Att konsumera kvinnliga sammanhang

Jag läste det här inlägget av Bloggkommentatorerna för ett tag sedan. Bloggkommentatorerna som i sin tur länkar till en bra krönika av UnderbaraClara. Om hur kvinnor är tränade i att lyssna och ta del av män, men hur män är dåligt tränade på att lyssna och ta del av kvinnor. 
 
Clara skriver: 
 

... jag har genomlidit otaliga föreläsningar om entreprenörskap där alla talare och goda exempel som lyfts upp har varit män. Men män gör inte det. De reagerar direkt på sammanhang med enbart kvinnor. Väljer bort det. Väljer bort fåniga tjejband, töntig chiclit, kvinnliga komiker med mensiga tjejskämt. Kvinnliga poddare som pratar tjejgrejer. Kvinnliga erfarenheter är just kvinnliga – aldrig allmänmänskliga.

 

Det där är så träffande. Ett band med tjejer är inte bara ett band, utan ett tjejband. En bok av en kvinna om kvinnor är inte en bok (rätt och slätt) utan en chicklit. Eller när jag och Matilda ska presenteras i jobbsammanhang och inte får lov att bara vara företagare utan måste benämnas som "tjejerna", "mammorna" eller "unga kvinnorna". 

 

Sedan jag lärde mig vad Bechdeltestet är har jag aktivt valt bort filmer som inte klarar det testet. Om film eller serieskaparen inte ens har bemödat sig att skramla fram två namngivna kvinnor som under de 120 minuter en film oftast varar kan få säga en (EN!) mening till varandra om något annat än män, ja då kan det kvitta. Det är ju bara makalöst fantasilöst. Jag är ledsen. Jag sticker. Och jag kommer inte låta dörren slå mig på vägen ut. 

 

Filmer som dessutom är sexistiska och objektifierar de få kvinnor som möjligen råkat skrivas in i manus svartlistar jag på mo to the fekking mangen. Jag har blivit superkänslig för sådant! Vilket är skönt men även jobbigt för det blir så tydligt på vilket sorgligt sätt tjejer kan framställas.

 

Som tur är går samhället framåt och idag finns det många filmer och framför allt serier som klarar Bechdeltestet mer än väl. Serier där kvinnors karaktärer får prata och utvecklas och inte bara vara med i periferin för att spela någons mamma eller flickvän (vi kan vara något annat! yey!).

 

Jag kan tipsa er om fabulösa serier i ett annat inlägg.

 

 

När ett gravid-jag och min kompis Christoffer träffade UnderbaraClara. 
 

Kommentera gärna!
Yohanna af Skovde

Jag rantade om det i bloggen efter jag såg nyaste Starwarsfilmen (som inte objektifierar och klarade testet, till och med trailern gjorde det!) Men det värsta tycker jag är att själva testet kommer som en överraskning, jag var så van vid hur det vanligtvis är så jag hade inte ens reflekterat över det (!). Men när man vet om det och tänker efter så finns det tjejer i filmer som bara är där för att vara snygga och inte ens får en genomtänkt eller smart replik. Att vara en snygg och smart tjej verkar vara en vansinnig kombination som folk inte tror på när det kommer till film (eller verkliga livet).

2017-01-02 ♥ 21:03:35 » URL: http://yohannaafskovde.se/
Lovisa Glennfalk

Ja en av alla funderingar jag haft just kring detta är att kvinnor lyssnar på poddar av alla kön, medan män i regel lyssnar på poddar av andra män och därför kommer manliga poddar att vara störst. Jättebra inlägg, ska högläsa det för min man nu ;)

2017-01-02 ♥ 23:09:46
Lisa Karlberg

Det finns ett annat test också! Snygg-lamp testet. Om kvinnan i filmen hade kunnat bytas ut mot en lampa utan att handligen ändrats nämnvärt... tyvärr finns det såna också.

Svar: Bläääääää :-(((((
Moa DeBruin

2017-01-03 ♥ 09:40:29 » URL: http://lamadjur.blogg.se/
Tess

Klockrent! Och många män inser inte ens vad de gör genom att välja bort, automatiskt tro att det är sämre för att det handlar om/är gjort av en eller flera kvinnor. Jag blir smått förbannad när jag ser pappor prata illa om "sån där romantisk sörja är bara för kvinnor" eller "tjejband kommer ALDRIG bli lika bra på musik som männen". Både när de har söner eller döttrar, för det påverkar.

2017-01-03 ♥ 13:45:18 » URL: http://highlandertess.blogg.se
Martina

Men din kompis Christoffer, tänkte jag när jag såg fotot, var känner jag igen honom från? Och så tänkte jag, jo men det är väl här ifrån? Eller, kommenterade inte han ofta, och hade en egen blogg? Tror jag läste den. Helt glömt bort! Vad gör han nu för tiden?

Svar: Han skrev ju bloggen Gaymasen. Han bor i Göteborg nu och pluggar till läkare :)
Moa DeBruin

2017-01-03 ♥ 13:53:57
Flipp

Ååå, tyckte väl att jag kände igen Gaymasen! En av mina saknade bloggar trots att det måste vara evigheter sen han försvann från det offentliga bloggandet?

Svar: hmm... ja tre år sedan eller nåt måste det vara som Christoffer började plugga. Han finns på instagram :)
Moa DeBruin

2017-01-03 ♥ 19:17:50
Josefin

Superduperbra inlägg och GAYMASEN! Saknar verkligen hans blogg!

2017-01-03 ♥ 21:08:15

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback