Spiderchick

Dra ner på julstressen
Pass opp kära vänner! En dryg vecka kvar till jul. 
 
Här kommer mina bästa tips hur du drar ner på julstressen: 
 
1. Minska julklapparna 
Vilka i familjen och släkten behöver du egentligen byta julklappar med? Kan det vara så att det är dags att sluta jäkta efter en julklapp till semisysslingens morbror och plastkusinens hund? I vår familj har vi dragit ner drastiskt på klappbytandet (alltså, på riktigt den här gången) vilket har minskat min julstress med typ 251% (exakt siffra). 
 
2. Ge bort en upplevelse
Kräver typ en idé och ett kuvert. Så mycket mindre stressigt och dessutom en klapp som räcker längre och blir något att längta till.
 
3. Nyttja gratis paketinslagning 
Många butiker erbjuder paketinslagning - jaaaaa tack! Att komma hem och inte behöva lägga energi på att knöggla in saker i papper och tejp är min bästa känsla i livet (uttrycket "knöggla" skvallrar möjligen om min något skaviga relation till presentinslagningar). 
 
 
 
 
 
4. Köp färdigt 
En av julens allra största stressbovar är tanken om att man plötsligt ska börja tillverka allt själv?? Koka knäck, baka bröd, griljera skinka, baka pepparkakor, stöpa ljus, fiska sill, stuva gran... KÖP är mitt budskap. Jösses, jag måste akut bullkvarta (nytt ord) efter att ha satt en deg med lussekatter. Jag skulle bränna ut mig ner till kol-nivå om jag även skulle börja stuva och stöpa massa saker. 
 
5. Delegera partner emellan 
Det är lätt hänt att samtliga julbestyr hamnar på lilla mamman i familjen. Faktum är att enligt studier är kvinnors julstress betydligt större än mäns. Det är inte okej. Se till att dela på uppgifterna. Vem köper hyacinterna? Vem fixar paket till barnen? Vem bjuder in? Vem ordnar julpyntet? Vem ser till att julkläderna är strukna? Ni fattar. 
 
6. Delegera släkten emellan
Så vida du inte gärna vill bjussa hela släkten på julbord så tycker jag verkligen att du kan begära av dina gäster att bidra. Och det gör folk i regel i gärna. Är det du som är julaftonens gäst frågar du självklart vad du kan hjälpa till med. 
 
Häpp.
 
Det var mina tips.
 
Vilka är era? 
Cecilia

Haha, jag har också kommit på att allt går att köpa färdigt. Så när släkten ojar sig för hur mycket jag fixar med skrattar jag rått och slänger ica-kvittot i papperskorgen. Åjo, det kanske krävs lite ork att sleva upp sillen ur plastbyttan till en glasskål men i värsta fall kan man ju skippa det med. Mjehehe! Fast är rädd för att pysseltanten i mig vaknar den 23e och att jag likt förbaskat står där och gravar lax, stöper ljus och bakar bröd..eller så:) god jul!

Svar: haha... ja risken finns ju att man får ett "ryck" som man sedan får lida för under resterande julledigheten.... GOD JUL! :)
Moa DeBruin

M

Vi kör alltid alla hemma hos oss, ungefär 12 personer. Vi har knytis vilket innebär att de fixar all mat och vi fixar dricka, glögg och (köpta) pepparkakor. SÅ skönt. Och alla bestämmer i förhand vem som ger julklappar till vem osv. Svärfar bjuder alla på en resa så slipper han köpa. Så enkelt och så himla trevligt alltihop!! (Speciellt i år när jag är i v38.)

Svar: låter härligt! :)
Moa DeBruin

Hanna Enberg

Jag är expert på att stressa ihjäl mig just när det gäller bakning! Sen bestämmer jag mig för att baka åt en massa andra också. Jag tycker iof att det är riktigt roligt men det blir ju liksom en stress! Tror jag ska spara denna lista till nästa år 😊
dunbollsmamman.blogg.se

Svar: lagom är bäst brukar det ju heta :) Stressa lugnt nu hörru!
Moa DeBruin

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress