Spiderchick

Fint och ärligt
Jag tycker att det här var fint och starkt skrivet av Engla. Om att bli trebarnsmor, uppleva kaos, utmattning och att ha en man som kanske inte finns där hela vägen. 
 
Det senare har jag hört om allt för många gånger. En kvinna som har en man och en pappa till sina barn. En pappa som är bra och snäll och kärleksfull och allt det där men som ändå inte tar ansvar hela vägen i vad det innebär att bli förälder. Som lever på som vanligt vad gäller fritidsintressen, som sätter jobbet framför allt, som aldrig VAB:ar, inte har koll på barnens scheman eller ens deras klädstorlek. 
 
Något som sårar mig å alla mammors vägnar samt gör mig hyfsat förbannad det är när folk säger "men mamman måste slääääääppa in pappan, det är vad det handlar om". Man ba VA!? Om pappan inte tar ansvar fullt ut så är det alltså mammans fel? Öh. Eller så kan pappan i fråga bara ta och steppa upp i gejmet. Ta mer initiativ, visa att han vill och kan och har koll utan att mamman ska behöva tjata, curla, hinta, be, fråga eller bana vägen. 
 
Jag och min man har preis som många andra par också kämpat för att uppnå balans i föräldraskapet. Vi har tampats mot föreställningar och normer gällande inititativ och ansvar. 
 
- Hur hinner du med allt? brukar folk fråga mig. Du som är småbarnsmamma och allt.
- Barnen har en pappa, brukar jag svara. 
 
Helt enkelt.
 
Eller som när en äldre kvinna frågade var barnen är när jag reser i jobbet. Haha... Men så var hon själv mamma under 50-talet. Hemmafruns guldålder. Jag är glad att jag inte var mamma på den tiden. 
 
Men fortfarande år 2016 är det lätt att halka ner i gamla föreställningar om att det är mamman som ska ge avkall på karriär och fritid. Vilket man naturligtvis får om man vill. Jag vet massor av kvinnor som vill sätta mammarollen framför allt och det är helt okej, men jag känner inte igen mig i det. Jag vill ha ett jobbliv jämsides barn och familj precis lika mycket som min man vill ha det. Vi får samsas om tiden helt enkelt, vilket är en utmaning. Men det funkar eftersom båda är med på det. 
 
Hur som helst tycker jag att Englas inlägg var uppfriskande ärligt. Har du som mamma en pappa till dina barn som borde ta mer ansvar, då är det inte på ditt ansvar (också). Att ta ansvar är hans ansvar.
 
Häpp!
 
 
 
 
 
Mella

Bra skrivet!

Mli

PREACH.

Anonym

Håller med. Ska ska man nu generalisera lite till så kan ju kvinnor tendera att bli förklarande i hur dessa sysslor (som gäller barn, hushåll)skall gå till. Och där har väl vi ett ansvar att backa, eller att gemensamt komma fram till Hur det skall utföras.

Daniela

Så bra skrivet av dig, ska strax läsa Englas inlägg också:) Jag och min sambo lever i ett ganska jämställt förhållande. Vi vabbar lika mycket och delar på föräldraledigheten, när den ena är trött och sliten så steppar den andra upp och tvärt om. Blir så ledsen när jag ser många i min närhet som verkligen fastnat i de traditionella rollerna, och skyller på att de inte har råd att vara jämställda!!? Har så svårt att argumentera mot det i och med att jag och min sambo har bra inkomster båda två, för vill ju inte trampa någon på tårna. Men känner litegrann att kom igen, har man råd att köpa en barnvagn för 16000 så har man väl råd att pappan är föräldraledig åtminstone några månader...

Evanessé [familjeliv, hälsa & humor]

Det som också kan störa mig halvt till skogstokig (också), kan vara när folk säger "för att vara en pappa hjälper han till väldigt mycket" eller "var glad att du har en sådan hjälpsam sambo/pappa". Vadå vara glad liksom?

Frida

Daniela: Fast alla som inte har råd att vara jämnställda köper inte en barnvagn för 16000...

Jennifer

Bra skrivet! :)

www.wellmilton.se

Netti Starby

Så bra skrivet och jag ska klicka vidare till Englas inlägg för att läsa! Kramis

Bintu Malm Fraser

Ja men det där är ju bara så himla rätt. Skulle nog önska lite mer ansvar åt pappan :-)

Malin

Åh jag blir så skitsur när kvinnor får skit och anklagas för att inte "släppa in mannen". Män kan slacka hela gravidititen inte planera ett dugg för allt som behövs, vara halvt engagerade första året/åren och sen en dag få för sig att ta lite ansvar och då säga att det är mamman som inte kan släppa kontrollen? Konstigt att det är svårt att släppa kontrollen när man TVINGATS ta den i flera år..

Eller folk som säger "Äh, hon vill bara att allt ska vara på hennes sätt hela tiden" för att mammor dubbelkollar det pappor gör, konstigt när det annars leder till att barnen blir för kallt klädda, missar träningen eller inte får mellanmål med sig.

Svar: Men EXAKT! Du sätter ord på mina tankar.
Moa DeBruin

Cita

Älskar! Kan bli så trött på folk som antar att man ska ge allt själv, man är ( förhoppningsvis) 2 som uppfostrar och tar hand om barnen. RESPECT!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress