Ångest

Tjollahopp!
 
Lördag och en tjock filt av ÅNGEST vilar över mig. Inte så roligt. Jag har blivit besviken så många gånger den här veckan angående massa olika saker och det har byggt upp en ångest. Tänkte först skriva ett långt inlägg om det men sen... Nä. Jag orkar inte. Jag är ingen ältare. Jag mår sämre av att ta upp saker jag mår dåligt över, även fast det säkert kan underlätta i längden. När jag led av en ätstörning i tonåren mådde jag om möjligt ännu sämre av att gå till psykolog. Jag förstod aldrig riktigt grejen med att sitta där och grotta ner mig i allt tråkigt. Jag ville ju må bra! Skratta. Tänka på roliga saker. Ha ORK att göra roliga saker. Men det kan ju även ha berott på psykologen. Vi kanske inte var en match made in heaven hon och jag vilket ju var svårt att avgöra som 15-åring. Hon satt mest och glodde på mig och hummade bekymrat medan jag försökte teleportera mig själv, eller möjligen henne, till en annan plats. 
 
Där emot KBT upplevde jag passade min person bättre, där fick jag mer handfasta tips att komma framåt i tankebanan. Men min ångest kommer och går så mycket att jag aldrig riktigt har fått rutin på KBT:n. Vaddå jag mår ju bra, jag har inte tid att springa där, tänker jag under ångestfria perioder och avbokar min terapi. Sen BAAM slår ångesten till och där står jag med oro upp till hakan utan en KBT-dam att hålla i handen. 
 
Jaha nu blev det visst ett inlägg om mitt mående ändå? Very well. 
 
Jag vet att jag kommer må bättre om bara några dagar. Kanske redan imorgon. Vore gött. 
 
 
 
Tända ljus, hyacinter och chokladhus muntrar upp. 
 
 

Kommentera gärna!
Susanna

<3

2016-11-26 ♥ 16:29:56
Emelie

Hoppas du snart mår bättre! Stor KRAM till dig!!!!

Svar: Tack 😊❤️
Moa DeBruin

2016-11-26 ♥ 17:30:57
Frida

Vill bara säga att jag känner med dig, för jag vet hur det är. Det är så sjukt lätt att en, utöver den fysiska ångest som redan "gör ont", själv adderar smärta genom tankar i stil med: "idag är det ju lördag, då vill jag ju absoluuuut inte ha ångest." Mig hjälper det otroligt mycket att, när jag vågar, möta ångesten, vilket för mig är detsamma som att förnimma den (ungefär som i avslappningsövningar då en ska förnimma typ lillfingret och sedan flytta uppmärksamheten till andra kroppsdelar. Svårt är det, för tankarna säger åt en att distrahera sig bort från ångesten, men det går med träning). Stör mig egentligen själv på när en alltid får tips när en mår dåligt, men är också otroligt tacksam för att jag fått lära mig av egen erfarenhet att vägen till ljuset är genom mörkret (vilket för mig är detsamma som att möta smärtan, obehaget eller vad en nu känner). Gör helt enkelt vad du vill med tipset:). Tycker att det är fint att du delar med dig! Stor kram!

Svar: Vilket fint tips! Tack snälla :) kram!
Moa DeBruin

2016-11-26 ♥ 19:09:22
Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Jag började gå på KBT för cirka 2 månader sedan. Hittills 2 möten, ska på mitt 3 på fredag. Väldigt dåligt med tider, och därmed tar det långt tid att må bättre också kan man känna. Jag har utmattningssyndrom som utvecklat panikångest och depression bland annat :/.

Svar: Pepp och kram till dig!
Moa DeBruin

2016-11-26 ♥ 19:35:34 » URL: http://www.saramadeleine.se
Emelie

Så jobbigt för dig med ångest!! :( Men tack för att du skriver om det! En del av ångestproblematiken är ju att man inte kan tänka klart, alls! Så det är lätt att inbilla sig att "det är baaara jag som mår såhär dåligt". Men det är ju så mänskligt med ångest. Själv har jag haft en riktigt pissig ångestvecka. Min strategi är att inte lyssna på mina tankar nu, för de är skeva. Hoppas det ljusnar för oss snart! Kram till dig! Jag gillar dig 😊

Svar: kram tillbaka! Hoppas det lättar för dig md :)
Moa DeBruin

2016-11-26 ♥ 21:07:35
Anonym

Alltså psykologer jobbar ju med KBT :) Så dom är rätt bra grejer. Sen finns det alltid rötägg och man passar inte med alla. Och poängen är ju inte att sitta och älta där direkt. :)

Hoppas det lättar snart! :) Att tillåta sig att bara vara i det och känna som man känner istället för att försöka kämpa emot eller mota bort det tycker jag är hjälpsamt.

Svar: Ja det klart. Jag menade inte att psykologer inte är bra utan ville nog mer påvisa att olika typer av samtalsterapi fungerar olika för olika människor :) Ursäkta klumpig formulering.
Moa DeBruin

2016-11-26 ♥ 23:38:01
Kim - Mamma till 3

Överlever hyacinter utan jord, måste man inte kunna vattna dom? Mvh //hon som dödar alla växter hon äger 🙊😂

Svar: Jag fick höra att dom ska överleva pga så mycket vatten samlas i löken, men det återstår väl att se om det stämmer ;)
Moa DeBruin

2016-11-27 ♥ 00:02:45 » URL: http://kimwiding.com
Lotta

Jag känner exakt samma! Hela början på veckan var bara en massa ångest, sen fick jag nog och bokade in en tid med min läkare men nu när jag int har så mycket ångest mera så känns det så onödigt, det finns säkert människor som behöver den tiden bättre än jag? Men om jag avbokar så kommer jag säkert sitta där samma dag och må dåligt och hamna vänta två veckor till på en ny tid. Jag behöver en läkare som är tillgänglig för mig 24/7!

2016-11-27 ♥ 00:03:34
Mli

<3

2016-11-27 ♥ 00:07:05
Lovisa Glennfalk

Det där eviga dilemmat med terapi, i de bästa av världar skulle man ju ha dröp in och inte bokade tider. Jag gick på högskolans studenthälsa på grund av ångest och vid ett kuratorsamtal hade jag mamma hos mig och var så lycklig och tillfreds. Då så kuratorn att vi nog är färdiga. Du mår ju så bra. Vad roligt att se, hejdå.

Går du i terapi fortfarande? Hoppas att du snart mår bättre. 💕

Svar: Ja verkligen drop in! Nej nu har jag inte gått på länge men känner att jag kanske borde ta upp det igen.
Moa DeBruin

2016-11-27 ♥ 07:28:32
KRISTIN OCH HENNES GLIN - En blogg om brunsås och annat bra

Stor kram till dig! <3

2016-11-27 ♥ 08:21:19 » URL: http://kristinsandgren.blogg.se
Anonym

Vet du alltid varför du får ångest? Jag kan i perioder få hemsk ångest som är som typ svindel, kommer och går i veckor utan att jag vet varför. Sedan poff försvinner det i ett halvår och så håller det på sådär. Sååå störigt!

Svar: För min del bottnar det nog i ett kontrollbehov och känsla av att jag inte kan kontrollera allt som händer, framför allt inte kontrollera andra människors handlingar. Vilket ju är helt omöjligt att göra och något man måste acceptera. Det jag där emot kan kontrollera är ju hur jag själv agerar och reagerar på saker. Men när man är mitt uppe i ett ångest-stim är det svårt att riktigt tänka klart.
Moa DeBruin

2016-11-27 ♥ 09:28:05
Anonym

Det svåra med KBT är att utsätta sig för det man är rädd för och få kontinuitet i det tycker jag. Känner mig väldigt ensam i min "svindelångest" då jag är rädd för att resa! Kom nör jag varit hemma länge med barnen, efter att ha rest hela mitt liv runt hela jorden. Nu varken tycker jag det är roligt, och får liksom enorm ångest av att vara långt hemifrån. KBT damen säger att jag ska utsätta mig för resor, men känns lite onödigt också när jag inte tycker det är så roligt. Men känner mig sjukt udda i en tid där alla älskar att resa. Stackars mina barn liksom! :/ Kanske borde ta tag i resandes igen!

Svar: Nä man måste faktiskt inte älska att resa. Man kan resa och upptäcka tillsammans med sina barn på sitt eget vis, utan att vara för långt hemifrån :) Det viktigaste är ju att man är tillsammans och det behöver man ju inte flyga till andra sidan jorden för att vara
Moa DeBruin

2016-11-27 ♥ 09:33:34
Anonym

Ville bara tydliggöra att många psykologer jobbar med KBT då det tyvärr finns så mycket missuppfattningar. Tyvärr finns det också många "coacher" som inte alls har så stor kunskap om människan i grunden men som säger sig jobba med KBT vilket gör att även KBT kan missuppfattas grovt. Så ville bara bidra till att det inte sprids bilder av psykologarbete som inte är riktigt rättvisande. :) Inget ont menar mot dig!

Svar: jag förstår :)
Moa DeBruin

2016-11-27 ♥ 13:16:05
Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!

Hoppas att du mår bättre snart <3

Svar: tack :)
Moa DeBruin

2016-11-28 ♥ 19:20:24 » URL: http://familjeliv.se/blogg/domkallarmighannes
Jenny

Min man gick KBT på nätet, via Mina vårdkontakter på 1177.se hade han "block" med uppgifter och hade därigenom även skriftlig kontakt med psykoterapeuten under tiden.

Svar: jaha kan man göra det? smart!
Moa DeBruin

2016-11-28 ♥ 21:47:13

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback