Retroaktiv upprördhet

Tre saker från min skolgång som jag upprörs över retroaktivt:
 
1. Att jag som tjej fick höra att jag var bra på saker för att vara tjej. "För att vara tjej"?! Vad är det för sätt att uttrycka sig på? Ungefär som att mitt kön är ett handikapp som ska ligga mig till last.
 
2. Att det platta, mer lätta, brännbollsracket kallades för "tjejrack". Ingen förväntade sig nämligen att jag, i egenskap av tjej, skulle klara av att träffa tennisbollen med den avlånga racket. De killar som ville (läs: var tvungna) att använda tjejracket gjorde det med skam i blick. Ingen ville ju vara tjejig. 
 
3. Att vi alltid fick höra att vi tjejer inte kunde umgås i grupp. Det var en vedertagen sägning som även jag själv gick på. Men liksom, ursäkta? Är det några som är bra på att sköta det sociala livet med middagar, fika-på-stan, möhippor, babyshowers, förfester, mingel, lekdejter med barn, bokcirklar, träningsgrupper och kompisträffar så är det väl quinns? Att kvinnor inte kan samarbeta eller umgås i grupp är helt enkelt inte sant.
 
 
 
 
 
 
Slut på retroaktiv upprördhet. 

Kommentera gärna!
Maria

Och hur många gånger har man inte hört någon säga "Jag umgås helst med killar, tjejer skapar så mycket drama"? Det bara accepterades som sanning. Öppna en historiebok!

Svar: exakt! vilka är det som skapar drama............
Moa DeBruin

2016-11-07 ♥ 20:01:16
Mella

Fullt rimliga upprördheter! Det platta slagträet heter "dassalocket" och inget annat!

2016-11-07 ♥ 20:14:27
Josefin

Eller när man sa åt fröken att en kille var elak, och alltid fick dessa svar: 1. Han är kär i dig (jaaaaha så killar är elaka när de visar att de är kära?) 2. Du säger inte "nej" tillräckligt....

Svar: ...... ridå.
Moa DeBruin

2016-11-07 ♥ 21:39:44
Emma

Åh precis det här minns jag också från min skoltid! Det tragiska är ändå att på den tiden var det inga konstigheter med att racket kallades "tjejträ´t" eller att man "var bra på xxx för att vara tjej"... Tur att en har blivit lite mer upplyst på äldre dagar!

Svar: Verkligen! Känns skönt att kunna uppfostra mina barn i en mer jämställd anda.
Moa DeBruin

2016-11-08 ♥ 06:59:11 » URL: http://elfstrands.se
Angela

Helt rätt sagt :-)

2016-11-08 ♥ 07:46:01 » URL: http://angelasand.blogg.se
Frida - mamma & hälsa

Så bra inlägg! Känner igen det du skriver.

2016-11-08 ♥ 08:22:41 » URL: http://www.fridasvy.se
Malin

I Sapiens står dock något om att män faktiskt är bättre på att samarbeta för att nå maktpositioner vilket är varför samhället i mångt om mycket styrs av män. Det har alltså inte med fysisk styrka att göra (för att bli t ex president krävs ju inte fysisk styrka) som man kanske först tror. Liv och Caroline pratade om detta i nåt avsnitt av en varg söker sin podd att de också tycker det är svårare att samarbeta med kvinnor i jobbsammanhang även om de gärna skulle vilja. Men du och Matilda är ju bra exempel på att det går utmärkt :)

2016-11-08 ♥ 15:46:44
Johanna

Vi kallade det platta racket för "kärringaracket" Vet inte om jag ska skratta eller gråta åt det! Riktigt bra inlägg :)

2016-11-08 ♥ 18:54:59
Elin

Hear Hear!

2016-11-08 ♥ 19:11:20
Anonym

Och jag minns alla gånger någon sa "han tycker om dig" när någon idiot till kille grabbat tag i ens rumpa eller tom skrev. Och man då tyvärr kände "oj va häftigt " när man egentligen skulle ha gett killen en rak höger.

2016-11-08 ♥ 20:45:03
Mira

Men verkligen! Och när jag började gymnasiet blev jag kompis med två tjejer. Två! Fattar ni, det går ju inte, det hade man ju alltid hört. TJEJER KAN INTE VARA TRE. Så första terminen ägnade jag åt att försöka välja vilken av tjejerna jag egentligen skulle bli kompis på riktigt med, och samtidigt försöka se till så att de andra två inte valde varandra så att det var jag som hamnade utanför. Till slut gav jag tack och lov upp den tanken och vi var Knatte, Fnatte och Tjatte under resten av skoltiden. Vi umgås fortfarande så här 17 år senare, och jag har fortfarande inte bestämt vem jag gillar bäst.

Svar: 😄👌🏻❤️
Moa DeBruin

2016-11-10 ♥ 08:35:05
My

Min treåring har redan lärt sig på förskolan att tjejer inte kan vara tre :(

2016-11-10 ♥ 13:46:52
Fredrik

Hur mycket en del vill att allt ska vara lika, så finns det faktiskt en del förutsättningar som styrs av dom olika hormonerna och den fysiska uppbyggnaden hos kvinnor och män - det måste man nog acceptera annars blir det enda liv man har en strid.
I min blogg skriver jag om en tid då det verkligen var styrt vad man förväntades göra.

2016-11-10 ♥ 22:47:32 » URL: http://oldwestriverstone.blogg.se
Anna Karlsson

Vilket bra inlägg!:) Känner igen allt! Helt sjukt egentligen att det var allmänt "accepterat" att säga så!?

2016-11-11 ♥ 10:49:03 » URL: http://annacatrinek.com/
Iza

Jag har alltid fått höra att jag är bra på Tv-spel och datorspel "för att vara tjej".
När jag spelade online, t ex CS och Left 4 Dead och använde mitt namn eller något "tjejigt" som spelnamn, så kunde jag inte spela för att alla blockerade min väg för att skydda mig mot zombies eller terrorister eller vad vi nu än mötte!! Därefter döpte jag om mig till Kevin när jag spelade online. Då fick jag också skjuta zombies...

2016-11-12 ♥ 19:57:29 » URL: http://izatid.blogg.se
Sanna

Så jäkla sant. Det var (är) ju precis så det var i skolan. Nu ska jag inte påstå att jag var en hejare på att slå med det runda racket i brännboll men också därför fick jag alltid höra killarna skrika att jag skulle ta "tjejracket" med en gång. Jävligt irriterande!

Och som du säger. Fan vad bra vi är på att umgås i grupp. Vi är måna om varandra och har roligt tillsammans.
Ett exempel jag har är min möhippa och Thomas svensexa. På min möhippa var vi alla tjejer tillsammans 10-04 och vi hade alla roligt tillsammans hela tiden. Det var ett välplanerat schema utan dötid.
På Thomas svensexa tappade de bort Thomas på kvällen och hittade honom efter ett par timmar ute på en bänk i sina pizzor. Haha, men vi har absolut något att skratta åt lång tid framöver.
Men ingen ska säga att vi kvinnor inte kan, speciellt inte för att vi är just kvinnor!
Ha det gott. /Sanna

Svar: Tack för härlig kommentar 😄💪🏻👍
Moa DeBruin

2016-11-13 ♥ 10:14:24 » URL: http://tossiafamiljen.se
Jessie

Det där med att tjejer inte kan vara tre har jag aldrig hört? :-o Men nu när jag läser ditt (som alltid mitt i prick!) inlägg, och kommentarerna ovanför, blir jag ordentligt upprörd. Jag blev vän med två underbara tjejer på gymnasiet för 11 år sedan och vi - ja, alla TRE - har fortfarande kontakt än idag. Dock brukar jag få fungera som en sorts mellanhand ibland, men ändå!

Haha, vi kallade också det platta slagträt för "tjejracket". Och gud vad förvånade - och imponerade - killarna blev när jag slog iväg bollen riktigt långt - med "killracketen". ;-)

2016-11-25 ♥ 16:56:44 » URL: http://dreamingtiger.blogg.se

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback