Barn och sömn

Jag hittade det här inlägget i mitt arkiv idag. Icke publicerat.
 
Även om det var några månader sedan jag skrev det så känns det relevent även idag. Håååååll till godo!
 
Vad jag har lär mig om barn och sömn: 
 
1. Sömnen är skakig i början
Små barn vaknar av mardrömmar, av nappar som trillar ut, av tänder som ska knaka upp ur känsligt tandkött, av kurrande magar, av närhetsbehov, av utvecklingssprång, av växtvärk, av täppta näsor... Barn kan vakna av mycket. Det liksom bara är så. 
 
2. Alla barn är olika
Barn har olika sömnbehov och olika sömnmönster. Mina barn är till exempel morgonpigga men istället kvällströtta. Andra barn sover till kl 10 men är istället pigga på kvällen. 
 
3. Alla föräldrar är olika
Att barn är olika det vet vi. Men föräldrar är också olika! Jag tycker att mina barn  sov rätt kass under yngre år men när jag har börjat jämföra mina barns sömn med barn vars föräldrar tycker att sömnen är toppen - då märker jag att våra barn har sovit likadant! Jag tycker att uppstigning klockan 06 är att gå upp mitt i natten medan andra föräldrar tycker att det är en helt okej vaknatid. Vi är helt enkelt olika i våra behov av sömn. 
 
4. Man glömmer
Miiiiina barn har sovit såååååå braaaaa från start säger alla som har äldre eller vuxna barn. Men jag tror inte alls att det har varit guld och sovfyllda skogar med allas barn i alla tider, där emot tror jag att folk glömmer. Man glömmer hur man sprungit upp om nätterna, man glömmer hur man legat och trängts fyra (eller fler) personer på hundrasextio centimeter. Man glömmer alla vab-nätter och alla upp-och-byta-lakan-i-tre-sängar-klockan-04 nätter. Man glömmer. 
 
5. Lägg ner prestigen
I vår familj har vi sovit i alla möjliga konstellationer. Allihop i samma säng. En mamma och två barn i samma säng. Pappa och barn i samma säng. Pappan i soffan. Pappan på madrass i vardagsrum. Överlag har pappan flyttat runt mycket? Men ändå. Vi har helt enkelt sovit på så vis att alla har fått ut mesta möjliga sömn. Nu är våra barn snart 7 och 4 år gamla och sover gott i sina egna sängar. Detta utan att vi har kämpat eller metodat ett endaste dugg. Det enda vi gjorde var att lägga ner prestigen. 
 
6. Tiden går fort och du måste inte njuta
Att vara mitt inne i massa vaknätter och vab och tänder som ska upp och kolik och nattskräck och hans moster är inte så roligt. Men med facit i hand kommer man tycka att tiden ändå har gått såååå fort! Vips är barnen större och inte ett dugg intresserade av att använda mamma eller pappa som liggunderlag. Men! Bara för att tiden går fort måste man inte njuta. Att kämpa med sömnbrist och dessutom tvingas höra att man ska njuta av tiden man är i, det leder bara till skamkänslor. Du älskar dina barn massa massa ändå. 
 
 
 
 

Kommentera gärna!
Camilla 33 år och 10 barnsmamma

Haha ja det där är ett mycket omtalat ämne.
Våra barn sover bra nu,dom gjorde det innan med när dom inte fick tänder,hade mardrömmar,fick växtvärk eller nått annat men imellan det så haha😂
Jag är glad om dom sover en hel natt utan gnäll eller tappad natt eller någonting ,
Bara sover uta att vakna,men det händer någon gång ibland 😊

2016-05-19 ♥ 21:11:57 » URL: http://minstorafamilj.se
Lina

Kloka ord!

Vi är mitt uppe i tvåbarnschocken och för oss är lösningen att ha så mycket fast rutiner som möjligt och att sänka kraven ordentligt.

Svar: Låter vettigt! 😊👍
Moa DeBruin

2016-05-19 ♥ 21:37:14 » URL: http://linaekholm.blogspot.se/
Hanna

Åh, dina sista meningar i detta inlägg! Jag suger åt mig som en svamp!

2016-05-19 ♥ 21:46:57
Lisa

Det här behövde jag läsa. Ligger bredvid ungen som kräver ständig närvaro och gjort sen.. Alltid? När hon ska nattas får jag också ligga kvar i sängen. Och jag ammar henne till sömns och ammar på nätterna för att hon ska somna om. Heeelt fel enligt många. Hon är ju ändå TIO MÅNADER! Nä dom ska vääänjas vid att sova själva. Och amma på natten behöver man inte göra efter sex månader. Då ska dom klara sig utan mat minsann. På nätterna alltså. Men min unge sover bäst med mig i närheten, eller om det är brösten... Men dom sitter ju på mig så ja. Och jag får ju knappast plats i nån jävla ranglig spjälsäng som tvunget ska stå i något annat rum. Så för att jag ska få ut så mycket sömn som möjligt så gör vi såhär. Jag har erbjudit sambon att sova i gästrummet inför släkten, när dom klagade. Men det togs inte emot med hurrarop direkt. Jag hade blivit sjukt tacksam av ostörd sömn alldeles i min ensamhet. Fy fan vad skönt rent ut sagt! Och nej jag har inga problem med att hon sover med oss. Jag har problem med dom som har problem med det. Men jag jämför givetvis med vänners bäbisar som sover själva. Men jag metodar inte mitt barn när det kommer till sömn. Sover gör man där man känner sig trygg och för att man är trött. Och nej jag vet inte varför jag skrev en hel roman. Det bara blev. ;) Du har den bästa bloggen! Tack för att du finns. Kram

Svar: Tack för fina ord! Lita på dig själv och din magkänsla. Kram och pepp!
Moa DeBruin

2016-05-19 ♥ 21:48:25
Sara

Tack för att du skriver så bra! Sitter just nu med en fyraveckors bäbis i knät som somnat och som jag knappt vågar försöka lägga ner i hennes säng då hon de senaste dygnen enbart velat sova PÅ någon av sina föräldrar... Trots att jag är både akut kissnödig och hungrig. ^^

2016-05-19 ♥ 22:01:12 » URL: http://helgur.blogg.se
Lin

Åh... Tack. Det känns så bra att läsa att det finns ett liv EFTER småbarnsåren. När man ser att det inte varar föralltid så känns det som att man kan njuta.

2016-05-19 ♥ 22:04:43
farmor

Det är inte bara småbarnsåren som går fort... utan hela livet! Plötsligt är barnen 30 + och man själv ännu lite mer :)

Svar: Gaaaaah! Nu vill jag gärna att livet bromsar in lite ;)
Moa DeBruin

2016-05-19 ♥ 22:48:44
Ellinor

Detta kan ha varit det bästa som du någonsin har skrivit! Som mamma till en sexveckors bebis som än så länge sovit hur bra som helst nattetid känns det lite oroligt det här med nätterna framöver, för jag inser ju att detta förmodligen inte är en period som kommer att vara för evigt. Nu är jag ju mammaledig, men hur sjutton pallar man vaknätter och sen gå till jobbet?? Detta är inget jag ser fram emot..
Skönt att höra att man bara kan lägga ner prestigen, det löser sig ändå. Här har för övrigt pappa redan flyttat in i gästrummet eftersom det är smidigast att ha bebis intill sig i sängen vid nattamning och pappa är rädd för att han ska lägga sig på bebis. Inte var det det jag såg framför mig, att vi redan skulle ha skilda sovrum 😊

Svar: Man pallar alltid mer än vad man tror, det går förvånansvärt lätt att vänja sig vid att vakna några gånger per natt, även om det inte är superkul. Tack snälla du för fina ord och låter vettigt att ni lagt ner prestigen! :)
Moa DeBruin

2016-05-20 ♥ 00:59:38
Anonym

Exakt vad jag behövde höra just nu! Tack!!

2016-05-20 ♥ 10:43:16
Marie

Här är vi ute på andra sidan. Och jag kände igen det du skrev så väl, även om jag inte kände mig så klok då, som du är. Minns att "alla andra" gjorde det så mycket bättre och att deras barn som jämt, sov i egna sängar och "aaaaaldrig att det skulle sitta hos sina barn tills de somnade". Jag minns att jag var uppgiven, desperat och framför allt väldigt trött ibland. Men nu är det extremt åt andra hållet. Barn som är så självständiga oftast och inte behöver mig (eller pappan) på samma sätt. De få gånger som 10-åringen av någon anledning inte kan somna själv, sätter jag mig glatt i hennes säng för att få vara så nära igen. Knäppt men helt sant. Vill backa tiden lite.

Svar: Mysigt! Jag älskar när våra barn kommer in till oss om natten :)
Moa DeBruin

2016-05-20 ♥ 11:14:33
Anonym

Vår dotter är nu lite över 1 år, sov med (på) oss tills hon var 10 månader och ammade varannan timme. Påfrestande med månader av kolik innan! Sen helt plötsligt började hon sova hela nätter och i sin egen säng sov hon bäst. Nu sover hon ca 19-07 i egen säng. Helt gudomligt! Så länge alla får ut maximal sömn så har vi kört på det som bebis varit nöjdast med. Vissa nätter vsr det soffa, vissa på oss, andra över båda två. Man fick höra en hel del pekpinnar som folk borde hållit för sig själv!

2016-05-20 ♥ 18:49:36
Madde

Så himla skönt och igenkännande inlägg. Sitter med två barn nu där den lilla forfarande sover dåligt till och från. Ibland undrar jag hur man orkar, men det gör man :) Tack!

2016-05-20 ♥ 20:03:12
Therese

Känner igen mig väldigt:) Tack för detta, skönt att kunna skratta åt det ibland, för vissa dagar kan man ju deppa ihop totalt, efter uppvak och väldigt tidiga mornar. Gaahh!
Ha en bra kväll!

2016-05-20 ♥ 21:11:19 » URL: http://villagron.blogg.se
Nina

Du verkar så ljuvlig! Som person! Har ej barn, men tycker ändå det är fantastiskt att läsa om det du skriver. Önskar man kunde hänga med dig!!!

Svar: haha åh vilken fin kommentar :) Kram till dig!
Moa DeBruin

2016-05-21 ♥ 10:35:46
Cisse

Tack för det! 💜💪🏼 Jag är mitt i det. Vaken jämt..

Svar: hu... feel ya! Pepp till dig!
Moa DeBruin

2016-05-22 ♥ 10:10:25

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback