade orkat mer. 
 
Summarsummarum: Har man barn som tycker om Lego och karuseller är Legoland väl värt ett besök!
 
Häpp!
 
Som sagt, fyll gärna på med tips. 
 

Jag hatar GPS

Vet ni var jag hatar? Jag hatar GPS i bilen! HATAR!
 
Jag har aldrig varit med om att vi har använt en GPS och den har visat oss rätt väg. Igår när vi skulle lämna Billund (där Legoland ligger) åkte vi omedelbart fel, på grund av GPS:en.
 
Tillåt mig punktera upp förloppet:
 
• Vi ställer in GPS:n på Billund - Skövde.  
 
• Vi åker. Allt går bra. Na na na na na livet är häääärligt!
 
• GPS:ens hääääärliga vägvisning smeker vägen. Och våra sinnen. Mmmmm...
 
• Nu ska vi svänga av mot Horsens, säger jag. För jag VET att vi passerade den staden på väg till Billund. 
 
• Jag tittar på GPS:en och inser att den tvärt emot inte alls visar vägen mot Horsens? Den vill att vi ska fortsätta åka rakt fram.
 
GPS:en i våra kompisars bil (dom åker bakom oss) visar också rakt fram. 
 
Ööööö?? Jag VET som sagt att vi passerade Horsens på vägen ner men börjar nu akut tvivla på mig själv. 
 
• Min man tycker att vi ska lita på GPS:en. 
 
Jag (som sitter vid ratten) passerar motvilligt avfarten mot Horsens. Det känns INTE rätt. Varenda nerv i mig signalerar att vi borde ha svängt av. 
 
• GPS:en ballar plötsligt ur och enligt den kör vi inte längre på en motorväg. Vi kör på en åker? Likt en överförfriskad fyllgubbe vinglar bilen runt på en gult fält, enligt GPS:en. 
 
SKÄMTAR DU MED MIG? fräser jag åt den. En retorisk fråga. 
 
• Vi har kört fel. 
 
• Att missa en avfart på en motorväg är lite som att invänta en låt på en repad CD-skiva - du vet aldrig när du hamnar på rätt spår igen. 
 
• Vi rusar nu i 110 km i timman mot... Tyskland! 
 
• Fruktar att vi med alldeles för god marginal kommer missa färjan mot Sverige.
 
Barnen börjar gråta i baksätet vi kooooommer aldrig komma heeeeem till Skövde. Brrrrrröööööl! 
 
Jag ser framför mig hur vi för evigt kommer virra runt på dansk motorväg. Vi kommer bli totalt rotlösa och krokiga i våra ryggrader. 
 
Vi slirar av på nästa avfart.
 
Vi kör tillbaka mot Billund igen. 
 
Vi gör om och gör rätt och åker nu korrekt väg, en timma försenade.
 
• Jag svär en ed som går ut på att jag ALDRIG mer ska lyssna på en GPS. Speciellt inte GPS i grupp. 
 
Vi hann med båten.
 
PJUH!
 
 
 
Feldballe passerade vi också. 
 

Hunger på svensk väg

Vi är på väg hem efter tre finfina dagar i Danmark. Vi har rest sedan klockan 09 imorse och är hyfsat trötta just nu. 
 
 
 
 
Familjedispyt utbröt i bilen för en stund sedan då 4 av 4 familjemedlemmar plötsligt hade akut blodsockerfall. 
 
Storebarnet: Megahungrig och MEGAarg till följd av det förstnämnda. 
 
Lillebarnet: Megasugen på mjölk NUUUU!
 
Pappan: Sur på GPS:en som inte vill visa vägen till närmsta restaurang. 
 
Mamman: Sur på pappan (oklar anledning).
 
Puh!
 
Vi hittade ett matställe till slut. 
 
Nu är vi mätta och belåtna och betydligt gladare. 
 
 
 

Hej från Legoland

Slänger in ett snabbt hej från Legoland. Vi har det SÅ bra här! Tänk lego, karuseller, shower, äventyrsbad, sockervadd och lite mera lego.

"YOLO living the DrEaM nu carpar vi"
kan jag tänka mig att barnen tänker.

Eller kanske inte.

Men dom har i alla fall väldigt roligt.

Själv går jag mest runt och snackar låtsasdanska. En bieffekt av att semestra här.

 

 
 
 
 
 

Någon undrade om jag kan ge lite Legolandtips och det kan jag absolut göra när vi har kommit hem.

Nu ska vi kräma ur det sista ur den här vistelsen.

Häpp!

 

En vad-lista

Medan vi lattjar runt på Legoland giver jag eder här en lista om mig:

Vad är ditt guilty pleasure? Käka onyttigheter till frukost. Typ godisrester, kakor eller cronuts. Det innehåller garanterat inget av en god start på dagen. Men ändå. Det är min guilty pleasure.

 

 

 
 

Vad har du för äcklig vana? Pilla på mina hårda och torra hälar. Usch... Blir äcklad när jag tänker på det. Men ack så ljuvligt det är i stunden. 

Vad är det folk inte tror om dig? Att jag kan bli o-charmigt irriterad om inte saker händer i min takt. 

Vad är ditt problem? VA?? Va fan är DITT problem? Muckar du ÄLLE? Va? Ja-ha det var en fråga? Sorry. Well. Ångest, tvångstankar och katastroftänk - det är väl mitt problem. 

Vad är ditt naturliga sinnestillstånd? Glad och otålig med touch av prestationsångest. Det är nog mitt mesta sinnestillstånd. Sen är jag en blandning mellan att vara spretig och samtidigt fokuserad. 

 

 
 

Vad är du inte? Feg. Inte alls faktiskt. Rädsla av slaget "det där kan inte jag göra" finns inte hos mig. Snarare är jag blåögd av mig och tänker att jag kan fixa allt utom möjligen hjärnkirurgi. 

Vad är ditt mest använda kraftuttryck: A MEN VA FA-AN! Det använder jag ofta. Det hör ihop med min otålighet. Jag vill att allt ska fungera och gå min väg bums. 

Vad tycker du inte är jobbigt? Hitta på saker. Jag är en doer i de allra flesta sammanhang. 

Vad ger dig energi? Att vara kring glada människor. Läsa, skriva och se serier.  

Vad är gott? Typ allt. Förutom frukt, det kan kvitta. Men annars är jag en allätare.

Vad har du missuppfattat? Att vuxna människor är vuxna. Tyvärr lilla jag, men det stämmer inte. Vuxna människor är fortfarande barn fast i större hudkostym. 

Vad är jobbigt? Att vara seriös så där som normen tycker att man ska vara seriös. Har svårt att sitta på möten utan att skämta. 

Vad gjorde du nyss? Packade som en dåre inför vår resa till Danmark. Förstår ni hur mycket man måste ha med sig när man har två barn och dessutom lever i den delen av världen där vädret går att lita på ALDRIG!

Vad ska du göra nu? Se fotboll. Island mot Frankrike. Liksom alla andra svenskar just nu känner jag mig på något ologiskt vis lite, lite, lite isländsk.

Lånebil och låne-dvd

Jag skrev ju här att vi skulle hyra bil till Danmark. 
 
Efter det kom min man på att han är bekant med en person som har en bilfirma i stan. Efter ett samtal dit fick vi låna en bil till bråkdelen av det pris vi erbjöds av den andra firman. Najssssss. Alltid trevligt att tjäna pengar, vilket det känns som att vi har gjort nu. 
 
Som ni ser fick vi även låna den absolut minsta av bilar. 
 
 
 
 
 
Bilen (bussen?) (vanen?) (limousinen kortvariant?) är automatstyrd vilket jag inte är van vid så jag har gjort en del eh... Tvära inbromsningar i tron om att det har varit kopplingen jag har tryckt ner. Sorry för det familjen. 
 
På tal om lån fick vi låna två portabla DVD-spelare av några kompisar så nu kommer kidsen segla runt i Danmark som två kungligheter. Eller i alla fall som två väldigt nöjda barn. 
 
 
 
 

Moooot legoland

Ja-happ nu är vi på väg mot Danmark. Legoland är destinationen.
 
Sooooom barnen har längtat efter det här. Minstebarnet har vaknat varje morgon i två månader och frågat "är det sommar nu?" eftersom vi har sagt till honom att vi ska "åka i sommar". Rimlig undran med andra ord. 
 
Idag har barnen packat sina ryggsäckar, som sig bör. 
 
I minstebarnets packning: En Jake och Piraterna-gubbe, en stege tillhörande Pippi-huset, en Bamsetidning samt ett par gummistövlar (syns ej i bild). 
 
Möjligen det enda man behöver på en Skandinavisk semester. 
 
 
 
 
 
I övrigt kan ni följa mig på instagram @spiderchickblogg samt på snapchat moaspiderchick. Men jag kommer finnas här på bloggen också.
 
Seeee ya! 
 

Kryssning och världens goaste vän

Igår åkte vi räk och laxkryssning i Göteborgs skärgård jag och min man. Ja alltså, vi kryssade inte runt på var sin muterad megaräka och superlax, utan vi åkte båt samtidigt som vi åt en väldans massa räkor och lax. 
 
Vi fick det i julklapp av mina svärföräldrar. Det var SÅ gott (förutsatt att man gillar fisk och skaldjur, möjligen). Lax i alla dess former, massa räkor, röror, dippar, ostar, pajer, kex... GAAAH! Det rinner i mungiporna på mig bara jag tänker på det. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Övrig familj stannade över natt i Göteborg men eftersom vi åker till Danmark imorgon så rejsade vi hem. Jag körde med händerna i ett fast grepp runt ratten (obs drack med andra ord alkoholfritt under kvällen) (så ni inte tror att det här är någon slags märklig smygreklam för rattfylla) (är ej heller gravid) (fick den frågan igår). 
 
 
 
 
Vi åker som sagt till Danmark imorgon och med oss följer en annan familj. Idag var jag och min vän och handlade en del inför veckan. Tydligen är vi rädda för att något slags svält-tillstånd ska infinna sig i grannlandet??
 
 
 
 
Min kompis har för övrigt varit i London nyligen och hade köpt med det här till mig. En box med chokladpraliner och ett superfint kort. 
 
 
 
 
Aaaa... Med föräldraskap och ålder har jag blivit så känslosam. Jag fick på riktigt tårar i ögonen av den här presenten. Blev så rörd. 
 
Nu: Packa inför semester. 

Mariannes bästa beauty hacks

Medan jag är ute och räkfrossar mig i Göteborgs skärgård (jorå, fint ska´re va första dagen på semestern) låter jag min kompis hudTERRORpeuten Marianne bjuda på tre av sina bästa beauty hacks!
 
Vet ni vad ett "hack" är? Det som ett husmorstips. Något som gör livet lite enklare. Typ.
 
Av Mariannes tips kommer du känna dig både glammigare, rikare (rent ekonomiskt) och mer ledig (bokstavligt talat). Det är bara att inspua hennes eh... Klokheter. 
 
 
 
 
 
Ni kan prenumerera på min youtubekanal häääääär
 
Häpp!

Nöjd tjej hej

Här sitter jag och ser allmänt NÖJD ut ut i en grön/lila katt-tröja. 
 
 
 
 
 
Alldeles strax checkar jag nämligen ut på SEMESTER!!
 
Jiiiiihooooo! 
 
Som egenföretagare går det naturligtvis inte att checka ut på ledighet precis hur som helst, såvida man inte vill återkomma till ingen verksamhet alls. Men eftersom vi är två personer i vårt företag så har vi löst det hela genom att 1) överlappa och täcka upp för varandra och 2) jobba som små as i juni. Alltså jobba typ 200% i juni. Bara för att knappa in så mycket som det bara går. Det har vi löst bra tycker jag.
 
Ikväll ska vi fira min semester genom en festlig grillning hemma hos Matilda. Lite oklart vad Matilda firar? Faktum är att jag tycker hon ser ovanligt glad ut idag på min sista jobbdag? Hm...
 
 
 
 
 
A ja. Ändå. Skönt med semester.